13 Nisan 2021 Salı

Nohut Yemeği Tarifi

 

Nohut Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 250g kuşbaşı et
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı nohut
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    Nohut Yemeği Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak etimizi uygun bir tencereye alalım, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave ederek yaklaşık 20-25 dakika kaynamaya bırakalım. Etler haşlanırken üzerinde biriken kahve rengi köpükleri kaşık yardımı ile alalım.
  • Sürenin sonunda etlerimizi kontrol edelim ve kevgir yardımı ile etlerimizi alarak suyunu bir kenarda bekletelim.
  • Ayrı bir tencereye sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğanı alarak soğanlar pembeleşene kadar 1-2 dakika kavuralım.
  • Daha sonra yeşil biber ve kırmızı biberi ekleyerek kavurmaya devam edelim. Biberlerin çok kavrulup erimesini istemediğim için bu aşamada çok uzun kavurmadım.
  • Yemeğimize salçaları da ilave edip 1-2 dakika daha kavrulduktan sonra haşlanmış nohutları ekleyelim. Ben bu tarifte kullanmak için 2 su bardağı kadar nohutu sıcak suda 3-4 saat kadar beklettim, ardından düdüklü tencerede 15 dakika pişirdim. Pişme süresi nohutun cinsine göre değişecektir, kontrollü olmakta fayda var.
  • Ardından etlerimizi tenceremize ekleyelim, karıştıralım.
  • Kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ilave edip son olarak 4-5 dakika karıştıralım ve yemeğin suyunu ekleyelim. ben bu aşamada 1 su bardağı et suyu, 3 su bardağı sıcak su kullandım. Siz dilerseniz hiç et suyu kullanmadan ya da sadece et suyu ile de hazırlayabilirsiniz.
  • Yemeğimizi şöyle bir karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatarak 15-20 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım. Eğer yemeğinizi etsiz yapmak isterseniz eti ekleme kısmını atlayarak diğer aşamaları uygulayabilirsiniz.
  • Nohut yemeği servise hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
  • Bakliyat yemekleri arasında en sevilenlerden birisi de nohut yemeğidir. Nohut yemeği oldukça lezzetli olmakla birlikte bir o kadar da kolay ve pratik bir yemek tarifidir.

    Nohut yemeği yanında pilav ile ayran ile servis edilebilir. Oldukça bereketli ve ekonomik bir tarif olduğu için kalabalık misafirleriniz için de uygun bir yemek tarifidir.

    Öneri: Dilerseniz 2 bardaktan fazla nohut haşlayarak bir kısmını buzdolabı poşeti ile derin dondurucuda muhafaza edebilir pilav, çorba ve yemeklerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.


Limonlu KekTarifi

 

Malzemeler

  • 5 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya aroması
  • 1/2 (yarım) paket eritilmiş̧ margarin
  • 1 limon suyu (1/2 (yarım) çay bardağı)
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı +1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket +1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzerine Sos Olarak

  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Püf noktası tüm malzemeler oda ısısında olacak, yumurta ve şekeri bembeyaz krema kıvamına gelene kadar çırpılacak. Akışkan bir kıvamı oluyor korkmayın. Ben 165 derece ısınmış fırında 45-50 dakika kontrollü olarak pişirdim. 40 dakikadan itibaren kürdan testine başlayın. Buyurun tarife.
  • Yumurta şeker ve vanilyayı bembeyaz olana kadar çırpalım.
  • Sıvıları ve limon kabuklarını, ardından tozları ekleyip hamuru hazırlayalım.
  • Yağlanmış unlanmış kalıba döküp 165 derece ısınmış fırında45-50 dakika kontrollü pişirelim. Kürdan testi mutlaka yapın.
  • Sos malzemelerini bir kasede karıştırıp soğuyan kekin üzerine gezdirelim. Afiyet olsun.
  • 1/2 (yarım) limon suyu (2-3 yemek kaşığı)

    Yapılışı

Kıyma Soslu Spagetti Tarifi

 

