14 Nisan 2021 Çarşamba

Mercimek Çorbası (Normal Tencerede)Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı Pirinç
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı Kimyon
  • Tuz
  • 1 adet tavuk suyu bulyon
  • 7 su bardağı su

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Yapılışı

  • Tenceremizi ocağa alalım, içerisine yıkadığımız mercimeklerimizi ve pirincimizi ekleyelim.
  • Üzerine iri parçalar halinde kestiğimiz soğanımızı ve suyumuzu ilave edelim ve karıştıralım. Mercimeklerimiz güzelce yumuşayıncaya kadar çorbamızı pişirelim.
  • Çorbamız kaynayınca içerisine tavuk suyu bulyon, tuz ve kimyonu da ekleyelim karıştırarak biraz daha kaynatalım.
  • Mercimeklerimiz yumuşayıp çorbamız pişince altını kapatalım ve çorbamızı pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirelim.
  • Üzeri için ayrı bir sos tavasına tereyağımızı alalım ve eritelim.
  • Ardından kırmızı toz biberimizi ekleyelim ve karıştırıp ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız bu sosu da çorbamıza ilave edip karıştıralım. Kırmızı mercimek çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!

Bakla Çorbası Tarifi

 

Bakla Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram taze bakla
  • Yarım demet dereotu
  • 2 kaşık pirinç
  • 1 kesme şeker
  • 2 çorba kaşığı un
  • Limon yarım adet
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı yoğurt

Üzerine;

  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı safran yada kırmızıbiber

    Bakla Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Baklalar ayıklanıp yıkanır.
  • Yarım santim eninde kıyıldıktan sonra limonlu suya konur.
  • Yarım saat sonra süzgeçle süzülür.
  • Tencereye konur, üzerine 1 çorba kaşığı zeytin yağ konup hafifçe kavrulur.
  • 10 bardak su ve pirinç konur. Karıştırılarak kaynatılır.
  • Koyulaşınca, yeterince tuz konup, ateşten alınır.
  • Kaseye yumurta, yoğurt, limon ve un konur. Çatalla iyice çırpılır.
  • Tencereden kepçeyle sıcak du ilave edilir kesilmemesi için karıştıra karıştıra tencereye ilave edilir.
  • Üzerine tavaya 1 çorba kaşığı tereyağı konur.
  • Arzu edildiği kadar kırmızıbiber kızdırılır. Sonra çorbanın üzerine dökülür.
  • Kıyılmış dereotu serpildikten sonra servis yapılır.

Şahane Lezzetiyle Cevizli Fındıklı Basma Kadayıf Tarifi

 

Şahane Lezzetiyle Cevizli Fındıklı Basma Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram tel kadayıf
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı ceviz
  • 4 yemek kaşığı tereyağ

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı su
  • 4,5 su bardağı toz şeker

    Şahane Lezzetiyle Cevizli Fındıklı Basma Kadayıf Tarifi Yapılışı

  • 750 gram tel kadayıfımızı bir tepside didikleyerek, erittiğimiz 4 yemek kaşığı tereyağını kadayıfın tamamına yediriyoruz.
  • Tereyağını iyice yedirdikten sonra kadayıfımızın yarısını yine tereyağı ile yağlamış olduğumuz cam kabımıza alıyor ve güzelce bastırıyoruz. (biz, bardak altı ile kadayıfı iyice bastırdık. ).
  • 1 su bardağı fındık ve 1 su bardağı cevizi bastırdığımız kadayıfın üzerine serpiyoruz.
  • Üzerine geri kalan kadayıfı döşeyip yine güzelce bastırıyoruz.
  • 180° fırında 40 dakika alt üst programda pişirmek üzere cam kabımızı fırına veriyoruz.
  • Şerbet için 4 su bardağı su ve 4, 5 su bardağı toz şekeri tencerede kaynadıktan sonra 15 dakika daha pişirip ocaktan alıyoruz.
  • Piştikten sonra ters çevirip ilk sıcağı çıkan kadayıfımıza ılık şerbetimizi döküyoruz.
  • Şerbetini çektikten sonra basma kadayıfımızı dilimleyip servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun🥰.

Atom Kurabiye Tarifi

 

Atom Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 paket margarin(250 gr)
  • 1 adet yumurta (sarısı içine akı dışına)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Un ( yaklaşık 4, 5 su bardağı kontrollü bir şekilde ekleyin)

İç harcı için;

  • 3 adet elma
  • 1 su bardağından biraz eksik toz şeker
  • Yarım su bardağı ceviz içi
  • Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
  • 10 adet kuru incir (doğranmış)
  • 6 adet kuru kayısı
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta akı
  • Fındık
  • 1 kase pekmez

    Atom Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç harcını hazırlayalım, rendelenmiş elmaları şeker ile birlikte tavamıza alıp kavuralım.
  • Üzerine küp küp doğranmış olan incir, kuru kayısı, kuru üzüm, ceviz ve tarçınıda ekleyip altını kapatalım.
  • Sonra hamur için yoğurma kabımıza sırası ile malzemeleri karıştırarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde içine iç harçtan koyup yuvarlayalım.
  • Daha sonra önce yumurta akına sonra fındık kırığına bulayarak tepsiye dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 180° lik fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirelim.
  • Piştikten sonra fırından çıkarıp her birinin üzerine 1 yemek kaşığı pekmez gezdirip servise hazır hale getirelim.

