13 Nisan 2021 Salı

6 Çeşit Meze/Salata Tarifi

 

6 Çeşit Meze/Salata Tarifi İçin Malzemeler

Havuçlu patates salatası :

  • 2 adet orta patates
  • 4 adet orta boy havuç
  • 3-4 adet kornişon turşu
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

Kabaklı havuç tarator;

  • 1 adet büyük boy kabak
  • 2 adet büyük havuç
  • 2 şiş rendelenmiş sarımsak
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 1 avuç ince kıyılmış ceviz
  • 2 tutam ince kıyılmış dereotu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz ve az karabiber

Karışık mantar salatası;

  • 300 gram mantar
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 10 adet yeşil zeytin
  • 3-4 adet kornişon turşu
  • 2 tutam dereotu
  • 5 yemek kaşığı mısır
  • 1 adet limon suyu
  • Tuz, pul biber

Köpeoğlu mezesi ( yoğurtlu patlıcan ve domates sosu );

  • 2 adet patlıcan
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 şiş sarımsak
  • 1 su bardağı süzme yoğurt

Sosu için:

  • 2 adet soyulmuş doğranmış domates
  • Tuz, karabiber ve kırmızı toz biber
  • Zeytinyağı

Haydari;

  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tutam dereotu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 dilim beyaz peynir
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak

Babagannuş;

  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 tane domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet limonun suyu
  • Karabiber, kırmızı biber, tuz

    6 Çeşit Meze/Salata Tarifi Yapılışı

  • Havuçlu patates salatası;  havuç ve patatesin kabuklarını soyulur ve rendelenir.
  • Malzemeler yapışmaz tava içeresine alınır üzerine zeytinyağı ilavesi yapılır ve sık sık karıştırarak sebzeler pişip yumuşayana kadar sotelenir.
  • Soğuması için uygun bir tabak içeresine alınır.
  • Soğudun da tuz, rendelenmiş sarımsak, turşu, yoğurt, hardal ve mayonez eklenir güzelce karıştırıp servis tabağı üzerine alınır.
  • Kabaklı havuç trator; kabak ve havuç rendelenir. Malzemeler yapışmaz bir tava içeresine alınır üzerine zeytinyağı dökülür ve sık sık karıştırarak sotelenir.
  • Kabak suyunu salıp çektiğinde ve havuçlar yumuşadığında ocaktan alınır ve uygun bir kase içeresine soğutmaya bırakılır.
  • Cevizler tava içeresinde yağ ilavesi yapmadan az sotelenir daha sonra bıçakla ince ince kıyılır.
  • Mayonez, yoğurt, ceviz, sarımsak ve dereotu kase içeresine alınır bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Son olarak tuz ve karabiber ilavesi yapılır.
  • Servis tabağına alınır.
  • Karışık mantar salatası; mantarlar nemli bir bezle silinir ve kabukları soyulur. İnce ince doğranır.
  • Tavada zeytinyağ kızdırılır. Mantarlar eklenir ve yüksek ateşte karıştırarak sotelenir.
  • Mantar renk aldığında ocaktan alınır ve tabak içeresine soğumaya bırakılır.
  • Bir yandan kırmızı biber fırında közlenir daha sonra küp şeklinde doğranır.
  • Zeytin ve turşu doğranır. Dereotu ince kıyılır.
  • Bütün malzemeler uygun bir kase içeresine alınır.
  • Zeytinyağı, limon suyu tuz ve baharatlar eklenir güzelce karıştırılır. Servis tabağına alınır.
  • Yoğurtlu patlıcan; patlıcanları alacalı soyulur ve küp küp doğranır.
  • Biberleri de küp küp doğranır biber ve patlıcanı ayrı ayrı sıvı yağ içersin de kızartılır.
  • Süzme yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuz karıştırılır.
  • Üzerine patlıcan ve biber eklenir ve güzelce karıştırılır.
  • Ayrı bir tava içersin de zeytinyağında domatesi kavrulur, tuz, karabiber ve pul biberi eklenir piştiğinde bu sosu patlıcanlı yoğurdun üzerine gezdirerek servis edilir.
  • Haydari ; yoğurt uygun kase içeresine alınır. Dereotu ince kıyılır.
  • Peynir çatal ile ezilir. Hepsi birlikte güzelcene karıştırılır.
  • Tavaya tereyağ alınır ve eritilir. Kızdığında kuru nane eklenir 1-2 tur karıştırılır ve ocaktan alınır.
  • Yoğurtlu karışıma rendelenmiş sarımsak, tuz ve tereyağlı karışım eklenir güzelceye karıştırılır. Servis tabağına alınır üzerine zeytinyağı yağ gezdirilir.
  • Babagannuş; patlıcan, kırımızı ve yeşil biber közlenir. Sonra kabukları soyulur ve bıçakla ezilerek doğranır.
  • Maydanoz ince kıyılır, sarımsak rendelenir domatesler küçük küp şeklinde doğranır.
  • Hepsi uygun bir kase içeresine alınır. Tavaya sıvı yağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur.
  • Salça ve baharatları eklenir az da kavrulur ve ocaktan alınır.
  • Bu karşımda diğer malzemelere eklenir. Son olarak sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağı eklenir güzelce karıştırıp servis edilir.

