1 Şubat 2021 Pazartesi

Kıymalı Pide(Ustasından Aldığım Tarifle) Tarifi

 

Kıymalı Pide(Ustasından Aldığım Tarifle) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2-2, 5 su bardağı ılık su
  • 1 paket toz maya
  • 2 silme tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 silme tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 5 su bardağı un

Kıymalı harcı için;

  • 450 gram kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • Tuz, kimyon, toz kırmızı biber, karabiber

    Kıymalı Pide(Ustasından Aldığım Tarifle) Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına ılık suyu toz şekeri ve mayayı alarak karıştırıyoruz.
  • Mayanın aktifleşmesi için on dakika bekliyoruz.
  • Daha sonra un hariç diğer malzemeleri de ekleyerek unu ilave etmeden başlıyoruz.
  • Hamur hafif ele yapışan bir hamur olmalı fazla un eklemeyin.
  • Hamuru toparlayıp üzerini kapatarak 45 dakika kadar mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Bu sırada iç harcımızı hazırlıyoruz. Bir tavaya yağ ile birlikte kıymayı alıp kavurmaya başlıyoruz.
  • Ardından doğranmış soğan ve biberleri de alarak biraz daha kavuruyoruz.
  • En son baharatları da atıp karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamuru biraz daha yoğurup bezeler yapıyoruz(ben dokuz adet beze yaptım. Siz istediğiniz büyüklükte de bezeleri yapıp, daha fazla ya da daha az pideler yapabilirsiniz)
  • Bezeleri çok hafif unlayarak oval açıyoruz. İki kenardan rulo yapıp kenarlarından birleştiriyoruz.
  • Fırın tepsisine alıp hamuru düzelterek kıymalı harçtan yayıyoruz.
  • Bütün bezelere aynı işlemi yapıyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pişiriyoruz.
  • Fırından çıkan pidelerin kenar kısımlarına tereyağı sürüyoruz.
  • Ben pişirmeden önce ortalarına biraz kaşar peyniri bıraktım.
  • 📌Not: kıymalı harcı isterseniz malzemelerini küçük küçük doğrayarak çiğden de yapabilirsiniz. Evdekiler hafif kavrulmuş daha çok sevdiği için o ben şekilde yaptım. Aynı hamurla farklı iç harçlar hazırlayarak ta yapabilirsiniz. Kenar kısımları daha düzgün görünsün diye içe doğru rulo şekliyle sararak yaptım. Siz yine isterseniz hamuru düz açıp, iç malzemesini koyduktan sonra üzerine katlayarak ta yapabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

Atom Atıştırmalık Tarifi

 

Atom Atıştırmalık Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram tahin (1 kavanoz)
  • 300 gram bal
  • 350 gram eti lifalif hurma ve yer fıstıklı
  • 260 gram leblebi (130gr x 2 paket)

    Atom Atıştırmalık Tarifi Yapılışı

  • Leblebileri rondoda iyice çekin çok ufak taneler olabilir azda olsa ama un gibi olsun çoğu.
  • Derin bir kaba alın, içine eti lifalif’i ekleyin.
  • Sonrasında 1 kavanoz 600 gram lık oluyor zaten tahinin tamamını ekleyin.
  • 500 gram lık bal kavanozunun 3 te 2 kadarını ekleyin.
  • Elinizle hamur yoğurur gibi yoğurun bir güzel.
  • Her şey birbirine güzelce karışınca tamamdır.
  • Kare bir borana yağlı kağıt koyun, hepsini içine dökün üzerine bir yağlı kağıt daha koyup bir güzel borcama yayın.
  • Yağlı kağıdı alıp minik kareler olacak şekilde dilimleyin.
  • Yağlı kağıdı yine üzerine kapatın, buz dolabınızda muhafaza edin.
  • Not: isteğe bağlı susam kavurup borcamın dibine serpebilirsiniz :).

    Afiyet olsun.

