İzmir Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- 800 gram kıyma
- 1 tane soğan
- 1 su bardağından biraz az galeta unu (veya iki dilim kadar ekmek)
- 1 tane yumurta
- 1 tutam kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- Köfte ve patateslerin üzerine gezdirmek için 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) yemek kaşığı kadar sıvı yağ
- 5/6 tane patates
Üzeri için;
- 2/3 yeşil biber
- 2 tane domates
Sosu için;
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) yemek kaşığı kadar sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 300 gram domates konsv. veya o kadar doğranmış domates
- 1.5 su bardağı su(300ml)
- İstege bağlı birazcık kekik ve yeteri kadar tuz
İzmir Köfte Tarifi Yapılışı
- Soğanlar robottan geçirilir ,maydanoz incecik kıyılır, yumurtayı, baharatları ve kıymayı da ekleyip on dakika kadar iyice yoğurulur.(kıvamına bakıp çok az su ekleyin yoğurun ).
- Parmak uzunluğunda ince ve uzun bir şekilde köfteler elde edilir ve bir tabağın içerisine alınır .
- Patatesler soyulur, elma dilimi şeklinde kesilir,patateslerle köfteler aynı boy olursa, daha güzel gözükecektir.
- Daha sonra tepsiye, yan yana olacak şekilde bir patates bir köfte şeklinde sıralanır varsa kalan patatesler tepsinin kenarlarına sıkıştırılır çok az yağ gezdirilerek önceden ısıtılmış fırında 20 /25 dakika kadar pişirilip fırından çıkarılır .
- Tencerenin içerisine yağ ve salça alınır iyice karıştırılır ve üzerine domates ve su eklenerek bir iki taşım kaynatılır ocaktan indirmeye yakın kekik ve tuz eklenir.
- Yeşil biberler temizlenip iki, üç parcaya kesilir domates ler dilimlenir ve fırından çıkan tepsideki köfte ve patateslerin üzerine dizilir ve en son olarak hazırlanan sos köfte ve patateslerin üzerine eşit şekilde gezdirilir ve tekrar fırında yeteri kadar pişirilir.
Not:dilerseniz köfte ve patatesleri yağda hafif kızartarakta tepsiye dizebilir ve sosunu gezdirip fırılayabilirsiniz her iki şekildede yapıyorum bu sefer kızartmadan fırında hazırladım 🤗.