18 Nisan 2021 Pazar

Kaşık Salatası (veya Gavurdağı Salatası) Tarifi

 

Kaşık Salatası (veya Gavurdağı Salatası) Tarifi İçin Malzemeler

Kaşık Salatası için malzemeler

  • 3 adet olgun domates (orta boy)
  • 2 adet salatalık
  • 1 küçük boy soğan (kırmızı soğan da olur)
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 adet sivri biber
  • 10-15 adet ceviz içi (ince kıyılmış)
  • Zeytinyağı
  • Nar Ekşisi (üzüm sirkesi de olur)
  • Tuz

    Kaşık Salatası (veya Gavurdağı Salatası) Tarifi Yapılışı

  • Tüm malzemeyi güzelce yıkadıktan sonra bıçak ile incecik doğrayalım.
  • Tuzu, cevizi, zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyerek karıştıralım.
  • Salatanızı sulu seviyorsanız üzerini streç film ile kapatıp dolaba kaldırabilirsiniz. Böylece salatanın tüm tatların birbirine geçmesini sağlayarak daha lezzetli olmasını sağlamış oluruz.  Dilerseniz de hemen servis edebilirsiniz.
  • Deneyecek herkese afiyet olsun.
  • Gavurdağı salatası için salatalığı listeden çıkarıp sumak ve taze nane ilave edebilirsiniz.
    Afiyet Olsun

5 Dakikada Yapabileceğiniz Yalancı Tavuk Göğsü Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 125 gram tereyağ ( yoksa margarinde olur)
  • 1 paket vanilya

Not ; kullandığım bardak ölçüsü 200 ml

Yapılışı

  1. Tencereye tereyağı alıp eritiyoruz.
  2. Eriyen yağa unu koyup un kokusu gidene kadar karıştırarak 2 dakika kadar kavuruyoruz.
  3. Kavrulan una sütün birazını ilave edip topaklanmaması için ezerek karıştırıyoruz.
  4. Kalan sütü ve şekeri de ilave ederek kaynayana kadar karıştırıyoruz.
  5. Kaynayan tatlımıza vanilyayı ilave ediyoruz.
  6. Vanilya ile karıştırarak 1 dakika daha pişiriyoruz.
  7. Tatlımızı borcama dökeceksek borcamımızı soğuk su ile çalkalıyoruz.
  8. Su damlacıklı olan borcama tatlımızı döküyoruz.
  9. Üzerini düzleştirip oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz.
  10. Soğuyan tatlımızın üzerini streçle kapatıp buz dolabına soğumaya bırakıyoruz.
  11. En az 3-4 saat dinlenmeye bırakıyoruz.
  12. Ben servis yaparken dilimlemeyi tercih ettim. Kendinden daha büyük bir borcama ters çevirip dilimleyip istediğiniz gibi süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun 💐.

Kaydet Butonunu Çöktürecek Açma Tarifi

 

Kaydet Butonunu Çöktürecek Açma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 yumurta akı (Sarısı üzerine)
  • Aldığı kadar un

Açmak için

  • 50 gram kadar margarin veya tereyağ

Üzeri için

  • 2 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • Dilerseniz içine herhangi bir harç koyabilirsiniz ben sade yaptım

    Kaydet Butonunu Çöktürecek Açma Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına un maya ve tuzu alıp karıştırın.
  • Ortasını havuz yapıp yumurta akı sıvı yağ ve ılık süt karışımını döküp ele yapışmayan kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun.
  • Mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanınca mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıp üzerine 1 çay kaşığı yağ koyun.
  • Yağla birlikte bezeleri elinizle tabak büyüklüğünde büyütüp, orta kısımlarına şeritler halinde çizikler atın.
  • Daha sonra yuvarlayıp açma şekli verin.
  • Üzeri için karışımı hazırlayın.
  • Yumurta sarısı ve yağı karıştırıp üzerine sürün.
  • Ardından üzerine çörekotu ve susam serpin.
  • Hamurlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
  • 20 dakika kadar tepsi mayası yaptırıp 180°c önceden ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.


Köfteli Bulgurlu Yoğurt Çorbası (Erzincan) Tarifi

 

Köfteli Bulgurlu Yoğurt Çorbası (Erzincan) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı yoğurt
  • 7 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 100 gram yağsız dana kıyma
  • 1 küçük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Et İçin

  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri İçin

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Köfteli Bulgurlu Yoğurt Çorbası (Erzincan) Tarifi Yapılışı

  • Un, yoğurt, yumurta ve 2 su bardağı suyu tencereye alarak karıştırıyoruz. Kalan suyuda ekleyip ocağı yakarak kısık ateşte çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz.
  • Kıymaya karabiber ve tuz serperek iyice yoğurup minik köfteler hazırlıyoruz. Kaynayan çorbaya köfte ve yıkayıp süzdürdüğümüz bulguru ilave ediyoruz.
  • Küçük doğranmış soğanları sıvı yağda kavurup çorbaya ekliyoruz. Kızdırılmış tereyağ ve naneyi üzerine gezdirerek servis ediyoruz. 💓.
  • Kısa sürede hazırlayabileceğiniz az malzemeli erzincan ilimize ait lezzetli ve doyurucu bir yöresel çorba.
  • İsteğe göre köfte kullanmayabilirsiniz ancak eklemenizi tavsiye ederim. Deneyeceklere afiyet olsun. ☺.

