19 Şubat 2021 Cuma

En Pratiğinden 4 Meze Tarifi

 

En Pratiğinden 4 Meze Tarifi İçin Malzemeler

Humus için;

  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Yarım limon suyu
  • Zeytinyağ
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • Çok az su

Köz biber salatası;

  • 5-6 adet közlenmiş biber
  • 4-5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Havuç tarator;

  • 4 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Zeytinyağ
  • 4,5 yemek kaşığı yoğurt

Patlıcan ezmesi;

  • 1 kase közlenmiş patlıcan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • 4,5 yemek kaşığı yoğurt

    En Pratiğinden 4 Meze Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak humus tarifini veriyorum; Haşlanmış nohutları sarımsak ve zeytinyağ ile robottan geçiriyoruz.
  • Çekerken zorlanırsanız biraz su ilave edebilirsiniz.
  • Diğer malzemelerine ekleyip tuzunu ayarlıyoruz.
  • Eğer ki nohutun kabukları çok kalırsa süngüden geçirin derim ben öyle yaptım daha pürüzsüz olsun diye.
  • Tahin miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiz.
  • Köz biber salatası; Biberleri çok küçük küçük doğrayıp yoğurt, sarımsak ve tuz ile karıştırıp servise sunuyoruz üzerine biraz zeytinyağ dökebilirsiniz bu kadar kolay.
  • Havuç tarator; Havuçları rendeleyip tavada sarımsak ve zeytinyağ ile soteliyoruz hafif yumuşayınca ocaktan alıp üzerine yoğurt, tuz ve mayonez ilave edip karıştırıp servise sunuyoruz.
  • Patlıcan ezmesi; Közlenmiş patlıcanları tavada tereyağ ile kavuruyoruz sürekli karıştırın altını tutumasın.
  • Ardından biraz piştikten sonra yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ilave edip karıştırıyoruz servise sunuyoruz.

Patates Havuç Tarator Tarifi

 

Patates Havuç Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 orta boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 sarımsak
  • 3 çorba zeytin yağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 3 kaşık yoğurt katı yerinden
  • 1 veye 2 çorba kaşığı mayonez
  • Üzerine biraz ceviz
  • Salatalık domates arzuya göre

    Patates Havuç Tarator Tarifi Yapılışı

  • Sıvı yağın içine 1 sarımsak rendeliyoruz .
  • Üzerine rende havuç ve rende patatesi ilave edelim.
  • Üzerine kapak kapatıp kavuralım tuzunu ilave edelim.
  • Altını kapatalım soğuyunca içine baharatlını ,yoğurdu, mayonezi katıp karıştıralım.
  • Servis tabağına alalım .
  • Üzerine ceviz serpelim .
  • Salatalık, domates kulandım siz zevkinize göre süsleyin.
  • Ağır olmasın diye üzerine yağ yakıp ilave etmedim onun yerine mayonez tercih ettim.
  • Oldukça hafif ve lezzetli oldu deneyecek olanlara afiyet olsun.

İncecik Krepler (Ben Bu İşi Biliyorum) Tarifi

 

İncecik Krepler (Ben Bu İşi Biliyorum) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

    İncecik Krepler (Ben Bu İşi Biliyorum) Tarifi Yapılışı

  • Bir kaba yumurtaları tuz ve toz şeker ile çırpalım.
  • Güzelce çırptıktan sonra unun yarısını ilave edip karıştırın.
  • Ilık süt koyun tekrar çırpın, kalan unu ilave edin, karıştırın.
  • En son ocakta kaynamış suyu azar azar ilave edip bir taraftan karıştırın ve en son sıvı yağı koyun, pürüzsüz olması önemli.
  • Yanmaz yapışmaz veya krep tavayı ocakta kızdırın, fırça yardımı ile yağlayın bir kez, yarım çorba kepçesini alıp tavaya yayın.
  • Kepçeniz büyük ise yarımı da çok olabilir, yani incecik dökün, ve ocağa alın.
  • Altı pişince spatula yardımı ile ters çevirin ve altı kızarana kadar pişirin.

