19 Nisan 2021 Pazartesi

İzmir Köfte Tarifi

 

İzmir Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram kıyma
  • 1 tane soğan
  • 1 su bardağından biraz az galeta unu (veya iki dilim kadar ekmek)
  • 1 tane yumurta
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • Köfte ve patateslerin üzerine gezdirmek için 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • 5/6 tane patates

Üzeri için;

  • 2/3 yeşil biber
  • 2 tane domates

Sosu için;

  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 300 gram domates konsv. veya o kadar doğranmış domates
  • 1.5 su bardağı su(300ml)
  • İstege bağlı birazcık kekik ve yeteri kadar tuz

    İzmir Köfte Tarifi Yapılışı

  • Soğanlar robottan geçirilir ,maydanoz incecik kıyılır, yumurtayı, baharatları ve kıymayı da ekleyip on dakika kadar iyice yoğurulur.(kıvamına bakıp çok az su ekleyin yoğurun ).
  • Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekilde köfteler elde edilir ve bir tabağın içerisine alınır .
  • Patatesler soyulur, elma dilimi şeklinde kesilir,patateslerle köfteler aynı boy olursa, daha güzel gözükecektir.
  • Daha sonra tepsiye, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralanır varsa kalan patatesler tepsinin kenarlarına sıkıştırılır çok az yağ gezdirilerek önceden ısıtılmış fırında 20 /25 dakika kadar pişirilip fırından çıkarılır .
  • Tencerenin içerisine yağ ve salça alınır iyice karıştırılır ve üzerine domates ve su eklenerek bir iki taşım kaynatılır ocaktan indirmeye yakın kekik ve tuz eklenir.
  • Yeşil biberler temizlenip iki, üç parcaya kesilir domates ler dilimlenir ve fırından çıkan tepsideki köfte ve patateslerin üzerine dizilir ve en son olarak hazırlanan sos köfte ve patateslerin üzerine eşit şekilde gezdirilir ve tekrar fırında yeteri kadar pişirilir.
  • Not:dilerseniz köfte ve patatesleri yağda hafif kızartarakta tepsiye dizebilir ve sosunu gezdirip fırılayabilirsiniz her iki şekildede yapıyorum bu sefer kızartmadan fırında hazırladım 🤗.

İftara Yapabileceğiniz Herkesten Tam Not Alacak Bir Çorba Tavuklu Mantar Çorbası Tarifi

 

İftara Yapabileceğiniz Herkesten Tam Not Alacak Bir Çorba Tavuklu Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 parça tavuk göğsü (100 gram kadar)
  • 4 tane kültür mantar
  • 1.5 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 6 su bardağı soğuk su
  • 1 .5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kuru dere otu yada taze dereotu
  • Muskat cevizi biraz ama şart değil
  • 1 diş sarımsak
  • 5-6 dal yeşil soğanın sapı
  • 3 yemek kaşığı kuskus
  • 100 gram krema
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    İftara Yapabileceğiniz Herkesten Tam Not Alacak Bir Çorba Tavuklu Mantar Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Bir tencereye tereyağını ve tavuk göğsü nü alalım daha sonra unu ilave edip kavuralım .
  • Kokusu çıkan unun üzerine rendelenmiş sarımsağı ve ufak doğradığımız mantarı ilave edip bi kaç kez çevirelim .
  • Daha sonra suyu ve kuskusu ilave edip karıştıralım .
  • Son olarak tuzu ,dereotunun ,muskat cevizi rendesi karabiberi ilave edip karıştıralım .
  • 10 dk kaynatalım daha sonra kremayı ve soğanı katalım pişen çorbanın içinden eti alıp küçük küçük parçalayalım.
  • Tekrar içine katalım.Not : çorba koyu olursa sıcak su katabilirsiniz.

Et Fajita İle Enfes Dürüm Tarifi

 

Et Fajita İle Enfes Dürüm Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg yağsız et

Marimasyon için;

  • 1 su bardağı süt
  • sıvı yağ
  • tuz
  • 3 çay kaşığı kekik
  • bir çay kaşığı ucuyla kimyon
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 orta boy soğan rendesi
  • 3-4 adet sarımsak rendesi
  • dilerseniz pul biber, Ben çok az koydum.

