2 Aralık 2020 Çarşamba

Hamsili Pilav Tarifi

 

Hamsili Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg hamsi
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 paket kuş üzümü
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 3 çorba kaşığı tereyağı

Hamsili Pilav Tarifi Yapılışı

  1. 👩‍🍳Hamsilerin kılçıkları ayıklanır, temizlenir. Hamsiler tuzlanır ve suyunu süzmesi beklenir.
  2. Kuş üzümleri suya koyulur.
  3. Kuru soğan yemeklik doğranır ve iki çorba kaşığı tereyağı ile kavrulur. Soğanlara dolmalık fıstıklar eklenir ve kavrulur.
  4. Suyu süzülen kuş üzümleri ilave edilir. Tuz ve su ekleyerek pilav pişirilir. Pişen pilava baharatlar eklenip karıştırılır.
  5. Pişirme kabına hamsiler dizilir. Hamsiler pişirme kabının kenarlarından sarkmalı ki üstünü kapatmak için kullanılabilsin. (görselde mevcut). Pilav hamsilerin üzerine doldurulur. Pilavın üstü hamsi ile kaplanır. Pilavın üstüne parça parça tereyağı koyulur.
  6. 200 derece fırında hamsiler kızarana kadar pişirilir.
  7. 🍽️ Servis tabağına ters çevrilerek servis edilir.
  8. 🍽️ Üzerine maydanoz koyulur.
  9. 🧐 Daha yoğun hamsi tadı almak içincin pilavın pişme suyuna bir miktar hamsinin süzülen suyundan koyabilirsiniz.Afiyetle ❤️.

Renkli Patates Topları Tarifi

 

Renkli Patates Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1/2 (yarım) adet mor lahana ( küçük)
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • Tuz

Renkli Patates Topları Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle patatesleri haşlayın.
  2. Haşlanan patatesleri çatallar ezin. Üçe bölün.
  3. Maydanozu incecik kıyın.
  4. Bölünen patateslerden biriyle karıştırın. Tuz ekleyip elinizle yoğurun.
  5. Küçük toplar yapın.
  6. Havucu rendeleyin az yağda kavurup hafif öldürün( ben bu sefer rendeleyip çiğden yaptım. )
  7. Diğer patatese ekleyip yoğurun ve bunları da küçük toplar yapın.
  8. Son olarak da mor lahanayı ince ince doğrayın. Tuz ile ovun.
  9. Son kalan patatese mor lahanayı da ekleyin ve bunlardan da küçük toplar yapın.
  10. Servis tabağına dizin.Afiyet olsun 😋.

Tahinli Kek Tarifi

 

Tahinli Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 1/2 (yarım) su bardağı tozşeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı esmer şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) su bardağı tahin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Tahinli Kek Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce şekerleri ve yumurtayı iyice köpük olana kadar çırpıyoruz.
  2. Ardından sıvı malzemeleri ekliyoruz az bisey çırpıp, vanilya, kabartma tozu ve unu ilave edip çok az karıştırıyoruz.
  3. Hamurunuzu söndürmeden yağlanmış ve unlanmış kalıbınıza döküp 180 derecede pişiriyoruz.
  4. Üstüne de tahin ve pudra şekeri karıştırıp süsledim. Afiyet olsun.

Ayva Tatlısı Tarifi

 

Ayva Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane ayva
  • 4 kahve fincanı şeker
  • 1,5 bardak vişne suyu veya su
  • 1 küçük kase vişne
  • Ayva çekirdekleri

Ayva Tatlısı Tarifi Yapılışı

  1. Ayvalar yıkanır kabukları soyulup çekirdekleri çıkartılır.
  2. Yayvan bir tavaya dizilir her ayvanın üzerine bir fincan şeker dökülür.
  3. Vişne suyu ve vişnelerde eklenir ayva çekirdekleri de tencereye atılır.
  4. Ocağın altı açılır kaynamaya başlayınca altı kısılır 1 saat pişirilir.(ben 1 saat 10 dk pişirdim).
  5. Piştikten sonra servis tabağına alınır üzeri ceviz ile süslenir.
  6. Arzu ederseniz krem santi veya kaymakta koyulabilir.

👉tencerenin altında kalan vişneyi de bir kahvaltı tabağına alıp kahvaltıda yiyebilirsiniz 😋😋.