Çikolatalı Mousse Tarifi

 

Çikolatalı Mousse Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket süt kreması
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 paket bitter çikolata

    Çikolatalı Mousse Tarifi Yapılışı

  • Çikolataları benmari usulü eritip ara ara karıştırarak ılınmaya bırakalım.
  • Kremayı ve pudra şekerini derin bir kapta köpürünceye kadar çırpalım.
  • Soğuyan çikolatayı kremaya ilave edip tekrar çırpalım.
  • Tüm malzeme güzelce karışınca küçük kaselere boşaltalım. Ben külah şeklindeki kaseleri tercih ettim☺️
  • Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsinizz. Afiyet olsunn🌿

Mayalı Poğaça (Maden Suyu İle) Tarifi

 

Mayalı Poğaça (Maden Suyu İle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe maden suyu
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tane yaş maya ya da paket kuru maya
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 6,5 su bardağı)

İç Harcı İçin;

  • Maydanoz
  • Peynir

Üzeri için;

  • Susam
  • Çörek otu
  • Ay çekirdeği
  • Mavi haşhaş

    Mayalı Poğaça (Maden Suyu İle) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak mayayı şeker ve ılık süt ile bir kapta eritelim. Üzerini streçleyerek 10 dakika kadar aktifleşmesi için bekletelim.
  • Üzerine un hariç diğer malzemeleri koyalım. Unu da yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini streç film ile örtüp 1 saate yakın mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurumuzun üzerini açalım ve bir kaç kez daha yoğurarak havasını alalım.
  • Hamurumuzu tezgah üzerine alalım ve toparlayalım. Ardından 12 eşit parçaya keserek her parçayı elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Bezelerimizi istediğimiz şekillerde açalım, içine maydanozlu çökelek ya da peynir koyup yuvarlayarak yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Bezelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu vs. . . ile süsleyelim.
  • 15 dakika tekrar mayalanması için bekletelim.
  • Poğaçalarımızı 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika alt üst pişirelim.
  • Fırından çıkardıktan sonra tepsinin üzerine temiz bir bez serip dinlenmeye bırakalım.
  • Hafif ılık iken servis edelim afiyetle inşallah.

Üç Renkli Kalıp Tatlısı Tarifi

 

Üç Renkli Kalıp Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Kırmızı kat ı̇çin:

  • 1 su bardağı robota vurulmuş çilek
  • 1 çay bardağı su
  • 1.5 çay bardağı şeker
  • 3 yemek kaşık nişasta
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

Yeşil kat ı̇çin:

  • 4 adet kivi
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta

Beyaz kat ı̇çin:

  • 3.5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım şu bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

    Üç Renkli Kalıp Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk önce kırmızı katı hazırlayalım robota vurulmuş çileği, su, şeker ve nişastayı bir tencereye alıp el çırpınışı ile çırpalım.
  • Ocağın altını açıp devamlı karıştırarak pişirelim.
  • Fokurdamaya başlayınca tereyağını koyup iyice karıştıralım 1-2 dk sonra altını kapatalım.
  • Islatmış olduğumuz kalıbın içine döküp üzerini düzleyelim kırmızı kat soğuduğu zaman yeşil kata geçelim.
  • Yeşil kat ı̇çin kivilerin kabuklarını soyup robottan geçirelim.
  • Bir tencereye alıp üzerine su, şeker ve nişastayı koyup el çırpısı ile çırpalım ocağı açıp fokurdayınca altını kapatalım.
  • Kırmızı katın üzerine eşit şekilde yayalım, yeşil kat ılınınca beyaz katı yapalım.
  • Beyaz kat ı̇çin bütün malzemeleri bir tencereye alıp iyice el çırpınışı ile çırpalım ocağı açıp devamlı karıştırarak pişirelim.
  • Fokurdayınca 1-2 dk sonra altını kapatıp yeşil katın üzerine yayalım.
  • Dolaba koyalım.
  • 3-4 saat dolapta dinlensin servise hazır.
  • Servis tabağına ters çevirelim birkaç dk bekleyip çıkacaktır kalıptan yada bıçak ucu ile hafif kenarlardan havasını alıp dikkatlice servis tabağı ile ters çevirelim.

Sivas Köftesi Tarifi

 

Sivas Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kıyma
  • Yarım tatlı kaşığı tuz

    Sivas Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Kıymayla tuzu karıştırıp birbirini bulana kadar iyice yoğuralım (1 gece dinlendirirseniz daha lezzetli olur)
  • Bir kaç saat sonra elimizi suyla ıslatıp avucumuzda yuvarlak sekil verip tost makinasında yada tavada pişirelim yanında soğan salatasıyla servis edebilirsiniz.