Kıyma Soslu Spagetti Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket spagetti
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 adet domates
  • Kekik, karabiber, pulbiber, kimyon
  • Sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • 1 çay bardağı spagettinin haşlanma suyundan

    Kıyma Soslu Spagetti Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kıymayı kavuralım.
  • Tavaya sıvı yağ ve kıymayı alalım biraz rengi dönene kadar kavuralım.
  • Daha sonra içine ince doğranmış soğanı ve sarımsağı ilave edelim.
  • Biraz da bu şekilde kavrulduktan sonra küçük küçük doğranmış domatesi ekleyelim.
  • Tuz ve baharatlarını ekleyip kısık ateşte kavuralım.
  • Diğer bir tarafta kaynayan makarna suyuna spagettiyi koyalım tuzunu da ekleyip haşlayalım.
  • Haşlanan makarnayı süzmeden önce bir çay bardağı suyundan alıp kıymaya ekleyelim ve kıymanın altını açalım.
  • Bir yemek kaşığı tereyağını eritip spagetti ile harmanlayalım.
  • Kıymayı da 4-5 dakika makarna suyu ile pişirelim.
  • Servis tabağımıza önce makarnayı üzerine kıymalı sosu döküp servis edelim.
  • Ben maydanozda süsledim sizede fikir olsun. İftar sofralarınada yakışacak bir tarif şimdiden afiyet şifa olsun. ❤️.

Efsane Badem Şekerlemesi Tarifi

 

Efsane Badem Şekerlemesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram soyulmamış badem
  • 100 ml su (1 çay bardağına yakın)
  • 150 gram şeker ( dolu dolu 8 çorba kaşığı)
  • 1 tatlı kaşığı tarçın (tepeleme olmasın)

    Efsane Badem Şekerlemesi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ocağın en küçük gözünü kullanmak üzere, yanmaz bir tencereye suyu ve şekeri alın.
  • Şeker eriyince bademleri katın ve karıştırın.
  • Kaynamaya başlayınca tarçını katın ve sürekli karıştırın.
  • Ortalama 15 dakika içinde önce koyu bir kıvam alacak, daha sonra un gibi topaklanmaya başlayacak.
  • Karıştırmaya devam ettikçe, bu defa 5 dakika içinde dibinden karamelize olmaya başladığını göreceksiniz.
  • Bademlerin her tarafı karamelize olmadan ocağın altını söndürün. (eğer her tarafının karamelize olmasını beklerseniz, bademleri birbirinden ayırmanız çok zor olur. ).
  • Bademleri hızlıca yağlı kağıda dökün ve iki çatal yardımıyla bademleri birbirinden ayırın.
  • Katılaşmış şekerleri ayıklayın.
  • Çıtır çıtır yiyin😋.

    Afiyet olsun😊.

Çilek Soslu Enfes Tart Tarifi

 

Çilek Soslu Enfes Tart Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 çay bardağı un

Kreması için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 vanilya
  • 2,5 yemek kaşığı un

Çilek sosu için;

  • 1 su bardağı çilek
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı su

    Çilek Soslu Enfes Tart Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kekimizi hazırlayalım.
  • Yumurta ve şekeri güzelce çırpıyoruz.
  • Üzerine ılık sütü ve sıvı yağıda ekleyip şeker eriyene kadar çırpalım.
  • Un ,kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip çırpıyoruz.
  • Tart kalıbımızı yağlıyoruz ve yağlanmış tart kalıbına harcımızı döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derece 30 dk kadar pişirelim.
  • Kürdan yardımıyla pişmesini kontrol edebiliriz kürdan temiz çıkıyorsa kekimiz pişmiştir.
  • Fırından çıkan kekimizi soğumaya bırakıyoruz.
  • Kreması için bir tencereye tüm malzemeleri katıp kıvam alıncaya kadar çırparak pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Kekimizi soğuduktan sonra tart kalıbından ters çevirelim ve soğuyan muhallebiyi üzerine dökelim.
  • Daha sonra buzdolabına atalım ve sosumuzu yapalım.
  • Çilekli sosumuz için bir tencereye tüm malzemelerimizi ekleyelim ve karıştıralım.
  • Jöle gibi bir kıvam olacaktır.
  • Kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra buzdolabından çıkarıp tartımızın üstüne sosumuzu ekleyelim.
  • 2-3 saat daha buzdolabında bekletelim. Sonuç enfes :) tercihen üzerine çilek dilimleri dizebilirsiniz. Afiyet olsun.