Sofraların Vazgeçilmezi Püreli Köfte Tarifi

 

Sofraların Vazgeçilmezi Püreli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için malzemeler;

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • ¾ su bardağı ekmek kırıntısı
  • 1 adet yumurta
  • ½ bağ maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, kimyon, pulbiber

Püresi için malzemeler;

  • 4 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı kaşar peyniri – rende
  • Muskat
  • Tuz

Sos için malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 su bardağı su

Sofraların Vazgeçilmezi Püreli Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Köftesi için;Derin bir kapta kıyma, rende soğan, rende sarımsak, ekmek kırıntısı, ince doğranmış maydanoz, yumurta, tuz, karabiber ve yenibaharı yoğurun.
  2. Yoğurduğunuz köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve ortalarını çukurlaştırın.
  3. Ardından bir fırın tepsisine köfteleri dizin.
  4. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 – 25 dakika pişirin.
  5. Püresi için;Patatesleri iri parçalar halinde doğrayın ve haşlayın.
  6. Haşlanan patatesleri süzün ve bir kaba alın.
  7. Üzerine süt, tereyağı, rende kaşar peynir, muskat, tuz ve karabiber ekleyip bir ezici yardımıyla püre haline getirin.
  8. Birleştirmek için;.
  9. Hazırladığınız patates püresini sıkma torbasına alın.
  10. Pişen köftelerin içlerini patates püresiyle doldurun ve tekrar fırın tepsinize dizin.
  11. Bir sos tenceresinde zeytinyağı, domates salçası ve suyu ekleyip pişirin.
  12. Hazırladığınız salçalı sosu fırın tepsinize dökün.
  13. Patates pürelerinin üzerine rende kaşar serpin ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar pişirin.

Kazandibi Tarifi

 

Kazandibi Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 4 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı tozşeker
  • 2 çorba  kaşığı mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 2 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 paket vanilya
  • 15 gr margarin
  • 1 çay bardağı file badem

Tepsi için

  • 15 gr margarin
  • 3 çorba kaşığı tozşeker

Kazandibi Nasıl Yapılır?

  • Mısır ve buğday nişastaları, pirinç unu ve vanilyayı bir kapta harmanlayın. 1.5 su bardağı süt ekleyip çırpma teli ile karıştırın.
  • Kalan süt ve tozşekeri tencereye alın. Kısık ateşte karıştırarak ısıtın. Pirinç unlu karışımı azar azar ekleyin.
  • Muhallebi kıvamını alınca  1 kaşık margarin ve file bademi ilave edin. İyice karıştırıp ocaktan alın.
  • Yuvarlak bir tepsiyi 1 kaşık margarinle yağlayıp 3 kaşık şekeri tepsinin dibini kaplayacak şekilde serpiştirin.
  • Hazırladığınız muhallebiyi tepsiye dökün. Tepsiyi sık sık çevirerek  orta ateşte  15 dakika pişirin. Soğuyunca servis tabağına ters çevirip kare  şeklinde dilimleyin. Servis yapın. Afiyet olsun.

Gerçek Kazandibinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Muhallebi kıvamını tutturabilmek için, katı malzemeleri elekten geçirin.
  • Kıvamı koyu olursa tekrar ocağa alın ve azar azar süt ekleyin. Kıvamı sıvı olduğunda ise nişasta ve un ilave edin.
  • Karıştırma işlemini yarım bırakmayın ve mutlaka tahta kaşık kullanın.
  • Muhallebiyi hazırladıktan sonra kenarda ılıması için bekletin
  • Karamelize işlemi için esmer şeker kullanabilirsiniz. Şekerler yapışkan bir kıvama geldiğinde, üst kısmına muhallebi dökebilirsiniz.

1 Porsiyon Kazandibi Kaç Kaloridir?

Kazandibinin bir porsiyonu, yaklaşık 130 kaloridir. 

Aromatik Pilav Tarifi

 

Aromatik Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı basmati pirinç
  • 3.5 su bardağı su
  • 225 gr mantar
  • 1.5 çay fincanı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı Karya kişniş
  • 1 çay kaşığı Karya toz tarçın
  • 8 diş Karya karanfil
  • 2 Karya defne yaprağı
  • 1 tutam Karya karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Aromatik Pilav Nasıl Yapılır?

Pirinci bol suda bir kaç kez yıkayıp süzün. Tane tane olması için bir tepsiye yayarak kuruyuncaya kadar bekletin. Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin.
Geniş bir tencerede yağı ısıtıp mantarları ilave edin. Hafif sote edip tüm baharatları ve defne yapraklarını ekleyin. Pirinç, 1 çay kaşığı tuz ve 3.5 su bardağı suyu ilave ederek tencereyi hızlı ateşe alın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve suyunu çekinceye kadar pişirin.
Tencereyi ocaktan alıp pilavın üzerini kağıt havluyla örtün ve kapağını kapatın. 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Tahta kaşıkla harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.

