5 Ekim 2020 Pazartesi

Soğan Mıhlaması Tarifi

 

Soğan Mıhlaması Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 tane ortaboy soğan
  • 1 büyükce patates
  • 1 kırmızı biber
  • 2 tane yeşil biber
  • 3 tane domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz
  • 1 çay bardağı sıcak su kişi başına yumurta (Benim kavurmam vardı onu koydum olmasa da olur)

Soğan Mıhlaması Tarifi Yapılışı

  1. Tavaya yağımızı ve juliyen doğradığınız soğanları alalım.
  2. Biraz kavrulduktan sonra biberlerimizi ve varsa kavurmayı koyalım.
  3. Kapağını kapatıp biraz daha kavurmaya devam edelim.
  4. Arada bir karıştıralım patatesleri de koyup üstüne salça ve domatesi de ekliyelim.
  5. Patatesler yumuşamaya başlayınca 1 çay bardağı sıcak su koyalım. İndireceğimize yakın yumurtaları kırıp karıştırmadan tavanın kapağını kapatıp yumurtalar pişince ocaktan alalım.

Sebzeli Şiş Köfte Tarifi

 

Sebzeli Şiş Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet kabak
  • 1 adet domates
  • Çöp şiş

Köftesi için;

  • 600 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan(Rendelenmiş)
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı galeta unu ya da ekmek içi
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz

Sosu için;

  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber

Sebzeli Şiş Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcan ve kabağı uzunlamasına olacak şekilde ince ince dilimliyoruz.
  2. Üzerlerine tuz serpip yaklaşık 15 dakika kadar yumuşaması için bekletiyoruz.
  3. Bu sırada köfte harcımızı hazırlıyoruz.
  4. Köftesi için verilen bütün malzemeleri karıştırıp güzelce yoğuruyoruz. İyice yumuşayan sebzeleri sudan geçirip yıkıyoruz. Her bir dilime köfte harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak kenar kısmına koyuyoruz.
  5. Rulo şeklinde sarıp ortadan ikiye kesiyoruz.
  6. Çöp şişlere bir patlıcan bir kabak ve bir dilim domates olacak şekilde  diziyoruz.
  7. Fırın tepsisine şişleri dizip sosu için verilen malzemeleri karıştırıp üzerlerine gezdiriyoruz.
  8. Yemeğimizin üzerini bir yağlı kağıtla kapatıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında veriyoruz.
  9. Pişmeye yakın yağlı kağıdı alıp üzerleri biraz da bu şekilde pişip kızardıktan sonra fırından alıyoruz.Afiyet olsun.

Ayvalık Tostu Tarifi

 

Ayvalık Tostu Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 dilim tost ekmeği
  • 1 adet domates
  • 8 dilim kaşar peyniri
  • 8 dilim sucuk
  • 6 adet kokteyl sosis
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet salatalık turşusu
  • 4 yemek kaşığı rus salatası

Ayvalık Tostu Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle domates ve kaşar peynirini uygun şekillerde doğrayın.
  • Sosis ve salamı ince olacak şekilde doğrayın.
  • Salatalık turşusunu jülyen, sucukları ise halka şeklinde dilimleyin.
  • Bir tavanın içerisine zeytinyağını koyup ısıtın.
  • Yağın içerisine salam, sucuk ve sosisleri ekleyerek renk değiştirene kadar pişirin.
  • Ekmekleri tost makinesine yerleştirin ve iz çıkması için elinizle ekmeklere bastırın.
  • İki adet ekmeğin üzerine ilk olarak kaşar peynirini yerleştirin.
  • Ardından tavadaki karışımı iki ekmeğe paylaştırın.
  • Ekmeklerin üzerine salatalık turşusu, rus salatası ve domatesleri de paylaştırın.
  • En üst kısma tekrar kaşar peyniri koyduktan sonra, ekmeklerin üzerini diğer dilimlerle kapatın.
  • Kaşar peyniri eriyinceye kadar tost makinesinde ekmekleri kızartın.
  • Hazırladığınız ayvalık tostunu, ketçapla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ayvalık Tostu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Eğer ayvalık tost ekmeği bulamadıysanız, farklı tost ekmeklerini de kullanabilirsiniz.
  • Tostun içinde ev yapımı salatalık turşusu kullanabilirsiniz.
  • Rus salatasını hazır almak yerine, nefis rus salatası tarifinden yararlanarak hazırlayabilirsiniz.
  • Ayvalık tostunun yanında kibrit patates de sunabilirsiniz.

