18 Ekim 2019 Cuma

Doğanın Gizemli Dünyasına Yolculuk: Şile'de Mantar Topluyoruz!

Hafta sonu için hâlâ bir planınız yok mu? O zaman doğru yerdesiniz! Uçsuz bucaksız bir ormanda mantar toplayabileceğiniz mantar turları sayesinde hem şehrin gürültüsünden uzaklaşabilir hem de leziz mantarlar tadabilirsiniz. İtalya’nın gözbebeği porçini mantarının Türkiye’deki adresi olan Şile, aileniz ya da arkadaşlarınızla birlikte geçireceğiniz macera dolu bir hafta sonu için sizi bekliyor. 
Gelin, bu keyifli etkinliğin başrolünü kapan porçini mantarını daha yakından tanıyalım.
Porçini mantarı nedir, faydaları nelerdir?
 

Ülkemizde belli bölgelerde yetişen porçini mantarı, tipik bir mantar görüntüsüne sahiptir. Porçini mantarının görüntüsü, 20 santime kadar ulaşabilen şapka kısmından dolayı yarım küreye benzetilir. Bu özel mantar türünün büyük bir kısmı sudan oluşur. Dolayısıyla beslenmesine dikkat edenler için harika bir seçenektir. 100 gramında 20-40 kalori bulunan porçini mantarı, kalp-damar sağlığınız açısından da oldukça faydalıdır. Potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin olan bu mantar, içerdiği B vitaminleri sayesinde de çocukların gelişimine katkı sağlar. Ayrıca içerdiği zengin folik asit, kansızlık hastalığına da iyi gelmektedir.
Porçini mantarı ne zaman toplanır?
 
Eğer porçini mantarı toplamak istiyorsanız bunun için en doğru zaman sonbahar ayları olacaktır. Porçini mantarının hasat dönemi haziran ayında başlasa da en verimli zamanları ekim ve kasım aylarıdır. Dolayısıyla içerisinde bulunduğumuz bu aylar, mantar toplama etkinliğiniz için mükemmel bir zamanlama!
Porçini mantarı nerede ve nasıl toplanır?
 
Şile’nin gözbebeği olan porçini mantarını ve yine Şile’de bulunan birçok farklı mantar çeşidini toplamak için çeşitli turlar düzenleniyor. Bu turlardan birini seçerek katılabilir, gün boyunca doğayla iç içe olabilirsiniz. Genellikle meşe ağaçlarının dibinde yetişen porçini mantarlarını toplamak oldukça kolaydır. Ailenizle ya da arkadaşlarınızla gerçekleştirebileceğiniz bu keyifli etkinlik için mutlaka bir tura katılmanız gerektiğini hatırlatalım. Aksi takdirde tehlikeli mantarlarla karşılaşabilir ve sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.
Porçini mantarı nasıl pişirilir?
 
Porçini mantarını birçok tarifte kullanmanız mümkün. Topladığınız mantarlarınızı dilerseniz çeşnilendirerek ızgarada pişirebilir dilerseniz bir miktar tereyağıyla kavurabilirsiniz. Şile’nin yerel halkı, porçini mantarını börek ve pidelerde bile afiyetle tüketiyor. Kısacası her şey sizin yaratıcılığınıza kalmış!

17 Ekim 2019 Perşembe

Rosto Köfte Tarifi

Rosto Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;
  • 500 gr kıyma(orta yağlı)
  • 1 adet büyük boy soğan(ince doğranmış)
  • 3 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 15 dal maydanoz(ince kıyılmış)
  • 1 adet yumurta
  • 3 dilim ekmek içi
  • Tuz, karabiber, kimyon, toz biber
Sosu için;
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 su bardağı su
  • Tuz
  • 4-5 adet biber
  • Dilerseniz üzerine tereyağ

