3 Mayıs 2021 Pazartesi

Tadına Doyulmaz Dana Kuyruklu (Büzlüm=Pöç) Etli Nohut Yemeği Tarifi

 

Tadına Doyulmaz Dana Kuyruklu (Büzlüm=Pöç) Etli Nohut Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 parça dana pöç (kuyruk yada büzlüm) yörede yöreye isim değişiyor
  • 2 su bardağı nohut
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Eğer varsa 3-4 adet kuru acı biber
  • Kaynar su

    Tadına Doyulmaz Dana Kuyruklu (Büzlüm=Pöç) Etli Nohut Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Dananın kuyruk kısmına büzlüm yada pöç deniliyor. 5-6 parça kemikli büzlüm etini suda 1 saat kadar ıslatıp kanının çıkmasını sağlayalım.
  • Düdüklü tenceremizi ocağa alalım, altını gür ateşte yakıp ısınmasını sağlayalım.
  • Ardından etleri düdüklüye alıp önlü arkalı mühürleyelim.
  • Geceden suda ıslattığımız nohutları suyundan süzüp etlerin üzerine ekleyelim.
  • Bu aşamada 1 yemek kaşığı tereyağı ilave edelim. Tuz, karabiber, pul biber, kimyon ve eğer varsa kuru biberleri de ekleyip.
  • Üzerine çıkana kadar sıcak suyu katalım. (eğer tercih ederseniz bir küçük kuru soğanı soyup bütün olarak atabilirsiniz. Ben soğansız tercih ediyorum. )
  • Düdüklünün kapağını kapatıp yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında yemeğin kokusu çıkana kadar pişirelim.
  • Düdüklü tencerelerin pişirme süreleri farklı olduğu için kendi düdüklünüze göre süreyi ayarlayın.
  • Oldukça lezzetli olan bu yemek ayrıca etinden dolayı kolejen kaynağıdır.
  • Bu yemeğin yanında pilav, turşu, soğan harika yakışır. Yemeğiniz artarsa buzluğa kaldırabilir, dilerseniz çorbalara, pilavlara ekleyebilirsiniz.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket margarin
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 3 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı damla çikolata
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

    Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Margarini yumurtayı ve şekeri köpürene kadar karıştıralım.
  • İyice karıştırdıktan sonra kakao, nişasta, vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip iyice yoğuralım.
  • Damla çikolataları da ekleyip bezeler yapalım ve tepsimize dizelim.
  • Önceden ısınan fırına kurabiyelerimizi koyup 10 dk pişirelim.
  • Kurabiyelerimizin iyice kabarıp çatlamasına dikkat edelim.
  • Afiyet olsun ❤️.

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı mercimek
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber karabiber pulbiber
  • Tuz
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay bardağı etsuyu yoksa bulyonda olur

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber

    Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle mercimeği güzelce yıkayalım.
  • Sonra tenceremize yağımızı koyup doğradığımız kurusoğan havuç ve patatesi soteleyelim.
  • Sonra mercimeği ilave edip biraz daha soteleyelim.
  • Üzerini geçecek şekilde sıcak suyunu koyup baharatlarını varsa etsuyu yada bulyon ekleyip pişirelim.
  • Sonra rondodan geçirip üzerine tereyağında kırmızı biber kızdırıp dökelim. Afiyet olsun 👌.

Lokum Gibi Fırında Kanat Patates Tarifi

 

Lokum Gibi Fırında Kanat Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kanat
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz (Ayarı size kalmış)
  • 4 yemek kaşığı ketçap
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet patates

    Lokum Gibi Fırında Kanat Patates Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kanatları yıkayıp süzelim.
  • Üzerine çizik atalım.
  • Sırası ile baharatları ketçap ve sıvı yağı ekleyelim karıştıralım.
  • Fırın kabımıza dizelim.
  • Patatesleri elma dilimi şeklinde keselim.
  • Tavuğu sosladığımız kabın içine yarım çay bardağı su ekleyelim.
  • Dibinde kalan sos la patatesi karıştıralım. Çok lezzetli oluyor öyle.
  • Tavukların yanına alalım.
  • Önceden ısıtılmış 250° fırında kızarana kadar pişirelim. Deneyecek olanlara afiyet olsun 🌼.

Tepsi Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 2 tane kuru soğan
  • 2 tane sivri biber
  • 1 tane kapya biber
  • 3 tane domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı isot

Üzerine;

  • Domates
  • Biber
  • 4 adet patates

Salçalı Sos İçin;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı su

     Yapılışı

  • Kebap İçin kıymayı derin bir kap içerisine alalım.
  • Üzerine minik minik doğradığımız soğan, biber, maydanoz, kabuğunu soyup doğradığımız domates ve de baharatları ekleyip yoğuralım, malzemeler iyice karışsın.
  • Tepsiye bir santim kalınlığında olacak şekilde elimizle bastırarak döşeyelim.
  • Üzerine yuvarlak dilimlediğimiz patates, domates ve biberleri dizelim.
  • Uygun bir karıştırma kabında salçayı suda eritip yemeğimizin en üstüne gezdirelim.
  • Son olarak yemeğimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında patatesler iyice pişip üzerleri kızarana dek yaklaşık 40 dakika pişirelim. Pişen tepsi kebabımız servise hazır. Afiyet olsun.