1 Porsiyon Ayvalık Tostu Kaç Kalori?

  • 100 gramlık ayvalık tostu ortalama 220, bir porsiyon ayvalık tostu ise yaklaşık 415 kaloridir.

Hazır Yufkadan Börek Tarifi

 

Hazır Yufkadan Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1/2 kase peynir
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/4 demet maydanoz (isteğe göre)
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı çörek otu

Hazır Yufkadan Börek Nasıl Yapılır?

  • Sosu için: Bir kabın içerisine süt, yağ, su ve yumurta beyazını alıp karıştırın.
  • Üzerine tuz, pul biber ve naneyi ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
  • İç harcı için: Maydanozları ince ince kıyın. Dilerseniz kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz.
  • Kabın içerisine maydanoz ve peyniri ekleyerek elinizle harmanlayın.
  • Bir yufkayı mutfak tezgahında açın. Üzerine fırça veya kaşık yardımıyla sosu sürün.
  • Yufkayı ikiye katladıktan sonra tekrar sos sürün. Ardından iç harçtan ekleyin ve hafifçe yayın.
  • Kenarlarını kıvırarak rulo şeklinde sarın. Ruloyu, bıçakla 4-5 parçaya bölün.
  • Her yufkayı aynı şekilde doldurup parçalara ayırın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hazırladığınız börekleri tepsiye dizin.
  • Börekleri aralıklı olarak dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Çörek otu ve susam serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
  • Hazır yufkadan börekleri ılık bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hazır Yufkadan Börek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Börek yapımında günlük taze yufkalardan kullanmaya özen gösterin.
  • İç harcında, isteğe göre patates, ıspanak veya kıyma kullanabilirsiniz.
  • Börekleri kızartmak için; yufkaları sigara böreği şeklinde sarın. Kızgın yağda kızartın.
  • Eğer kızartma işlemi uygulayacaksanız, börekleri piştikten sonra kağıt havluda bekletin.
  • Böreğin üzerine isteğe göre susam ve çörek otu ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Hazır Yufkadan Börek Kaç Kalori?

  • Hazır yufkadan börek tarifinin bir porsiyonu, yaklaşık 325 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksektir.

Pizza Börek Tarifi

 

Pizza Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 125 gram tereyağı
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1/2 bağ maydanoz
  • 3 adet domates
  • 4-5 dal taze soğan
  • 250 gram kaşar peyniri
  • Dilimlenmiş sucuk
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2-3 adet köy biberi
  • Karabiber
  • Kekik
  • Tuz

Pizza Börek Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tereyağını tavada eritin.
  • Bu esnada kaşar peyniri, sucuk, maydanoz, biber ve taze soğanı uygun şekilde dilimleyin.
  • Eriyen tereyağını geniş cam bir kabın içerisine dökün.
  • Üzerine 2 bardak sütü ekleyerek karıştırın.
  • Sütün içerisine yumurtaları da ilave ettikten sonra tekrar karıştırın.
  • Domates dışındaki dilimlediğiniz tüm malzemeleri sütlü karışımın içerisine ekleyin.
  • Bu esnada bir adet yufkayı yağlanmış fırın tepsisinin içerisine yerleştirin.
  • İkinci yufkayı rulo şeklinde (içi boş olarak) sarın. Sardığınız yufkayı çok ince dilimler halinde kesin.
  • Kestiğiniz yufkaları elinizle düzelttiğinizde makarna hamuru gibi gözükmelidir.
  • Kestiğiniz yufkaları fırın tepsisindeki yufkanın üzerine ekleyin ve dağıtın.
  • Üçüncü yufkayı da aynı şekilde rulo yapıp keserek tepsideki yufkanın üzerine yerleştirin.
  • Fırın tepsisindeki yufkanın kenarlarını kıvırarak kalınlaştırın.
  • Yufkanın üzerine hazırladığınız iç harçlı karışımı ekleyerek her yerine yaydırın.
  • Cam kasenin dibinde kalan sütlü karışıma dilimlenmiş domatesleri batırın ve yufkaların üzerine yerleştirin.
  • Son olarak kasede kalan sosu, yufkanın kenarlarına sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20-25 dakika pişirin.
  • Pişen pizza böreği, dilimleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kremalı Sebzeli Tavuk Tarifi

