23 Nisan 2021 Cuma

Portakal Aromalı Kıbrıs Tatlısı Tarifi

 

Portakal Aromalı Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 3 yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı hindistan cevizi rendesi
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 büyük portakal kabuğu rendesi

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 paket vanilya

Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • Yarım bardak şeker
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 paket krem şanti
  • 1 paket vanilya

    Portakal Aromalı Kıbrıs Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti hazırlanır. Şeker ve su 15 dk kaynatılır.
  • Sonra vanilya ilave edilir soğumaya bırakılır.
  • Kekin malzemeleri oda sıcaklığında olsun.
  • Keki için ;yumurta şeker ve portakal kabukları mikserle çırpılır.
  • Daha sonra diğer malzemeler eklenir. Güzelce karıştırılır.
  • Yağlanmış borcama yayılır.
  • 160 derecelik fırında 30 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbet ilave edilir.
  • Muhallebisi için krem santi hariç malzemeleri sürekli karıştırarak pişirin.
  • Piştikten sonra ocaktan alıp krem şantiyi ekle ve mikserle 5-10 dk çırpın.
  • Sonra tatlının üzerine yayın.
  • En son bol hindistan cevizi serpin. Buzdolabına kaldırın.
  • Not: tüketilmeden bir gün önce yapılması tavsiye olunur.

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi

 

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • 500 gram az yağlı dana kıyma
  • 1 adet kurusoğan
  • 2 adet sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • yarım çaybardağı galeta unu
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı tozbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 1, 5 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber (Salçanız tuzluysa tuz koymayın)
  • Kızartmak için yağ
  • Domates ve yeşilbiber

    Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi Yapılışı

  • Patlıcanlar alacalı soyulur. Uzunlamasına dörde veya beşe kesilir. Sıvıyağ kızartılır ve içerisine patlıcanlar atılıp hafif kızartılır. Fazla yağı çeksin diye peçete serili tabağa çıkarılır.
  • Köfte için soğanlar ince ince doğranır. Sarmısaklar rendelenir ve diğer bütün malzemelerde eklendikten sonra yoğurulur.
  • Çok büyük olmayacak şekilde uzunlamasına köfteler yapılır.
  • Patlıcanların kızartıldığı yağda hafif kızartılır.
  • Patlıcan tahtanın üzerine alınır, içerisine köfte konulur ve sarılır.
  • Patlıcan ve köfteler bitene kadar hepsi sarılır.
  • Borcama sırayla dizilir.
  • Üzeri biber ve domatesle süslenir.
  • Domates sos hazırlanır ve üzerine gezdirilir.
  • Folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 200 derecede 20 dk pişirilir.
  • Fırının derecesi 170 düşürülür.
  • Folyo çıkarılır ve üzerinin de kızarması için 5 dk daha fırında tutulur. Yemeğimiz servise hazır. Yanında pilav ve cacıkla servis edilir.Afiyet olsun.

İçli Köfte Yapmayan Kalmasın Tarifi

 

İçli Köfte Yapmayan Kalmasın Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı köftelik bulgur
  • 4,5 su bardağı sıcak su
  • Yarım su bardağı irmik
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Pulbiber

İç harcı

  • Yarım kilo kıyma
  • Yarım kilo kuru soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Kimyon
  • Karabiber