Elbasan Tava Tarifi

 

Elbasan Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo kuzu kuşbaşı
  • 1 tane soğan
  • 3 tane yeşil köy biberi
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için;

  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı sıcak et suyu
  • 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz

    Elbasan Tava Tarifi Yapılışı

  • Tencereyi iyice ısıtın, tereyağı koyun ve eti kavurun.
  • Soğanı ve biberi ekleyip kavurmaya devam edin.
  • 2 su bardağı su ve tuz ekleyip pişmeye bırakın.
  • Güveç kapılarına (veya fırın kabı) pişirdiğiniz eti süzgeç kaşıkla süzdürerek paylaştırın ve çatalla didikleyin.
  • 1 su bardağı et suyunu tencereden alın.
  • 1 kaba yoğurt, un ve yumurtayı koyup çırpın.
  • Et suyunu yavaş yavaş koyup, sürekli katıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  • Biraz koyu kıvam alana kadar sürekli çırparak, kısık ateşte pişirin.
  • Sos piştikten sonra tuz ekleyip karıştırın.
  • Güveç kaplarındaki etlerin üzerine sosu paylaştırın.
  • Üzerlerine toz kırmızı biber serpin.
  • 180 derece alt üst ayar fırında üzeri kızarana kadar pişirin. (yaklaşık 30-35 dakika).
  • Afiyet olsun 💖

2 Mayıs 2021 Pazar

Lahmacun Tarifi

 

Lahmacun Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg un
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağından biraz az ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (zeytinyağıda olur)
  • 1.5 su bardağı ılık su

Kıyma harcı için;

  • 500 gram kıyma
  • 2 tane kuru soğan
  • 2 tane yeşil sivri biber
  • 6-7 dal maydanoz
  • 1 su bardağı domates sosu (hazırda kullanabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 fincan su
  • Pul biber
  • Tuz

    Lahmacun Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle mayayı bir kabın içine alıp ılık su ile mayanın erimesini sağlayalım.
  • Sıvı yağı, tuzu, unu ve ılık sütü ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuralım ve ekşimesi için üzerini kapatıp bir kenara aldım. (40 dk).
  • Diğer taraftan soğanı, biberi, maydanozu bu malzemeleri ayrı ayrı robotta çekelim.
  • Sos haline gelmesi için domateside robotta çekelim(1 su bardağı kadar olacak)ortalama 4 domates kullandım.
  • Başka bir kabın içine kıymayı koyalım salçayı tuzunu ekleyelim, robotta çektiğimiz malzemeleri ekleyelim.
  • Sıvı yağ, tuz, pul biber ve suyuda ekleyip iç malzemeyi karıştıralım. (pul biber isteğe göre acılı yada acısız severler için ölçüsünü ayarlayabilirsiniz).
  • Hamur ekşidikten sonra avuç içi kadar ya da isterseniz daha küçük (büyüklüğü size kalmış) bezelere ayıralım.
  • Bezelere ayırdığımız hamurları ince bir şekilde arada bir un atarak oklava yardımıyla açalım.
  • Unu yeteri kadar, hamur yapışmayacak şekilde serperek açalım. (fazla un olursa pişerken un yanar bu yüzden fazla un olmamasına dikkat edelim. ).
  • Bezeleri sırasıyla açalım ve hazırladığımız kıymalı iç harcı bir kaşık yardımıyla hamurun üzerine her tarafına kıyma gelecek şekilde sürelim.
  • Sonrasında bekletmeden bir pizza tavasında yada silexe alıp kapağını kapatıp altı kızarana kadar pişirelim.
  • 👉silex lahmacun yapmak için özel bir makine. Ben silexte yaptım ama siz pizza tavasında ve fırında da yapabilirsiniz.

Tel Kadayıflı Muhallebi Tarifi

 

Tel Kadayıflı Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebi için:

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 kutu krema
  • (evinizde varsa 40-50 gram beyaz çikolata koyabilirsiniz.)

Tel kadayıfı için:

  • 200-250 gram kavrulmuş tel kadayıf
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Orta büyüklükte çekilmiş 1 çay bardağı ceviz

    Tel Kadayıflı Muhallebi Tarifi Yapılışı

  • Beyaz çikolatayı eklemek zorunda değilsiniz çikolatasız da kıvamı gayet güzel oluyor sadece daha lezzetlenmesi için ekliyorum ☺️.
  • Krema ve vanilya hariç tüm malzemeleri bir tencereye ekleyelim ve karıştırarak güzelce kaynayana kadar pişirelim.
  • Kaynadıktan sonra vanilya ve çikolatayı ekleyelim. Soğumaya bırakalım. Sık sık karıştıralım.
  • Krema soğurken tel kadayıfını kavuralım. Bir tavaya tereyağını alıp eritelim.
  • Eridikten sonra üstüne şekeri ekleyim sonra şeker biraz erdikten sonra üzerine kavrulmuş tel kadayıfını ekleyelim ve yaklaşık 6-7 dk karıştırarak tekrar kavuralım.
  • Kavrulduktan sonra üstüne cevizini ekleyip soğumaya bırakalım.
  • Muhallebi soğuyunca içine kremasını ekleyip mikser yardımıyla güzelce çırpalım.
  • Tel kadayıfı da soğuduktan sonra en alt katına tel kadayıfı koyaraktan kaselere koyalım.
  • Buz dolabında en az 2 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun 😍.