 

Kremalı Sebzeli Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet tavuk incik (kemiksiz derili)
  • 1 paket sıvı krema
  • 1 paket kremalı tavuk çorbası (ben knorr kullandım)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 - 2 adet kabak
  • 1 -2 adet havuç
  • 3 adet patates

Kremalı Sebzeli Tavuk Nasıl Yapılır?

  • Fırında yapabileceğiniz en güzel ve lezzetli tavuk geliyor. Hazır çorbadan dolayı ilave tuz koymuyorum.
  • Tavukları fırın kağıtları üzerine derisi altta kalacak şekilde alın.
  • Kalan boşluklara elma dilim patates yerleştirin.
  • Rendelediğiniz kabak ve havuçlarla tavukların üzerini kapatın.
  • Bir çırpma kabına süt, kremalı tavuk çorbası ve kremayı alıp çırpın.
  • Çırptığınız karışımı önce tavukların üzerine, kalanını da patateslere gezdirin. 
  • Kızdırılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin

Starbucks Kurabiyesi Tarifi

 

Starbucks Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 10 yemek kaşığı tereyağı (150 gram)
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 100 gram ceviz içi
  • 50 gram damla çikolata

Starbucks Kurabiyesi Nasıl Yapılır?

  • Bir kabın içerisine şeker ve yumurta sarılarını ekleyerek karıştırın.
  • Üzerine vanilya, su ve oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağını ekleyin.
  • Kabartma tozu ve tarçını da ekledikten sonra karıştırmaya devam edin.
  • Unu eleyerek azar azar ekleyin ve hamur ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar yoğurun.
  • Hamur şekli bozulmayacak bir kıvama geldiğinde ceviz ve damla çikolatayı ekleyerek yoğurun. Ancak yoğurma işlemi 1-2 dakikayı geçmesin.
  • Hamuru iki parçaya ayırdıktan sonra silindir şekli verin.
  • Kurabiye hamurunu buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine, kurabiyelere şekil vererek dizin.
  • Önceden ısıtılmış 160 dereceli fırında (fanlı) 12 dakika pişirin.
  • Kurabiyeler fırından çıktığında yumuşak olacaktır. Soğuduktan sonra ise dışı çıtır, içi yumuşak kalır.
  • Starbucks kurabiyesini menengiç kahvesi ile birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Starbucks Kurabiyesi Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kurabiye hamurunu buzdolabında daha uzun bekletebilirsiniz.
  • Hamura çikolataları ekledikten sonra çok fazla yoğurmayın. Aksi takdirde çikolatalar eriyecektir.
  • Pişirme işlemi, oldukça önemlidir. Pişirme süresinin 12 dakikayı geçmemesine özen gösterin.
  • Hamurda kullanacağınız tereyağını oda sıcaklığında bekletin.

1 Porsiyon Starbucks Kurabiyesi Kaç Kalori?

  • Starbucks kurabiyesinin bir porsiyonu, yaklaşık 310 kaloridir. Ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

Harem Güveci Tarifi

 

Harem Güveci Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram dana eti (iri doğranmış)
  • 1 adet soğan
  • 1/3 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 diş sarımsak (iri doğranmış)
  • 3 adet köy biberi
  • 3 adet domates
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Arpa şehriye harcı için:

  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 su bardağı beşamel sos

Harem Güveci Nasıl Yapılır?

