Şemşemotik Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- 2 su bardağı su
- 1 fincan sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı margarin(hamur toparlanırken konulacak)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Un(yumuşak ele yapışmayan hamur olacak)
İç harcı için;
- 400 gram dana eti(küçük doğranmış)
- 5 adet orta boy kuru soğan
- Sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Pul biber, karabiber, isot, tuz
- Maydanoz
Et harcı hazırladıktan sonra içine koymak için;
- 2 su bardağı pirinç(normal pirinç pilavı gibi olacak lapa olmayacak)
- Sıvı yağ
Şemşemotik Tarifi Yapılışı
- Öncelikle kuş başından daha küçük doğramış olduğumuz etleri bir miktar tuz ile ocağa alıp kısık ateşte pişmeye bırakalım.
- Etler pişinceye kadar kuru soğanlarımızı rondodan geçirip ayrı bir tavada sıvı yağ ve kuru soğanı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavuralım, pembeleştikten sonra doğramış olduğumuz maydanozları ekleyip altını kapatalım.
- Etler suyunu salıp çektikten sonra üzerine bir miktar sıvı yağ ekleyerek kavuralım, kavrulan ete sırası ile salça ve baharatlarını ekleyerek altını kapatalım.
- Pirinçleri de bol su ile yıkadıktan sonra sıvı yağ kızarttığımız teflon tencerede kaynatılmış su ekleyerek pirinç pilavı şeklinde pişirip dinlenmeye bırakalım.
- En sonunda, önce pişen et ve kavrulan kuru soğanı birbirine karıştıralım daha sonra pirinç pilavınıda ekleyerek tekrar karıştırıp soğumaya bırakalım.
- İç harcı hazırladıktan sonra hamur için un ve margarin hariçindeki tüm malzemeleri karıştırıp sonra kontrollü bir şekilde ununuda ekleyip yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım ve en sonunda margarininide ekleyip hamuru toparlayalım, üzerine nemli bir bez örterek dinlendirelim.
- 10 dk hamuru dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayalım, yuvarlamış olduğumuz hamurları üstlerini bir bezle kurumaması için örtelim.
- Yuvarlamış olduğumuz hamurları oklava ile çay tabağı büyüklüğünde açıp içine 1 yemek kaşığı iç harçtan koyup ağzını kapatalım, bütün hepsini bitirdikten sonra kızgın olan bol yağda kızartalım.