Kızartmak için

  • Sıvı yağ

    İçli Köfte Yapmayan Kalmasın Tarifi Yapılışı

  • Köftemizin önce içini hazırlayalım. Soğanlarımızı çok küçük doğrayalım veya rondoda çekelim(rondoda çekersek suyunu sıkalım. )
  • Tavamıza bir yemek kaşığı tereyağ veya margarini alıp eritelim.
  • İçine soğanları atıp bir iki tur karıştırdıktan sonra kıymasını da katalım ve kavuralım, kavrulan etin içine tuzunu ve baharatlarını da katıp ocağın altını kapatalım.
  • Doğranmış maydanozu da katalım ve içimizi soğumaya bırakalım.
  • Bulguru geniş bir kabın içine alalım üzerine tuzunu ve sıcak suyunu koyalım kapağını kapatıp şişmesi için bir kenara alalım.
  • Soğuyan kıymamıza elimizle şekil verip(ben parmaktan biraz kalın yaptım)hepsini hazırlayalım ve dondurucuya atıp donduralım.
  • Bulgurumuz şişip soğuduktan sonra 5 dakika yoğuralım sonra içine salçalarını, irmiğini, pulbiberini, yumurtasını ve ununu da katıp 15-20 dakika yoğuralım.
  • Bulgurlar iyice ezildikten sonra küçük parçalar koparalım ve parmağınızla veya avucumuzun içinde ince şekilde açalım donmuş olan kıymadan koyalım ve kapatalım (açarken elinizi arada suya batırabilirsiniz ) Köftelerin hepsini böyle yapalım.
  • Hazırladığımız içli köfteleri bol sıvı yağda kızartalım. Yağını az koyup kızartırsanız köfteleriniz çatlar o yüzden bol yağda kızartıyoruz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 

Renkli Patates Salatası Tarifi

 

Renkli Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 büyük patates

Turuncu Kısım İçin

  • 2 adet havuç
  • Sıvı yağ

Yeşil Kısım İçin

  • Maydanoz
  • Dereotu
  • Kornişon turşu

    Renkli Patates Salatası Tarifi Yapılışı

  • Havuçları rendeleyerek sıvı yağda kavuruyoruz.
  • Haşladığımız patateslerin yarısını ve sotelediğimiz havucu sıcak sıcak karıştıralım ve streç film serili küçük borcama koyalım ve düzeltelim.
  • Maydanoz ve dereotu ve turşuyu ince ince kıyalım. Haşladığımız patatesin diğer yarısına ekleyelim karıştıralım ve borcamın üst kısmına koyalım.
  • Borcamı ters çevirerek dilimlere bölelim ve dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben süzme yoğurt ile süsledim🖤 Afiyet olsun.

Yaş Pasta Tarifi

 

Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı süt (1.5-1.5 olarak pasta kreması yapımında kullanıyoruz)
  • 2 kutu pasta kreması
  • 3 adet muz
  • 4-6 adet çilek
  • 1 paket çikolata sosu
  • 2 su bardağı süt çikolata sosu için kullanıyoruz
  • Pasta tabanı (2 paket)

    Yaş Pasta Tarifi Yapılışı

  • Pasta tabanını süt ile ıslatıyoruz.
  • Üzerine 1. 5 su bardağı ile hazırladığımız pasta kremasını sürüyoruz ve meyve dilimlerini diziyoruz.
  • Üstüne bir kat daha pasta kreması sürüyoruz.
  • Pasta tabanı koyuyoruz ve bu işlemleri son pasta tabanını yapana kadar tekrarlıyoruz.
  • Son pasta tabanını koyduktan sonra kalan tüm pasta kremasını pastanın üzerine koyup pastamızı kaplıyoruz.
  • Hazırlamış olduğumuz çikolata sosunu pastanın üzerine döküyoruz.

Ispanaklı Rulo Köfte Tarifi

 

Ispanaklı Rulo Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı galeta unu ya da ekmek içi
  • Bir adet soğan rendelenmiş
  • 2 diş sarımsak rendelenmiş
  • 1 çay kaşı tuz
  • 1 çay kaşı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

İç malzemesi için

  • 250 gram ıspanak
  • 1 adet soğan
  • Tuz, karabiber

Sos için

  • 1 su bardağı domates püresi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • İsteğe bağlı kekik pul biber ekleyebilirsiniz

