3 Aralık 2020 Perşembe

Tahinli Un Helvası Tarifi

 

Tahinli Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 100 gr tereyağ
  • 1 ay bardağı sıvı yağ

Şerbet için;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 vanilya
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı ceviz

Tahinli Un Helvası Tarifi Yapılışı

  1. Önce tenceremize tereyağını koyup eritelim.
  2. Sıvı yağını ilave edelim unu da koyarak kavuralım.
  3. Bir tarafta ayri bir kapta su süt şeker ve vanilya koyarak iyice karıştıralım.
  4. Şekerin erimesi gerekiyor.
  5. Kavurduğumuz unumuza şerbetini yavaş yavaş ilave edelim.
  6. Karıştırmaya devam edelim.
  7. Tahin ve cevizide koyarak alt üst yaparak karıştıralım ve altını kapatalım.
  8. 10 dk dinlendirip servis edebilirsiniz.

Baharatlı Patates (Nefis Bir Lezzet) Tarifi

 

Baharatlı Patates (Nefis Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet orta boy patates
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kişniş

Baharatlı Patates (Nefis Bir Lezzet) Tarifi Yapılışı

  1. Patatesler soyulup yıkanır kurulanır .
  2. Yarım ay şeklinde dilimlenir tavaya yağ ve baharatlar eklenir.
  3. Yağ ısındıktan sonra patates eklenip karıştırılır .
  4. Tavanın kapağı kapatılır ara ara karıştırarak kızartılır.

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi

 

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane ortaboy kereviz
  • 1 ortaboy soğan (yada dilerseniz 10 tane küçük arpacık soğan)
  • 2 ortaboy patates
  • 1 havuç
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Bi tutam tuz
  • 2 küçük portakal ve 1 limonun suyu
  • Üzerine sunum için dereotu

Zeytinyağlı Kereviz Tarifi Yapılışı

  1. Zeytinyağında soğanları kavuruyoruz.
  2. Küp küp doğradığımız sebzeleri içine ekliyoruz beraber biraz çevirip üzerine portakal ve limon suyunu ekliyoruz eğer ekşi çok sevmiyorsanız limon koymayabilirsiniz.
  3. Ben un ve şeker eklemiyorum sağlıklı kalsın tarifim diye🥰.
  4. Soğuyunca üzerine dereotu serpip servis yapabilirsiniz.

Afiyet bal şeker olsun.

Dana Tandır Tarifi

 

Dana Tandır Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kemikli et
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeyinyağ
  • 3-4 diş sarımsak
  • Kekik
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber
  • 5 su bardağı su

Dana Tandır Tarifi Yapılışı

  1. Düdüklü tenceremizin dibine önce kemikli tarafları gelecek şekilde etlerimizi yerleştirelim.
  2. Suyumuzu ilave edelim. Düdüklüde etleri 30 dk. Pişirelim.
  3. Bir kasenin içerisinde yağ sarımsak ve baharatları koyup karıştıralım.
  4. Baharatların miktarını isteğe göre ayarlayalım.
  5. Etlerimizi hazırladığımız sosla her yerine gelecek şekilde marine edelim.
  6. Fırın tepsisine döşenen etleri önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 15 dakika pişirelim.
  7. Fırından çıkan etlerimizi pide ile servis yapabiliriz. Afiyet olsun. 😋.

Nefis Galeta Unlu Tavuk Tarifi

 

Nefis Galeta Unlu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet tavuk but
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı toz kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı galeta unu(ben galeta ununuda kendim yaptım)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Kızartmak için

  • Bol sıvı yağ

Nefis Galeta Unlu Tavuk Tarifi Yapılışı

  1. Butlarımızın derilerini soyup bıçakla çizikler açıp uygun bir kabın içerisine alıyoruz.
  2. Üzerine bütün malzemeleri katip iyice harmanlıyoruz .
  3. Daha sonra streçle kapatıp yarım saat bekletiyoruz.
  4. Ocağımıza yağımızı alıyoruz.
  5. Bol yağ bırakmamız lazım yağ iyice kızdırıldıktan sonra tavukları içine atıyoruz ve altını kısıyoruz.
  6. Kısık ateşte yavaş yavaş kızartıyoruz nar gibi kızarana kadar bekliyoruz.
  7. Kızardıktan sonra çıkarıp servis tabağımıza alıyoruz afiyet olsun.