Rosto Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle köftemizi hazırlıyoruz.
  2. Köfte için verilen bütün malzemeleri güzelce yoğuruyoruz.
  3. Bir yağlı kağıdı biraz ıslatıp seriyoruz.
  4. Üzerine bütün köfte harcını alıp rulo şekline getirip sarıyoruz.
  5. Bu kez aliminyum folyoyu kesip hazırladığımız ruloyu ona sarıyoruz.
  6. Fırın kabına alıp 190 derece de 40 dakika kadar pişiriyoruz.
  7. Bu esnada sosunu hazırlıyoruz.
  8. Bir kapta salçayı sıcak su ile açıp tuzunu atıp karıştırıyoruz.
  9. Pişen köfteyi kağıtlardan çıkarıp dilimliyoruz.
  10. Fırın kabına tekrar yerleştirip üzerine sosunu döküyoruz.
  11. 4-5 tane biber koyuyoruz.
  12. Dilerseniz dilimlerin üzerine biraz tereyağı bırakabilirsiniz. (Benim kıymam yağlı olduğu için koymadım)
  13. Tekrar fırına verip biraz daha pişiriyoruz. Patates püresi ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun

Karnabahar Salatası (Yoğurtlu) Tarifi

Karnabahar Salatası (Yoğurtlu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet karnabahar
  • Yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 2 adet ceviz
  • 5-6 dal dereotu
Sosu için
  • 2. 5 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı pulbiber (Tatlı/acı)

Karnabahar Salatası (Yoğurtlu) Tarifi Yapılışı

  1. Karnabahar haşlanır. Soğumaya bırakılır. 1 kase yoğurt içerisine 2 diş sarımsak ezilerek katılır. 3 yemek kaşığı mayonez eklenerek karıştırılır.
  2. 2 adet ceviz iri iri parçalar halinde doğranır.
  3. Soğuyan karnabahara yoğurtlu karışım eklenir.
  4. İçerisine dereotu doğranarak eklenir.
  5. En son cevizlerde eklenip karıştırılır. Servis edilecek tabağa alınır.
  6. Üstüne bir tava yağ ve pulbiber sosu hazırlanır. Hazırlamış olduğumuz salatamızın üstüne dökülür. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Şehriyeli Tavuklu Anne Çorbası Tarifi

Şehriyeli Tavuklu Anne Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Tavuk Suyu İçin ;
  • 1 adet bütün tavuk
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 kereviz sapı
  • 1 adet defne yaprağı
  • 3-4 maydanoz sapı
  • Soğuk su
Çorba İçin ;
  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım limon
  • Maydanoz

Şehriyeli Tavuklu Anne Çorbası Tarifi Yapılışı



  1. Tavuk suyu için ister kendiniz ister kasabınıza tavuğun göğsünü, kanatlarını ve butlarını ayırın.
  2. Kalan kemikler tavuk suyun ana malzemesi olacaktır. Göğüs ve kanatları başka bir yemek için ayırın.
  3. Butların derisini çıkarın ve yüksek bir tencereye tavuk karkas ve butları alın.
  4. Soğan kereviz sapı ve havucu kabaca doğrayın.
  5. Tencereye alın. Üzerini tamamen kapatacak kadar soğuk su ilave edin ve kapağını kapatmadan ocağa alın.
  6. Kaynamaya başladığında en kısık ateşe alın. Ara ara köpüğünü alarak 2 saat en kısık ateşte pişirin.
  7. Hazır olmadan yarım saat önce maydanoz saplarını ve defne yaprağını ilave edin.
  8. Kepçe kepçe süzgeç yardımı ile süzün. Tavuk butlarını ve karkasta kalan eti tiftikleyip kenara alın.
  9. Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Rendelenmiş havuç ilave edin.
  10. Daha sonra un ilave edip çok hafif kavurun. Yarım su bardağı soğuk su ilave edip karıştırın.
  11. Daha sonra tavuk suyunu ilave edin, kaynama noktasına getirin ve kısık ateşe alıp şehriyeleri içine alın. Köpüğünü alın.
  12. 5 dakika sonra ezilmiş veya çok ufak doğranmış sarımsak ilave edip limon suyunu sıkın.
  13. 3-4 dakika daha kısık ateşte pişirin. Ateşi kapatın ve ince doğranmış maydanoz ilave edip servis edin.
    Afiyet olsun

Müceddere Pilavı Tarifi

Müceddere Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik yeşil mercimek
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 kuru soğan
  • 1, 5 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3, 5 su bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Tuz

Müceddere Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Mercimeği ezilmeyecek şekilde haşlayıp süzelim.
  2. Tencereye sıvı yağı alalım yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip sararana kadar kavuralım. ,
  3. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  4. Yıkayıp süzdüğümüz bulguru ve tereyağı ekleyip 3-4 dakika karıştırarak kavuralım.
  5. Sıcak suyunu tuzunu ve karabiberini ekleyip kaynamaya başladıktan sonra mercimeği ekleyip kısık ateşte pişirelim.
  6. 10 dakika demlendirip servis yapalım afiyet şifa olsun.
    Not: Pilavın suyunu kendi bulgurunuza göre ayarlayabilirsiniz.