Muzlu Pudingli Kek Tarifi

 

Muzlu Pudingli Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket muzlu puding
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

    Muzlu Pudingli Kek Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpalım, sonra sıvı malzemeleri ilave edip karıştıralım.
  • İlk olarak muzlu pudingli ekleyip iyice karıştıralım, sonra sırayla vanilya, kabartma tozu ve elenmiş unu ilave edip güzelce karıştıralım.
  • Tereyağı ile yağlanmış kalıba kek harcını dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 170-175 derece fırında 45 dakika pişirelim, kürdan veya bıçağı kekin ortasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edelim pişmediyse süreyi uzatalım.
  • Piştikten sonra fırını kapatıp kapağı açık şekilde 15 dakika dinlendirelim, fırından çıkarıp soğumaya bırakalım dilimleyip servise hazırlayalım.
  • 🌹 afiyet olsun 🌹.

Pizza Poğaça Tarifi

 

Pizza Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 yumurta ( akı içine sarısı dışına sürülecek)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • Un

Üstü için;

  • Sucuk
  • Kapya biber
  • Yeşil biber
  • Kaşar
  • Domates
  • Sıvı yağ ( çay bardağı ile sekil verirken çay bardağının altına sürmek için)

    Pizza Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Hamuru için bütün malzemeleri sırasıyla karıştırıp yoğuralım .
  • Sonra mayalanması için bekletelim.
  • Mayalanan hamurdan küçük bezeler koparalım ve görseldeki gibi çay bardağını tabanını yağlayarak şekil verelim .
  • Daha sonra sırasıyla kaşar, sucuk, biber ve domateslerini koyalım.
  • Etrafına da yumurta sarısını sürerek 200 ° lik fırında kızarana kadar pişirelim.

Donat Tarifi

 

Donat Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağ
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı tozşeker
  • 4,5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket vanilya

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Üzeri için;

  • İstediğiniz çeşitte benmari usulü eritilmiş çikolata

    Donat Tarifi Yapılışı

  • Tüm malzemeyi derin bir kaba alıp yoğurun.
  • Pürüzsüz yumuşak bir kıvama gelince üzerini streç film ile kapatıp 1 saat kadar mayalanması için bir kenara alın.
  • Mayalanan hamuru un serpilmiş tezgahta 1/2 santim kalınlığında açın.
  • Ben donut aparatıyla yaptım ama siz yoksa yuvarlak bir kalıp ya da bardak ile kesin.
  • Orta kısım içinde duy ya da ufak birşey ile yuvarlak şekilde kesin.
  • Şekil verdiğiniz hamurları küçük boylarda kestiğiniz yağlı kağıt üzerine alın.
  • 15/20 dakika daha mayalanması için bekletin.
  • Derin bir tencereye ya da tavaya yarısına gelecek kadar sıvı yağ alın.
  • Yağı çok fazla kızdırmadan donatları yağlı kağıt ile içine alın. (şekilleri bozulmasın diye )
  • Yağlı kağıdı maşa yardımıyla çıkarın.
  • İki tarafı da kızaran donatları havlu kağıt üzerine alın.
  • Daha sonra isterseniz tarçın ve tozşekeri karıştırıp ona bulayın.
  • İsterseniz de benim yaptığım gibi çikolatalara bulayarak istediğiniz şekilde süsleyin. Afiyet olsun 😊.

Sufle Tarifi

 

Sufle Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 50 gram margarin
  • Yarım su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 80 gram sütlü ya da bitter çikolata

    Sufle Tarifi Yapılışı

  • Fırını 230° derecede açıyoruz.
  • Daha sonra teflon tavada margarin ve çikolatayı eritiyoruz.
  • Erittiğimiz karışımın içine unu ekleyip homojen bir karışım hâline gelene kadar karıştırıyoruz.
  • Bir kasenin içinde yumurtayla şekeri çırpıyoruz.
  • Her iki karışımı karıştırıp yağlanmış suffle kaplarına dolduruyoruz.
  • Daha sonra fırına verip 6-7 dk pişiriyoruz.
  • Pudra şekeri ile süsleyip yemeğe hazır hale getiriyoruz. Hepinize afiyet olsun. 🎄🎄

Sahurda Masanızın Baş Köşesine Sıcacık Susamlı Simit Pizza Tarifi

 

Sahurda Masanızın Baş Köşesine Sıcacık Susamlı Simit Pizza Tarifi İçin Malzemeler

Su bardağı ölçüm 200ml 🥃

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1.5 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4.5 su bardağı un ❗ kontrollü ekleyin

Bulamak için;

  • Yarım çay bardağı pekmez
  • 1 çay bardağı su
  • 1.5 su bardağı kavrulmuş susam

