14 Şubat 2021 Pazar

Aşure Tarifi

 

Aşure Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram buğday
  • 300 gr kuru kayısı
  • 300 gram kuru incir
  • 300 gram kuru üzüm
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 kg toz şeker ( şekerli seviyorsanız çoğaltabilirsiniz )
  • 2 adet kabuk tarçın ve 2-3 adet
  • Karanfil (yarım saat sonra çıkarabilirsiniz içinden )
  • 2 yemek kaşığı saf gül suyu (isteğe bağlı)
  • Portakalı kabuğu küçük doğranmış
  • 1 adet elma (2 gösterdim ama ekşi olduğu için elmalar 1 tane aşureme koydum )

Süsleme için;

  • Fındık
  • Ceviz
  • Nar
  • Dolmalık fıstık
  • Kayısı
  • İncir
  • Tarçın

    Aşure Tarifi Yapılışı 

  • Buğdayımızı akşamdan iyice yıkayıp, ılık suyla ısla atalım.
  • Nohut ve kuru fasülye yıkayıp akşamdan ısla atalım.
  • Aşurelik buğdayı ocağa koymadan önce 4-5 kere su ile iyice yıkayalım daha sonra tencereye koyalım.
  • Üzerine 2 litre kaynar su ilave edelim kapağını kapatalım pişmeye bırakalım.
  • Nohut ve kuru fasülye haşlanması için ayrı ayrı tencerelere koyalım.
  • İnciri kayısıyı küp küp doğrayalım inciri kaynar suyla ıslatalım, kayısı ve kuru üzümü ılık su ile ısla atalım beklesin.
  • Buğdayımızda su azaldıkça kaynar su ilave edelim buğdaylar pişene kadar 5 litre kaynar su ilave ettim.
  • Buğdaylar iyice piştikten sonra içerisine pirinçi ilave edelim.
  • Haşlamış olduğumuz kabuklarını soyduğumuz nohutu ilave edelim.
  • Kuru fasülye ilave edelim.
  • Suyunu süzdüğümüz kayısı ve üzüm’ü ilave edelim.
  • Kabuk tarçın ilave edelim.
  • Karanfil ilave edelim biraz kaynadıktan sonra çıkaralım.
  • Portakal kabuklarını küp küp doğrayıp diğer tarafta birkaç dakika haşlayıp içine ilave edelim.
  • Küp küp doğradığımız elmayı ilave edelim.
  • İncir ilave edelim, şekeri ilave edelim.
  • Gül suyunu ilave edelim.
  • Şekerine bakın isterseniz bu aşamada çoğaltabililirsiniz.Kıvamını videoda gösterdim.
  • Süsleyip servis edebilirsiniz.
  • Not :Buğdayımızı akşam ovalayarak 3 -4 defa sabahta yine bolca bir kaç defa yıkayalım.

    Aşure için toplamda 10 litre su kullandım suyumuzu azaldıkça ilave edelim kıvamı çok koyu olmasın akıcı bir kıvamda yoksa ertesi güne sertleşir soğuk su koymalayalım hep kaynar su ilave edelim.

    Portakal kabuğunu kayısıdan sonra ilave edebilirsiniz.

    İnciri sıcak suyla bekletilince yumuşamış olacak aşuremize en son aşamada katalım rengi kararmasın.

    Şekeri çoğaltabilirsiniz.

    Nohut ve kuru fasulye iyice haşlanmış olsun.

    Şekeri malzemeler piştikten sonra koyalım.

    Aşuremiz pişince kaselerimize koyalım.

    Soğuduktan sonra servis yapalım.

    Herkesin aşuresini allah kabul etsin 🙏.

