31 Ekim 2024 Perşembe

Tereyağlı Pirinç Pilavı (Tüm Püf Noktalarıyla) Tarifi

 

Tereyağlı Pirinç Pilavı (Tüm Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç (baldo olmalı, yoksa gereken su miktarı değişecektir)
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (riviera)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz

    Tereyağlı Pirinç Pilavı (Tüm Püf Noktalarıyla) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pişirmeye başlamadan en az 1, mümkünse 2 saat önceden 2 su bardağı pirinçi uygun bir kapta üzerini geçecek miktarda suda bekletelim.
  • Beklemiş pirinçlerimizi elimiz hiç değmeden suda biraz yıkayalım ve süzgeç ile suyunu süzelim.
  • Diğer yanda arpa sehriyelerimizi 2 yemek kaşığı zeytinyağında biraz kızarana kadar kavuralım.
  • Bunu zeytinyağı ile yapmamız hem lezzeti açısından hem de arpa sehriyelerin yanmaması, köpük çıkmadan rahatlıkla gozlemleyebilmemiz açısından önemli.
  • Pirinçlerimizi de ekleyelim ve bir dakika kadar daha kavuralım.
  • 3 su bardağı ısıtılmış suyumuzu tencereye ekleyelim ve suya tuzumuzu da ekleyelim. Tuz miktarını ben genelde aldığım tepkilere uygun veriyorum, siz damak tadınıza göre arttırabilir yada azaltabilirsiniz.
  • Tencerenin kapağını kapatıp su göz göz olup hafif baloncuklar başlayana kadar (yaklaşık iki dakika) orta ateşte sonrasında kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Ara sıra kontrol edelim. Suyunu çekmeye başladığında kontrolü arttıralım.
  • Suyu çekmeye basladığında 2 kaşık tereyağımızı üzerine koyalım. Pirincin üzerinde erisin.
  • Bu işlem için kapağı açtığımızda kapağa gelmiş fazla suyu temiz bir havlu kağıt yada peçete ile silersek daha tane tane bir pilav olacaktır.
  • Dibinde su kalmadığını görene kadar pişirelim. Bunu görmek için bir tahta kaşığın sapıyla pilavımızda delik açıp dibine bakabiliriz ama asla pilavı karıştırmayalım.
  • Dibinde de su kalmadığında ocağın altını kapatalım.
  • En az 30 dakika, mümkünse de bir buçuk saat demlenmesi için kapağı kapalı şekilde öylece bırakalım.
  • Pilavımızı önce tamamını hafifçe karıştırıp sonrasında servis edelim.

Acılı Ezme Tarifi

 

Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet orta boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak

Sos için:

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • Limon
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı isot
  • Nar ekşisi

    Acılı Ezme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tüm malzemeleri robotta çekin.
  • Çektiğiniz sebzeleri uygun bir süzgece alarak en az yarım saat süzdürün.
  • Başka bir kapta sos malzemelerinin hepsini karıştırıp iyice harmanlayın.
  • Süzülen sebzeleri sos ile birleştirip iyice karıştırın. (bu arada sos malzemelerini kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. )
  • Ezmemiz hazır. 

Ağızlara Layık Patlıcan Kebabı Tarifi

 

Ağızlara Layık Patlıcan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuşbaşı et
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 kg patlıcan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1-2 bardak su

Patlıcanları kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Sos için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet domates
  • 1 buçuk su bardağı kaynar su
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber

    Ağızlara Layık Patlıcan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alaca soyalım.Küp küp doğrayalım.
  • Derin bir aktaralım.
  • 1 tatlı kaşığı tuzu üzerine serpelim.
  • 1 -2 bardak su ekleyip yarım saat bekletelim.
  • Yarım saat tuzlu suda bekleyen patlıcanları.
  • Yıkayıp süzelim fazla suyunu sıkıp,kızgın yağda kızartalım. Bir kenara alalım.
  • Kuşbaşı eti düdüklü tencereye alalım harlı ateşte suyunu salıp tekrar çekene kadar ara ara karıştırarak soteleyelim sıvı yağ ve yemeklik doğradığımız soğanı ekleyelim.
  • Bir kaç tur çevirelim soğanlar pembeleşince üzerine 2 su bardağı kaynar suyu ilave edelim.
  • Tencereyi kilitleyelim. 35 -40 dk eti pişirelim.
  • Sos için; Uygun bir tavaya yağı ve salçayı alıp,salçanın kokusu uçana kadar kavuralım.
  • Üzerine kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri ilave edelim. 1-2 dk soteleyelim.
  • Kaynar suyu ekleyelim en son tuz ve biberide ekleyip karıştıralım.
  • Düdüklü tencerenin havasını çıkarıp, kuşbaşı eti uygun bir fırın kabına alalım.
  • Üzerine önceden kızartılmış patlıcanları dizelim.
  • Hazırladığımız sosu üzerine gezdirelim.
  • 190° fırında 10-15 dk. Pişirelim.
  • Nefis ana yemeğimiz hazır🤤🤤🤤.

    Pilav ve cacık eşliğinde servis edelim.

Taze Soğan Çorbası Tarifi

 

Taze Soğan Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet taze soğan
  • 1 litre su
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 7-8 yemek kaşığı un
  • Zeytinyağı
  • Tereyağı
  • Pul biber
  • Nane
  • Tuz

    Taze Soğan Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Taze soğan ince ince doğranır.
  • Su ve soğan tencereye alınır.
  • Soğan pişene kadar 20-25 dk kaynatılır.
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz ilave edilir.
  • Yoğurt, un ve bir su bardağı su ile kasede iyice karıştırılır.
  • Kaynayan soğanların üzerine yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ilave edilir.
  • Bu yoğun kıvamlı bir çorba. Un miktarını azaltarak isteyen daha sulu bir çorba yapabilir.
  • Ayrı bir kapta tereyağı eritilir.
  • Nane, pul biber ve biraz tuz tereyağına ilave edilir.
  • Sıcak olarak servis edilen çorbanın üzerine tereyağı gezdirilir. 