Geleneksel Güveç Tarifi

 

Geleneksel Güveç Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı et
  • 6 adet patlıcan
  • 5 adet sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sarımsak
  • 2 büyük boy domates
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kase et suyu

    Geleneksel Güveç Tarifi Yapılışı

  • Eti kuşbaşı doğrayıp düdüklüde 3 bardak su ile haşlayalım.
  • Patlıcanları küp küp doğrayalım ve kızgın yağda kızartalım.
  • Yeşil biberleri doğrayıp kızartalım.
  • Domates, sarımsak ve soğanı yuvarlak şekilde doğrayalım.
  • Bir kaba salçaları, baharatları ve et suyunu koyup karıştıralım. (haşladığımız etin suyunu kullandık).
  • Eğer demir döküm tencereniz veya güveciniz varsa onda yapabilirsiniz yoksa normal tencerede de yapılabilir.
  • Etleri düdüklüden süzdürerek alıp tencereye dizelim.
  • Üstüne kızarttığımız patlıcanları koyalım.
  • Onun üstüne biberi onun üstüne domatesi dizelim.
  • Aralarına soğan ve sarımsakları ekleyelim.
  • Salçalı sosu ekleyelim ve kısım ateşte pişirelim. Afiyet olsun.

Cevizli Bol Çikolatalı Brownie Tarifi

 

Cevizli Bol Çikolatalı Brownie Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 2 paket bitter çikolata (160 gr)
  • 1 paket sütlü çikolata (80 gr)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı kırılmış ceviz1 su bardağı: 200 ml

    Cevizli Bol Çikolatalı Brownie Tarifi Yapılışı

  • Tereyağını bir sos tenceresine alarak kısık ateşte eritin. Eridikten sonra ocaktan alın.
  • Çikolataları doğrayın ve erimiş olan tereyağına ilave edin. Dilerseniz tamamını bitter çikolata ile yapabilirsiniz, ama tamamını sütlü çikolata ile tavsiye etmem. :)
  • Diğer tarafta, geniş bir kasede yumurtaları şekerle güzelce çırpın. Üzerine un, kakao, vanilya ve tuzu da ilave ederek karıştırın. Piştiğinde daha akışkan olsun istiyorsanız un miktarını azaltabilirsiniz.
  • Tereyağında erimiş olan çikolataları da karışıma ilave edin. Spatula ile son bir kez karıştırın.
  • Küçük kare borcamı yağlı kağıt ile kaplayın ve hazırladığınız harcı dökün.
  • Üzerine kırılmış cevizleri serpiştirin. Dilerseniz cevizleri hamuruna da ekleyebilirsiniz.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda 40 dk pişirin.
  • İlk sıcağı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edin. Üzeri kabuklu, içi ise nemli ve hazırlarından çok daha güzel bir dokuda olacak ;) Özellikle yazın dondurma ile servis etmek çok yakışıyor. Şimdiden afiyet olsun. :)

Kat Kat Çıtır Çıtır Kaşarlı Sivas Katmeri Tarifi

 

Kat Kat Çıtır Çıtır Kaşarlı Sivas Katmeri Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 250 gram tereyağ
  • 7,5 su bardağı un
  • 400 gram kaşar peynir

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı çörekotu

    Kat Kat Çıtır Çıtır Kaşarlı Sivas Katmeri Tarifi Yapılışı

  • Sütü, suyu, tuzu, kabartma tozunu geniş bir kabın içine alalım.
  • Üzerine kontrollü bir şekilde azar azar unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
  • Yoğurduğumuz hamurun üzerini kapatıp 20 dakika dinlendirelim dinlenen hamuru 8 bezeye ayırıp 15 dakika daha dinlendirelim.
  • Bezeleri açabildiğimiz kadar açalım önceden erittiğimiz tereyağın içine sıvı yağı ekleyip her birini yağlayıp katlayalım.
  • 1 katmer için2 beze kullanıyoruz bu ölçüden 4 katmer çıkıyor yağlayıp katladığımız hamurun içindeki tereyağı donunca oklava veya merdane yardımıyla kare şeklinde açıyoruz.
  • İçine kaşar koyup katlıyoruz üzerini bıçak yardımıyla kesikler atıyoruz .
  • Üzerine susam ve çörek otu serpiştiriyoruz 180 derece fırın da ara ara kontrollü bir şekilde pişiriyoruz afiyet olsun 👩🏻‍🍳❤️.