Şehriyeli Kuzu Güveç Tarifi

 

Şehriyeli Kuzu Güveç Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gr dana kuşbaşı
  • 2 çay bardağı arpa şehriye
  • 1.5 su bardağı su
  • 4 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 domates
  • 3 sivri biber
  • 5-6 dal taze soğan
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Karabiber

Şehriyeli Kuzu Güveç Nasıl Yapılır?

  • Soğan ve domatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Biberleri iri iri doğrayın. 2 çorba kaşığı sıvıyağı bir tencerede kızdırıp eti kavurun.
  • Soğan ve biberleri ekleyip kısık ateşte kavurmaya devam edin.
  • Et suyunu çekince domates, tuz, biber, tozşeker ve üzerini örtecek kadar su ilave edip etler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Bir tencerede kalan yağı ısıtın. Şehriyeyi ekleyip kavurun. 1.5 bardak su ve tuz ekleyip şehriye suyun yarısını çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  • Şehriyeyi geniş tabanlı bir güvece alın. Ortasına etli malzemeyi ekleyin. Güvecin ağzını alüminyum folyo ile kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Kremalı Sebze Çorbası Tarifi

 

Kremalı Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 25 gr tereyağı
  • Yarım havuç
  • 1 kırmızı biber
  • 1 kabak
  • 100 gr brokoli
  • 100 ml krema
  • Tuz

Kremalı Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını eritip unu kavurun. Su, süt ve kremayı ekleyip iyice karıştırın. Gerekirse su ilavesi yapın.
  • Kaynamaya başlayınca rendelenmiş havuç, rendelenmiş kabak, küp doğranmış biber, brokoliyi ilave edip karıştırın.
  • Tuz ile tatlandırıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
  • Kremalı sebze çorbasını, etli güveç ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Kremalı Sebze Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarife başlamadan önce çorba suyunun ılık olmasına özen gösterin. Ardından krema ve sebzeleri ilave edebilirsiniz.
  • Çorbanın aromasını arttırmak için bir adet tavuk bulyon ekleyebilirsiniz.
  • Çorba fazla tuzlu olduysa, içerisine bir adet soyulmuş patates ekleyin. Bu sayede tuzun emilerek azaltılmasını sağlayabilirsiniz.
  • İçerisinde topaklanmalar kalırsa, bir kez mikserden geçirin.
  • Çorbanın malzemelerle karışması için, ocağı kısık ateşte ayarlayın.
  • Dilerseniz, ek olarak kereviz, patates, mevsim sebzeleri, pul biber veya karabiber ilave edebilirsiniz.

 1 Porsiyon Kremalı Sebze Çorbası Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan sebze çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 45 kaloridir.

Mango Sticky Rice Tarifi

 

Mango Sticky Rice Tarifi İçin Malzemeler

Yapışkan pirinç için:

  • 2/3 fincan hindistan cevizi sütü
  • 1 su bardağı beyaz yapışkan beyaz pirinç
  • 1/2 fincan şeker
  • 2/3 hindistan cevizi sütü
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Tuzlu hindistan cevizi sütü için:

  • 1 çay kaşığı pirinç unu
  • 1/2 fincan hindistan cevizi sütü
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1/4 çay kaşığı tuz

Sunum için:

  • 2 yemek kaşığı maş fasulyesi (kabuklu)
  • 2-3 adet mango

Mango Sticky Rice Nasıl Yapılır?

  • Yapışkan pirinç için; Pirinci bir kaseye koyun ve bol su ile yıkayın.
  • Nişastasını akıtmak için pirinçleri güzelce çalkalayın ve tekrar sudan geçirin.
  • Pirinci en az 4 saat su içerisinde bekletin. Ardından suyunu süzün tencereye ekleyin.
  • 25-30 dakika kendi buharında pişirin.
  • Farklı bir tencerede şeker, tuz ve hindistan cevizi sütünü karıştırın. Şeker tamamen eriyene kadar pişirin.
  • Pirinç piştiğinde, hazırladığınız hindistan cevizli karışımı pirinçlerin üzerine ekleyin ve karıştırın.
  • Karışımın üzerini folyo ile örttükten sonra 20 dakika bekletin.
  • 20 dakika sonunda spatula yardımıyla alttan üste doğru gelecek şekilde karıştırın. Tekrar üzerini örtün.
  • Tuzlu hindistan cevizi sosu için; Pirinç unu ve suyu bir kapta karıştırın.
  • Karışımın üzerine hindistan cevizi sütü ve tuz ekleyerek ocakta orta ateşte pişirin.
  • Karışım koyulaşmaya başladığında altını kapatarak soğumaya bırakın.
  • Maş fasulyesi için; Fasulyeleri iki kez soğuk sudan geçirin ve küçük tencereye koyun.
  • Fasulyelerin üzerine 2 bardak su ekleyerek orta ateşte kaynatın.
  • Fasulyeler kaynamaya başladığında ocaktan alın ve kapağını kapatarak 10 dakika daha bekleyin.
  • Fasulyelerin suyunu süzdükten sonra soğuk su ile yıkayın.
  • Bir tavayı hafifçe yağlayın ve fasulyeleri bu tavaya alın.
  • Fasulyeleri gevrekleşip açık altın rengine dönene kadar kavurun. Ardından tabağa alarak soğumaya bırakın.
  • Sunum için; Mangoları küçük dilimler halinde doğrayın ve tabağa alın.
  • Mangonun yanına yapışkan pirinç ekleyin ve üzerine hindistan cevizi sosu gezdirin.
  • Son olarak gevrekleşen maş fasulyelerini de üzerine ekleyin ve servis edin. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Ciğer Şiş Tarifi