  • Tavayı ısıtın ve dana etini ekleyerek mühürleyin. (Et mühürleme tekniklerinden yararlanabilirsiniz.)
  • Et kendi suyunu önce salıp, sonra çekecektir. Çektikten sonra üzerine sıvı yağ ekleyerek karıştırın.
  • Ardından doğranmış biber, soğan, sarımsak ve domatesleri ekleyin.
  • Daha sonra baharatları da ekleyerek karıştırın ve etli harcı birkaç dakika daha pişirin.
  • Başka bir tavada tereyağı ve sıvı yağı ekleyin. Yağ eridiğinde arpa şehriyeleri ekleyerek 1-2 dakika kavurun.
  • Tuzunu ve suyunu ekleyerek kısık suyunu çekene kadar pişirin. Pişirme esnasında kapağını kapatın.
  • Arpa şehriyeler piştikten sonra etli harca ekleyerek karıştırın.
  • Bu karışımı 4 adet güveç kabına paylaştırın.
  • Güveçlerin üzerine beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin.
  • Önceden ısıtılmış 185 dereceli fırında 15 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Harem Güveci Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Dana etini yüksek ateşte mühürleyin.
  • Tarifte ihtiyaç duyacağınız beşamel sos tarifine buradan göz atabilirsiniz.
  • Küçük güveç kaplarınız yoksa, ısıya dayanıklı büyük bir kap kullanabilirsiniz.

Cağ Kebabı Tarifi

 

Cağ Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuzu but (sinirsiz ve yağsız)
  • 100 gram yoğurt
  • 1 adet soğan
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 4 adet domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yeterli miktarda lavaş ekmeği

Cağ Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Bir kabın içerisinde yoğurt, doğranmış soğan, tuz ve karabiberi karıştırın.
  • Kestiğiniz eti bu terbiyenin içine yerleştirerek 24 saat yerleştirin.
  • Bekleme işleminden sonra yaprak şeklinde kesilen etleri, cağ kebabına özel olan şişlere takın.
  • Yatay bir şekilde ateşin üzerinde çevire çevire kızartın.
  • Domates, soğan ve biberi de ocakta közleyin.
  • Hazırladığınız cağ kebabını közlenmiş sebze ve lavaş ekmeği ile birlikte servis edin.
  • Kuzu budunu, parmak kalınlığında olacak şekilde yaprak yaprak kesin.

Cağ Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kuzu yerine oğlak eti de kullanabilirsiniz.
  • Eti kasaptan dilimlenmiş şekilde de alabilirsiniz.
  • Etin içinde kemik, yağ ve sinir olmamasına dikkat edin.
  • Cağ kebabını yapmak için, odun ateşi en uygun pişirme yöntemidir.

1 Porsiyon Cağ Kebabı Kaç Kalori?

  • Cağ kebabının bir porsiyonu, yaklaşık 255 kaloridir. Protein bakımından zengindir.

Patatesli Üçgen Buzluk Böreği Tarifi

 

Patatesli Üçgen Buzluk Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yufka
  • 3 patates
  • 1 çorba kaşığı salca
  • 2 yumurta
  • Sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı  sirke
  • 1 çorba kaşığı  un
  • Çörek otu
  • Maydanoz
  • 3 kasık tereyağ

Patatesli Üçgen Buzluk Böreği Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri yıkayıp haşlanması için ocağa koyalım.
  2. Diğer yandan sıvı yağ, sirke ve 1 kaşık unu iyice harmanlayalım haşlanan patatesleri soyup üzerine tereyağ ve salçayı da ekleyelim bir iki tur döndürelim.
  3. Tezgaha serdiğimiz yufkamıza hazırladığımız sostan 2 3 kaşık döküp hepsine yayalım .
  4. Üzerine 2. Yufkayı da alıp aynı işlemi yapalım onunda üzerine 3. Yufkayı koyup patatesli harcımız dan dökelim ve kenarlarını dökülmemesi için .
  5. 2 santim içe katlayalım ve her iki taraftan rulo şeklinde saralım.
  6. Sonra ortadan ikiye bölelim. Diğer yufkamıza da aynı işlemi uygulayıp üçgen şeklinde keselim.
  7. Üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ karışımını sürüp çörek otunu da serptikten sonra fırına verelim.