Pudingli Kurabiye Tarifi

 

Pudingli Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 125 gram margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 su bardağı un (kontrollü)
  • 1 paket çilekli puding 📌( istediğiniz çeşitte tercih edebilirsiniz)

    Pudingli Kurabiye Tarifi Yapılışı 

  • Oda sıcaklığında beklettiğimiz margarin ,sıvı yağ, yumurta ,yoğurma kabına alınır birlikte karıştırılır .
  • Üzerine puding, kabartma tozu ve nişasta eklenir en son un yavaş yavaş eklenerek yoğurulmaya devam edilir.
  • Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
  • Elimizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp şekil verilir yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize dizilir.
  • 160 c de 30 dk pişirilir. (üzerini ben sürülebilir çikolata ile süsledim dilerseniz sade bırakabilir yada dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. ).
  • Mutfağınızı saran miss gibi çilek kokulu çay saatlerine çok yakışacak kurabiyelerimiz hazır. 👌🏻🤗🍓🍓afiyet olsun👍🏻.

Mini Köstebek Pasta Tarifi

 

Mini Köstebek Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un

İçine;

  • 2 paket krem şanti
  • 1.5 su bardağı soğuk süt
  • 2-3 adet muz

    Mini Köstebek Pasta Tarifi Yapılışı 

  • Öncelikle krem şantiyi soğuk süt ile iyice çırpalım ve donması için buzdolabının kaldıralım.
  • Keki için yumurta ve toz şekeri rengi açılıncaya kadar mikserle 5 dakika kadar çırpın.
  • Üzerine 1 su bardağı sütü, 1 çay bardağı sıvı yağı ve kakaoyu ekleyip biraz daha çırpın.
  • Kabartma tozu ve unu da ilave edip karıştırın.
  • Margarinle iyice yağladığınız dikdörtgen tepsiye kek hamurunu dökün. 180 derece fırında keki pişirin.
  • Kek ılıyınca su bardağı ile kesin ve yuvarlak parçalar çıkarın.
  • Kalan kek parçalarını soğuyunca robottan geçirip un haline getirin.
  • Donmuş olan krem şantiyi bir buzdolabı poşetine koyup daire şeklindeki parçaların üzerine az bir miktar sıkın.
  • Üzerine 2-3 dilim muz koyun ve tekrar kremadan sıkın.
  • Ufaladığınız kek kırıntılarına krema sürdüğünüz keki alalım ve her tarafına elinizle kırıntılardan yapışmasını sağlayın.
  • Tepsiye koyduğunuz köstebek pastaları buzdolabında 2 saat kadar dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun.

Havuç Dilimi Baklava Tarifi

 

Havuç Dilimi Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1.5 yemek kaşığı süt
  • Yarım yemek kaşığı sirke
  • Bir tutam tuz
  • Aldığı kadar un
  • 200 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Antep fıstığı

Açmak için;

  • Yarım paket kabartma tozu
  • Mısır nişastası

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 2 damla limon suyu

    Havuç Dilimi Baklava Tarifi Yapılışı 

  • Hamuru için yumurta, yoğurt, sıvı yağ, süt, tuz ve sirkeyi koyup karıştırıyoruz ve unu azar azar ekleyip yoğurup dinlendirmeye bırakıyoruz.
  • Şekeri ve suyu tencereye koyuyoruz olmasına iki dakika önce limon suyunu koyup bir taşım da kaynadıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.
  • Tereyağını ve sıvı yağını tavaya koyup eritiyoruz.
  • Nişastayı bir kaba koyup kabartma tozunu koyup karıştırıyoruz.
  • Dinlenen hamuru dört eşit parçaya bölüyoruz.
  • Her birini on iki olacak şekilde bölüyoruz.
  • İlk on iki parçanın her birini çay tabağı büyüklüğünde aralarına nişasta serperek açıyoruz sonra üst üste koyup borcam büyüklüğünde açıyoruz.
  • İkinci parçayıda aynı şekilde yapıp borcama koyuyoruz ve antep fıstıklarını döküyoruz.
  • Diğer kalan parçalarıda aynı şekilde yapıyoruz.
  • Havuç dilimi olacak şekilde kesiyoruz.
  • Soğuyan yağımızı her tarafına gelecek şekilde döküyoruz.
  • 175°c de önceden ısıttığımız fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Tatlıda şerbette ılık olduğu zaman şerbetini baklavamıza döküyoruz.

