28 Mart 2021 Pazar

Kıymalı Pide Tarifi

 

Kıymalı Pide Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta akı (sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yaklaşık 5 su bardağı un(unun hepsini eklemeyin azar azar ekleyin)

Kıymalı harç için;

  • 400-450 gram dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 kırmızı kapya biber
  • 2 adet domates
  • Birkaç dal maydanoz
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1, 5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber 

    Kıymalı Pide Tarifi Yapılışı

  • Karıştırma kabımıza önce şeker, ılık su ve mayayı alalım ve beş dakika bekletelim.
  • Hamur için malzemeleri ekleyelim ve yumuşak ele hafif yapışan bir hamur elde edelim kesinlikle hamuru elinizden un ekleyerek kurtarmayın elinizi hafif yağlayarak hamuru elinizden temizleyin.
  • İç arcı için kıymayı kabımıza koyalım.
  • Soğanları, biberleri, domatesleri, ve sarımsağı rondodan geçirip ekleyin.
  • Maydanozları ince doğrayın ekleyin.
  • Baharatları, tuzu ve salçaları da ekleyip bütün malzemeleri karıştırın.
  • Hamurunuzdan parçalar kopararak bezeler yapın.
  • Bezeleri merdane ile uzun açın içine malzemeden kaşıkla alın ve kenarlarda boşluk bırakarak hamurunuzun ortasına yayın.
  • Hamurun kenarlarını içe doğru katlayın orta kısımdaki kıymaları kapatmayın ve uç kısımlarını birleştirin.
  • Yumurta sarılarını hamurun kenarlarına sürün.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
    Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun❣️.

Muska Böreği Tarifi

 

Muska Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket üçgen yufka

Sosu için;

  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Peynirli iç harcı için;

  • 1 kase lor peyniri
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber

Sucuklu iç harcı için;

  • 1 kase kaşar peyniri
  • Dilimlenmiş sucuk 

    Muska Böreği Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle uygun bir kaseye böreğin sosu için; su ve sıvı yağı koyup karıştırıyoruz.
  • Ardından peynirli harcı için bir kaseye lor peyniri, ince ince kıyılmış maydanoz ve baharatlarını ilave edip karıştırıyoruz.
  • Daha sonra sucuklu iç harcı için sucukları kare dilimleyip kaşarı rendeleyip karıştırıyoruz.
  • Uygun bir tezgaha üçgen yufkalardan bir tane alıp sosumuzu fırça ile sürüyoruz.
  • Uç kısmına dilediğiniz harçtan koyup üçgen olacak şekilde katlaya katlaya muska haline getiriyoruz.
  • Yağlı fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine tüm yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlıyoruz.
  • En son artan sosu muska böreklerin üzerine sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 170° fırında yaklaşık 20-25 dakika kontrollü olarak pişiriyoruz.
  • Pişen muska böreklerini yanında çay ile sıcak olarak servis yapıyoruz, afiyet olsun🌿.

Kakaolu Islak Kek Tarifi

 

Kakaolu Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket şekerli vanilya
  • 1,5 paket hamur kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için;

  • Hindistancevizi
  • Toz antep fıstığı

    Kakaolu Islak Kek Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edelim.
  • Ardından kekimizin hamuru için uygun bir karıştırma kabına 2 adet yumurtayı kırıp çırpıyoruz.
  • Toz şekeri de ekleyip mikser ile köpük olana kadar çırpıyoruz.
  • Sırayla sıvı yağ ve sütü ilave ediyoruz.
  • Un, kakao, hamur kabartma tozu ve şekerli vanilyayı mutlaka eleyerek karışıma ekliyoruz.
  • Daha sonra yağlanmış bir borcama kek harcımızı döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dakika kontrollü olarak pişiriyoruz.
  • 20. Dakikadan sonra kürdan testi ile kontrol edebilirsiniz.
  • Bu arada üzeri için bir sos tenceresine süt, kakao, toz şeker ve sıvı yağı koyup karıştırıyoruz.
  • Kısık ateşte yaklaşık 5-6 dakika pişiriyoruz.
  • Piştikten sonra kakaolu sosumuzu soğumaya bırakıyoruz.
  • Kekimizi fırından çıkarıp ilk sıcaklığı çıktıktan 10 dakika sonra bıçakla kesiyoruz.
  • Sosumuzu her bir dilimin üzerine gezdiriyoruz.
  • Dilerseniz hindistancevizi veya toz antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
  • Kakaolu ıslak kekimizi buzdolabında en az 2 saat dinlendiriyoruz.
  • Dinlenmiş ve sosunu iyice çekmiş olan kekimizi yanında kahve ile dilediğiniz zaman servis yapabilirsiniz, afiyet olsun🍰.