Nefis Yürek Sote Tarifi

 

Nefis Yürek Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yeşil biber
  • 2 kapya biber
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet dana yürek
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz

    Nefis Yürek Sote Tarifi Yapılışı

  • Eti küçük doğrayarak yıkayıp süzdürüyoruz. Tencereye su eklemeden alarak kaynara çıktıktan sonra ara sıra karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz .
  • Etiniz bu sürede hala pişmemişse biraz su ekleyerek pişirebilirsiniz. Ben düdüklü tencerede 15 dakikada pişirdim.
  • Yemeklik doğranmış soğan ve yağı ekleyerek kavuruyoruz. Küçük doğranmış biberleri ilave edip birkaç dakika kavurarak baharatlarını ekliyoruz (Biberler hafif diri kalacak şekilde pişiriyoruz)
  • Dinlendirerek pilav eşliğinde servis ediyoruz. 🍴. Sakatat severler için pratik ve lezzetli bir tarif. Deneyeceklere afiyet olsun 🙂.

Patlıcanlı Ekmek Kebabı Tarifi

 

Patlıcanlı Ekmek Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram kıyma
  • Sıvıyağ
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yeşil ve kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • 4-5 dilim ekmek
  • 3 adet patlıcan

Üzeri İçin

  • 1 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt

    Patlıcanlı Ekmek Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kıymayı kavuralım. Sıvı yağında küp küp doğranmış soğanı küçük küçük doğranmış yeşil ve kırmızı biberi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Küp küp doğranmış domatesi tuzunu ve baharatlarını ekleyerek suyunu çekinceye kadar pişirelim.
  • Fırınlanmış kızarttığımız 4-5 dilim ekmeği servis kabına alalım. Üzerine küp küp doğrayıp kızarttığımız patlıcanları yerleştirelim.
  • Patlıcanların üzerine sarımsaklı yoğurdu gezdirelim. Son olarak kıymalı harcı yoğurdun üzerine ilave ederek servis edelim. Deneyenlere afiyet şifa olsun ❤️.

Hazır Zannedilen Haşhaşlı Çörek (Tüm Püf Noktalarıyla) Tarifi

 

Hazır Zannedilen Haşhaşlı Çörek (Tüm Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta ( sarısı üzerine ayrılacak)
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7 su bardağı + 1 çorba kaşığı kadar un,4 yemek kaşığı şeker

    Hazır Zannedilen Haşhaşlı Çörek (Tüm Püf Noktalarıyla) Tarifi Yapılışı

Haşhaşlı harç için;

  • 5 çorba kaşığı haşhaş (250 gr paket yeterli oluyor)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Öncelikle derin bir kabın içine süt, su, şeker, mayayı ekleyelim ve karıştıralım.
  • Un hariç diğer malzemeleri de ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Elenmiş unu içine azar azar ekleyerek kaşıkla karıştıralım.
  • 6 su bardağı unu elimi değdirmeden kaşık yardımı ile karıştırdım.
  • Diğer kalan unları elimizle yoğurarak ekleyelim ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzu streçleyip bir örtüye sarıp en az bir saat dinlendirelim.
  • Hamurumuz dinlenirken haşhaşlı harç için gerekli malzemeleri bir kabın içine alıp karıştıralım ve bir kenara alalım.
  • Kabarmış olan hamurumuzu biraz un serptiğimiz tezgaha alalım.
  • Hamuru 6 eşit parçaya bölelim.
  • İlk yaptığımız bezeden başlayarak pasta tabağı büyüklüğünde elimizle açalım.Hepsi için aynı işlemi uygulayalım.
  • Tekrardan ilk açtığımız bezeden başlayarak merdane yardımıyla servis tabağından biraz büyük olacak şekilde açalım.
  • Açtığımız hamurun üzerine bir miktar haşhaşlı harçtan koyup her yerine yayalım.
  • Bütün hamurları aynı şekilde açıp üst üste koyup arılarına haşhaş koyalım.
  • En üstte koyduğumuz hamurun üzerine harç koymuyoruz.
  • Üst üste koyduğumuz hamurları elimizle bastırarak 1 santimetre kalınlığında olacak şekilde açalım.
  • 1, 5 – 2 cm aralıklarla hamuru 12-14 parçaya keselim.
  • Kestiğimiz şeritlerin iki ucundan elinmizle tutup biraz açalım ve döndürelim.
  • Döndürdüğümüz hamuru tezgaha koyup kendi etrafında dolayalım ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Diğer hamurlar için de aynı işlemi uygulayalım.
  • Bitirdikten sonra tepsinin üzerine bir bez örtüp 10-15 dk daha mayalandıralım.
  • Ayırdığımız yumurta sarılarına 2 çorba kaşığı sıvı yağ ekleyelim ve çırpalım.
  • Çöreklerimizin üzerine sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun.