Nefis Acuka Tarifi

 

Nefis Acuka Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pulbiber kırmızı toz biber ,kekik ,nane, karabiber
  • Yarım su bardağı çekilmiş ceviz

    Nefis Acuka Tarifi Yapılışı

  • Tüm malzemeleri rondoya koyup 5 dk çekiyoruz.
  • En son tuz ve cevizi ilave edip birazda üzerine sıvı yağ gezdirip servis yapabiliriz. Afiyet olsun.

Ispanaklı Fırın Makarna Tarifi

 

Ispanaklı Fırın Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket makarna
  • Haşlamak için tuzlu su

Ispanaklı harç için;

  • Yarım kilo ıspanak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber ,pul biber

Beşamel sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz karabiber

Üzerine;

  • Kaşar peynir rendesi

    Ispanaklı Fırın Makarna Tarifi Yapılışı

  • Geniş bir tavada sıvı yağ da soğanları ve ezilmiş sarımsakları kavurun .
  • Daha sonra biberleri ve havucu ekleyip kavurmaya devam edin .
  • Salçayı ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Son olarak üzerine ıspanağı ilave edip kapağını kapatın ıspanaklar diriliğini kaybettikten sonra karıştırın ve ocaktan alın.
  • Makarnaları normalinden kısa süre haşlayın hafif diri kalsınlar fırında pişeceği için.
  • Beşamel sosu için tereyağı ve unu köpürene kadar kavurun ,karıştırarak sütü ilave edin.
  • Tuz ve karabiberi ekleyip kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Haşlanan makarnayı fırın kabına alın üzerine 1 kepçe kadar beşamel sostan dökün ve biraz kaşar peynir rendesi gezdirin.
  • Üzerine ıspanaklı harcı ekleyin ,harcın üzerine beşamel sosu gezdirin.
  • En son üzerine kaşar peynir rendesi ekleyip 190 derecede kızarana kadar pişirip fırından alın ve sıcak servis edin afiyet olsun.

Humus Tarifi

 

Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • Çeyrek su bardağı zeytinyağ
  • 4 diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 1 limon suyu
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 5 yemek kaşığı su

    Humus Tarifi Yapılışı

  • Bütün malzemeleri rondodan geçiriyoruz.
  • Kıvamı koyu olursa isteğe göre biraz daha su ilave edilebilir.
  • Baharatları da ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Son olarak sunum tabağına alıp üzerine zeytinyağ,gezdirip pul biberle süsleyelim.
  • Afiyet olsun ❤.

Fırında Soslu Karnabahar Ve Patates Tarifi

 

Fırında Soslu Karnabahar Ve Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet patates
  • 1/4 adet karnabahar
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Baharatlar

Fırında Soslu Karnabahar Ve Patates Nasıl Yapılır?

  • Karnabaharları çok az haşlayıp suyu süzüyoruz.
  • Salçayı biraz su ve zeytinyağı ile açtıktan sonra tuz, karabiber, kekik ve pul biber ekleyip karıştırıyoruz.
  • Daha sonra karnabahar ve patatesle salçalı sosu karıştırıp fırın tepsisine diziyoruz.
  • 200 derecelik fırında 45 dakika pişiriyoruz.

Fırında Patlican Kebabı Tarifi

 

Fırında Patlican Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patlıcan
  • 5 adet domates

Köfte İçin:

  • 1 kg kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 3 diş sarımsak
  • 2 su bardağı bayat ekmek içi
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı kimyon

Yemeğin Sosu İçin:

  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 4 adet sivri biber

Fırında Patlican Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içerisine kıymayı alın. İçerisine ince kıymış olduğunuz maydanoz ve soğanları, rendelenmiş sarımsağı, baharatları ilave ederek yoğurun.
  • İstediğiniz şekli verdiğiniz köftelerinizi iki parmak kalınlığında kestiğiniz patlıcanlar ile birleştirerek sırası ile fırına koyacağınız tepsinize dizin.
  • Yemeğin sosu için tüm malzemeleri karıştırarak üzerine gezdirin.
  • Geride kalan domates ve biberleri de orta büyüklükte kestikten sonra gelişi güzel ilave ettikten sonra 190 derecelik fırında 1 saat pişirin.