Zeytin Ezmeli Ekmek Tarifi

 

Zeytin Ezmeli Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için malzemeler;

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık şu
  • 1 paket yaş yada kuru maya(ben kurumaya kullandım)
  • 2 adet yumurta beyazı (sarıları üstüne sürülecek)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 bardak kadar un (unu kontrollü ilave edin undan una fark olabiliyor yumuşak bir kıvam olduğunda un eklemeyin)

Hamurun içine sürmek için;

  • Zeytin ezmesi ve 1 çekirdeksiz zeytinleri halka halka kesip içine ilave ettim

Üstüne ;

  • Susam ve karışık kabak çekirdeği ve normal çekirdek 

    Zeytin Ezmeli Ekmek Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak hamur için olan bütün malzemeleri bir kabın içerisine alalım unu ekleyelim.
  • Yumuşak hafif ele yapışan bir hamur olsun.
  • Unu fazla kaçırıp hamuru sertleştirmeyelim👌kulak memesi kıvamında olsun.
  • Hamurumuzun hiç mayalandırmayı beklemeden hemen merdaneyle kare yada yuvarlak şekilde açalım.
  • İçerisine zeytin ezmesi sürelim ve halka kesilmiş zeytinleri ekleyelim.
  • Hamuru rulo şeklinde saralım.
  • Yağlı kağıt serili buton şeklindeki borcama hamurumuzu yerleştirip 2 saate yakın ekmeğimizi mayalandıralım.
  • Mayalanan ekmeğimizin üzerine hafifçe bastırmadan yumurta sarılarını sürelim ve susam ekleyelim.
  • Sonrasındada ayçekirdeği ve çekirdek ekleyip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkardığımız ekmeğin üzerini yumuşacık kalması için nemli bir bez örtelim.
  • İsterseniz bu ölçülerde baton kek kalıbı değilde normal tepside de yapabilirsiniz. ♨️.
    Afiyet olsun.

Etimekli Bonbon Rüyası Tarifi

 

Etimekli Bonbon Rüyası Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1.5 çay bardağı un
  • 1 paket çiğ krema (200ml)
  • 2 paket etimek
  • 1 paket vanilya

Etimekleri batırmak için karamelli şerbet malzemeleri;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3, 5 su bardağı su

En son üzeri için karamelli kremalı sosu için malzemeler;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 200 ml çiğ krema 

    Etimekli Bonbon Rüyası Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tatlımızın muhallebisini yapıyoruz.
  • Tenceremize süt ün nişastası alıp güzelce karıştırıp ocağın altını yakıyoruz.
  • Şimdide tozşekerini ekleyip karıştırıyoruz .
  • Muhallebimiz göz göz olup katılaşınca altını kapatıp vanilyamızı ve bir kutu çiğ kremamızı ilave edip pürüzsüz olana denk çırpıyoruz. Kenarda bekletin.
  • Sıra karamelli şerbetimize geldi🤗; Tavamıza şekerimizi alıp ocağın altını gayet kısık ateşe alıyoruz.
  • Şeker yavaşça erimeye başlayacaktır.
  • Şekeri çok bekletip yakmayalım lütfen çünkü açımsı bir tad bırakabilir 👍
  • altın sarısı rengi gördüğünüzde suyunu yavaşça ilave ediyoruz.
  • İlk etapta şeker içerisinde sert bir kıvam alacaktır korkmayın 👌su ve şeker ısındıkça eriyecektir.
  • Şimdi sıra geldi etimeklerimizi dizmeye büyük borcama etmeklerimizi şerbetimize batırıp çıkartıp diziyoruz.
  • Üstüne kenarda duran muhallebimizden yayıyoruz.
  • Ve ikinci kat için tekrar etimeklerimizi karamelli şerbetimize batırıp çıkartıp muhallebinin üzerine diziyoruz .
  • En son tekrar üstünü düz bir şekilde muhallebi döküyoruz.
  • Ve şimdide en üsttüne karamelli kremalı sos yapıyoruz.
  • Tavamıza karamelli sos için gerekli olan şekeri döküp hafifçe altın rengi olana kadar eritiyoruz.
  • Üzerine tereyağını ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Kıvam aldığında hemen içerisine bir paket kremamızı ilave ediyoruz.Karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz.
  • Kenarda beklettiğimiz borcamdaki tatlımızın üzerine sosumuzu döküp yayıyoruz.
  • İki saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Tatlımız servise hazır. Afiyet olsun. 🤗🥰.