Şeftalili İrmik Pastası Tarifi

Şeftalili İrmik Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 9 yemek kaşığı irmik
  • 4, 5 su bardağı süt
  • 12 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet limonun kabuğu (rendelenmiş)
  • 3 adet şeftali
Süslemek için:
  • Şeftali

Şeftalili İrmik Pastası Tarifi Yapılışı


  1. Tencereye irmik, süt, şeker ve limon kabuğu rendesini ekleyip devamlı karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim.
  2. Ocaktan alınca sudan geçirilmiş bir kaba yarısını döküp üzerine dilimlenmiş şeftalileri dizin.
  3. Kalan irmikli muhallebiyi üzerine döküp üstünü düzeltip buzdolabında iyice soğutalım.
  4. Kalıptan ters çevirip çıkarıp şeftali dilimleri ile süsleyip dilimleyerek servis yapın.
REKLAM

Garnitürlü Baget But Tarifi

Garnitürlü Baget But Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet baget but
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates
  • 1 fincan bezelye
  • 1 tutam maydanoz
Tavuk Marinesi için
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tavuk baharatı (İsteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kırmızı tozbiber
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 1 diş dövülmüş sarımsak (İsteğe bağlı)
Salçalı Su için
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Garnitürlü Baget But Tarifi Yapılışı

  1. Patatesi soyup küp küp doğrayın ve tencereye alın.
  2. Havucu da küp küp doğrayıp tencereye alıp su ekleyin biraz yumuşayınca bezelyeyi ekleyip bi 5 dk daha pişirin süzün garnitürünüz hazır. Dilerseniz hazır garnitürde kullanabilirsiniz.
  3. Tavuklar yıkanıp suyu iyice süzdürülür. Uygun bir kapta tavuk marinesi malzemeleri karışıtırılır ve bagetler alınıp bir güzel marine edilir.
  4. Tepsiye marine edilmiş tavuk dizilir.
  5. Kenarlarına garnitürü yerleştirilip salçalı sosu karıştırın üzerinde gezdirin.
  6. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında tavuğunuzun ne kadar pişmesini istiyorsanız o sürede pişirin ben 35_40 dk kadar pişirdim biraz fazla pişmiş seviyorum :) Daha sonra kıyılmış maydanoz serpip servis edin.
    Afiyet Olsun

Soğan Salatası Tarifi

Soğan Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 büyük kırmızı soğan
  • 5-10 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz sumak
  • 1 limonun suyu
  • Zeytinyağı

Soğan Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Soğan ince ince doğranır.
  2. Ardından tuz ve sumak ile iyice ovulur.
  3. İnce kıyılmış maydanoz ve limonun suyu eklenir.
  4. Son olarak göz kararı zeytinyağı ilave edilir.
  5. Her tür köfte, kebap ve pidenin yanına yakışacak soğan salatası servis edilir.
    Afiyet olsun.

Ciğer Kavurma +9 Ay Tarifi

Ciğer Kavurma +9 Ay Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gr kuzu ciğer
  • Yarım soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Kimyon
  • Toz biber
  • Zeytinyağ

Ciğer Kavurma +9 Ay Tarifi Yapılışı

Biz doktor onayından sonra ciğer vermeye başladık.
  1. Ciğer üzerini geçecek kadar suda 15-20 dakika haşlanır.
  2. Soğan ve sarımsak zeytinyağda kavrulur.
  3. Üzerine küp küp doğranan ciğer ilave edilip baharatlarla beraber 4-5 dakika kavrulur ve servis edilir. yanında kuskus ve yoğurt ile yedirebilirsiniz.