***en önemli püf noktası marinasyonu en az bir buçuk saat buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde dinlenecek sütü iyice çekmiş olacak ki pistiğinde yumuşacık lokum gibi olsun ve daha kolay pişsin.***

Fajitaya ilave edilecek garnitür için;

  • 6-7 adet kapya biber
  • 6-7 adet çarliston biber
  • 1 paket lavaş (hazır kullandm.)

Dürüm sarmak için;

  • Sumak
  • Soğan
  • Domates

    Et Fajita İle Enfes Dürüm Tarifi Yapılışı

  • Jülyen kesilmiş etleri iyice yıkayın, suyu süzüldükten sonra tüm marinasyon malzemelerini ekleyip iyice karıştırın.
  • Ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına atın en az bir buçuk saat buzdolabında beklemesi gerekiyor ettin hem tadını alması için hem de piştiğinde aromasını yeterince verebilmesi için.
  • Dinlenen etlerimizi geniş bir kaba alıp altını açalım. Eti sosu ile beraber tencereye alalım.
  • Kaynamaya başlayan etlerimizi altını sıfırlayarak yaklaşık bir buçuk saat pişirin istersen suda pişirebilirsiniz ama ben yavaş pişirdiğim için lokum gibi oluyor bebeğime de yedirebiliyorum. Dürümün içine çok da güzel oluyor döner tadı veriyor siz derseniz yüksek karlı pişirebilirsiniz. Biz yumuşak sevdiğimiz için ben böyle pişirmeyi tercih ediyorum.
  • Etlerimiz piştikten sonra suyunu iyice çekmiş olması gerekiyor üzerine biraz sıvı yağ gezdirin ve jülyen doğradığınız biberleri üzerine ilave edin biraz da biberlere göre tuz ilave edin et iyice karıştırın. Ağzını kapatın altını tam ayar açabilirsiniz biberler biraz öldükten sonra kapatın.
  • Soğumasını bekleyin lavaşlarınızın içine istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Fajitanın üzerine domates sumak soğan çok yakışıyor dilerseniz maydanoz da kullanabilirsiniz ama çok karışık olacağından ben maydanoz kullanmaya gerek duymuyorum. Zaten yeterince aromalı ve lezzetli oluyor maydanozla etin kokusunu daha fazla baktırmak istemiyorum istediğin şekilde lavaşla servis edebilirsiniz. Çok harika bir tarif mutlaka denemenizi tavsiye ederim deneyenlere şimdiden afiyet bal şeker olsun bu lokum gibi tarifim🤗.

Mozaik Pasta (Yumurtasız, Az Malzeme İle ) Tarifi

 

Mozaik Pasta (Yumurtasız, Az Malzeme İle ) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 paket petibör bisküvi
  • 75 gram eritilmiş tereyağ – margarin
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı şeker
  • 2, 3 yemek kaşığı kakao
  • Çay kaşığının ucu ile türk kahvesi ( isteğe bağlı)

    Mozaik Pasta (Yumurtasız, Az Malzeme İle ) Tarifi Yapılışı

  • Merhabalar, öncelikle orta bir tencere içinde kısık ateşte tereyağımızı eritiyoruz.
  • Tereyağın yanmamasına dikkat ediyoruz.
  • Eriyince içine 1 bardak sütü döküyoruz.
  • Yarım bardak şekeri ekliyoruz.
  • Şekeri eritiyoruz.
  • Ardından 2-3 kaşık kakaoyu ekliyoruz.
  • Çay kaşığının ucu kadar ben kahve ekliyorum.Aroması hoşuma gidiyor.İsteğe bağlı.
  • Başka bir kapta 1. 5 paket petibörü elimiz ile kırıyoruz. İrili ufaklı kırıyoruz.
  • Un gibi olmaması lazım.
  • Tencerenin içine kırdığımız bisküvileri ekliyoruz.
  • Bisküvileri iyice karışım ile kırmadan nazikçe karıştırıyoruz.
  • Folyo ya da streç filme sarılabilir. Ben folyoyu tercih ediyorum. Rahat şekil alıyor.
  • Folyonun ortasına uzunlamasına karışımı döküyoruz.
  • Kenarlarından katlayıp karışım üçgen olacak şekilde katlayıp doğru buzluğa koyuyoruz. 1-2 saat sonra hazır. Afiyet olsun 🤤🤤.