Sağlıklı Browni İntense Tarifi

 

Sağlıklı Browni İntense Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 adet hurma
  • 2 yemek kaşığı tahin
  •  2 yemek kaşığı kakao
  • Üzeri için; şekersiz ya da bitter çikolata 80gr

Sağlıklı Browni İntense Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hurmaları sıcak su içinde bekletiyoruz.
  • Daha sonra blendere hurmaları, kakaoyu ve tahini alıp güzelce karışmasını sağlıyoruz.
  • Elimizle şekil verip 10 dk buzlukta bekletiyoruz.
  • O sırada çikolatamızı eritiyoruz ve dondurduğumuz brownilerimizi güzelce kaplıyoruz.
  • 5 dk da buzdolabında bekletip tüketebiliriz.

Keçiboynuzu Unlu Simit Tarifi

 

Keçiboynuzu Unlu Simit Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı glutensiz un
  • 4 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı keçiboynuzu unu
  • 3.5 - 4 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 20 gr tuz
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker

Üzeri İçin:

  • 1 su bardağı bardak üzüm pekmezi
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Kavrulmuş susam

Keçiboynuzu Unlu Simit Nasıl Yapılır?

  • Glutensiz unumuzu, tam buğday unu ve öğütülmüş keçiboynuzu unumuzu mayonez tenceremize alıp tuzumuzu serpiştirip karıştıralım.
  • Daha sonra ortasını tıpkı bir havuz gibi açalım. Ilık suyumuzun içerisine mayamızı ve şekerimizi ilave edip karıştıralım.
  • Onu bir kenarda 5-6 dakika kadar bıraktıktan sonra havuz gibi açtığımız un karışımımıza döküp yoğurmaya yada hamur yoğurma makinanız varsa onu kullanarak bu işlemi gerçekleştirin.
  • Yoğurulan hamurumuzun üzerini nemli bir bezle kapatarak 40 dakika boyunca bekletelim.
  • Ayrı bir kapta pekmez, su ve unumuzu karıştıralım.
  • Mayalanmış hamurumuzdan eşit boylarda bezeler yapalım.
  • Daha sonra her bir parçayı yuvarladıktan sonra tezgahımızda uzun şeritler halinde açalım.
  • Her bir hamurumuzu birbirine sarmal olacak şekilde dolayıp, iki ucunu birleştirerek simit şeklini verelim.
  • Hazırlamış olduğumuz simitlerimizi ilk önce pekmeze daha sonra susamlarımıza batırdıktan sonra fırın tepsimize dizelim. Fırınımızda pişmeye bırakalım.

Mantar Köftesi Tarifi

 

Mantar Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/3 paket mantar (6-7 adet)
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı mısır unu
  • 1 çay bardağına yakın ince yulaf ezmesi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • Maydanoz
  • 4 adet domates (300 ml lik konserve kavanoz)
  • Tuz
  • Maydanoz
  • Peynir (parmesan, kaşar, telli peynir vb)

Mantar Köftesi Nasıl Yapılır?

