12 Ocak 2020 Pazar

Erkekler İçin Kış Günlerine Özel 5 Bakım Tüyosu

Kış aylarının gelmesiyle birlikte cildimizin ihtiyaçları da değişiyor. Yaz günlerine göre daha detaylı bir bakım isteyen cildimiz, soğuk havaların etkisiyle yıpranabiliyor. Eğer siz de kış günleri boyunca cildinizin canlılığını korumak istiyorsanız doğru yerdesiniz! Erkeklerin kış günleri boyunca dikkat etmesi gereken en önemli bakım tüyolarını yazdık.

İşte her erkeğin dikkat etmesi gereken kış aylarına özel 5 bakım tüyosu...

1. Cildinizi nemlendirin
Kış aylarıyla birlikte gelen rüzgar ve soğuk hava, cildinizin en büyük düşmanlarından biri, bu düşmanlardan korunmanın en etkili yoluysa elbette ki nemlendirici kremler! Eğer kış ayları boyunca canlı ve parlak bir cilt istiyorsanız cildinizi düzenli olarak nemlendirmeniz gerektiğini hatırlatalım! Aksi takdirde kuru, cansız ve yıpranmış bir cilde sahip olmanız an meselesi. Ek olarak uzun süre nemsiz kalan ciltlerin daha hızlı yaşlandığını da bilmenizde fayda var.

2. Elleri de unutmayalım!
Çoğu erkek, yüz bakımına gösterdiği ilgiyi ne yazık ki el bakımına göstermez. Oysaki eller, kış aylarında yaşanan şiddetli soğuklardan fazlasıyla etkilenir. Kış ayları boyunca sert ve kuru ellere sahip olmak istemiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basit: el bakımı! Düzenli olarak yapabileceğiniz el maskeleri ve el peelingleri sayesinde siz de kış boyunca yumuşacık ellere sahip olabilirsiniz. Üstelik bu maskeleri evinizdeki malzemelerle de hazırlamanız mümkün.

3. Maske ve peeling şart!
Maske ve peeling demişken konuyu sadece yüzünüzle kısıtlmayarak biraz daha genişletelim istedik! Kış ayları boyunca soğuk havalardan olumsuz etkilenen ya da kıyafetlerin içerisinde havasız kalan cildinizi yenilemenin en güzel yolu elbette ki peeling. Kozmetik marketlerden satın alabileceğiniz ya da evinizde kendiniz hazırlayabileceğiniz birbirinden pratik peelinglerle tüm vücudunuzu yenileyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken güzel bir duşun ardından tüm vücudunuza peeling ya da maske uygulamak!

4. Sıra sakal bakımında…
Listemize sık sık es geçilen konulardan biriyle devam edelim: Sakal bakımı! Soğuk havalar ne yazık ki sadece cildinizi etkilemiyor, aynı şekilde saçlarınızı ve sakallarınızı da etkiliyor. Yani yılın geri kalan dönemlerinde sakal bakımı yapmıyor olmanız, kış aylarında da yapmayacağınız anlamına gelmez! Soğuk havanın etkisiyle sertleşen ve kuruyan sakallarınızı canlandırmanın en güzel yollarından biri de doğal yağlar! Haftada birkaç defa uygulayabileceğiniz doğal yağlar sayesinde sakalınız ve sakal altındaki cildiniz hiç olmadığı kadar sağlıklı olacak!

5. Saç bakımını da es geçmeyelim!
Saçlarınızın da soğuk havalardan olumsuz etkilendiğini söylemiştik. Peki saçlarınızı tüm bu olumsuz etkilerden korumak için neler yapabilirsiniz? Elbette ki maskeler bu noktada da imdadımıza yetişiyor. Kozmetik marketlerden satın alabileceğiniz ya da evde kendiniz hazırlayabileceğiniz saç maskeleri sayesinde siz de kış ayları boyunca sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz. Tabii düzenli olarak saç maskesi kullanmanın dışında bir bere ya da şapka takarak saçlarınızı soğuktan ve rüzgardan korumanız gerektiğini de hatırlatalım!