Deneyenlerin Pişman Olmayacağı Tam Tarif Lahmacun Tarifi

 

Deneyenlerin Pişman Olmayacağı Tam Tarif Lahmacun Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram orta yağlı dana kıyma
  • 1 avuç maydanoz
  • 5 adet sivri biber
  • 5 adet orta boy domates
  • 4 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 tatlı kaşı tuz
  • 3 yemek kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)

Hamur için malzemeler;

  • 4 su bardağı un (200 ml)
  • 1.5 su bardağı ılık su
  • 1 paket instand maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Deneyenlerin Pişman Olmayacağı Tam Tarif Lahmacun Tarifi Yapılışı 

  • Domates, sivribiber, kuru soğan ve maydanozun blendrda püre haline getirip, domates suyu hariç diğerlerinin elinizle suyunu sıkarak çıkartıyoruz.
  • Salçaları, baharatları ve sıvı yağı da ekleyip karıştıralım.
  • Un, su, tuz ve mayayı karıştırıp ele yapışan bir hamur yoğuralım.
  • Yarım saat mayalandıralım.
  • Mayalanan hamuran mandalinadan küçük bezeler alıp 23 cm merdane yardımı ile açalım.
  • Yuvarlak tahta pişirme aparatının üzerine unlayın.
  • Açtığımız hamurumuzu koyup iç malzemesini koyup tavaya koyalım.
  • 5 dk ağzı kapalı bir şekilde pişirelim.
  • Şimdiden deneyecek olanlara afiyet bal olsun.

Hamburger Ekmeği Tarifi

 

Hamburger Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım çay kaşığı pekmez
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam

    Hamburger Ekmeği Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir kaba maya, şeker, yarım bardak ılık suyu alıp karıştırıp 5 dk bekleyelim.
  • Üzerine ılık süt, sıvı yağ ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyelim.
  • İlk 3 bardak unu ekleyince yoğurmak yerine el çırpıcısı ile karıştırabilirsiniz.
  • Tuzunu da bu arada ekleyebilirsiniz.
  • 4. Bardak unda da hamur katılaşmaya başlayacağı için çırpıcı yerine uygun bir spatula ile karıştırarak da hamurunuzu hazırlayabilirsiniz.
  • Unu kontrollü ve yavaş yavaş ekleyin.
  • Un miktarında 1 veya 2 kaşık eksiltme veya artırma yapabilirsiniz.
  • Unun son bardağını eklediğinizde artık elinizle yoğurabilirsiniz.
  • Üzeri kapalı olarak yaklaşık 40dk mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurun havasını almak için kısa süreli yoğuralım.
  • Hamurdan mandalına büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak tepsiye alalım.
  • Bu hamurdan 9 adet ekmek çıktı.
  • Tepsinin üzerini kapatıp 10 dk mayalandıralım.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim yaklaşık 20 -25dk da pisiyor. Pişme süresi farklılık gösterebilir.
  • Fırında fazla tutmayın ekmekler kurumasın.
  • Üzerine nemli bir bez örtüp soğumaya bırakalım.
  • Yumuşacık ekmeklerimiz hazır afiyet olsun.

Kahvaltılık Peynir Kızartması Tarifi

 Malzemeler

  • 250 gram hellim peyniri
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Pul biber
  • Kekik
  • Karabiber

Hazırlanışı

Peynir kızartması yapmak için öncelikle hellim peynirini dilimleyelim. Dilimler 1-2 cm kalınlığında olabilir. Peyniri uzunlamasına dilimleyebileceğimiz gibi enine de dilimleyebiliriz. Tercih tamamen bize kalmış.

Peynir dilimlerini pul biber, kekik ve karabiber ile baharatlayalım. İsterseniz tüm peynirlerin üzerine istediğiniz kadar baharat ekleyip karıştırabilirsiniz. Peynirin parçalanmamasına dikkat edin.

Baharatladığımız peyniri bir yemek kaşığı sıvı yağ koyduğumuz tavada arkalı önlü kızartalım. Sıcak sıcak ya da ılık olarak servis yapalım. Afiyet olsun.