Fırıncılara Rakip Harika Tırnak Pide Tarifi

 

Fırıncılara Rakip Harika Tırnak Pide Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılıtılmış su (450 ml)
  • 1 paket instant maya (yada yarım paket yaş maya)
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağından 1 parmak az un (miktar değişebilir)

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı normal yoğurt
  • 2 yemek kaşığı ılık su
  • 1 çay kaşığı üzüm pekmezi

    Fırıncılara Rakip Harika Tırnak Pide Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabı içine şeker maya ve suyu alıp iyice karıştıralım. 3-5 dk bekletelim.
  • Üzerine tuzunu yağını ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Ardına, azar azar kontrollüce un ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayalım (kıvam; ele iyice yapışan cıvıkça bir hamur olmalı).
  • Hamurumuzu iyice çamaşır çitiler gibi döve döve sündüre çeke 5 dk mutlaka yoğuralım.
  • Üzerini iyice sarmalayıp kapatarak mutlaka sıcağa yakın ılık yerde 40 dk kabarmaya bırakalım.
  • Süre sonunda hamuru kabı içinde tekrardan 1-2 yoğurup gazını alalım ve un serpilmiş tezgaha aktaralım.
  • Bir bıçakla 4 eşit parçaya bölüp bezeleyelim.
  • Yine un serpilmiş bir tepsi üzerine aralıkla dizelim üzerlerine de biraz un serpelim ve kalın bir havlu ile kapatalım.
  • Tekrar ılık ortamda 20 dakika daha kabarmaları için mayalandıralım.
  • Sonrasında; ilk bezeden başlayarak un serpilmiş tezgahta elimiz ile hamuru oval olacak şekilde basarak biraz büyüterek genişletelim.
  • Ardına üzerine yoğurtlu sosumuzdan elle bolca yayarak sürelim.
  • Parmak uçlarımız ile tırnaklarla kuvvetli şekilde çizgili defter gibi alt alta çizikler şeklinde şekil verelim.
  • Daha sonra diğer tarafından artı yapıyor gibi başlayıp yine parmak uçlarıyla basa basa çizgiler çıkaralım minik kareler oluşturalım.
  • Hamuru tezgahtan kaldıralım hafifçe ne uzatarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyalım.
  • Üzerine değmeyecek şekilde bir tepsi kapatalım ve 15 dk kadar ılık ortamda bekletelim.
  • Bizde bu sırada diğer bezelere şekil verip hazır edelim.
  • Önceden ısınmış fansız alt üst ayar 250° derece  fırının alttan ikinci rafında üzeri kızarana dek (8 ila 15 dk arası sürer)
  • Herkeste değişebilir süre🤗 çok fazla kurutmadan üzeri pembeleşince fırından alıp kalın bir mutfak havlusu içine koyup üzerine elle biraz ılık su serpiştirelim ve üzerini havluyla kapatalım pideler iyice ılıdığında uygun bir poşet torba içine koyup hava aldırmayalım. Afiyet şifa olsun.

