6 Çeşit Meze/Salata Tarifi İçin Malzemeler
Havuçlu patates salatası :
- 2 adet orta patates
- 4 adet orta boy havuç
- 3-4 adet kornişon turşu
- 3 diş rendelenmiş sarımsak
- 1,5 su bardağı süzme yoğurt
- 1 çorba kaşığı mayonez
- 1 yemek kaşığı hardal
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
Kabaklı havuç tarator;
- 1 adet büyük boy kabak
- 2 adet büyük havuç
- 2 şiş rendelenmiş sarımsak
- 1,5 su bardağı süzme yoğurt
- 1 çorba kaşığı mayonez
- 1 avuç ince kıyılmış ceviz
- 2 tutam ince kıyılmış dereotu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- Tuz ve az karabiber
Karışık mantar salatası;
- 300 gram mantar
- 2 adet közlenmiş kırmızı biber
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 10 adet yeşil zeytin
- 3-4 adet kornişon turşu
- 2 tutam dereotu
- 5 yemek kaşığı mısır
- 1 adet limon suyu
- Tuz, pul biber
Köpeoğlu mezesi ( yoğurtlu patlıcan ve domates sosu );
- 2 adet patlıcan
- 3 adet yeşil biber
- 2 şiş sarımsak
- 1 su bardağı süzme yoğurt
Sosu için:
- 2 adet soyulmuş doğranmış domates
- Tuz, karabiber ve kırmızı toz biber
- Zeytinyağı
Haydari;
- 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 tutam dereotu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 dilim beyaz peynir
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
Babagannuş;
- 2 adet patlıcan
- 2 adet kırmızı biber
- 3 adet yeşil biber
- 1 adet kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 tane domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet limonun suyu
- Karabiber, kırmızı biber, tuz
6 Çeşit Meze/Salata Tarifi Yapılışı
- Havuçlu patates salatası; havuç ve patatesin kabuklarını soyulur ve rendelenir.
- Malzemeler yapışmaz tava içeresine alınır üzerine zeytinyağı ilavesi yapılır ve sık sık karıştırarak sebzeler pişip yumuşayana kadar sotelenir.
- Soğuması için uygun bir tabak içeresine alınır.
- Soğudun da tuz, rendelenmiş sarımsak, turşu, yoğurt, hardal ve mayonez eklenir güzelce karıştırıp servis tabağı üzerine alınır.
- Kabaklı havuç trator; kabak ve havuç rendelenir. Malzemeler yapışmaz bir tava içeresine alınır üzerine zeytinyağı dökülür ve sık sık karıştırarak sotelenir.
- Kabak suyunu salıp çektiğinde ve havuçlar yumuşadığında ocaktan alınır ve uygun bir kase içeresine soğutmaya bırakılır.
- Cevizler tava içeresinde yağ ilavesi yapmadan az sotelenir daha sonra bıçakla ince ince kıyılır.
- Mayonez, yoğurt, ceviz, sarımsak ve dereotu kase içeresine alınır bütün malzemeler güzelce karıştırılır. Son olarak tuz ve karabiber ilavesi yapılır.
- Servis tabağına alınır.
- Karışık mantar salatası; mantarlar nemli bir bezle silinir ve kabukları soyulur. İnce ince doğranır.
- Tavada zeytinyağ kızdırılır. Mantarlar eklenir ve yüksek ateşte karıştırarak sotelenir.
- Mantar renk aldığında ocaktan alınır ve tabak içeresine soğumaya bırakılır.
- Bir yandan kırmızı biber fırında közlenir daha sonra küp şeklinde doğranır.
- Zeytin ve turşu doğranır. Dereotu ince kıyılır.
- Bütün malzemeler uygun bir kase içeresine alınır.
- Zeytinyağı, limon suyu tuz ve baharatlar eklenir güzelce karıştırılır. Servis tabağına alınır.
- Yoğurtlu patlıcan; patlıcanları alacalı soyulur ve küp küp doğranır.
- Biberleri de küp küp doğranır biber ve patlıcanı ayrı ayrı sıvı yağ içersin de kızartılır.
- Süzme yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuz karıştırılır.
- Üzerine patlıcan ve biber eklenir ve güzelce karıştırılır.
- Ayrı bir tava içersin de zeytinyağında domatesi kavrulur, tuz, karabiber ve pul biberi eklenir piştiğinde bu sosu patlıcanlı yoğurdun üzerine gezdirerek servis edilir.
- Haydari ; yoğurt uygun kase içeresine alınır. Dereotu ince kıyılır.
- Peynir çatal ile ezilir. Hepsi birlikte güzelcene karıştırılır.
- Tavaya tereyağ alınır ve eritilir. Kızdığında kuru nane eklenir 1-2 tur karıştırılır ve ocaktan alınır.
- Yoğurtlu karışıma rendelenmiş sarımsak, tuz ve tereyağlı karışım eklenir güzelceye karıştırılır. Servis tabağına alınır üzerine zeytinyağı yağ gezdirilir.
- Babagannuş; patlıcan, kırımızı ve yeşil biber közlenir. Sonra kabukları soyulur ve bıçakla ezilerek doğranır.
- Maydanoz ince kıyılır, sarımsak rendelenir domatesler küçük küp şeklinde doğranır.
- Hepsi uygun bir kase içeresine alınır. Tavaya sıvı yağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan kavrulur.
- Salça ve baharatları eklenir az da kavrulur ve ocaktan alınır.
- Bu karşımda diğer malzemelere eklenir. Son olarak sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağı eklenir güzelce karıştırıp servis edilir.