Kahvaltılık Baharatlı Peynir Tarifi

 Malzemeler

  • Küp küp doğranmış beyaz peynir
  • Pul biber
  • Kekik
  • Çörek otu
  • Dereotu
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Küp küp doğradığımız peynirleri servis tabağına alalım. Peynir dilimlerinin üzerine istediğimiz kadar kekik, pul biber ekleyelim. Bir tutam çörek otu da ekleyip peynir dilimlerinin üzerine iki yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirelim.

Son olarak ince ince kıydığımız dereotundan iki yemek kaşığı kadar serpip tüm malzemeyi bir kaşı yardımı ile karıştıralım. Burada çok dikkatli olmak gerekiyor. Peyniri dilimlerini dağıtmadan karıştırmak için yavaş hareket edelim.

Kahvaltılık baharatlı peynir tabağı hazırlamanın püf noktası has zeytinyağı kullanmaktır. Siz siz olun sıvı yağ ile yapmaya kalkışmayın, istediğiniz lezzette olmayacaktır.

Afiyet olsun.

Rajska (Rayska) Tarifi

 Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak kadar ılık süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 adet karanfil
  • Kimyon ve karabiber
  • 3-4 adet defne yaprağı
  • 1 adet yumurta
  • 14 adet küçük toplar halinde yenibahar
  • 200 gram domates salçası
  • 130 gram toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1-1,5 kilo lop dana eti

Hazırlanışı

Eti üzerini geçecek kadar su, tuz ve kimyon ekleyip düdüklü tencerede ya da normal tencede pişirmeye bırakalım. Düdüklü tencerede et daha kolay pişecektir. Et bütün halinde olduğu için normal tencerede ise 2-3 saatde pişecektir.

Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alalım. Tereyağ eriyince yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip rengi değişine kadar kavuralım.

Soğanın üzerine unu ilave edip kavurmaya devam edelim. Unun kokusu çıkınca üzerine göz kararı iki su bardağı kadar et suyu ekleyelim. Unun topak topak olması önlemek için sürekli karıştıralım. Et suyunun kalanını sosun kıvamına göre daha sonra ekleyebilirsiniz. Sosun kıvamı tamamen sizin inisiyatifinize kalmış bir şey. İsterseniz daha akışkan bir sos ya da koyu bir sos yapabilirsiniz.

Sos biraz kıvam almaya başlayınca önce salçayı ekleyelim. Salça eriyip sosa rengi verince malzemeler listesinde yer alan tüm baharatları kendi damak tadımıza göre istediğimiz miktarda ekleyelim. Yaklaşık 10 dakika pişirelim ve kıvam almasını sağlayalım.

Kıvam alan sosumuzu süzelim. Süzülmesi için iyice karıştıralım, sadece sıvı kısmının süzgeçten geçmesini sağlayalım. Etimizi dilimleyelim. Dilimlediğiniz etleri servis tabağına alalım.

Süzdüğümüz sosa biraz limon sıkalım ve karıştıralım. Servis tabağındaki etin üzerine bolca dökelim. Etin yanında knedik adı verilen ekmek dilimleri ile birlikte servis yapalım. Knedik yoksa fırında kuruttuğumuz bayat ekmek dilimleri ile birlikte servis yapalım. Afiyet olsun.

Et Salatası Tarifi

 Malzemeler

  • Yarım kilo yağsız dana kuşbaşı et
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 5 adet arpacık soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım demet maydanoz

Sosu için

  • 1 kahve fincanı kadar zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi (ekşi sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı hardal
  • Tuz, kekik, karabiber

Hazırlanışı

Etleri uygun büyüklükte bir tencereye alalım, üzerini geçecek kadar su ilave edip haşlayalım. Etler yumuşayana kadar pişirelim. Çok dağılmasın olmasın çok da sert olmasın.

Haşlanan etlerin suyunu süzelim ve etleri bir kasenin içine alalım. Üzerine daha önceden küp küp doğradığımız kornişon turşuyu, uzun uzun doğradığımız biberleri ve yuvarlak yuvarlak doğradığımız soğanları ilave edelim. Son olarak kıyılmış maydanozu ve arzu ederseniz elle koparılmış birkaç sap semiz otunu ilave edelim ve karıştıralım.