Kaşık Kaşık Lezzet Bombası: Supangleli Tavuk Göğsü Tarifi

 

Kaşık Kaşık Lezzet Bombası: Supangleli Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler

Tavuk Göğsü İçin:

  • 125 gram tereyağı
  • 1 su bardağı un
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker

Supangle İçin:

  • 500ml süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 yemek kaşığı kakao
  • 60 g bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri İçin:

  • 2 yemek kaşığı kakao

    Kaşık Kaşık Lezzet Bombası: Supangleli Tavuk Göğsü Tarifi Yapılışı

  • Tavuk göğsünü hazırlamak için, uygun bir tencereye aldığımız tereyağını eritelim ve
  • Ardından unu ekleyerek 2-3 dakika orta ateşte, bir çırpıcı yardımı ile karıştırarak kavuralım.
  • Kavrulan unun üzerine sütü ilave edelim. Son olarak şekeri de ekleyerek karıştıralım.
  • Tavuk göğsümüz koyulaşıp göz göz oluncaya kadar sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Kıvam alan tavuk göğsümüzü ocaktan alarak bir kaba aktaralım ve üzerini streçleyerek soğumaya bırakalım.
  • Bu sırada supangleyi hazırlamak için derin bir tencereye sütümüzü alalım.
  • Üzerine şeker, un, kakao ve yumurta sarısını ekleyerek çırpıcı yardımı ile karıştıralım. Ardından ocağın altını açalım ve pişirmeye başlayalım. Kaynayıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Koyulaşıp göz göz olan tatlımızı ocaktan alarak içerisine bitter çikolatamızı ekleyelim ve karıştırarak erimesini sağlayalım.
  • Tereyağını da ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Daha sonra oda ısısına gelen tavuk göğsümüzü mikser ile çırpalım, soğumaya bırakalım.
  • Servis kabımıza hazır olan tavuk göğsümüzü aktaralım ve kalıbı 1-2 kez tezgaha vurarak varsa içerisindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayalım.
  • Soğuyan supanglemizi de mikser yardımı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Hazırladığımız supangleyi de servis kabına, tavuk göğsünün üzerine boşaltalım. Üst kısmını bir spatula yardımı ile düzeltelim.
  • Tatlımızı yaklaşık 3-4 saat buzdolabında dinlendirelim. Dinlenen tatlımızı buzdolabından aldıktan sonra üzerine süzgeç ile kakao serpelim ve dilediğimiz şekilde süsleyelim. Afiyet olsun.

27 Mart 2021 Cumartesi

Yeşil Mercimekli Erişteli Çorba Tarifi

 

Yeşil Mercimekli Erişteli Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı akşamdan ıslatılmış yeşil mercimek
  • 1 su bardağına yakın erişte (yarım kase)
  • 1 adet incecik doğranmış soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 yemek kaşığı salça (biber-domates karışık)
  • 1 tatlı kaşığına yakın tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı et suyu veya yarım bulyon 

    Yeşil Mercimekli Erişteli Çorba Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle bir gün önceden mercimeği güzel yıkayıp soğuk suyla ıslatalım.
  • Fazlasını süzdürüp buzdolabı poşetine koyup buzluğa koyarsanız çorbalarınız için hazır kalır.
  • Tenceremize incecik doğradığımız soğanı ve sıvı yağı koyup biraz kavuralım.
  • Salçayı, nanenin yarısını, tereyağını tuz ve unu koyup iyice karıştıralım.
  • Mercimeği ilave ederek sıcak su ve et suyunu da koyup kaynamaya bırakalım. (bulyon koyarsanız tuzu biraz azaltın).
  • Çorbamız 5 dakika kadar kaynadıktan sonra erişteyi ilave edelim 15 dakika daha kaynatıp pulbiberle, kalan naneyi ilave edip ocağı kapatalım.
  • Biraz dinlendikten sonra sıcak sıcak servis yapalım.

    Özellikle çocukların beslenmesi için lezzetli bir çorba mutlaka denemelisiniz.

    Afiyet olsun.