28 Ekim 2024 Pazartesi

Mayasız Kıymalı Börek Tarifi

 

Mayasız Kıymalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3,5-4 su bardağı un (200 ml bardak ile )
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı su

Kıymalı harcı için;

  • 400 gram kıyma
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 adet ortaboy soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz ve pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 avuç içi ince kıyılmış maydanoz

    Mayasız Kıymalı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içine unu ilave edin .
  • Üzerine tuz ve kabartma tozu ekleyip karıştırın .
  • Yoğurt ve sıvı yağı ekleyin, elinizle karıştırın.
  • Üzerine suyu ilave edip orta sertlikte bir hamur olacak.
  • Hamuru en az beş dakika kadar güzelce yoğurun.
  • Hamuru 14 eşit parçaya bölüp bezeler yapıp üzerini örtüp dinlenmeye bırakın.
  • Bu arada kıymalı harcı için uygun bir tavayı ocağa koyup biraz sıvı yağ ekleyin.
  • Üzerine kıymayı ilave edip kıymanın rengi dönünceye kadar kavurun.
  • Yemeklik doğranmış soğanları ilave edip kavurun.
  • Bir tatlı kaşığı salça ekleyip kavurun baharatlarını ilave edip karıştırın üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyip tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • İlk bezeyi alıp tezgaha biraz un serpiştirin ve bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın bezenin yarısına kıymalı harçtan koyup kapatın.
  • Kenarını bir çay tabağı yada bir aparat ile kesin kalan bezelere de aynı işlemi uygulayın.
  • Uygun bir tavaya bolca sıvı yağ ilave edin ısınınca börekleri ilave edin pişirme esnasında bir kaşık yardımıyla bolca kızgın yağdan böreklerin üzerine dökün daha güzel kabarıyor, bu işlemi mutlaka yapın, önlü arkalı kızartıp sıcak servis edin afiyet olsun 😋.

Tavuklu Mantarlı Milföy Çanakları (İster Yemek İster Börek) Tarifi

 

Tavuklu Mantarlı Milföy Çanakları (İster Yemek İster Börek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 12 kare milföy
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 adet soğan
  • 8-9 adet mantar
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • Toz kırmızı biber
  • Karabiber
  • Tuz

Beşamel sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Üzerine;

  • Kaşar peyniri rendesi

    Tavuklu Mantarlı Milföy Çanakları (İster Yemek İster Börek) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavaya biraz yağ ekleyip tavukları soteleyelim.
  • Soğanları ve mantarları ve sarımsağı ekleyip sotelemeye devam edelim.
  • Ardından biberleri ekleyelim.
  • Biberlerde biraz sotelendikten sonra salçayı ekleyip kavuralım.
  • En son baharatlarını da ekleyip bir tur daha karıştırdıktan sonra ılımaya bırakalım.
  • Milföy karelerinin dört kenarından keselim.
  • Her kenarı birbirinin üzerine gelecek şekilde katlayıp çanak şekli verelim.
  • İçlerine ılıyan harcı pay edip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verelim.
  • Bu sırada beşamel sosunu hazırlayalım.
  • Tavaya tereyağını alıp eritelim.
  • Unu ekleyip kavuralım.
  • Sütü ekleyelim ve bir yandan hızlıca karıştırmaya devam edelim ki topaklanma olmasın.
  • En son tuz ve karabiber ekleyip bir taşım kaynatalım.
  • Milföyler pişince fırından alalım.
  • Üzerlerine hazırladığımız sostan dökelim.
  • Son olarak peynir rendesi ekleyip tekrar fırına verelim.
  • Peynirler eriyip hafif kızarınca fırından alalım. 

Dubai Kurabiyesi Tarifi

 

Dubai Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram tereyağı
  • Yarım çay bardağı esmer şeker
  • 2 yemek kaşığı beyaz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 tutam tuz
  • 100 gram sütlü çikolata

İç dolgusu için;

  • 200 gram antep fıstığı ezmesi
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 su bardağı kavrulmuş kadayıf

Üzeri için;

  • Antep fıstığı ezmesi
  • Antep fıstığı

    Dubai Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç dolgusu için karıştırma kabına kavrulmuş kadayıf, antep fıstığı ezmesi ve tahini alarak karıştıralım.
  • Hazırladığımız iç harçtan dondurma kaşığı ile parçalar alarak top şekline getirelim. Fırın kabının içerisine aldığımız Cook Doğal Beyazlatılmamış Pişirme Kağıdı’nın üzerine aralıklı olarak yerleştirerek 30 dakika kadar dondurucuya kaldıralım.
  • Hamuru için karıştırma kabına erittiğimiz tereyağı, yumurta, esmer şeker, beyaz şekeri alarak güzelce karıştıralım. Kuru malzemeleri de eleyerek ilave edelim ve hamuru tekrar karıştıralım.
  • Son olarak çikolatayı da ekleyelim ve hamuru toparlayalım. Hamurun üzerini Cook Bas & Kes Streç Kesici ile kolayca streçleyerek kapatalım ve buzdolabında 20 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen hamurdan parçalar kopartalım ve elimizle genişletelim.
  • Ortasına hafifçe donan iç harcından yerleştirip hamuru kapatalım ve şekillendirelim.
  • Kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 190 °c fırında, alt üst fansız ayarda 10 dakika pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldıktan sonra üzerini dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim.