21 Mart 2021 Pazar

Yoğurt Tatlısı Tarifi

 

Yoğurt Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 3 çay bardağı yoğurt
  • 50 ml eritilmiş margarin
  • 3 çay bardağı un
  • 3 çay bardağı irmik

Şerbeti için

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4.5 su bardağı su
  • Yarım limon

Üzeri için

  • Kaymak
  • Böğürtlen
  • Toz Antep fıstığı

Yoğurt Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbeti için, şeker, su ve limonu kaynatın. Kıvama gelince limonu içinden çıkarıp soğumaya bırakın. Yumurtalarla şekeri iyice beyazlaşıncaya kadar çırpın. Yoğurt ve margarini ilave edip karıştırın. Un, irmik, kabartma tozu ve şekerli vanilini ilave edip düşük hızda mikserle çırpın. Yağlayıp unladığınız geniş kenarlı ısıya dayanıklı cam kaba aktarın. Önceden ısıttığınız 200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcakken soğuk şerbeti üzerine gezdirin. Şerbeti çekince dilimleyip kaymak eşliğinde böğürtlen ve toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.

Patates Kroket Tarifi

 

Patates Kroket Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg patates
  • 1.5 su bardağı (250 gr) un
  • 3 çorba kaşığı margarin
  • 8 yumurta
  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • 1.5 su bardağı galeta unu
  • 2 çay bardağı süt
  • 1 tutam sarımsak tozu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber

Patates Kroket Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri yıkayıp haşlayın. Soğuduktan sonra kabuklarını soyup çatalla ezerek püre haline getirin.
  • Margarini tavada eritin. 1 su bardağı unu ilave edip kavurun. Karıştırmaya devam ederek sütü ekleyin ve koyulaşıncaya kadar pişirip ılınmaya bırakın.
  • Hazırladığınız beşamel sosu ılık olarak patates püresine ilave edin. Tuz, 4 yumurta, toz kırmızıbiber, karabiber ve sarımsak tozunu ekleyip iyice yoğurun.
  • Küçük kroketler halinde şekillendirip buzdolabında 1 saat bekletin.
  • Sıvıyağı tavada kızdırın. Kalan yumurtaları çırpın. Kroketleri önce kalan una, sonra yumurtaya ve ardından galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın.

Tül Böreği Tarifi

 

Tül Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 hazır yufka
  • 2.5 su bardağı süt
  • 5 yumurta
  • 125 gr margarin
  • 100 gr kaşar peyniri
  • Tuz

Tül Böreği Nasıl Yapılır?

  • Sütü bir tencereye alın. Peyniri rendeleyin. Yumurtaları bir kapta çırpın. Yufkaları gelişi güzel parçalara ayırın. Margarini eritin.
  • Rendelenmiş peynir, çırpılmış yumurta, bir tutam tuz ve yufka parçalarını süte ilave edip karıştırın.
  • Karışımı yağlanmış bir fırın tepsisine boşaltıp üzerine eritilmiş margarini gezdirerek dökün.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın.

    Afiyet olsun.

Tavuk Suyuna Sebze Çorbası Tarifi

 

Tavuk Suyuna Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çorba kaşığı margarin
  • Yarım tavuk göğüs eti
  • 1 havuç
  • 1 kabak
  • 1 patates
  • 1 domates
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
  • 6 su bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber

Tavuk Suyuna Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

6 bardak suyu tencereye alın. Tavuk etini ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavuk etini kevgirle ayrı bir tabağa alıp tel tel ayırın.
Havuç, kabak, domates ve patatesi temizleyip küp küp doğrayın. Kaynamakta olan tavuk suyuna sebzeleri ve margarini ekleyin. Sebzeler iyice yumuşayınca tavuk etini ilave edip tuz ve karabiberi serpin. 5 dakika sonra ateşten alıp servis yapın.

Afiyet olsun.

Manca (Trakya'ya Özgü Efsane Lezzet) Tarifi

 

Manca (Trakya'ya Özgü Efsane Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • 4 adet kırmızı biber
  • 4 adet yeşil çarliston biber
  • 1 kuru soğan
  • 1 domates
  • 1 tutam maydanoz
  • 5 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 1 kahve fincanı zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Manca (Trakya'ya Özgü Efsane Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle patlıcanları ve biberleri közleyelim(ben ızgarada közledim)siz fırında veya ocağın üzerinde közleyebilirsiniz. Ama ızgaranın lezzeti bambaşka😍.
  • Közlenen malzemelerimizi soyup minik minik doğrayalım.
  • Salatayı yapacağımız kaba alalım domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.
  • Aynı şekilde soğanları doğrayıp, sarımsaklarıda rendeleyelim.
  • Maydonozu da ince bir şekilde kıyalım.
  • Geri kalan bütün malzemeleri de ekleyip salatamızı güzelce karıştırıp servis tabağına alalım.
  • Afiyet olsun.

Baklava Yufkasında Kadayıflı Sarma Tarifi

 

Baklava Yufkasında Kadayıflı Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklava yufkası (20tane kullandım)
  • 150 gr eritilmiş tereyağı
  • 300 gram çiğ kadayıf
  • 200 gram çekilmiş ceviz

Şerbeti;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon

    Baklava Yufkasında Kadayıflı Sarma Tarifi Yapılışı

  • Şerbet soğuk döküleceği için öncelikle şerbeti kaynatılır.
  • Baklava yufkası tezgaha serilir.
  • Üzerine bir miktar tereyağ sürülür.
  • İkinci yufkada serilir ve tereyağ sürülür.
  • Kadayıf ve ceviz kısa kenarına koyulur.
  • Yufka rulo şeklinde sarılır ve tepsiye alınır.
  • Tepsi dolana kadar işleme devam edilir.
  • Tepside dilimlenir ve üzerine tereyağı sürülür.
  • Isıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından alındığında ilk sıcağı geçince (yaklaşık 3-5 dk sonra) şerbeti gezdirilir.
  • 2-3 saat soğuması ve şerbeti çekmesi beklenir.
  • Fıstık yada ceviz serpilerek servis edilir.
  • 🧐 Malzeme miktarı elinizin ölçüsüne ve yufka sayınıza göre değişebilir.

    🧐 Bu tatlıyı tarifteki gibi yatay dilim yapabileceğiniz gibi daha kısa dilimleyip tepsiye dik (kesilen yer üstte kalacak şekilde) koyarak da yapabilirsiniz, o şekilde daha çıtır oluyor.

    🧐 Hazır normal yufka ile dik olarak yapmıştım daha önce, şerbeti daha fazla olmalı o zaman, çok sevilmişti.

    Afiyetle ❤️.

Brokoliyi Sevdiren Sebze Çorbası Tarifi

 

Brokoliyi Sevdiren Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 küçük ağaç brokoli
  • 1 tavuk göğsü
  • 1 küçük diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Bir tutam dereotu (isteğe bağlı)
  • Zeytinyağı
  • Su
  • Tuz, karabiber (göz kararı)
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal (isteğe bağlı tabi ama sonuçta vitamin deposu dedik :d )

    Brokoliyi Sevdiren Sebze Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tavuk göğsünü (ben yerel marketlerde karton tabakta satılanlardan kullanıyorum. ) tencereye alıp üzerini geçene kadar sıcak su ekliyoruz ve yumuşayana kadar haşlamaya bırakıyoruz.
  • Bu sırada soyduğumuz soğan, patates ve havucu küçük küçük küp küp doğruyoruz.
  • Ardından brokolileri küçük ağaçlar olacak şekilde bir orta boy kase dolacak kadar doğruyoruz. (kalan brokoliler için nefis salata tarifim yolda ;)).
  • Ayrı bir tencere de zeytinyağı ile soğanları soteliyoruz bu aşamada tencerenin içine bir diş sarımsağı soyup bütün halde atıyoruz.
  • Soğanlar pembeleşince sarımsağı çıkarıyoruz ve tencerenin içine havuçları, havuçlar hafif yumuşayınca da patatesleri ve brokolileri atıp haşlanmış tavuk suyundan bir iki kepçe koyuyoruz.
  • Baharatları da ekleyerek tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
  • Sebzeler yumuşarken tencereden aldığımız tavuk göğsünü çatal yardımı ile didiyoruz.
  • Dittiğimiz tavukları tekrar tencerede ki tavuk suyunun içine bırakıyoruz ve tencere de sotelenmeye bıraktığımız sebzeleri de diğer tencerede ki tavuk suyuna ekliyoruz.
  • Tencerenin içine 4 bardak kadar (klasik bir çorba tenceresinin ağız kısmından iki parmak az) sıcak su ekleyip kapağını kapatıyoruz .
  • Tüm sebzeler (özellikle havuç ve patatesler) pişene kadar kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz, ocaktan indirmeye yakın içine dereotu doğrayıp atıyoruz bir taşım karıştırıp ocaktan alıyoruz.
  • Çorba sulu bir çorba oluyor çok doyurucu olduğundan büyük kaselerde sunmanızı tavsiye ederim.
  • 2-4 kişilik çorba için (küçük kaselerde servis ederseniz 6 kişilik) sebzelerden 1’er tane yetiyor, kişi sayısına göre sebze sayısını ayarlayabilirsiniz. Yanına kızarmış ekmek çok yakışıyor afiyet olsun. :).

Püre Yatağında Tavuk Sote Tarifi

 

Püre Yatağında Tavuk Sote Tarifi İçin Malzemeler

Tavuk sote için;

  • 400 gram tavuk göğsü
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karışık salça
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • İsteğe bağlı 1 adet domates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıcak su

Püre için;

  • 3 adet patates
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

    Püre Yatağında Tavuk Sote Tarifi Yapılışı

  • Patateslerimizin kabuklarını soyup bi kaç parçaya bölerek haşlamaya bırakalım.
  • O sırada tavuklarımızı doğrayıp yıkayalım tencereye alalım.
  • Suyunu çekene kadar pişirelim daha sonra soğan sarımsağı ve biberleri ekleyerek kavuralım.
  • Daha sonra salçamızı da ekleyelim.
  • İsteğe bağlı domates ekleyebilirsiniz. Ben eklemedim.
  • Baharatlarımızı da ekleyerek kavuralım.
  • 1 çay bardağı sıcak su ekleyerek tavuklarımızı pişmeye bırakalım.
  • Haşlanan patateslerimizi ezelim.
  • Tereyağ, süt, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
  • Hazırladığımız püremizi servis tabağına alarak şekil verelim.
  • Pişen tavuk sotemizi de üzerine ekleyelim.
  • Deneyenlere şimdiden afiyet olsun 🥰 🌸.

Siyah Nohutlu Pilav Tarifi

 

Siyah Nohutlu Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı siyah nohut
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • Tereyağı ve sıvıyağ
  • 3 su bardağı su
  • Tuz

    Siyah Nohutlu Pilav Tarifi Yapılışı

  • Siyah nohutlar akşamdan suya koyulur.
  • Suyu süzülen nohutlar hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Suyun rengi siyah olacaktır. Haşlama suyu süzülür.
  • Uygun bir tencerede zeytinyağı ve tereyağında yemeklik doğranan kuru soğan kavrulur.
  • Pirinçler ilave edilerek kavurmaya devam edilir.
  • Haşlanmış siyah nohutlar ve tuz eklenir.
  • Bir bardak pirinçe bir buçuk bardak sıcak su eklenir (benim kullandığım pirinçin ölçüsü bu şekilde, kendi pirinçinize göre ayarlamalısınız).
  • Kısık ateşte, kapağı kapatılarak pişirilir.
  • İstenilen şekilde servis edilir.
  • Afiyetle ❤️.

Portakallı Kurabiye Tarifi

 

Portakallı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağından biraz fazla şeker
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 3-3, 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

    Portakallı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Un hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Daha sonra unu kıvamını ayarlayarak kontrolü olarak ekleyip yoğuruyoruz.
  • Yoğurulan hamuru küçük toplar yapıp pudra şekerine buluyoruz ve tepsiye diziyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dk pişiriyoruz.
  • Afiyetttler olsunn 🍊🧡.

