20 Şubat 2021 Cumartesi

Tepsi Mantısı Tarifi

 

Tepsi Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (mantı hamuru sertliğinde)

İç malzemesi için;

  • 200 gram kıyma
  • 1 adet yumurtaların
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • Tuz, karabiber

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1, 5 tatlı kaşığı domates salçası
  • 3, 5 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt

    Tepsi Mantısı Tarifi Yapılışı

  • Hamuru için un yumurta ve tuzu karıştıralım. Suyu kontrollü ilave edip sert bi hamur yoğuralım.
  • Hamuru 2 bezeye ayırıp oklavayla açalım.
  • Kesme aparatıyla kare şeklinde keselim.
  • İç malzemesi için soğanı çok küçük küp küp doğrayalım.
  • Kaseye kıyma, soğan ve baharatları ilave edip karıştıralım.
  • Hamurların orta kısmına iç harçtan yerleştirip hamuru iki kenarından bükelim.
  • Bütün hamuru bu şekilde hazırlayıp yağladığımız tepsiye dizelim.
  • 190 derece fırında hafif kızarana kadar pişirelim.
  • Sosu için tereyağını sos tenceresinde eritelim.
  • İçerisine salçayı ilave edip kavuralım. Sıcak suyu ve tuzu ilave edip karıştıralım. Fırından çıkardığımız tepsinin her tarafına gezdirip tekrar fırına sürelim.
  • Sosu çekene kadar tekrar pişirelim.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine sarımsaklı sos yapıp servise sunalım. Afiyet olsun.

Oreolu Mini Cheesecake Tarifi

 

Oreolu Mini Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

Tabanı için

  • 12 tane oreo (Ben toz oreo kullandım siz de kaymaklarını çıkartıp kullanırsanız daha güzel olur)
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş̧ tereyağ̆
  • 1 yemek kaşığı süt

Cheesecake için (tüm malzemeler oda sıcaklığında olacak)

  • 300 gram labne
  • 120 ml krema
  • 1/2 (yarım) su bardağı şeker
  • 1 paket vanilin
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 6 oreo
  • Ganaj
  • 100 ml krema
  • 100 gram bitter çikolata

    Oreolu Mini Cheesecake Tarifi Yapılışı

  • Tereyağını eritiyoruz.
  • Oreoları kaymağından ayırıp rondoya atıyoruz ve çekiyoruz.
  • Tereyağ ve sütü ekleyip karıştırıyoruz. Muffin kapsüllerine azar azar yerleşitirip dolaba koyuyoruz.
  • Cheecake için.Fırını 160 derecede çalıştırıyoruz. Tabanına ısıya dayanıklı bir kapta su koyuyoruz.
  • Labne ve toz şekeri birkaç dakika çırpıyoruz.
  • Kremayı ekleyip spatulayla karıştırıyoruz.
  • Un, nişasta ve vanilini eleyerek ekliyoruz.
  • Karışınca yumurtaları ekliyoruz ve karışınca 6 tane oreo ve alt tabana koyduğumuz oreoların içindeki kaymakları küçük parçalara ayırıp harca ekliyoruz.
  • Dolaptaki cheesecake tabanlarının üzerine elit şekilde paylaştırıyoruz. 15-20 dk pişiriyoruz.
  • Sallanmıyorsa tamamdır. Kapağı aralayıp 15-20 dk soğutuyoruz.
  • Sonra oda çıkarıyoruz oda sıcaklığına gelince dolaba kaldırıyoruz.
  • Ganaj için.Kremayı erime noktasına getirip altını kapatın.
  • Çikolataları ekleyip eriyene kadar karıştırın. Cheesecakeler dinlenince üzerine döküp servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Kıyır Kıyır Poğaça Tarifi

 

Kıyır Kıyır Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak oda sıcaklığında olsun )
  • 1 çay bardağı yoğurt ( oda sıcaklığında olsun)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket margarin ( oda sıcaklığında olsun)
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • Alabildiği kadar un

İçi için;

  • Peynir
  • Maydanoz

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarı
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Susam çift kavrulmuş susam ve çörek otu
  • Not: ben üçünü karıştırıp kullanmayı tercih ettim

    Kıyır Kıyır Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Derin bir  kapta bütün un ve kabartma tozu hariç bütün malzemeleri teker teker ekleyelim karıştıralım.
  • Sonra unu ve kabartma tozu yavaş yavaş ekleyip yoğuralım.
  • Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekil verelim.
  • Peynirli haraç bırakıp kapatalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
  • Yumurta sarısı üzerine sürelim, susam dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Servise hazır şimdiden deneyenlere afiyet olsun sevgiler 😄.