    Ispanaklı Rulo Köfte Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak köftemizi güzelce yoğurup dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım.
  • Bu sırada soğanı soteleyelim.
  • Üzerine ıspanakları ekleyip ıspanaklar suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
  • Tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alalım. Dinlenen köfteleri 3 eşit parçaya bölelim.
  • Streçfilm içerisinde yuvarlak açalım içerisine ıspanaktan koyup sıkı sıkı rulo şeklinde saralım. Yanlarını birleştirelim.
  • Streçfilmi fotoğrafta görüldüğü gibi yanlarını kıvırıp köftenin şekil almasını sağlayalım. Hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra köfteleri yağlı kağıda sarıp borcama yerleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dk pişirelim.
  • Yağlı kağıdın üstünü de biraz ıslatalım ki kağıt yanmasın. Süre sonunda köfteleri fırından alalım ve yağlı kağıttan çıkarıp borcama yerleştirelim.
  • Bir kase içinde domates püresi ve yapı karıştırın, köftelerin üzerine döküp tekrar fırına verelim.
  • Üzeri kızarana kadar pişirelim. Dilimleyip servis edelim. Deneyeceklere afiyet olsun 🌿.

Güveçte Soslu Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi

 

Güveçte Soslu Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2-3 dilim bayat ekmek içi
  • Tuz
  • Nane
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kimyon
  • Kızartmak için sıvı yağ

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı köfteyi kızarttığımız sıvı yağ
  • 3 adet büyük boy domates
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Kekik
  • Tereyağı

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Güveçte Soslu Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • Köfte malzemelerini yoğurma kabına alın iyice yoğurun.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Tavaya sıvı yağ ekleyip köfteleri çevirerek kızartın.
  • Güveç kaplarına paylaştırın.
  • Sosu için köfteyi kızarttığımız yağdan tavaya alıp yemeklik doğranmış domates ekleyelim, biraz kavurup diğer malzemeleri de ekleyip biraz daha pişirin.
  • Ocaktan alıp güveçlere köftelerin üzerine paylaştırın.
  • Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Zeytinyağlı İmam Bayıldı (Kızartmadan) Tarifi

 

Zeytinyağlı İmam Bayıldı (Kızartmadan) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet sivri biber
  • 2 orta boy soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 3-4 domates rendesi
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Maydanoz

    Zeytinyağlı İmam Bayıldı (Kızartmadan) Tarifi Yapılışı

  • Soğanlar piyazlık, biberler halka halka, sarımsaklar da iri iri doğranır.
  • Zeytinyağı tencereye alınıp üzerine sarımsak, soğan ve biber eklenip sotelenir.
  • Domates rendesi ilave edilerek kısa bir süre daha ocakta sotelenip tuzu ilave edilerek altı kapatılır.
  • Patlıcan alacalı soyulup boyutuna göre 3 e veya 4 e bölünür.
  • Her bir patlıcan tam kesilmeden yarısına kadar artı şeklinde 2 bıçak darbesiyle kesilip tuzlu suda bir müddet bekletilir.
  • Patlıcanın kesilen bölümlerine soğanlı harç doldurulur.
  • Doldurulan patlıcanlar bir tencereye alınıp üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • Birazda sıcak su eklenip kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakılır.
  • Patlıcanlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra üzerine maydanoz serpiştirilir.
  • İster sıcak, ister soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

    Afiyet olsun 👩‍🍳.

Churchill (Çörcil) İçecek Tarifi

 

Churchill (Çörcil) İçecek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet sade maden suyu
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz (ölçüyü zevkinize göre ayarlayın)

    Churchill (Çörcil) İçecek Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle limonumuzu sıkıyoruz.
  • İçeceği hazırlayacağımız bardağa koyuyoruz.
  • Üzerine 1/2 çay kaşığı kadar tuz katıyoruz.
  • Tuz tamamen eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Sodamızı yavaş yavaş ilave ediyoruz.
    Hepsi bu.
    Afiyet olsun….
    Malzemeleri biranda buluşturmayın.
    Tepkime yaptığı için kabarır ve taşar.
    Bu yüzden olabildiğince uzun bardakta ve yavaş yavaş ekleyin.
    Soğuk için.
    Limon dilimleri yada taze nane yapraklarıda ileve edebilirsiniz.
    Afiyet olsun 🍋.