İç malzemesi;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Domates
  • Beyaz peynir
  • Sucuk
  • İç malzemesine evinizde olan ve sevdiğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz. :)

    Sahurda Masanızın Baş Köşesine Sıcacık Susamlı Simit Pizza Tarifi Yapılışı

  • Hamurumuz için un hariç bütün malzemeleri yoğurma kabımıza alıp karıştırıyoruz.
  • Daha sonra kontrollü bir şekilde unu döküp yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz ve üzerini kapatıp 1saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Hamurumuz mayalandıktan sonra 12tane beze kesiyoruz ve yuvarlıyoruz.
  • Bezeleri elimizle uzatıp, ortalarına bastırıp şekil veriyoruz.
  • Önce pekmezli suya daha sonra susama bulayıp şeklini düzeltip tepsiye diziyoruz.
  • Bütün bezeleri yaptıktan sonra ortalarına önce peynir ve üstüne diğer malzemelerimizi koyup 15dakika tepsi mayası olması için bekletiyoruz.
  • 200derece alt üst ayarda güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
  • 🌹 afiyet olsun.

Şemşemotik Tarifi

 

Şemşemotik Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı margarin(hamur toparlanırken konulacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Un(yumuşak ele yapışmayan hamur olacak)

İç harcı için;

  • 400 gram dana eti(küçük doğranmış)
  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • Sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Pul biber, karabiber, isot, tuz
  • Maydanoz

Et harcı hazırladıktan sonra içine koymak için;

  • 2 su bardağı pirinç(normal pirinç pilavı gibi olacak lapa olmayacak)
  • Sıvı yağ

    Şemşemotik Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kuş başından daha küçük doğramış olduğumuz etleri bir miktar tuz ile ocağa alıp kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Etler pişinceye kadar kuru soğanlarımızı rondodan geçirip ayrı bir tavada sıvı yağ ve kuru soğanı ekleyerek pembeleşinceye kadar kavuralım, pembeleştikten sonra doğramış olduğumuz maydanozları ekleyip altını kapatalım.
  • Etler suyunu salıp çektikten sonra üzerine bir miktar sıvı yağ ekleyerek kavuralım, kavrulan ete sırası ile salça ve baharatlarını ekleyerek altını kapatalım.
  • Pirinçleri de bol su ile yıkadıktan sonra sıvı yağ kızarttığımız teflon tencerede kaynatılmış su ekleyerek pirinç pilavı şeklinde pişirip dinlenmeye bırakalım.
  • En sonunda, önce pişen et ve kavrulan kuru soğanı birbirine karıştıralım daha sonra pirinç pilavınıda ekleyerek tekrar karıştırıp soğumaya bırakalım.
  • İç harcı hazırladıktan sonra hamur için un ve margarin hariçindeki tüm malzemeleri karıştırıp sonra kontrollü bir şekilde ununuda ekleyip yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım ve en sonunda margarininide ekleyip hamuru toparlayalım, üzerine nemli bir bez örterek dinlendirelim.
  • 10 dk hamuru dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar halinde yuvarlayalım, yuvarlamış olduğumuz hamurları üstlerini bir bezle kurumaması için örtelim.
  • Yuvarlamış olduğumuz hamurları oklava ile çay tabağı büyüklüğünde açıp içine 1 yemek kaşığı iç harçtan koyup ağzını kapatalım, bütün hepsini bitirdikten sonra kızgın olan bol yağda kızartalım.

13 Nisan 2021 Salı

Yumurtalı Ramazan Pidesi (Artık Fırından Almaya Son)Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar ılık su (hafif ele yapışan bir kıvam olmalı)

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

    Yapılışı

  • Hamur için malzemeler eklenir ve hafif ele yapışan bir kıvam da hamur yoğrulur.
  • Ağzı streçlenip mayalanmaya bırakılır.
  • Mayalanan hamur 2 bezeye bölünür.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Pide şekli verilir ve üzerine yumurtalı sos sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede  fırında üzeri kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Afiyet olsun 🌺

2 Renkli Fit Pasta Tarifi

 

2 Renkli Fit Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı veya tereyağ
  • 1 yemek kaşığından biraz fazla bal
  • Varsa bir kaç damla vanilya özütü

2. Katı İçin

  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı pekmez

    2 Renkli Fit Pasta Tarifi Yapılışı

  • Küçük tenceremize sütümüzü ısıtarak başlayalım. Yavaş yavaş nişastamızı ve irmiği ekleyerek karıştıralım.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar yavaş yavaş karıştıralım ve kapatmaya yakın bal, hindistan cevizi yağı ve varsa vanilya özütünü ekleyelim.
  • 1-2 dakika sonra ocaktan alıp muhallebinin yarısı uzun derin bir kaba aktaralım. Geri kalanına kakao ve pekmezi ekleyip kısık ateşte karıştıralım. 2 dakika yeterlidir.
  • Daha sonra muhallebinin yarısını aktardığımız kabın üstüne aktaralım. Dolapta en az 20 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına ters çevirelim süsleyip afiyetle tüketelim afiyet olsun :)