Başka bir kaseye sos için gerekli malzemeleri alalım. Hepsini güzelce karıştıralım. Hazırladığımız sosu etin bulunduğu kasenin üzerine dökelim ve tekrar karıştıralım. Et salatası sunuma hazır, afiyet olsun.

Karışık Tava Kavurma Tarifi

 Malzemeler

  • 250-300 gram antrikot
  • 1 adet yumurta
  • 2 adet kırmızı soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • Yarım havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 1-2 avuç haşlanmış kuru fasulye 2 avuç erişte
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4-5 dal taze soğan
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Kekik, tuz

Hazırlanışı

Eti incecik dilimler şeklinde dilimleyelim. Soğanları piyazlık doğrayalım.

Bir tenceyere kaynar su koyalım ve erişteyi ilave edip pişirelim.

Erişte pişerken dilimlediğimiz etin üzerine biraz tuz, karabiber ve bir yemek kaşığı nar ekşisi dökelim ve karıştıralım.

Tavaya sıvı yağı alalım. Yağ ısınınca etleri arkalı önlü çok kurutmadan pişirelim.

Pişen etleri tavadan alalım, piyazlık doğradığımız soğanları ilave edelim. Soğanlar biraz renk değiştirince ince ince doğradığımız sarımsakları, halka halka doğradığımız kırmızı biberi ve uzun uzun doğradığımız sivri biberleri ekleyip kavuralım. Biberler de kavrulunca birkaç kaşık su ile birlikte halka halka doğradığımız havuçları ekleyelim.

Havuçlar da biraz pişince haşlanan erişte ile birlikte haşlanmış kuru fasulyeyi ilave edelim. Son olarak etleri tekrar tavadaki malzemenin üzerine yerleştirelim. Yarım su bardağından az sıcak su, tuz, karabiber ve kekik ekleyelim ve pişmeye bırakalım. Tereyağını ekleyip biraz daha kavuralım. İsterseniz başka bir tavada erittiğiniz tereyağına susam ekledikten sonra etlerin üzerine bu şekilde ekleyebilirsiniz. Susam ete ayrı bir aroma katıyor.

Etler iyice yumuşayınca tüm malzemeyi tavanın bir kenarına çekelim ve kalan boş bölüme bir yumurtayı kıralım ve tuz ekleyerek yumurtayı burada pişirelim.

Yumurta pişince tavadaki diğer malzeme ile karıştıralım. Son olarak tavadan aldığımız kavurmamıza hazırladığımız kıyılmış maydanoz ile istediğimiz büyüklükte doğradığımız taze soğanı ilave edip karıştıralım ve servis yapalım.

Afiyet olsun.

Bamya Dolması Tarifi

 Malzemeler

  • 150 gram kadar pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağından biraz az zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 10 gram kuş üzümü
  • Yarım kilodan biraz fazla bamya (300 gram kadar)
  • 1 çay kaşığından biraz fazla tuz
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Pirinci yıkayalım ve suda bekletelim.

Soğan ve sarımsağı küçük küçük doğrayalım. Tavaya zeytinyağı koyalım ve soğan ve sarımsağı ekleyip kavuralım.

Soğan ve sarımsak pembeleşince kuş üzümü ile dolmalık fıstığı ilave edelim biraz daha kavurduktan sonra pirinci ekleyelim. Pirinci biraz kavuralım ve sıcak suyu ilave edip pişmeye bırakalım. Suyunu çekince tuz, karabiber, nane ve damak tadınıza uyan diğer baharatları ekleyip demlenmeye bırakalım.

Bamyaların sap kısımlarını bıçak yardımı ile keselim ve içini dikkatli bir şekilde boşaltalım. Hazırladığımız bamyaların içine pirinç harcından dolduralım.

Uygun büyüklükte bir tencerenin tabanına dilimlediğimiz limonları dizelim. Limonların üzerine içini doldurduğumuz bamyaları dizelim. Dolmaların tamamı bitinci üzerine tuz, 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı ve şeker serpelim. Tencerenin kapağını kapatalım. En kısık ateşte 15-20 dakika pişirelim.

Biraz soğuyunca servis yapalım. Afiyet olsun.