  • 👩‍🍳 Kuru soğan ve sarımsak ince doğranır. Tavada zeytinyağı ile sotelenir.
  • Küçük doğranmış mantarlar eklenerek 7-8 dk daha sotelenir.
  • Ayrı bir kapta yumurta, mısır unu, yulaf, tuz, kekik, maydanoz, karabiber ile ılınan mantarlar bir araya getirilir ve yoğurulur.
  • Küçük küçük şekillendirilir. Sıvıyağda önlü arkalı kızartılır. Ayrı bir tavaya domates sosu koyulur ve ısıtılır. (ben yazdan yaptığım domates sosunu blenderdan geçirerek kullandım).
  • Kızartılan köfteler domates sosuna alınır ve özdeşleşene kadar 5-6 dk pişirilir. Servis tabağına alınan köftelerin üzerine maydanoz ve peynir serpilir. Afiyetle ❤️
  • 🧐 Mantar miktarını arttırırken diğer malzemeleri de arttırmak gerekir. Köfte harcı mantığı ile aynı düşünmek kıvam ayarlamak gerekir.

Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi

 

Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr tereyağı (yumuşak)
  • 1 çay bardağı elma sirkesi
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta (birinin beyazı üstü için ayrılır)
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu (yada karbonat)
  • 8 su bardağı un (kontrollü)

Üzeri için:

  • Yumurta beyazı
  • Kavrulmuş susam
  • Çörekotu

Kıyır Kıyır Kandil Simidi Nasıl Yapılır?

    • Susamlar tavada rengi dönene kadar kavrulur. (daha lezzetli ve görüntü olarak tam simit olur).
    • Un ve mahlep hariç tüm malzemeler karıştırılır. Un ve mahlep eklenip hamur yoğrulur.
    • Yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda hamur elde edilir (bu kıvam için un kontrollü eklenir, gerekirse daha fazla da koyulabilir).
    • Hamurdan küçük parçalar koparılır. Önce çubuk şeklinde uzatılır ardından hamurların uçları birbirine yapıştırılır.
    • Elde edilen halkalar önce yumurta beyazına ardından susama bulanır.
    • Çörekotu koyulacak simitler yumurta sarısına yada pekmezli suya bandırılır.
    • Simitler ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Yaklaşık 15 dk pişirme süresi olabiliyor, fırına göre değişebilir.
    • Çok erken çıkartılırsa içleri nemli kalacaktır. Afiyetle ❤
    • 🧐Bu ölçülerle 60-70 simit elde edilecektir. Daha az için yarım ölçek yapıyorum. Yumurtayı bir bütün yumurta kullanıp diğer malzemeleri yarı yarıya koyarak yarım ölçek yapıyorum. Yarım ölçü ile 35 simit elde edebiliyorsunuz.
    • 🧐 Sirke içinin kıyır kıyır olmasını sağlıyor, kokusu olmuyor.
    • 🧐Mahlep aroması ile o nefis kokuyu ve lezzeti veriyor.
    • 🧐 Susam ve çörekotu karışık koyduklarımı yumurta beyazına bandırıyorum.
    • 🧐Ebat olarak daha ince ve büyük yapabilirsiniz, biz daha küçük ve hafif tombik seviyoruz. Lezzeti ve iç dokusu aynı.
    • 🧐 Bu tarif eşimin halasından, kandil simitleri meşhurdur. Birebir uyguladığım tarifidir.

Şekersiz Tartolet Tarifi

 

Şekersiz Tartolet Tarifi İçin Malzemeler

Tabanı için:

  • 1 yumurta 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1.5 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 

Kreması için:

  • 2 su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 3 tane Medine hurması 
  • 1 orta boy muz

Şekersiz Tartolet Nasıl Yapılır?

  • Kreması için süt, un ve nişastayı karıştırıyoruz. 
  • Daha sonra ocağın altını yakıp muz ve hurmaları ekliyoruz. Blenderdan geçiriyoruz. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alıyor ve soğutuyoruz. 
  • Tabanını hazırlamak için tüm malzemeleri yoğuruyoruz. Daha sonra tart kalıbı yardımıyla veya elimizle şekil veriyoruz.
  • 180 derecede 20 dakika pişiriyoruz. İçine kremayı ekleyip istediğimiz meyvelerle süslüyoruz. Aşırı güzel oluyor 🎉