Afiyet olsun 🍀.

Hazır Yufkadan Tavuklu Börek Tarifi

 

Hazır Yufkadan Tavuklu Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 tane hazır yufka

Sosu için:

  • 3 tane yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı maden suyu
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • Göz kararı tuz

İç harcı için:

  • Haşlanmış tavuk
  • Karabiber
  • Yeterince tuz

Hazır Yufkadan Tavuklu Börek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavuğu yeterli miktarda suda haşlıyoruz ben göğüs kısmını kullandım ama fark etmez tabi haşlanan tavukları kasenin içine alıp didikliyoruz içerisine tuzunu ve karabiberini ekleyip karıştırıyoruz.
  2. Sosu için tüm malzemeyi karıştırıyoruz.
  3. Tepsiyi yağlayıp ilk yufkayı koyuyoruz üzerine sostan eşit şekilde döküyoruz ikinci yufkayı da aynı şekilde son yufkayı da koyup tavuklu harcı ekliyoruz.

Püf noktası ;harcı koyduktan sonra sos dökmeyin hamur gibi olur. Diğer 3 yufkayı da sosluyoruz. En son kalan sosu da üst yufkaya döküp ister susam ister çörek otu döküp 200 derecelik fırında 15-20 dk pişiriyoruz. Deneyeceklere afiyet olsun.

Reyhan Şerbeti Tarifi

 

Reyhan Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler

  •  1 demet reyhan
  •  4-5 adet limon tuzu
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  •  6 su bardağı sıcak su

Reyhan Şerbeti Tarifi Yapılışı

  1. Reyhanları güzelce yıkayıp tencerimize alalım.
  2. Üzerine kaynamış sıcak suyu limon tuzunu ve şekeri koyup karıştıralım.
  3. Tenceremizin kapağını kapatıp bu şekilde sogumaya bırakalım.
  4. Daha sonra iyice süzüp buz dolabında soğutup servis edelim.

Afiyet olsun 😊.

Kaymaklı Balkabak Çorbası Tarifi

 

Kaymaklı Balkabak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Küçük boy balkabak (+/- 1 kilo)
  • Kuru soğan
  • Havuç
  • 2 defne yaprağı
  • 2 dış sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 200 ml kaymak (50 ml üzeri için)
  • Tuz
  • 1 litre su

Kaymaklı Balkabak Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Küçük boy bir balkabağını ortadan bölüyoruz, içini çıkartıyoruz, dilimliyoruz sonra kabuğunu soyuyoruz (dilimli soymak işi kolaylaştırır) kup kup doğrayıp 500 gram tencereye alıyoruz. (geri kalanı buzluğa koyuyorum).
  2. Soğan iri doğrayıp tencereye alıyoruz.
  3. Havuç soyup yine iri doğrayıp tencereye alıyoruz.
  4.  2 defne yaprağı, 2 dış sarımsak ve 1 litre su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
  5. Yaklaşık 30 dakika kısık ateşte sebzeler iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Ara ara karıştırıyoruz.
  6. Piştiğinde defne yaprakları tencereden alıyoruz, blender ile tamamen eziyoruz.
  7. Sıvı yağ, kimyon, tuz ekliyoruz ve 5 dakika daha kaynatıp ateşten alıyoruz. Arzuya göre başka baharatlarda ekleyebilirsiniz.
  8. Kaymağın 50ml ayırıyoruz, 150ml çorbamıza ekliyoruz ve karıştırıyoruz.