Lokum Gibi Etiyle Hünkar Beğendi Tarifi

 

Lokum Gibi Etiyle Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 500g kuşbaşı kuzu eti
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet biber
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1,5 su bardağı sıcak su

Beğendi için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 adet köz patlıcan
  • Yarım su bardağı Kaşar peyniri
  • Tuz
  • Muskat
  • 1 çay bardağı süt

    Lokum Gibi Etiyle Hünkar Beğendi Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tavamıza tereyağını alalım ve eritelim.
  • Ardından doğradığımız soğanlarımızı ekleyelim ve biraz kavuralım.
  • Soğanlarımız kavrulduktan sonra etlerimizi ilave edelim ve suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Etlerimiz suyunu çektikten sonra doğradığımız biber, domates, salça, tuz ve karabiber ekleyerek karıştıralım.
  • Üzerine sıcak suyumuzu da ilave ederek yaklaşık 30 dakika daha pişmeye bırakalım.
  • Bu sırada bizde beğendimizi hazırlayalım. Beğendi için tavaya tereyağımızı alarak eritelim.
  • Yağımız eridikten sonra unumuzu ilave ederek yakmadan, kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Kavrulan unumuzun üzerine doğradığımız köz patlıcanlarımızı ekleyelim ve patlıcanları ezerek karıştıralım.
  • Daha sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve muskatı ekleyerek peynirlerimiz eriyene kadar beğendimizi karıştırmaya devam edelim.
  • Son olarak sütü de ekleyelim ve karıştırarak beğendimizin sütü çekip toparlanmasını sağlayalım.
  • Ardından ocağı kapatalım ve beğendimizi servis tabağımıza alalım.
  • Beğendimizin üzerine de etlerimizi koyarak servis edelim. Afiyet olsun.

Enfes Mısır Mücver/Köfte (Parmaklarınızı Yedirecek Lezzet) Tarifi

 

Enfes Mısır Mücver/Köfte (Parmaklarınızı Yedirecek Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı konserve mısır (veya buz mısır)
  • 1 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 (çeyrek) tatlı kaşığı toz kara biber
  • 2 yumurta
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 3-4 dal yeşil soğan (küçük küçük doğranacak)
  • 1/2 (yarım) su bardağı rendelenmiş cheddar peynir veya kaşar peynir
  • Ayrıca kızartmak için yeterince sıvı yağı

Su bardağı ölçüsü 250 ml

Enfes Mısır Mücver/Köfte (Parmaklarınızı Yedirecek Lezzet) Tarifi Yapılışı

  1. Uygun bir kaba mısırımızı, unu, tuzu, biberinizi, tozşekeri ve kabartma tozunu koyun ve bir kaşıkla iyice karıştırı.
  2. Dikkat edin mısırları ezmeyelim.
  3. Şimdi bütün diğer malzemeleride katip güzelce kaşıkla karıştırın.
  4. Ocağa aldığımız uygun bir tavaya yeterince sıvı yağı dökelim ve ocağı orta ateşe (yükseğe yakın) dereceye verelim.
  5. Sıvıyağımız kızmış ise şimdi iki kaşık yardımıyla harcımızdan alalım ve tavaya dizelim.
  6. Arkalı önlü kızartıp pişmiş mücverleri/köftelerimizi peçede serdiğimiz bir tabağa koyalım ve böylelikle fazla yağı alalım.
    Servise hazırdır şimdi.
    Afiyetler olsun.
    İsmine tam karar veremedim arkadaşlar, çünkü hem mücver gibi hemde köfte gibi geldi☺️👍🏻

Köfteli Karışık Kızartma Tarifi

 

Köfteli Karışık Kızartma Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için:

  • 500 gr kıyma
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • Tuz, karabiber, tozbiber ve kimyon

Kullandığım sebzeler:

  • Havuç, patates, kabak, yeşil acı biber, kırmızı biber, mantar, domates

    Köfteli Karışık Kızartma Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak köfteleri hazırlamak için yoğurma kabına kıyma, rendelenmiş soğanı, sarımsağı ve diğer malzemeleride ekleyip iyice yoğuruyoruz.
  • Yoğurdumuz köfte harcını üzerini streçleyip buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Bu arada sebzeleri (patates, kabak, havuç, biberler) yıkıyor ve bir juliyen bir parmak uzunluğunda kesiyoruz.
  • Domatesi halka olacak şekilde kesiyoruz.
  • Mantarları dörde bölerek kesiyoruz.
  • Daha sonra sırayla sebzelerin hepsini kızartıyoruz.
  • En son köfteleri kızartıyoruz.
  • Resimde görüldüğü şekilde servis tepsisine diziyoruz.