11 Ocak 2020 Cumartesi

Müceddere Pilavı Tarifi

Müceddere Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik yeşil mercimek
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 kuru soğan
  • 1, 5 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3, 5 su bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Tuz

Müceddere Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Mercimeği ezilmeyecek şekilde haşlayıp süzelim.
  2. Tencereye sıvı yağı alalım yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip sararana kadar kavuralım. ,
  3. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  4. Yıkayıp süzdüğümüz bulguru ve tereyağı ekleyip 3-4 dakika karıştırarak kavuralım.
  5. Sıcak suyunu tuzunu ve karabiberini ekleyip kaynamaya başladıktan sonra mercimeği ekleyip kısık ateşte pişirelim.
  6. 10 dakika demlendirip servis yapalım afiyet şifa olsun.
    Not: Pilavın suyunu kendi bulgurunuza göre ayarlayabilirsiniz

Köfteli Kağıt Kebabı Tarifi

Köfteli Kağıt Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4-5 adet patates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
Köftesi İçin;
  • 400 g kıyma
  • 1 adet küçük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
Sosu için;
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 10-12 adet arpacık soğan

Köfteli Kağıt Kebabı Tarifi Yapılışı



  1. İlk olarak köftemizi hazırlayalım. Bunun için derin bir kaba aldığımız kıymaya rendelenmiş soğan, sarımsağı alalım.
  2. Üzerine yumurta, galeta unu, tuz, kimyon ve karabiberi ekleyerek güzelce yoğuralım.
  3. Hazırladığımız köfte harcından minik parçalar kopartarak elimizde yuvarlayalım, harç bitene kadar bu işleme devam edelim.
  4. Tavamıza sıvı yağ alalım ve ocağı açalım.
  5. Kızgın yağa küp küp doğradığımız patatesi alarak kızartalım. Burada patateslerin içinin pişmesini beklemeyin, renginin değişmesi yeterli olacaktır.
  6. Kızarmak üzere olan patateslerin üzerine kırmızı biber ve yeşil biberi de ekleyerek 1-2 dakika karıştıralım.
  7. Hafifçe kızaran sebzeleri bir tabağa alalım.
  8. Aynı tavada şekillendirdiğimiz köftelerimizi kızartmaya başlayalım. Köfteler hafifçe kızarana kadar çevirerek dikkatlice pişirelim.
  9. Kızaran köfteleri de yine uygun bir tabağa alalım.
  10. Yemeğimizin sosu için tavaya sıvı yağ ve domates salçasını alarak biraz çevirelim.
  11. Üzerine tuz ve sıcak suyu ekleyerek karıştıralım.
  12. Kaynamaya başlayan sosumuza kekik ekleyip karıştırarak önce sebzelerimizi daha sonra da köftelerimizi ilave edelim.
  13. Son olarak arpacık soğanları da ekleyerek karıştıralım ve ocaktan alalım.
  14. Fırın tepsisine sar pişiri yerleştirelim, üzerine yemeğimizi aktaralım.
  15. Kaşık yardımı ile köfteleri ve sebzeleri eşit bir şekilde yayalım.
  16. Sar pişirden tekrar alıp yemeğin üzerini kapatalım. Bu sayede yemeğimiz kendi buharı ile pişecek, daha lezzetli olacaktır.
  17. Yemeğimizi önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişmeye bırakalım. Fırında pişen köfteli kağıt kebabımız servise hazır. Afiyet olsun.

Kuru Domates Salatası Tarifi

Kuru Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr kurutulmuş domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet yeşil soğan(isteğe bağlı)
  • 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet limon
  • Yarım çay kaşığı tuz (ben tuz kullanmadım domates kurusu tuzlu olduğu için)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı (tercihe bağlı olarak arttırılabilir)
Üzeri için:
  • 2 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz tercih edebilirsiniz

Kuru Domates Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle kuru domateslerimizi bir tencerenin içine alıp 10 dakika yumuşayana kadar haşlıyoruz.
  2. Ardından süzüyoruz. soğumaya bırakıyoruz ve o arada diğer malzemelerimizi doğruyoruz .
  3. En son olarak domateslerimizi doğrayıp soslarımızı katıp karıştırıyoruz.
Afiyet olsun çok lezzetli bi salata kesinlikle önerilir

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 litreden biraz fazla su (ben kıvama göre ayarlıyorum)
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • Tereyağı
  • Nane
  • Sarımsak (isteğe bağlı)

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi Yapılışı



  1. Yumurtayı iyice çırpın.
  2. Yoğurtla karıştırın.
  3. Unu ekleyip hepsi iyice karışana kadar çırpın.
  4. Mikser ya da çırpma teli kullanabilirsiniz.
  5. Tencereye suyu koyun, üzerine karışımı ekleyin.
  6. İyice özleşene kadar karıştırın.
  7. Ocağın altını yakın.
  8. Kaynayana kadar karıştırın.
  9. Kaynadıktan sonra şehriyeleri ekleyin.
  10. Şehriyeler pişene kadar kaynatın.
  11. Piştikten sonra bir tava da tereyağını eritin.
  12. Naneyi ekleyip çorbaya ekleyin. Afiyet olsun.