Starbucks Havuçlu Kek Tarifi

 

Starbucks Havuçlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1/2 (yarım) su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1/2 (yarım) su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 1 tatlı kaşığı vanilya aroması ( yoksa 1 paket vanilya)
  • 1 tatlı kaşığı portakal aroması (ya da 1 portakal rendesi)
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 (yarım) portakal suyu ( ya da 1 tatlı kaşığı portakal aroması)
  • 1 tatlı kaşığı vanilya aroması (ya da 2 paket vanilya).
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Bardak ölçüsü 250 ml

Starbucks Havuçlu Kek Tarifi Yapılışı

  1. Kalıbımızı tereyağı ile yağlayıp, kekimizi çarpana kadar dolap ya da buzluğa kaldıralım.
  2. Şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar mikserin en yüksek ayarında çırpalım.
  3. İçerisine havuç, sıvı yağ, tereyağ, ceviz, hindistan cevizi, vanilya ve portakal aromasını katıp yüksek devirde tekrar çırpalım.
  4. Son olarak unu ve kabartma tozunu eleyerek en düşük devirde karışana kadar çırpalım.
  5. Kalıbımıza döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45-50 dk pişirelim.
  6. Kekimiz pişerken kremasını hazırlayalım.
  7. Süt ve nişastayı sos tenceresine alıp güzelce çırpalım.
  8. Portakal ve şekeri ilave edip pişirelim.
  9. Kaynadıktan sonra vanilya ve tereyağını koyalım.
  10. Tereyağ eriyene kadar karıştırıp altını kapatalım.
  11. Piştikten ve soğuduktan sonra kremanızın kıvamı koyu olursa sütle açabilirsiniz.Akışkan bir kıvamı olması lazım.
  12. Kekimizi fırındayken bir bıçak batırarak kontrol edelim.
  13. Bıçak temiz çıkarsa kekimiz pişmiştir. Fırını kapatıp 5 dk dinlendirelim.
  14. Kalıptan çıkarttıktan sonra kremasını dökelim.
  15. 10 dk dinlendirip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun 💗🌸.

Etli Nohut Yemeği Tarifi

 

Etli Nohut Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram dana kuşbaşı et
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım paket nohut ( 500 gr)
  • 1 adet soğan
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 5 su bardağı su

    Etli Nohut Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Yarım kilo nohutumuzu akşamdan ıslatalım.
  • Ertesi gün yemeğimizi hazırlarken nohutumuzun suyunu yıkayıp süzdürelim.
  • Düdüklü tenceremize sıvı yağ döküp yemeklik doğranmış etimizi içine atıp etler suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
  • Yemeklik doğranmış soğanı etlere ekleyip kavuralım .
  • İçine salçayı ve pulbiberi de ekleyip karıştıralım .
  • Şimdide nohutumuzu ve tuzu ekleyip bir tur karıştırdıktan .
  • Sonra suyunu ilave edelim düdüklü tenceremizin kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
  • Tencerenin buharı çıkınca düdüğün indirip ocağın altını kısalım 45 dk pişirelim.
  • Yemeğimiz piştikten sonra kapağı açık şekilde 5-10 dk kaynatalım suyu dahada güzel özleşsin.
  • Afiyet olsun.

Bayram Kızartması Tarifi

 

Bayram Kızartması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilogram kuzu but (büyük parçalar halinde)
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ veya zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

    Bayram Kızartması Tarifi Yapılışı

  • Et, doğranmış soğan ve kırmızı toz biber ile harmanlanır. 12 saat bekletilir.
  • Buzdolabında bekletilen et sıvı yağ eklenmiş kızgın tavada 5 dakika kızartılır.
  • Tavadan geniş bir tabağa alınır içerisinde ki soğanlardan arındırılır.
  • Düdüklü tencerede az yağ ilavesi ile etler eklenir. 1 dakika sonra salçalar ilave edilir 2 dakika kavrulur.
  • Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su eklenir.
  • Düdüklü tencerede 1, kapağı açık pişirilecekse 2 saat pişirilir.
  • Yanında mutlaka beyaz pirinç pilavı ile servis edilir. Afiyet olsun.