    Not: bütün mercimekli çorbalarda bahsettiğim gibi mercimeği aldığınızda akşamdan yıkayıp soğuk suyla ıslatırsanız ertesi güne yemyeşil 2 kat kabarır, süzdürüp poşetleyerek buzluğa koyduğunuzda kaynatmaya gerek duymadan çorbada pilavda kullanabilirsiniz. Bu sayede vitamini içinde kalır, mercimeğiniz kararmaz ve buzluğunuzda her daim hazır olduğu için zamandan tasarruf edersiniz işiniz kolaylaşır.

Lokum Gibi Unlu İrmik Helvası Tarifi

 

Lokum Gibi Unlu İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su toz şeker
  • 1 avuç yeşil fıstık (ceviz yada badem de olabilir

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı su

Kullanmış olduğum bardak ölçüsü 200ml

Lokum Gibi Unlu İrmik Helvası Tarifi Yapılışı

  1. Helvanın şerbeti için su şeker ve sütü bir kapta karıştırıp şeker eriyince kadar karıştıralım şerbeti kenara bırakın.
  2. Helvanın kavurma işlemine başlayalım bunun için; tencereyi orta ateşte yanan ocağın büyük gözüne alalım .
  3. Yağı döküp unu ve irmiği ekleyelim .Ardından kavurmaya başlayalım .
  4. Sürekli karıştırarak un ve irmik pembeleşinceye kadar kavuralım, rengi dönüp pembeleşme başlayınca ocağı kısalım ve kavurmaya devam edelim .
  5. Şerbeti dökmeye 5 dakika kala fıstıkları ekleyelim ve birlikte kavuralım.
  6. Toplamda yaklaşık 20-25 dakika kavurduktan sonra şerbeti yavaşça ekleyip karıştırmaya devam edelim .
  7. Şerbeti eklerken dikkatli olun çünkü çok oluşuyor ve ocağı orta ateşe alıp karıştırarak bir iki dakika şerbetin tamamen çekmesini sağlayalım.
  8. Helva şerbetini tamamen çektikten sonra ocağı kapatalım ve kapağı kapalı bir şekilde 5 dakika dinlendirelim.
  9. Daha sonra istediğimiz şekilde servis edelim afiyet olsun hoşça kalın allah’a emanet olun.

Not. Çok şekerli seviyorsanız şekeri 1 buçuk su bardağı kullanabilirsiniz.

Mahlepli Kandil Simidi Tarifi

 

Mahlepli Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı (akı üzerine)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3. 3.5 su bardağı kadar un (kontrollu ekleyin)
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı silme mahlep

Üzeri için;

  • Bolca susam

    Mahlepli Kandil Simidi Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak susamları çiğ ise biraz tavada kavuralım rengi dönene kadar.
  • Kavrulmuş susamda alıp kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra oda sıcaklığındaki margarinimizi alıyoruz.
  • Zerine bütün malzemeleride ekleyip güzel yumuşak bi hamur elde ediyoruz.
  • Sonra unumuzun üzerine yarım paket kabartma tozunu da koyup yoğuruyoruz.
  • Yumurta büyüklüğüne göre veya kullandığınız gereçlere göre un miktarı azaltılıp çoğaltılabilir kontrollü ekleyiniz.
  • Hamurumuzdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp 2 yagili kağıt arasında merdaneyle fazla ince olmayacak şekilde açıyoruz.
  • Su bardağı ile kesip iç kısmını şu şişesi kapağıyla kesiyoruz.
  • Sonrasında yumurta akına ve susama bulayıp fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dk kızarana kadar pişiriyoruz.

Günlerin Ve 5 Çaylarının Vazgeçilmezi Kısır Tarifi

 

Günlerin Ve 5 Çaylarının Vazgeçilmezi Kısır Tarifim İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet limon suyu
  • 1 adet domates
  • 1 adet salatalık
  • Çeyrek marul
  • 2 dal taze soğan
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • Birer çay kaşığı pul biber, kırmızı toz biber ve tuz

    Günlerin Ve 5 Çaylarının Vazgeçilmezi Kısır Tarifim  Yapılışı

  • Karıştırma kabımıza bulguru koyalım ve üzerine 2 su bardağı kaynar su döküp 15 dakika bekletelim.
  • Bulgurumuz kabarınca güzelce karıştırıp ilk önce sıvı yağını, baharatları, salçayı ve limon suyunu koyup karıştıralım.
  • Daha sonra küçük küçük doğradığımız marulu, domatesi, salatalığı ve taze soğanı koyup güzelce karıştırıp dilediğimiz şekilde servis edebiliriz.
  • Deneyenlere şimdiden afiyet olsun ❤🌹.