İzmir Köfte Tarifi

 

İzmir Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kıyma (ölçüyü daha küçültebilirsiniz, size kalmış)
  • 2 yemek kaşığı galeta unu yada ekmek içi (ben galeta kullandım)
  • 1 yumurta
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı  tuz
  • 1 kilo patates

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı uz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 su bardağı su

Üzeri için ;

  • Çarliston biber, domates

    İzmir Köfte Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kıymayı bir kaba alın, üzerine rendelenmiş soğan sarımsak, galeta unu, yumurta ve baharatları ilave edip güzelce yoğurun.
  • Buzdolabında 2 saat dinlendirin.
  • Patateslerin kabuklarını soyun ve elma dilimi doğrayın.
  • Sıvı yağda patatesleri rengi hafif pembe olana dek pişirin. Çok kızartmayın.
  • Dinlenmiş kıymayı alın ve elinizle sekil verip sıvı yağda hafif kızartın.
  • Tepsiye patates ve köfteleri sıra sıra yerleştirip üzeri için sosunu ayarlayın.
  • Sosu için, salça su ve baharatları bir kaba alın güzelce karıştırın. Suyu yavaş ilave edin. Çok sulu bir sos olmasın.
  • Sosu köfte ve patateslerin üzerine dökün. En son biber ve domates ile süsleyip fırına verin.
  • 200 derece 15 dk pissin yeterli.
  • Hepsi bu kadar.

    Yapanlara şimdiden afiyet olsun.

Leblebili Kurabiye Tarifi

 

Leblebili Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı leblebi tozu
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1.5-2 su bardağı un (kontrollü ekleyelim)

    Leblebili Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Malzemelerin hepsini karıştırın.
  • Yuvarlak şekil veriyoruz ve tepsiye diziyoruz.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece fırında hafif pembeleşesiye kadar pişiriyoruz.
  • Afiyet olsun.

Etli Taze Fasulye Tarifi

 

Etli Taze Fasulye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram kuşbaşı et
  • Yarım kilo taze fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı domates püresi (isteğe bağlı ben dondurudan kullandığım için koymadım)
  • Kaynamış su
  • Tuz
  • Pulbiber  

    Etli Taze Fasulye Tarifi Yapılışı

  • Fasulyeleri yıkayıp ayıklayalım ve doğrayalım. (ben bu tarifte kış için hazırladığım domatesli fasulyemi dondurucudan kullandım).
  • Tenceremize yağ ve eti koyup üzerine bir bardak su ilave edip orta ateşte etlerimizi kapağı kapalı olarak pişirelim.
  • Suyunu tamamen çeken etin üzerine yemeklik doğranan kuru soğan eklenip güzelce kavrulur.
  • Üzerine 1 yemek kaşığı salça ilave edip çiğ kokusu gidene kadar kavuralım ve fasulyeyi ilave edelim altını kısıp kapağını kapatarak bi 10 dakika kadar pişirelim fasulye kendi suyunu salsın.
  • Daha sonra tuz ve pulbiberi ilave edip kaynar suyu ilave edelim yaklaşık 3- 4 bardak kadar altını kısıp kapağı kapalı olarak pişirelim yaklaşık 40 dk kadar.
  • Afiyet olsun.