Kandil Simidi (Kıyır Kıyır) Tarifi

 

Kandil Simidi (Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı (Akı üzerine)
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

Üzerine

  • Yumurta akı
  • Susam

    Kandil Simidi (Kıyır Kıyır) Tarifi Yapılışı

  • Un hariç diğer malzemeleri kabımıza alıp karıştırıyoruz. Yavaş yavaş un ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Küçük bezeler yapıp tezgahta bezemizi uzun bir şekil verip iki ucunu birleştirerek tekerlek gibi şekil veriyoruz.
  • Önce yumurta akına sonra susama batırıp tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Isınmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Kıyır kıyır simitlerimiz hazır. Soğuduktan sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Orjinal Hakiki Lezzette Muhteşem Tulumba Tatlısı

 

Orjinal Hakiki Lezzette Muhteşem Tulumba Tatlısı Tarifim İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hamuru için

  • 2 su bardağı soğuk su
  • 1 dolu tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığının ucu ile tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5 su bardağı un
  • 4 -5 adet yumurta (Kıvama göre eklenecek)

    Orjinal Hakiki Lezzette Muhteşem Tulumba Tatlısı Tarifim Yapılışı

  • Şerbeti için; şeker ve suyu ocakta pişirip 25 dk orta ateşten az altta kaynatalım. Koyu kıvamlı bir şerbet olması gerekiyor.
  • Şerbeti kapatmaya beş dk kala limon suyunu ilave edelim. Ocaktan alıp iyice ılınınca buzdolabında buz gibi soğutalım.
  • Hamuru için; derin bir tavaya suyu, şeker ve tuzunu, yağını ekleyip karıştıralım.
  • Ocağı açıp su kaynamaya başlayınca, içine unu ilave edip tahta kaşık ile karıştıralım çok kısa sürede un toplanacaktır.
  • 5 dk boyunca orta ateşte sürekli alt üst ederek hamuru kavurmamız gerekiyor, en kolay yoluda bir kepçenin arkası ile basa basa ezerek kavurabiliriz bu şekilde unu daha kolay yedirmiş oluyoruz. Ben bu şekilde yapıyorum.
  • Un pütürü kalmayıp hamur haline dönüşmüş tulumba hamurunu hemen soğutmak amaçlı mutfak tezgahına alalım.
  • Elimizle sıcak hamuru; yoğura, aça, sere, katlaya,hamuru soğuğa yakın ılık olana dek hareket ettirerek oynayalım.
  • Sonra hamuru ister elde yoğurarak,, ister mutfak şefinde, ister çırpıcıda, nasıl arzu eder kolayınıza gelirse, bir kaba alıp, üzerine 1 adet tüm yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya başlayalım.
  • İlk yumurtayı hamura iyice yedirip karıştırdıktan 2 dk sonra, ikinci yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya ara vermeden devam edelim.
  • Üçüncü yumurtayı ekleyelim birazda böyle karıştırıp ardına, dördüncü yumurtayı ekleyelim. (ben hamuruma 5 adet yumurta kullandım, kıvamı için tam geldi. Büyüklüğüne göre adet sayısı da değişiklik gösterecektir, siz önce 4 tane ile iyice karıştırıp kıvama bakınız, gerekli görürseniz bir tane daha yumurta ekleyiniz).
  • Hamurun olması gereken bitmiş son kıvamı; tırtıklı uç takılmış, sıkma torbasına koyup tek elle hamuru sıktığımızda, ne çok cıvık akışkan olmamalı,, nede aşırı sert, çok zor sıkılacak bir hamur olmamalı,, , tek elle biraz kuvvet gerektirecek ama sıkılabilecek kıvamda olması gerekir.
  • Geniş boy tavamız içine bolca sıvı yağ ekleyelim. Ocağı açmadan önce yağ mutlaka soğuk olmalı.
  • Torbamız içine doldurduğumuz hamurdan sıkıp yağa batırılmış makas ile dilediğimiz boyda kesip kesip soğuk yağ içine bırakalım.
  • Tüm tavayı doldurduktan sonra, ocağın altını mutlaka kısık ateşte açalım yağın ısınması uzunca bir vakit alıyor fakat püf noktası burada zaten.
  • Benim ocağımın en yüksek ayarı 9,, , ben 4’te pişirdim, pembeleşmeye başladıktan sonra orta ateşe çıkardım seviyesi 6 idi, ) hamurun rengi pembe olana dek aslaaa karıştırmıyor ve tatlılara ellemiyoruz hep kısık ateşte durucak, renk almaya başladıktan sonra orta ateşe yükseltip kızartmaya devam ediyoruz.
  • Sonrasında hızlıca kızaracak sık sık karıştırabilirsiniz. Güzelce kızaran altın renginde olan tulumbaları süzgeçle yağdan alıp, dolaptan çıkmış buz gibi şerbet içine bırakalım.
  • Karıştıra karıştıra 2- 3 dakika şerbet içinde dolandıralım ve servis tabağına çıkarıp alalım.
  • Üzeri açık muhafaza edelim.
  • Afiyet bal şeker olsun.
  • Dilerseniz hamuru iki ayrı tavaya, aynı anda soğuk yağa sıkarak, aynı anda,, aynı ayarda pişirebilir.
  • Dilerseniz de tüm hamura uygun ocağınıza sığacak büyükçe bir tavaya bir seferde sıkabilirsiniz.
  • Kızartmak için kullandığınız yağları bir kavanoza doldurup, sonra yeniden kızartmalarda yada tatlı yapımında kullanabilirsiniz.