Fırında Tavuk Şiş (Lokum Gibi) Tarifi

 

Fırında Tavuk Şiş (Lokum Gibi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg tavuk incik yada pirzola

Marinesi için;

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz

    Fırında Tavuk Şiş (Lokum Gibi) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tavuklarımızı doğrayalım.
  • Marine için malzemeleri derin bi kasede karıştırıp doğrandığımız tavukları ilave edip karıştıralım.
  • Streç filmle kapatıp buz dolabında en az 1 saat dinlendirelim. Ben geceden hazırladım.
  • Dinlenen tavuklarımızı doğranmış biber ve domateslerle sırayla şişe dizip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirelim.
  • Üzerini ıslattığımız yağlı kağıtla kapatıp 190 derece fırında 15 dakika pişirip arka taraflarını çevirip tekrar fırınlayalım.
  • Yağlı kağıdı kaldırıp yeterince kızarınca servise hazır. Afiyet olsun.

Bağımlılık Yapacak Tatlı!Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gr margarin
  • 1 su bardağı un
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
  • 1 paket vanilya

Karamel sos;

  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım su bardağı şeker

    Yapılışı

  • Bir tencere içerisinde yağımızı eritelim.
  • Eriyen yağımızın üzerine unumuzu ekleyelim.
  • Kokusu çıkan una yavaş yavaş sütü ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Şekeride ekleyip muhallebi kıvamına gelene kadar karıştıralım.
  • Altını kapatıp vanilyamızı ekleyelim.
  • Islattığımız borcama döküp dolaba koyalım.
  • Bu sırada karameli yapalım.
  • Şekeri teflon tavaya alalım kısık ateşte erimesini bekleyelim.
  • Nişastayı su ile açalım.
  • Eriyen şekere su ekleyip karıştıralım ve üzerine nişastalı suyu ekleyip koyulaşana kadar karıştıralım.
  • Dolaptan çıkardığımız tavuk göğüsü üzerine döküp soğuduktan sonra afiyetle yiyelim.
  • Şimdiden herkese afiyet olsun 😋😋.

Pratik Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Pratik Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağından az zeytinyağı
  • 2 tl su ( varsa et suyu )
  • Tuz, kuru nane, kırmızı biber,kara biber

    Pratik Ezogelin Çorbası Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak mercimeği pirinci bulguru yıkayıp süzüyoruz.
  • Kuru soğanı küçük doğrayıp düdüklü tencereye alıyoruz üzerine zeytin yağı ve kavuruyoruz.
  • Salça ve baharatları ekleyip iyice karıştırıyoruz.
  • Daha sonra mercimeği katıp karıştırmaya devam edin en son olarak tuzunu ve suyunu ekleyip düdüklünün ağzını kapatın.
  • Kısık ateşte 20 dakika pişirin.
  • Çorbamız piştikten sonra çok hafif blendırdan geçirin istediğiniz kıvama gelince yeterli. Servise hazır afiyet olsun 😋.