Salatlıklı (Havuçlu Dereotlu Tarator) Tarifi

 

Salatlıklı (Havuçlu Dereotlu Tarator) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 havuç
  • 2 saltalık
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kase çırpılmış yoğurt
  • Bir tutam dere otu

    Salatlıklı (Havuçlu Dereotlu Tarator) Tarifi Yapılışı

  • Havucu rende yapıp tavada sote edelim soğusun.
  • Salatalık rende yapalım.
  • Bir kaba havuç, sakatalık ,sarımsak rende ,tuz, yoğurt, dere otu hepsini karıştırın.
  • Servis tabağına koyalım, biraz zeytinyağı üzerine değmeyin lezzetine❤️

Süt Helvası Tarifi

 

Süt Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker (200 ml )
  • 1 su bardağı un (200 ml )
  • 100 gram tereyağ
  • 1 vanilya

    Süt Helvası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yarım paket sütü şeker ile ocakta eritiyoruz, şeker eriyince ocağı kapayalım.
  • İçine yumurta sarısını ve kalan yarım sütü ekleyerek çırpıp kenara alalım.
  • Tavada tereyağı eritiyoruz, unu ilave ederek devamlı karıştırıyoruz.
  • Mis gibi un kokusu çıkana kadar ve un karışımı süte ekliyoruz.
  • Kaynayana kadar devamlı karıştırıyoruz .
  • Son olarak vanilya ekleyip kenara alıyoruz kaplarımıza döküyoruz.
  • Tepsiye kaplarımızı yerleştirince tepsiye su koyalım ki altı koyulaşmasın fırının en üst bölüme yerleştirelim ve üstü kızarana kadar tutalım.
  • Biz çok seviyoruz umarım sizde seversiniz.

    Afiyet şeker olsun.

Esmer Bomba Tarifi

 

Esmer Bomba Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3,5 su bardağı un (200 ml dikkatli ekleyin)

Üzeri İçin

  • 1 kase beyaz haşhaş (Mavi de olur)
  • Ceviz
  • Badem
  • Antepfıstığı

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı su
  • 3.5 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon

    Esmer Bomba Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbetini yapmak için orta boy bir tencereye belirli ölçülerde, şekeri ve suyu alalım ve şerbetimizi kaynaması için ocağa alalım ve kaynayınca limon sıkıp, 15-20 dakika kadar daha kaynatalım ve altını kapatıp soğumaya bırakalım. 👈🏻
  • Geniş bir kabin içerisine bütün malzemeleri alıp ele yapışmayan bir hamur elde edelim ve hamurdan parçalar kopararak yuvarlak şekil verelim ve tepsiye dizelim.
  • Hamur bitene kadar bu şekilde devam edelim. Bir kasenin içine haşhaş koyalım ve haşhaşa batırıp her yerini bulayalım tepsiye dizip (Ortalarına parmağımızla hafif bastırıp çukurda oluşturabilirsiniz )👈🏻ben ortasına boşluk yapmadım.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirelim 20-25 dakika arası pişsin.
  • Fırından çıkan tatlımızı soğuması için bir yerde bekletelim. Ilık şerbetimizi tatlıya döküp çekmesini bekleyelim.
  • Bu nokta çok önemli ya şerbet ılık olup, tatlı sıcak olacak, ya da tatlı ılık olup şerbet sıcak olacak bu şekilde yapılan her tatlı şerbetini güzel çeker.
  • Ben tatlının ortalarına benmari usulü eritilmiş̧ çikolatadan döküp, ceviz ile dekor verdim siz isterseniz başka şekilde de sunum yapabilirsiniz (Sürülebilir sarelle çikolatada kullanabilirsiniz)👈🏻😊
  • Bu nefissss lezzeti kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin diyorum. Afiyet olsun. 😍