Kirazlı Çörek Tarifi

 

Kirazlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı şeker
  • 200 gram tereyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet yumurta
  • 5-6 su bardağı un
  • 250 gram guark

İçi için;

  • 1 büyük kase kiraz konservesi ( vişne de olur)

Kirazlı Çörek Tarifi Yapılışı

  1. Yağı ve şekeri yoğurma kabına alıyoruz karıştırıyoruz.
  2. Diğer malzemeleri ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  3. Küçük bezeler alıp merdane yardımıyla açıyoruz.
  4. İçine kiraz tanelerini yan yana sıralıyoruz.
  5. Kapatıp rulo şeklinde sararak yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz.
  6. Kenarlardan başlayıp içe doğru bezeleri yapıp tamamlıyoruz.
  7. 180 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  8. Çıkınca üzerine pudra şekeri serpiştirip dilimleyerek servis edebilirsiniz, afiyet olsun ✨.

Kıtır Ekmek Tarifi

 

Kıtır Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane bayat ekmek
  • Tereyağ
  • İsteğe göre kekik, nane, pul biber (ben koymadım)

Kıtır Ekmek Tarifi Yapılışı

  1. Bayat ekmekleri küçük parçalara bölelim.
  2. Tepsiye konulup fırına verelim. Kıtır kıtır olana kadar kızartalım.
  3. Ben bayat ekmekleri bu şekilde hazırlayıp saklıyorum.
  4. Sonra da kullanacağım zaman tavaya tereyağı koyup eritiyorum. Yağının çok fazla olmaması gerekiyor. 1 su bardağı ekmeğe 1 yemek kaşığı tereyağ yeterli.
  5. Kullanacağım miktarda kıtır ekmekleri yağda çeviriyorum.
  6. İsteğe göre baharatla tatlandırabiliyoruz.

 

İrmik Helvası Tarifi

 

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik 1 çay bardağı ceviz
  • 100gr tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı su yarım su bardağı süt
  • 2 su bardağından bir parmak eksik şeker

İrmik Helvası Tarifi Yapılışı

  1. Şerbeti için su ve şekeri tencereye alınır.
  2. Kaynadıktan sonra ateşten alınır.
  3. Tavaya yağları ekledim kırmış olduğum cevizleri kırıp yağın içine ekledim biraz kavurduktan sonra irmiği ekledim rengini değiştirene kadar kavurdum.
  4. Önce süt ,daha sonra şerbeti irmiğin üzerine ekledim.
  5. Biraz karıştırdıktan sonra kapağını kapattım şerbetini çekene kadar kapağını açmadım.
  6. Şerbetini çekince ateşten aldım demlenmeye bıraktım 15 dakika sonra servise hazır.

Bu helvaya tarçın çok yakışır.

Afiyet olsun.

Fırında Izgara Tavuk Tarifi

 

Fırında Izgara Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kanat incik dilerseniz tek kanat yada incik kullanabilirsiniz.
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz, kimyon, kekik, kırmızı biber
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

Fırında Izgara Tavuk Tarifi Yapılışı

  1. Malzemeleri tavukla beraber bir kaba koyup karıştırıyoruz yarım saat ağzını kapatıp dinlendirirseniz güzel olur.
  2. Bekleyecek zamanınız yoksa daha az da bekletebilirsiniz yada bekletmeyedebilirsiniz.
  3. 180 derecede fırını on dk öncesinden açıp ısıtıyoruz.
  4. Izgarayı fırına altında tepsiyle su koyarak koyuyoruz ve pişirmeye bırakıyoruz.

Special Bulgur Pilavı Tarifi

 

Special Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket pilavlık bulgur
  • Sıvı yağ
  • Margarin
  • Tereyağ
  • 1 büyük soğan
  • 3-4 tane yeşil biber (Kırmızı, sarı da olur.)
  • 4-5 tane domates
  • 4 diş sarımsak
  • 1.5 yemek kaşığı salça
  • 1-1.5 litre su
  • 3 yemek kaşığı tuz