Zeytinyağlı Kereviz Salatası Tarifi

Zeytinyağlı Kereviz Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük boy kereviz
  • 1 adet büyük boy patates
  • 2 adet havuç
  • Tuz, karabiber diğer baharatlar damak tadınıza göre
  • 1 yemek kaşığı salça (Damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 orta boy soğan

Zeytinyağlı Kereviz Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle haşlama sırasına göre patates ,havuç, kereviz olmak üzere haşlıyoruz.
  2. Ayrı haşlayacaksanız kereviz çabuk haşlanır bilginiz olsun.
  3. Başka bir kapta soğan ve salçayı kavuruyoruz.
  4. Kereviz saplarını ilave ediyoruz. İsterseniz kullanmayabilirsiniz ama güzel tad veriyor eklemenizi tavsiye ederim. Ben ekleyerek yaptım.
  5. Haşlanmış olan sebzeleri ,soğan ,salça, kereviz sapı kavurduğumuz kaba alıp bir turda o şekilde kavuruyoruz.Poğaça börek yanlarında mükemmel bir salata olarak eşlik ediyor.
  6. Üzerine son olarak bir tur zeytinyağı gezdirip soğumaya bırakıyoruz. Limon sıkarak da tüketebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Saverine Tarifi

Saverine Tarifi İçin Malzemeler

  • 20 gram yaş maya veya
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 3 su bardağı un
  • 4 fincan ılık süt
  • 4 adet yumurta
  • 2 fincan toz şeker
  • 1 paket vanilya yarım tatlı kaşığı tuz
  • 150 gram eritilmiş tereyağı
İç malzemesi
  • 225 gram taze çilek
  • 1 su bardağı krema
  • 1 fincan tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı dövülmüş şam fıstığı
Şerbeti için
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker

Saverine Tarifi Yapılışı

Jean anthelme brillat-savarin olan 1755-1826 yılları arasında fransa’da yaşamış, avukat, yazar ve en önemlisi ünlü gastronom. lezzetin fizyolojisi adlı eseri günümüzde halen ilgi ile okunmakta ve toplumu etkilemektedir. Savarine atfedilen bir ingiliz fransız karışımı tatlı kek reçetesi vereceğim. Orjinali rom ile kokulandırılır. Bizim tarifimiz de bizim kültürümüze uyarlanmış versiyonudur.
  1. Kek kalıbını yağlayıp unlayın un ile tuzu bir kaseye eleyin ortasını açın.
  2. Mayayı sütün içinde eritin ve unun ortasına döküm mayalı karışımı üstüne un ile örtüp 15 dakika ılık bir yerde bekletin.
  3. Yumurtaları şekerle birlikte çırpın.
  4. Sonra vanilya ve erimiş tereyağını katın bulamaya karışımını ekleyip dökme kıvamına gelinceye kadar iyice çırpın.
  5. Üstünü örtüp kabarması için 15 dakika bekletin. Karışımı tahta kaşıkla çırpıp önceden hazırlanmış kalıba yarısını dolduracak şekilde dökün.
  6. Üstünü örtüp karışım kalıbın tepesinde gelecek şekilde kabarınca ye kadar 45 dakikalık bir yerde bekletin.
  7. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında kontrollü olarak 40 dakika pişirin.
  8. Soğuması için tel raf alın su ve şekeri şeker eriyene kadar ısıtın ve 5 dakika kadar kısık ateşte bekletin. Tel rafın altına bir kap koyun. Şurubu tümüyle çekene kadar pastanın üzerine dökün.
  9. Pastayı servis tabağına yerleştirin çilekleri yıkayıp ortadan ikiye kesin kremayı katılışana kadar şekerle çırpın çileklerin çoğunu pastanın ortasına yerleştirip kremayı üstüne sıkıntı falan çileklerle fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

Galaxy Note 11 ön kameraya veda edebilir

Samsung son yıllarda akıllı telefonlardaki değişime en büyük katkıyı sunan markaların başında geliyor. Kendine özgü ekran tasarımlarını kullanan Samsung, Galaxy Note 11 modelinde ön kameraya veda etmeye hazırlanıyor.
Ekrandan parmak izi okuyucu geçtiğimiz yıl prototip olarak cihazlarda karşımıza çıkarken, şu anda amiral gemilerinde standartlaşan bir teknoloji oldu. Ekran altı kamera teknolojisi ile bu değişim süreci bir adım ileri taşınacak.

