Malzemeler
- 1/2 su bardağıılık su
- 1,5 su bardağıılık süt
- 1/2 paketyaş maya (21 gram)
- 1,5 yemek kaşığıtoz şeker
- 1/2 su bardağıayçiçek yağı
- 1 adetyumurta
- 1 tepeleme çay kaşığıtuz
- 3,5 su bardağıun
- 1 adetyumurta sarısı
- 1 yemek kaşığıayçiçek yağı
- 4 daldereotu (arzuya göre)
Üzeri için:
Püf Noktası
Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.Hamuru mayalandırma sürelerine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün. Kullandığınız un oranı 1/2 su bardağı kadar artış gösterebilir.
Pişirme Önerisi
Bayatlamayan, mayalı poğaçayı peynir, patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
- Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.
- Maya tamamen eridikten sonra ayçiçek yağı, yumurta ve tuzu katın. Tüm malzemeyi elinizle karıştırın.
- Elenmiş unu, azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.
- Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 40-45 dakika kadar oda ısısında dinlendirin.
- Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.
- Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz mayalı hamurların üzerine sıvı yağla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar bekletin.
- Arzuya göre üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30 dakika pişirin. Ekmek yerine geçecek puf puf kabarmış mayalı poğaçalarınız hazır.