Sebzeli Soslu Nefis Et Yemeği Antrikot Tarifi

 

Sebzeli Soslu Nefis Et Yemeği Antrikot Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet dana antrikot (Eti dananın, dilediğiniz herhangi bir yerinden kullanabilirsiniz, orta kalınlıkta el büyüklüğünde parçalar olması yeterli)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 2, 5 su bardağı kaynar su (İçine ben, 1 adet et bulyon katarak eritip kullandım)
  • 2 tatlı kaşığı dolusu kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu dağ kekiği
  • 1 çay kaşığı karabiber (Tane öğütülmüş)
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • 1, 5 çay kaşığı tuz kullandım
  • 2 dolu yemek kaşığı nişasta ve yarım çay bardağı soğuk su karıştırılacak.
  • 15 adet minik patates
  • 1 adet iri boy kapya biberi
  • 15 adet mantar
  • 15 adet mini havuç
  • 1 tas kıyılmış maydanoz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

    Sebzeli Soslu Nefis Et Yemeği Antrikot Tarifi Yapılışı

  • Bir tepsi içine patates ve havuçların kabuklarını soyup, mantarların saplarını çıkarıp koyalım.
  • Soğanı ve sarımsağı yemeklik şekilde doğrayıp tabakta bekletelim. Tümü hazır olsun.
  • Kapya biberini jülyen şekilde doğrayalım. İnce uzun.
  • Derin bir ölçek içine kaynar suyu ve et bulyonu koyup eritelim (dileyen sade su, yada varsa gerçek et suyu da kullanabilir).
  • 4- sonra; geniş bir tavayı ocağa alıp yağ koymadan, en yüksek ateşte iyice kızdıralım.
  • Etleri sığdığı kadar dizip arkalı önlü 2-3 dakika kızartarak mühürleyelim. Etin suyu içine hapsolsun.
  • Tüm etlerin yüzeylerini kızarttıktan sonra; başka geniş ve derin bir tavayı ocağa alalım tereyağını ekleyip eritelim.
  • Soğanı koyup kavuralım.
  • Üzerine salçasını ilave edip az daha kavuralım. Sıcak su ve baharatlarını ilave edelim.
  • Kaynayınca içine etleri yerleştirelim. Kapak örtüp kısık ateşte 1 saat pişirelim.
  • Bizde bu sırada ayrı bir tava içine, sıvı yağ koyup en yüksek ateşte patatesleri 2 dk kavuralım.
  • Üzerine havuçları ekleyip az daha kavuralım sonra mantarları bütün halde koyup 2 dakikada böyle soteleyelim. Ve ocaktan alalım.
  • Sostaki etin, kullandığınız et cinsine göre pişme süresi değişecektir.
  • İlk 1 saatten sonra çatal batırıp etleri kontrol ediniz yumuşamış ise zamanı gelmiş demektir.
  • Yumuşamış etlerin üzerine, 5 dk kavrulmuş olan sebzeleri dökelim ve tuzunu katalım karıştıralım bu şekilde hep bir, 20 dk kapak örtülü şekilde pişirelim.
  • Süre sonunda nişastalı suyunu da katalım. 10 dakikada böyle pişirelim sosunun kıvamı mükemmel olsun.
  • Sonra kapya biberini ekleyip 10 dk daha pişirip maydanoz katalım, tadını tuzunu etini kontrol edip pişince ocaktan alıp sıcak servis edelim.
  • Pişme süreleri tamamen herkesin, ocağına, kullandığı gerece ve etin türüne göre değişecektir.