Saray Helvası (Pişmaniye Tadında) Tarifi

 

Saray Helvası (Pişmaniye Tadında) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 150 gram eritilmiş tereyağı (ben yarısını margarin yarısını tereyağı kullandım)
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya

Üzeri için :

  • Bitter çikolata (benmari usulü eritilecek)

    Saray Helvası (Pişmaniye Tadında) Tarifi Yapılışı

  • 3 su bardağı unumuzu eleyerek geniş ve derin bir tencereye alalım.
  • 20 dakika kadar sürekli karıştırarak un kokusu çıkana kadar kavuralım. (unun rengi beyaz kalacak buna dikkat edelim. ).
  • Yağımızı sos tavasında eritelim.
  • Kavrulan unumuza ekleyelim ocağın altı açık şekilde 2-3 dakika yağı una yedirelim.
  • Ardından ocağın altını kapatalım. Pudra şekerimizi ve vanilyamızı eleyerek ekleyelim. Kaşıkla yada elimizle güzelce karıştıralım.
  • Ben cup kek kalıbı kullandım. Siz dilerseniz borcama boşaltabilirsiniz helvayı.
  • Kalıplara eşit şekilde paylaştırıp su bardağının altıyla iyice bastıra bastıra helvayı sıkıştırdım.
  • Oda sıcaklığına gelince dolaba kaldırıp 2 saat bekletelim.
  • Ardından kalıptan çıkarıp benmari usulü erittiğimiz çikolatayı üzerine kaşıkla dökelim. (çikolatasızda çok güzel oluyor).
  • Dolapta 1 saat kadar dinlendirip servis edebilirsiniz.
  • Deneyecek arkadaşlara afiyet olsun 🤗.

Sütlü Domates Çorbası Tarifi

 

Sütlü Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kahve fincanı yıldız şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peynir

    Sütlü Domates Çorbası Tarifi Yapılışı

  • 1 kaşık tereyağını tencereye koyarak eritiyoruz salçayı ekliyoruz kokusu çıkana kadar kavuruyoruz şehriyeyi ekliyoruz karıştırıyoruz.
  • Rendelediğimiz domatesleri içine ekliyoruz 4 dakika kadar pişiriyoruz üzerine 5 su bardağı sıcak suyu ekliyoruz.
  • Diğer taraftan una 1 su bardağı sütü ekliyoruz çırpıyoruz ve çorbanın içine döküyoruz.
  • Tuzunu ekliyoruz ,kaynadıktan şehriyeler piştikten sonra ocağı kapatıyoruz.
  • Çorbayı servis ettikten sonra üzerlerine kaşar peynir rendesi ekliyoruz. Afiyet olsun.

Nefis Aromasıyla Portakal Ve Kabuğu İle Karışık Reçel Tarifi

 

Nefis Aromasıyla Portakal Ve Kabuğu İle Karışık Reçel Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet portakal kabuğu küçük küçük doğranmış
  • 2 adet kabugu soyulmuş küçük küçük dilimlenmiş portakal
  • 3 su bardağı tozşeker
  • 1 adet portakalın suyu
  • 2 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
  • 3 adet karanfil (tercihe bağlı)

    Nefis Aromasıyla Portakal Ve Kabuğu İle Karışık Reçel Tarifi Yapılışı

  • Önce portakalları güzelce yıkayalım.
  • Kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım.
  • Geniş tencereye alalım üzerine soğuk su ilave edip 10 dk kaynatıp süzelim.
  • Bu işlemi 3-4 defa tekrarlayalım (haşlarken kabukların acılığını kontrol ederek yapın).
  • Son haşlamadan sonra süzgeçten geçirip üzerine soğuk su gezdirelim.
  • Süzülen kabukları yayvan tencereye koyup üzerine toz şeker ve küçük küçük dilimlediğimiz portakalları ilave edelim.
  • Su ve portakal suyunuda üzerine gezdirelim.
  • Karanfilide atıp şeker eriyinceye kadar kaynatalım.
  • Ocağı kapatalım bu şekilde 3-4 saat bekletelim.
  • Meyve ve kabuktaki su kendini şerbete bıraksın.
  • Tencereyi tekrar ocağa alalım kıvam alana kadar kaynatalım.
  • Üzerine biriken köpükleri temizleyelim.
  • Son olarak limon suyunu koyup bir kaç taşım daha kaynatıp ocaktan alalım.
  • Uzun süreliğine saklayacaksanız kavanozlara sıcak doldurup kapağını kapatın üzerini sararak vakumlanmasın sağlayın.
  • Deneyeceklere afiyet olsun.