Fırında Biber Dolması Tarifi

 

Fırında Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg dolmalık biber
  • 2 adet büyük kuru soğan
  • 28 kaşık pirinç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1, 5 su bardağı konserve domates
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz ,karabiber ,pul biber
  • Kimyon, nane
  • Sıvıyağ
  • Göz kararı su

Sosu için;

  • 3 su bardağı su
  • 1, 5 yemek kaşığı salça

    Fırında Biber Dolması Tarifi Yapılışı

  • Tenceremize sıvı yağımızı koyup yemeklik doğradığımız soğanlarımızı kavurmaya başlıyoruz
  • Ardından sarımsağımızı daha sonrada salçamızı ekliyoruz.
  • Biraz kavrulduktan sonra domatesimizi ardından baharatlarımızı ekleyip üzerini alacak kadar su ekliyoruz ve pilav yapar gibi altını kısıp pişmesini bekliyoruz.
  • Bu arada dolmalık biberlerimi ayıklıyoruz pişen harcımızı doğradığımız maydanoz ve dereotunu ilave ediyoruz.
  • Biberlerimizin içlerini dolduruyoruz borcamımıza diziyoruz ardından bir tavaya biraz sıvı yağ koyuyoruz salçamızı ekliyoruz.
  • Biraz kavrulduktan sonra suyumuzu ilave ediyoruz kaynayınca dolmalarımızın üzerine döküyoruz .
  • Borcamımızın üzerini pişirme kağıdıyla kapatıp pişiriyoruz son 15 dakika kala açıyoruz.
  • Kızarması için fırınımız 190 derecelik ısıtılmış olması gerekiyor ortalama 1 saatte pişiyor
  • Sizlerin fırınınıza göre değişebilir dikkatli olmak gerekir bence denemelisiniz.
  • Afiyet olsun

    Şimdiden harika bir lezzet tavsiye ederim arkadaşlar not ben her dolma için 1 yemek kaşığı pirinç koyuyorum ve genelde tam geliyor 🍅🍅🍅🤗🤗🤗.

Kahvaltılık Alman Ekmeği Tarifi

 

Kahvaltılık Alman Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) paket yaş maya
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik ılık su (175 ml)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3,5 su bardağından az un (500 gr)
  • 1 su bardağı yoğurt (200 ml)

    Kahvaltılık Alman Ekmeği Tarifi Yapılışı

  • Bütün malzemeleri bir kaba koyup karıştıralım.
  • Hamurumuz yumuşak olmalı unu kontrollü ekleyelim.
  • Üstü kapalı bir şekilde buzdolabında sabaha kadar bekletelim.
  • Ertesi gün hamuru unlu tezgaha alıp 8 parçaya bölüp, hamuru dıştan içe doğru katlayarak ters çevirip yuvarlayalım.
  • 10 dakika kadar dinlendikten sonra ortasına bastırmadan yanlarına bastırıp inceltelim.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsimize yerleştirip üstü kapalı bir şekilde 40 dakika daha mayalandıralım.
  • Ardından mayalanan ekmeklerimizin üzerine biraz un serpip keskin bir bıçakla yanlamasına kesik atalım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 230° derece alt üst 25-30 dakika kadar pişirelim.
  • Fırına yerleştirdiğimizde fırının tabanına 1 su bardağı su döküp kapağı hemen kapatalım ya da bir fırın kaba içerisinde fırına su koyalım.
  • Afiyet olsun. :).

    Not: hamuru akşamdan hazırlayalım.

Sıvı Yağlı Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Sıvı Yağlı Tuzlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta(sarısı içine, akı dışına)
  • 1 su bardağı nişasta
  • 3 tatlı kaşığı sirke
  • 1 silme çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Yumurta akı
  • Susam, çörekotu
  • Susam, haşhaş

    Sıvı Yağlı Tuzlu Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri bir kabın içerisinde homojen bir kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
  • Sonra unun bir kısmı ve kabartma tozunu ilave edelim.
  • Unun kalan kısmını kontrollü şekilde ilave edelim.
  • Normal kurabiye hamurlarından biraz farklı bir dokuda oluyor çok çabuk dağılıyor bu sizi korkutmasın.
  • Hamurdan cevizden küçük parçalar alıp yuvarlayalım.
  • Önce yumurta akına sonra susama, haşhaşa, çörekotu susam karışımına isteğinize göre bulayabilirsiniz.
  • 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dk pişirelim.
  • Fırından çıkan kurabiyeleri yaklaşık 20 dk tepside soğutalım. (çünkü sıcak olduğu için çok çabuk dağılıyor)
  • Soğuyan kurabiyeler servise hazır. Afiyet olsun😊☺️