Taze Fasulye Kavurması Tarifi

Taze Fasulye Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg taze fasulye
  • 2 adet soğan
  • Sıvı yağ
  • Pul biber
  • Tuz

Taze Fasulye Kavurması Tarifi Yapılışı


  1. Fasulyeler yemeklik doğranır haşlanır ben yazdan yapıp buzluğa atıyorum kisin kavurup yiyorum.
  2. Soğan ince kıyılıp kavrulur.
  3. Kavrulan soğana tuz ve pul biber eklenir.
  4. Daha sonra fasulyelerin suyu sıkılarak soğanlara eklenir.
  5. İyice kavrulduktan sona servis edilir. Afiyet olsun.

Coco Kurabiye Tarifi

Coco Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 g Hindistan cevizi
  • 100 g toz şekeri
  • 1 paket vanilya yada 1 kapak sıvı vanilya
  • 2 tane yumurta beyazı
Bardak ölçüsü isteyen arkadaşlar için;
  • 2 su bardağı Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı toz şekeri
  • 1 paket vanilya yada 1 kapak sıvı vanilya
  • 2 tane yumurta beyazı

Coco Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Hindistan cevizi toz şekeri ve vanilyamızı bir kapta harmanlıyoruz.
  2. Ayrı bir kapta yumurta beyazını bir çatal yada kaşıkla biraz çırpıyoruz.
  3. Daha sonra diğer karışımı yumurtanın üzerine döküp güzel karıştıralım.
  4. Karışımı 15-20 dakika üzerini kapatıp dinlendirelim.
  5. Harcımız dinlendikten sonra fırını 180 derece ısıda açalım.
  6. Hazırladığımız karışımdan elimize ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinde yuvarlıyoruz yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizelim.
  7. Eğer kağıt kalıplarından varsa onu da kullana bilirsiniz servis açısından da daha iyi olur belki.
  8. 180 derece ısınmış fırında en fazla 15 dakika pişirilir fazla değil 10 dakika da bile pişer fırınınıza bağlı.
  9. Şunu da belirtmek isterim benim fırınım sorunlu dış camı patladı güzel pişirmiyor fotoda da belli oluyor bi tarafı çabuk pişiriyor yanıyor o nedenle bunu her tarifte belirtemiyorum.
  10. Fırınınız güzel pişiriyorsa ayarda sorun yoksa çok güzel olacağı kesindir bu tarifi ikinciye atıyorum bardak ölçüsü isteyen arkadaşlar oldu o nedenle yalnızca şeker oranını biraz azalttım diğer tarife göre yoksa aynı tarif.

Gül Böreği Tarifi

Gül Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet günlük yufka
Sosu için;
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı yağ
Ispanaklı iç harç için;
  • 1 bağ ıspanak
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Pırasalı harç için;
  • Yarım bağ pırasa
  • 2 orta boy havuç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için;
  • Susam, çörek otu

Gül Böreği Tarifi Yapılışı

  1. Pırasalı iç harcı için, pırasaları ince ince doğrayın. Dört yemek kaşığı sıvı yağı tavaya alıp, pırasaların diriliği geçene kadar kavurun.
  2. Rendelenmiş havuçları ekleyip havuçlar yumuşayana kadar kavurun. Baharatları ekleyip, soğumaya bırakın.
  3. Ispanaklı iç harcı için ıspanakları ince ince doğrayıp derin bir kaba alın ve elinizle diriliği geçene kadar ovalayın.
  4. Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağda kavurun. Kavrulmuş soğanı, ovalanmış ıspanağın üzerine ekleyin, baharatları da ekleyip harmanlayın.
  5. Sos malzemeleri tamamen karışana kadar çırpın. Yufkayı dörde bölüp sostan her parçaya iki-üç kaşık dökün ve her yerine sürün.
  6. Hazırlanan harcı yufkanın her yerine serpiştirin ve geniş kısmından başlayarak rulo yapın. Bir ucundan tutup kıvırarak gül şeklini verin.
  7. Tüm yufkaları yaptıktan sonra kalan sosu üzerine sürün ve yarım saat bir saat kadar bekletin. 180 derecede kızarana kadar pişirin. Herkese afiyet olsun:)

Portakalı Kremalı Kek Tarifi

Portakalı Kremalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 3 su bardağı un
Kreması için;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket sade krem şanti
  • 200 gr labne peyniri
Portakal sosu için;
  • 2 portakal suyu
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta

Portakalı Kremalı Kek Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak krem şanti ve sütü güzelce çırpıp içine labne peynirini koyuyoruz iyice koyulaştıktan sonra buz dolabına dinlenmeye bırakıyoruz.
  2. Kekimiz için; yumurta ve şeker köpürünce kadar çırpılır daha sonra diğer malzemeler eklenip güzelce çırpılır.
  3. Yağlanıp unlanmış kekstra kek kalıbına kek harcımızdan yarıya kadar doldurulur .
  4. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir ve soğumaya bırakılır portakal sosu için 2 portakalın suyunu sıkıp küçük bir tencereye alıp şeker ve nişastasını ilave edip kaynayana kadar pişiriyoruz.
  5. Ilıyan portakal sosumuzu kekin ortasına bir tatlı kaşığı koyup krem şantiyi krema torbasına koyup yıldız uç takıp sosun etrafını süslüyoruz deneyenlere. Afiyet olsun.

Patates Püresi Tarifi

Patates Püresi Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 su bardağı kaşar peynir
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Patates Püresi Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri soyup küp küp doğrayalım.
  2. Tencereye alıp üzerlerine su ve tuz ilave edip haşlayalım.
  3. Pişen patatesleri süzgeç yardımı ile süzelim.
  4. Tencereye tekrar koyalım ve üzerine tereyağ, süt, kaşar peynir ilave edip güzelce ezelim.
  5. Tuzunu ve karabiberini de ilave edelim ve karıştıralım.
  6. Pürüzsüz bir kıvam alması el blenderi ile çekelim. Deneyecek herkese şimdiden afiyet bal şeker olsun 

Pamuk Poğaça Tarifi

Pamuk Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yumurta akı
  • Yarım çay bardağı yağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1. 5 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiğine un (yumuşak ele yapışmayan hamur)
Üzeri için;
  • 2 yumurta sarısı
İçi için;
  • Lor peynir veya kaşar peynir veya dileğinizi koyabilirsiniz

Pamuk Poğaça Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle su, süt maya şeker tuz bir kaba alınıp karıştırılır.
  2. Yumurta akı ardından yağ eklenir sonra yavaş yavaş un ilave edilir ele yapışmayan kıvama gelinceye kadar un koyulur.
  3. 1 saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır içine lor peynir veya kaşar peynir eklenip yuvarlayıp tepsiye dizilir.
  4. Bezeler hepsi bu şekilde yapılır üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpilir.
  5. 180 derece fırında 30-35 dk kontrollü şekilde pişirilir. Afiyet olsun.

2 Yufkayla Kırpık Tava Böreği Tarifi

2 Yufkayla Kırpık Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yufka
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Peynir (tüm çeşitleri olabilir)
  • Kıl biber (isteğe göre)
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber

2 Yufkayla Kırpık Tava Böreği Tarifi Yapılışı



  1. Yufkayı uzun şekilde katlayıp ince şeritler halinde kesiyoruz.
  2. Bir kabın içine yumurta, süt, sıvı yağ, peynir, biber, maydanoz, pul biber, tuz ekleyip kestiğimiz yufkaları da ekleyip yapışmaz tava ya çok az yağ döküp altını açıp bu harcı koyuyoruz.
  3. Üzerini de kapağıyla kapatıp ara ara kontrol edip üzerleri kızardıkça arka ön olarak çeviriyoruz.
  4. Tavayı ters çevirerek kapak yardımıyla daha kolay yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun👩‍🍳🍃

Revani Tatlısı Tarifi

Revani Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1, 5 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbet için;
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Yarım limon suyu

Revani Tatlısı Tarifi Yapılışı



  1. İlk olarak şerbet hazırlanır. Şerbet için tencereye şeker ve su alınarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra yarım limon suyu eklenip 3-4 dakika daha kaynatılıp altı kapatılır.
  2. Kek için, yumurta ve şeker çırpma kabına alınarak iyice çırpılır. Ardından sıvı yağ, yoğurt ve irmik eklenip çırpılır.
  3. Son olarak un, kabartma tozu limon kabuğu rendesi ve vanilya da eklenerek iyice çırpılır. Yağlamış olduğumuz fırın kabına kek hamuru dökülür.
  4. 170 derece fırında üstü kızarana dek yaklaşık 25-30 dakika pişirilir. İlk sıcaklığı çıkan kek dilimlere kesilir ve sıcak kekin üstüne soğumuş şerbet dökülür.
  5. 1-2 saat dinlendirdikten sonra üzeri isteğe göre krem şanti, Hindistan cevizi yada fıstık vb. ile süslenerek servis edilir. Ben Hindistan cevizi ile süsledim. Afiyet olsun.