Ekşili Semizotu Salatası Tarifi

 

Ekşili Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 2-3 dal taze soğan
  • 2-3 dal maydanoz
  • 1 salatalık
  • 3-4 domates
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Tuz
  • 1 limon
  • Zeytinyağı

    Ekşili Semizotu Salatası Tarifi Yapılışı

  • Ayıklanıp yıkanan semizotunun üzerine kabuğu soyulmuş domatesler, salatalık, maydanoz ve taze soğan doğranır.
  • Limon suyu, zeytinyağı gezdirilir, tuz ve sumak döküp karıştırılır ve servis edilir. Afiyet olsun :).

Ispanak Çorbası Tarifi

 

Ispanak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tutam ıspanak
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı tel şehriye
  • Tuz

Üzeri İçin

  • Tereyağı
  • Kırmızı toz biber
  • Pul biber

    Ispanak Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ıspanaklar doğranarak 1 litre suda 5-6 dakika pişirelim.
  • Yoğurt, un ve yumurtayı çırparak ıspanağın haşlama suyundan biraz ekleyip çırpalım.
  • Ilıtılan terbiyeyi haşlanmış ıspanağa çırpılarak ekleyelim.
  • Kaynadıktan sonra tel şehriye ekleyelim. Tuzunuda ekleyip şehriyeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Ispanaklı çorbaya tereyağında kızdırmış olduğunuz biber gezdirerek sıcak sıcak servis deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun ❤️.

Sebzeli Şehriye Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye ya da konserve bezelye
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 paket tavuk suyu bulyon   

    Sebzeli Şehriye Pilavı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak pilav tenceremize sıvı yağı alalım. Şehriyelerin rengi hafif dönünceye kadar kavuralım.
  • Daha sonra rendelediğimiz havuçları ve küçük küçük doğradığımız kapya biber ile bezelyeyi ekleyerek birkaç dakika daha kavurmaya devam edelim.
  • Tuzunu ve dilediğiniz baharatları ekleyerek bir tur karıştıralım.
  • Son olarak sıcak suyumuzu ve bulyonu ekleyelim. Tencerenin kapağını kapalı bir şekilde orta ateşte şehriyeler suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Kremasız Mantar Soslu Tavuk Bonfile Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet Banvit Dondurulmuş Piliç Bonfile Göğüs

Marine için

  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 kase mantar
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 avuç Frenk maydanozu

    Yapılışı

  • İlk olarak dondurulmuş piliç bonfile göğüslerden 3 tane alınır ve çözdürülür.
  • Ardından her bir göğüs eti bıçak ile ortadan iki dilimlenir. Toplamda 6 dilim göğüs eti elde edilir.
  • Etler derin bir kaseye alınır ve üzerine kırmızı toz biber, karabiber, zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır.
  • Daha sonra etler marine olmaları için 1-2 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakılır.
  • Marinasyon işlemi bittikten sonra tavuk etleri kızdırılan tavada, her iki yüzünü de çevrilerek kızartılır.
  • Sos için ayrı bir tava içerisine zeytinyağı alınır. Üzerine piyazlık doğranan soğan  eklenerek hafifçe sotelenir.
  • Doğranan mantarlar da eklenir ve birlikte sotelemeye devam edilir.
  • Bu arada sütün içerisine nişasta eklenir, karıştırılır ve güzelce sotelenen mantar ve soğanların üzerine bu karışım gezdirilir.
  • Karabiber ve tuzu da ekleyip karıştırdıktan sonra defne yaprakları eklenir ve sos koyulaşana kadar pişirilir.
  • Sos kaynamaya başladığında ocak kapatılır ve sosun içerisinden defne yaprakları çıkartılır.
  •  Son olarak Frenk maydanozu eklenir ve karıştırılır. Dilerseniz kıyılmış maydanozda kullanabilirsiniz.
  • Kızartılan tavuk bonfileler servis tabağına alınır, üzerine mantarlı sos gezdirilerek servis edilir. Afiyet olsun.!

Şöbiyet Kaymaklı Fıstıklı Tarifi

 