El Açması Börek (Ispanaklı Mantarlı) Tarifi

 

El Açması Börek (Ispanaklı Mantarlı) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un

Arası için;

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 100 gram kadar tereyağı

İç harcı için;

  • 1 bağ ıspanak
  • 1 paket mantar
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Bir tutam şeker

    El Açması Börek (Ispanaklı Mantarlı) Tarifi Yapılışı

  • Tereyağı ve zeytinyağında küçük doğranmış mantarlar suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
  • İnce doğranmış ıspanaklar eklenir, suyunu çekene kadar kendi suyuyla pişirilir.
  • Tuz ve az miktarda şeker eklenip karıştırılır.
  • Diğer tarafta uygun bir yoğurma kabına un alınır, ortası açılır ve sirke, zeytinyağı, su koyulur.
  • Hafif sert kıvamda hamur yoğrulur (kıvama göre su ve un miktarı ayarlanmalıdır ben bir bardak suya, üç bardak un ile tutturdum).
  • Hamurlar 9 bezeye ayrılır.
  • Bezeler üstü örtülerek 20-25 dk bekletilir.
  • Beze tezgahta tabak büyüklüğünde açılır.
  • Üstüne tereyağı ve zeytinyağı karışımı sürülür.
  • Bu şekilde üst üste üç hamur koyulur.
  • Toplamda 9 bezeden 3 tane 3 lü grup elde edilir.
  • Yağlanan hamurlar yaklaşık 20-25 dakika bekletilir.
  • Bekleyen hamurlar tezgahta merdane ile açılır.
  • İnceltilirken bazı yerlerinde açılma olabilir, endişelenmeyin.
  • Yeterli büyüklükte ve incelikte olan hamura iç malzemesi koyulur.
  • Rulo şeklinde sarılır.
  • İstenilen büyüklükte dilimlenen börekler tepsiye alınır.
  • Hamur katlarını yağlamak için kullandığımız karışıma bir miktar (1/2 çay bardağı gibi) su eklenir ve böreklerin üstüne sürülür.
  • Isıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından alındığında yağlı karışımdan üstelerine sürülür.
  • Hemen tüketilmeyecek ise üstleri örtülerek saklanır.
  • Afiyetle ❤️.

Yedi Sebzeli Enfes Hindi/Tavuk Tarifi

 

Yedi Sebzeli Enfes Hindi/Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram hindi kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 paket mantar
  • 2 adet kapya biber
  • 1 adet büyük boy sarı biber
  • 2 adet yeşil köy biberi
  • 3 adet domates
  • 1 bağ pazı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • 3 çorba kaşığı tereyağı (etlere)
  • Kekik
  • Pulbiber
  • Zerdeçal
  • Bir kase rendelenmiş kaşar peyniri

    Yedi Sebzeli Enfes Hindi/Tavuk Tarifi Yapılışı

  • Yemeklik doğranmış kuru soğan ,tereyağı ve zeytinyağında kavrulur.
  • Dilimlenmiş mantarlar eklenir, suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
  • Julyen (ince uzun) doğranmış yeşil biber, kapya biber ve sarı biber eklenir.
  • Sebzeler hafif diriliğini kaybettiği zaman kıyılmış pazı eklenir.
  • Pazılar da suyunu salıp çektiğinde tuz ve un ilave edilir.
  • İyice karıştırılır ve fırın kabına aktarılır.
  • Aynı zamanda başka bir tavada tereyağı eritilir ve kuşbaşı etler kızartılır.
  • Kekik, tuz, zerdeçal eklenir ve karıştırılır.
  • Pişmesi tamamlanan etler sebzeli karışıma dahil edilir.
  • Pişirme kağıdı ıslatılarak kabin üstüne kapatılır.
  • Isıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • Pişirme kağıdı alınır ve rendelenmiş kaşar peyniri koyulur.
  • Peynir eriyene kadar fırında tutulur.
  • Afiyetle ❤️.

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

 

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg pırasa
  • 2 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Su

    Zeytinyağlı Pırasa Tarifi Yapılışı

  • Pırasaları yıkayın yaprak kısımlarını ayırın .
  • 2 parmak genişliğinde verev şeklinde doğrayın.
  • Havuçları ince yuvarlak şekilde doğrayın.
  • Tencereye yağ ,salça ve havuçları ekleyin 1 dk kavurun .
  • Pırasa tuzu ve pirinçi ekleyin karıştırın .
  • Pırasaların üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyin .
  • Yemeğin suyu kaynara çıkınca kısık ateşte 50-55 dk pişirin.
  • Limon sıkarak servis edin.