 

Ev Yapımı Ciğer Şiş Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram dana ciğer
  • 1 adet domates
  • 100 gram kuyruk yağı
  • 1 adet biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz

Ev Yapımı Ciğer Şiş Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak ciğerleri kuşbaşı şeklinde doğrayın ve sudan geçirin.
  • Ciğerlerin kanını akıttıktan sonra süzülmesi için kenarda bekletin.
  • Bir kabın içerisine alarak ciğerleri baharatlarla harmanlayın.
  • Domates ve biberi ciğerlerin büyüklüğünde doğrayın.
  • Çöp şişe ciğer, sebze ve kuyruk yağını dizin.
  • Fırın ızgarasına hazırladığınız ciğer şişleri dizin.
  • Şişlerin üzerine minik parçalı olacak şekilde tereyağı ekleyin.
  • Fırının içerisine içi suyla doldurulmuş fırın tepsisi bırakın.
  • 180 dereceli fırında ciğer şişleri yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişme esnasında ara sıra ciğerlerin yönünü çevirin.
  • Hazırladığınız ciğer şişleri, ev yapımı lavaş ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.

Ciğer Şiş Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Zamandan tasarruf etmek için, ciğerleri doğranmış şekilde satın alabilirsiniz.
  • Ciğerlerin suyunu iyice süzün. 
  • Daha önce dediğimiz gibi ciğerleri çöp şiş yerine demir şişlerde de pişirebilirsiniz.
  • Ciğere hangi baharat konur diye merak edenler için tariftekilerin yanı sıra kimyon, nane ve kırmızı toz biber de ekleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Ciğer Şiş Kaç Kalori?

  • 100 gramlık ciğer şiş, ortalama 190 kaloridir. Ciğer şiş tarifinin bir porsiyonu ise, yaklaşık 285 kalori değerindedir.

Tahinli Muss Tarifi

 

Tahinli Muss Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr tahin helvası
  • 2 paket krema
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 1/2 çay bardağı süt

Tahinli Muss Nasıl Yapılır?

  • Sütü ve kremanın yarım çay bardağı kadarını cezvede ısıtıyoruz tam kaynamadan ocaktan alıyoruz.
  • Bu arada tahin helvasını çatalla ezerek ufalıyor üzerine tahini ekleyip karıştırıyoruz.
  • Kaynamadan ocaktan aldığımız süt ve krema karışımını tahinli karışıma döküp homojen bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • Kremanın kalanını mikserle çırparak kabartıyoruz bu aşamada krema soğuk olursa daha çabuk kabarır.
  • Kabaran kremayı tahinli karışımımıza ekliyor çırpmadan alttan üste doğru kabarıklığını söndürmeden karıştırıyoruz.
  • Kuplara koyup birkaç saat dolapta dinlendiriyor daha sonra cevizle süsleyerek servis ediyoruz.

Fındıklı Keyif Kurabiyesi Tarifi

 

Fındıklı Keyif Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı fındık (iri dövülmüş)
  • Yumurta beyazı

Fındıklı Keyif Kurabiyesi Nasıl Yapılır?

  • Pudra şekeri ve yumurta sarısını derin bir kase içerisine alalım ve çırpıcı yardımıyla çırpalım.
  • Sıvı yağını ekleyerek karıştırmaya devam edelim kabartma tozunu da ekleyelim .
  • Ardından kontrollü bir şekilde unu ilave edelim ve hamur pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğuralım .
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım yumurta beyazından üzerlerine sürelim ve fındık serpiştirelim .
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15-18 dakika pişirelim fırından çıkardıktan sonra 15 dakika dinlendirip servis edebilirsiniz.
  • Kullandığım çay bardağı ölçüsü 100 ml (yarım su bardağı da olur). Su bardağı ölçüsü 200 ml.