Şöbiyet Kaymaklı Fıstıklı Tarifi İçin Malzemeler

  • 20 adet baklavalık yufka
  • 200 gram tereyağı

İçi için

  • Kaymak ve fıstık

Şerbeti için

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

    Şöbiyet Kaymaklı Fıstıklı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti yapmak için tenceremize su ve şekeri koyup kaynatıyoruz.
  • Koyulaşmasına yakın limon sıkıp iki dakika kadar sonra ocağın altını kapatıp şerbetimizi soğuması için kenara alıyoruz.
  • Şöbiyet baklavamızı yapmak için yufkamızı tezgahın üzerine seriyoruz erittiğimiz tereyağını fırça yardımı ile güzelce sürüyoruz.
  • İkinci yufkayı da üzerine koyup tekrar erittiğimiz tereyağından sürüyoruz bu şekilde yufkalar bitene kadar devam ediyoruz.
  • En üsttekine sürmüyoruz daha sonra karelere bölüyoruz.
  • Karelerin tam ortasına önce fıstık koyuyoruz.
  • Üzerine de kaymak koyuyoruz ve üçgen şeklinde katlıyoruz.
  • Yağlamış olduğumuz tepsimize diziyoruz.
  • Son olarak kalan tereyağını yufkamızın üzerine sürüyoruz hiç biri kuru kalmayacak şekilde olacak.
  • Son olarak önceden ısıtılmış 180 derecede pişirelim.
  • Tatlımız pisince ilk sıcağı çıkınca şerbetini döküyoruz. Tatlımız biraz dinlenince servis yapıyoruz afiyet olsun.

Menemen Nasıl Yapılır Tok Tutan Sahur Yemekleri

 

Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet yeşil köy biberi (orta boy)
  • 4 adet domates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
  • 1 adet yumurta (xl boy) (yumurtanız küçükse 2 tane kullanabilirsiniz)

Üzeri için:

  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam kekik

    Yapılışı

  • İlk olarak 3 yemek kaşığı sıvı yağı tavaya dökelim.
  • Arkasından ince ince doğranmış 1 adet köy biberini ilave edip biberler diriliğini kaybedene kadar yaklaşık 2-3dk kavuralım.
  • Daha sonra küp küp doğranmış 4 adet domatesi ekleyelim.
  • Baharatlarını da ekledikten sonra kapağını kapatalım.
  • Domatesler yumuşayıp tamamen pişene kadar bekleyelim. Domatesler piştiğinde ortasına hafiften yer açalım ve 1 adet büyük boy yumurtayı ortasına kıralım.
  • Yumurtayı tatlandırmak için üzerine bir tutam tuz serptikten sonra hızlıca yumurtanın dağılmasını sağlayın.
  • Yumurtanın pişmesine yakın üzerine tekrardan bir tutam karabiber ve bir tutam kekik serpelim.
  • Yumurta piştiğinde menemenimiz hazır. Deneyecek olan arkadaşlara şimdiden afiyet olsun

Kalburabastı Tarifi

 

Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram oda sıcaklığında yumuşamış margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı un

İçi için ;

  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Şerbeti için ;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3, 5 su bardağı su
  • 5-6 damla limon suyu

    Kalburabastı Tarifi Yapılışı

  • Kalburabastı tatlısının önce şerbetini hazırlayalım. Bunun için tencereye su, şekeri koyup kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edip orta ateşte 15 dakika kadar kaynayıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Tatlımızın hamuru için bir kab içerisine margarin, sıvı yağı, irmik, yumurta, yoğurt ve, vanilyayı ekleyip pürüzsüz bir kıvam elde ediyoruz.
  • Ve azar azar ununu kabartma tozu ile birlikte ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz ceviz büyüklüğünde parçalar alıp kalıpta inceltip ortasına ceviz koyup şeklini bozmadan kapatıp kapatılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye diziyoruz.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirip soğumuş şerbeti üzerine döküp ve tatlının üzerini başka bir tepsi ile on dakika kadar kapatıp şerbetini çekmesi için bekletiyoruz.
  • Şerbetini çekmiş tatlımızı servis tabağına alıp üzerini istediğiniz şekilde süsleyip servis ediyoruz.Afiyet olsun.

Fit Browni Tarifi

 

Fit Browni Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) çay bardağı tahin
  • 1/2 (yarım) çay bardağı pekmez
  • 1 kaşık hindistan cevizi yağı/zeytinyağı
  • 1 kaşık kakao
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 yumurta
  • 2 kaşık tam buğday unu
  • Ceviz (isteğe bağlı)
  • Bitter çikolata/çikolata/kuru üzüm (tercihe bağlı)

    Fit Browni Tarifi Yapılışı

  • Çikolata hariç tüm malzemeyi bir kapta karıştırın.
  • Ben borcama yağlı kağıt serip yaptım.
  • Çikolatayı üstüne serpin.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Browni Tarifi

 

Browni Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tepeleme un
  • 3 yemek kaşığı tepeleme kakao
  • Kabartma tozu
  • Vanilya

Sosu İçin

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tepeleme kakao
  • 1 çimdik tuz

    Browni Tarifi Yapılışı

  • Herkese merhaba 🙏🏻 Yumurtaları ve tozşekeri bir kaç dakika çırpalım sonra sıvı yağ ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Süt, un ve kakaoyuda 5 dakika çırpalım en son kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyelim bir spatulayla karıştıralım. Büyük kare borcamımızı yağlayalım ve kekimizi dökelim.
  • 180 derecede 30-35 dakika fansız ayarda pişirelim çıkardıktan sonra kürdanı bir kaç yerden üstüne batıralım.
  • Kekte sosta sıcak olacak hazırladığımız sosu üstüne dökelim✌🏻 afiyet olsun 🙂.