Kızartmadan Fırında Köfteli Patates Dizmesi Tarifi

 

Kızartmadan Fırında Köfteli Patates Dizmesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 patates
  • 10 çeri domates

Köftesi için ;

  • 1 kilo yağsız kıyma
  • 1 yumurta
  • 4 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 orta boy soğan rendesi
  • 1 paket köfte harcı
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığının ucuyla karabiber, kimyon, yenibahar, hardal
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates-biber salçası karışımı
  • 4 yemek kaşığı domates sosu
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Tuz

    Kızartmadan Fırında Köfteli Patates Dizmesi Tarifi Yapılışı

  • Köfte malzemelerini bir kaba alıp iyice yoğurarak üzerini streçle sarıyoruz.
  • Dolapta 1 saat dinlendirerek çıkarıp cevizden büyük parçalar koparıyoruz.Elimizde köfte şekli veriyoruz.
  • Patatesleri soyup şekilde görüldüğü gibi köfte büyüklüğünde kesiyoruz.
  • Dikdörtgen borcama bir köfte bir patates olacak şekilde yerleştirip aralarına çeri domates ilave ediyoruz.
  • Sos malzemelerini bir kaba alarak karıştırıp yemeğin her tarafına gelecek şekilde gezdiriyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. (yarım saatten sonra fırının üst kısmını kapattım, pişirme süresini kendi fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz. ).
  • Servise hazır. 🥘🍴.

    Kızartmadan yaptığımız için pratik, hafif ve çok lezzetli bir ana yemek. 💓.

    Deneyeceklere afiyet olsun. ☺.

Tam Tutan İçli Köfte Tarifi

 

Tam Tutan İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Dışı için :

  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kuru soğan
  • 250 gram kıyma
  • 1/2 (yarım) su bardağı ceviz
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Kızartmak için;

  • Bol sıvı yağ

    Tam Tutan İçli Köfte Tarifi Yapılışı

  • Bir karıştırma kabına bulgur ve irmik alınır.
  • 3 su bardağı sıcak su eklenip strec filmle kapatılır beklemeye alınır.
  • Sonrasında salça ,un ,yumurta, baharat ve tuz eklenir güzelce hamur kıvamı gelene kadar yoğurulur. ( kolay yoğurmak için elinizi ıslatın ).
  • Bir tavaya sıvı yağ alınır, üzerine kıyma eklenir ve kavrulmaya başlanır.
  • Üzerine doğranmış soğan eklenir ve bi süre daha kavrulur ,baharat ,tuz eklendikten sonra en son ceviz eklenir.
  • Altını kapatırken de maydanoz eklenir ve karıştırılır.
  • Mandalina büyüklüğünde dış harçtan alınır ve elimizi ıslatarak parmakla oyulur kenarları inceltilir.
  • İç harçtan 1 yemek kaşığı kaşığı koyulur. Güzelce kapatılır ve yine elimiz ıslatılarak güzelce dışı düzeltilir.
  • Bol yağda kızartılır.

Fırında Kuzu But Tarifi

 

Fırında Kuzu But Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane kemiğinden sıyrılmış kuzu but
  • Biraz kuyruk yağı
  • 3-4 tane domates
  • 1 tane kapya biber
  • 4-5 tane arpacık soğan
  • Tuz

    Fırında Kuzu But Tarifi Yapılışı

  • Kemiğinden sıyrılmış kuzu etini yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim bıçakla etin aralarına çizikler atalım, tuz serpiştirerek aralara kuyruk yağı yerleştirelim.
  • Üzerine tekrar yağlı kağıt serip alüminyum folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 160 derece fırında 1 saat pişirelim.
  • Fırından çıkarıp soğan ve kapya biberi dizelim ( isterseniz bu aşamada elma dilim patates de koyabilirsiniz ) tekrar üzerini kapatarak fırında 30 dakika pişirelim.
  • Tekrar fırından çıkarıp domatesleri yerleştirip üzeri açık şekilde 30 dakika daha pişirelim.
  • Ben tereyağlı sade bulgur pilavı ile servise hazırladım, istediğiniz gibi servise hazırlayabilirsiniz.
  • 🌹 afiyet olsun 🌹.