Fresh Çilek Soslu Güllaç Tarifi

 

Fresh Çilek Soslu Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet güllaç yaprağı
  • 6 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tozşeker
  • Yarım kilo çilek
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

    Fresh Çilek Soslu Güllaç Tarifi Yapılışı

  • Sütü tencereye alıp üzerine tozşekerini dökün ve hafif sıcak olacak şekilde sütü ısıtın.
  • Güllaç yapraklarını küçük borcam tepsisinin boyutunda mutfak makasıyla kesin.
  • Tepsiye biraz süt döküp güllaç yaprağı koyun ve yine sütle ıslatın.
  • Her koyduğunuz yaprağı sütle ıslatarak tepsiye yerleştirin, kalan sütü üzerine dökün, daha sonra en az iki saat bekletin.
  • Servis yapacağınız zaman çilekleri hazırlayın, çileğin yarısını küçük küçük doğrayın.
  • Kalan yarısını robotta iki kaşık pudra şekeri ile beraber püre haline getirin.
  • Kuplara veya kaseye biraz güllaç tatlısından koyup üzerine doğranmış çilek ve püresinden dökün.
  • Tekrar güllaç tatlısından koyarak aynı şekilde doğranmış çilek ve püre dökün.
  • En son üzerine dilediğiniz şekilde ( hindistan cevizi gibi ) süsleyerek servis. Yapın, afiyetler olsun 🍓.

Tahinli Kek Tarifi

 

Tahinli Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1/2 (yarım) çay bardağı meyveden şeker ( aynı oranda ev yapımı pekmez veya 1 çay bardağı şeker)
  • 1 su bardağı süt
  • 3/2 su bardağı tahin
  • 1,5 su bardağı tam buğday unu
  • 1 paket kabartma tozu

    Tahinli Kek Tarifi Yapılışı

  • Yumurta ve tatlandırıcıyı güzelce çırptım.
  • Sütü ve tahmini de ekleyip karıştırdım.
  • En son kuru malzemeleri de ekleyerek iyice çırptım.
  • Yağlanmış fırın tepsisine kek harcını dökerek üzerine biraz tahin gezdirdim.
  • 170 derecede 30-35 dk kontrollü bir şekilde pişirdim.
  • Hafif ılındıktan sonra dilimleyerek servis ettim.

18 Nisan 2021 Pazar

Meyveli Tart Pasta Tarifi

 

Meyveli Tart Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un

Kreması için ;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Islatmak için ;

  • Yarım çay bardağı süt

Üzeri için;

  • Kivi, çilek

    Meyveli Tart Pasta Tarifi Yapılışı

  • Önce kek için şeker ve yumurtayı mikser ile çırpalım.
  • Sonra diğer malzemeleri az az ekleyelim ve yine mikser ile çırpalım.
  • Tart kalıbını margarin ile yağlayıp harcı dökelim.
  • 170 derece frnda fansız 20 dk kadar pişirelim kürdan ile kontrol edelim.
  • Fırını önceden ısıtmayı unutmayalım.
  • Piştikten sonra çıkarıp soğuması için bir kenara koyalım.
  • O ara kremasını yapalım vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeleri tencereye ekleyip mikser ile çırpalım ve ateşe koyalım.
  • Kaynamaya başlayınca tereyağı ve vanilyayı ekleyip altını kapatalım.
  • Soğuyan kekin üzerine dökelim. Soğuduktan sonra meyveleri kesip üstüne yerleştirin. Siz istediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz 😌.
  • 1 saat buzdolabında kaldıktan sonra servis yapın 😌. Afiyet olsun 🌼.