Galaxy Note 11 ekran altı kamera ile gelebilir

Güney Kore merkezli teknoloji basınının endüstri kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Galaxy S11 veya Galaxy Fold 2 modellerinde ekran altı kamera teknolojisi kullanılabilir. Her iki telefon yılın ilk çeyreğinde tanıtılacak.Bu telefonlarda delikli ekran veya çentik kullanılmaya devam edilmesi halinde, ekran altı kamera teknolojisi için gözler Galaxy Note 11’e çevrilecek. Zira, Samsung’un bu amiral gemisi modeli Ağustos 2020’de karşımıza çıkacak.
Bazı kaynaklar ise Samsung’un bu teknolojiyi amiral gemilerinden önce orta seviye bir telefonda test edeceğini belirtiyor. Galaxy A serisi en büyük aday olarak görülürken, bu hamle oldukça mantıklı görünüyor.
Çünkü oldukça yeni olan bu teknoloji ilk etapta kusurlu olabilir ve şirketin en çok satan telefonlarından birisinde kullanmak oldukça riskli. Eğer orta seviye telefonlardan birisinde başarılı olursa, amiral gemilerine gelmesi çok sürmez.

Asus ROG Phone 2 kutusundan çıkıyor

Oyuncular için hazırlanmış en iddialı akıllı telefon olan Asus ROG Phone 2 kutusundan çıkıyor. İşte karşınızda Asus ROG Phone 2 ve özellikleri!
Temmuz ayında tanıtılan ve bizim de daha önce IFA 2019 kapsamında ön inceleme videosunu paylaştığımız Asus ROG Phone 2, Türkiye’de ilk ShiftDelete.Net ekranlarında kutusundan çıkıyor.
Farklı depolama ve RAM seçeneklerine sahip olan Asus ROG Phone 2‘nin en iddialı modellerinden olan 512 GB dahili depolama ve 12 GB RAM’e sahip olan ZS660KL modelini kutusundan çıkartıyoruz.

Asus ROG Phone 2 kutusundan çıkıyor

Qualcomm’un en hızlı işlemcisi Snapdragon 855+12 GB RAM, 120 Hz ekran başta olmak üzere pek çok iddialı özellikle donatılan oyuncu telefonu Asus ROG Phone 2 kutusundan çıkıyor. Telefonun teknik özelliklerini ve detaylarını yazımızın devamında görebilirsiniz.

Asus ROG Phone 2 özellikleri

Tanıtıldığında Qualcomm Snapdragon 855 Plus işlemcisinden güç alan ilk telefon olma özelliğini taşıyan ROG Phone 2, 6.59 inç büyüklüğünde AMOLED ekrana sahip. 120 Hz yenileme hızı ve 240 hz dokunma hassasiyetiyle beraber oyunlarda büyük bir avantaj sunan ekran, HDR10 desteğine sahip.
DCI-P3 renk gamutunun sınırlarını aşan ve yüzde 108 ile mükemmel bir renk doğruluğu sunan ekran, 1080 x 2340 piksel çözünürlük sunuyor. 391 ppi piksel yoğunluğu sunan ekran, Gorilla Glass 6 teknolojisi ile korunuyor.
Ekranı bir kenara bırakarak, işlemcinin detaylarına dönelim. 7 nm fabrikasyon süreci ile üretilen işlemci 2.96 GHz hızında Kryo 485, 2.42 GHz hızında üç adet Kryo 485 ve 1.78 GHz hızında dört adet Kryo 485 çekirdeğinden oluşuyor.
700 MHz hızında çalıştırılan Adreno 640 GPU, Snapdragon 855‘e kıyasla yüzde 15 daha fazla performans sunuyor. AeroActive isimli soğutucu cihazın kutu içeriğinde yer alıyor. Sessiz çalışan ve sıcaklığı 4 ile 5 derece aşağı çeken soğutucu bir kılıf görevi görüyor.
12 GB RAM’e sahip olan telefon, 256 GB, 512 GB ve 1 TB olmak üzere üç farklı depolama seçeneği sunuyor. Ön tarafta ise 24 Megapiksel çözünürlüğünde f/2.2 diyaframa sahip kamera yer alıyor.
Arkada ise 48 Megapiksel çözünürlüğündeki f/1.8 ana kameraya, 13 Megapiksel çözünürlüğünde f/2.4 diyaframa sahip ultra geniş açılı kamera eşlik ediyor. Bu kamera ile 4K çözünürlükte 60 fps video çekmek mümkün.
6000 mAh bataryadan beslenen ve 30W hızlı şarj desteğine olan telefon, 171 x 77.6 x 9.5 mm boyutlarında ve 240 gram ağırlığında. Özel bir soğutma sistemine ve RGB ışıklandırmaya sahip olan telefon, DTS Headphone X desteğine sahip.