Special Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce soğanı ve yeşil biberlerimizi küçük küçük doğruyoruz.
  2. Tenceremize azar azar 1’er yemek kaşığı olarak margarin ve tereyağ 3-4 yemek kaşığı kadar da sıvı yağ ekleyip eritiyoruz.
  3. Doğramış olduğumuz soğan ve biberleri hafif kızmış yağımıza ekliyoruz ve yumuşayana kadar kızartıyoruz.
  4. Onlar orada yumuşarken domateslerimizi yıkayıp, kabuklarını soyup, küçük küçük kare şekilde doğruyoruz.
  5. Domatesler hazır olunca pilavlık bulgurumuzu süzgeç yardımıyla tertemiz olana kadar yıkıyoruz. Suyu süzülmüş şekilde kenarda bırakıyoruz.
  6. Soğan ve biber renk değiştirmiş ve yumuşamış olduğunda üzerine kesmiş olduğumuz domateslerimizi ekliyoruz.
  7. Hafifçe kaynıyor ve suyu çıkıp soğan ve biberle birleşmiş oluyor. Yaklaşık 5 dakika kadar pişirip ara ara karıştırıyoruz.
  8. 1. 5 yemek kaşığı salçayı ekleyip kavuruyoruz. Eğer salça sıvılığını götürürse yemeğimizin, biraz yağ ya da su ekliyorsunuz. 1 yemek kaşığı kadar.
  9. Salça da aralarına karıştıktan sonra sarımsaklarımızı küçücük rendelenmiş gibi doğruyoruz. Yemeğimize ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz.
  10. Sarımsağı ekledikten sonra kenarda yıkamış olduğumuz bulgurumuzu da yemeğimize döküyoruz.
  11. Az bir şey kavuruyoruz.
  12. Kaynatmış olduğumuz 1-1. 5 litre suyumuzu ekliyoruz.
  13. Son olarak suyun üzerine de tuzu ekliyoruz.
  14. İlk başta kaynatıp sonradan kısığa alıyoruz ve suyunu çekmesini bekliyoruz. Ara ara karıştırıyoruz.
  15. Afiyet olsun!.

Mozaik Pasta Tarifi

 

Mozaik Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket petibör bisküvi
  • 1 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı margarin (eritilmiş)
  • 1 su bardağı ceviz

Mozaik Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Önce bisküvileri gelişi güzel çok fazla ufalamadan kırıyoruz.
  2. Margarini bir tavada eritiyoruz.
  3. Eriyen yağı, şekeri, kakaoyu ve sütü karıştırıp cevizle birlikte ufaladığımız bisküvilerin üzerine döküyoruz.
  4. Spatula yardımıyla karıştırıyoruz.
  5. Uzun ince bir kek kalıbına streç film koyup karışımı üzerine döküyoruz ve elimizle düzeltiyoruz.
  6. 2 saat buzlukta bekletiyoruz.

Buzluktan çıkardıktan sonra servisini hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun :))).

Pırasa Graten Tarifi

 

Pırasa Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg pırasa
  • 1 çay kaşığı tuz

Beşamel sosu için ;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peynir

Pırasa Graten Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle pırasaları güzelce yıkayalım ve ince ince olacak şekilde keselim .
  2. Daha sonra tenceremize sıvı yağ koyalım ve pırasalarımızı içine dökelim .
  3. Pırasalarımızı iyice ezilene kadar kavurmaya devam edelim.
  4. Ardından beşamel sos unu yapalım ayrı bir tencereye tereyağını koyalım,güzelce eritelim .
  5. Üzerine onu koyalım ve güzelce kavuralım .
  6. Daha sonra iki su bardağı sütü dökelim ve yoğun bir kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edelim.
  7. Göz göz olduğunda ocağın altını kapatalım ve karabiber ve tuzunu koyarak karıştıralım ve fırın kabımızı yağlayalım.
  8. Üzerine kavurduğumuz pırasaları dökelim ve güzelce yayalım içine beşamel sosumuzu dökelim ve güzelce pırasayla birbirine harmanlayalım.
  9. En üstünede kaşar peynir serpiştirelim.
  10. 180 derecelik önceden ısınmış fırında üzeri kızarıncaya dek pişirelim şimdiden afiyet olsun☺️.

Şişte Soslu Tavuk Tarifi

 

Şişte Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk göğsü
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon

Şişte Soslu Tavuk Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavukları güzelce yıkayalım .
  2. Daha sonra küp küp hazır olan tavuk göğüsünü yağ ,tuz, salça, kekik, kimyon ve bir diş sarımsağı rendeleyerek güzelce harmanlayalım birbirine karışsın.
  3. Vaktiniz varsa 2 saat buz dolabında dinlendirin daha lezzetli oluyor , ttavuk daha yumuşak pişiyor .
  4. Daha sonra çöp şişlere dizip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim .
  5. 200 derece fırında pişirelim.
  6. Biz lavaş köz biber domates ile çeşitlendirdik istediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz afiyet olsun.