Kadayıflı Muhallebili Etimek Tatlısı Tarifi

 

Kadayıflı Muhallebili Etimek Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket etimek (16 adet)

Karamelize şerbeti için

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker

Muhallebisi için

  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta

Muhallebi piştikten sonra ilave edilecek

  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kutu krema

Kadayflı üst için

  • 300 gram çiğ kadayıf
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım su bardağı ceviz içi

    Kadayıflı Muhallebili Etimek Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şerbeti hazırlayalım. Tencereye 2 su bardağı toz şeker ilave edip sürekli karıştırarak kahve rengine ve eriyene kadar karıştıralım.
  • Bu aşamada azar azar 2 su bardağı su ilave edelim ve şeker eriyene kadar karıştırıp pişirelim.
  • Dikdörtgen borcama etimekleri dizelim ve şerbetini üzerine dökelim.
  • Şerbet emilene kadar muhallebisini hazırlayalım. 2, 5 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı un, 1, 5 yemek kaşığı nişasta, 5yemek kaşığı toz şeker, 1 adet yumurtayı bir tencereye koyup sürekli karıştırarak pişirelim.
  • Kaynadıktan sonra 1 dk daha kaynatıp ocak’tan alalım.
  • İlk sıcağı çıkınca 5 dk sonra 1 paket vanilin ve 1 kutu krema ilave edip güzelce çırpalım.
  • Hazır muhallebimizi etimeklerin üzerine yayalım.
  • Çiğ kadayıfı önceden buzluğa koyalım.
  • Tereyağı tavada eritip buzluktan çıkan çiğ kadayıfları elimizle ufalayalım. ve kavuralım, üzerine 3 yemek kaşığı toz şeker ilave edip.
  • Ceviz içini ufalayalım ve kadayıflara katalım. ”, ve cevizlerle beraber kavurmaya devam edelim rengi kahve rengiye dönene kadar.
  • Pişmiş kadayıfları muhallebenin üzerine yayalım ve buzdolabında dinlendirelim. Bir gece önceden yapıp bekletirseniz daha iyi sonuç alırsınız.

Tablacı Salatası (Kebap Salatası) Tarifi

 

Tablacı Salatası (Kebap Salatası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 orta boy beyaz soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 domates
  • 2 yemek kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Tablacı Salatası (Kebap Salatası) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle soğanları soyup ince ince doğrayalım.
  • Karıştırma kabın alalım.
  • Üzerine domatesi küp küp doğrayalım.
  • Maydanozu kıyıp kabımıza alalım tam servis yapacağımız sırada üzerine sumak ekşi tuz ve yağı ekleyip karıştıralım. Kebablarımızın yanına ikram edelim ama biz yemeklerin yanında da çok severek yiyoruz 🥰.

Patatesli Tepsi Böreği (Sodalı) Tarifi

 

Patatesli Tepsi Böreği (Sodalı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka

Sosu İçin

  • 2 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

İç Harcı İçin

  • 4/5 adet orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz karabiber pulbiber kekik

Üstüne Dökmek İçin

  • 1 şişe maden suyu

    Patatesli Tepsi Böreği (Sodalı) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle patateslerimizi haşlıyoruz. Haşladığımız patatesleri soyup eziyoruz. Soğanı yağ ve salçayla kavurup patatesimizin içine koyuyoruz. Baharatlarımızı da ekledikten sonra iç harcımız hazır.
  • Sonrasında sosumuzu hazırlıyoruz. Sütümüzü, yoğurdumuzu, yumurtalarımızı, sıvı yağımızı, tuzumuzu bir kapta karıştırıyoruz ve homojen kıvama getiriyoruz.
  • Fırın tepsimize pişirme kağıdı yerleştiriyoruz üzerine bir adet yufkamızı yanlardan sarkacak şekilde koyuyoruz.
  • Kalan 4 adet yufkamızı dörder parçalara ayırarak kenara koyuyoruz. Hazırladığımız sostan 4/5 kaşık böreğimizin üzerine sürmek için ayırıyoruz.
  • Parçalara ayırdığımız yufkalardan 8 tanesini hazırladığımız sosun içine batırıp tepside ki yufkamızın üzerine rasgele yerleştiriyoruz. Hazırladığımız içimizi her yere dağılacak şekilde serpiştiriyoruz. Tekrardan 8 parça yufkamızı sosa batırıp yerleştiriyoruz. Kenardan sarkan yufkalarımızı içeriye katlayıp düzeltiyoruz.
  • Ayırdığımız sosu böreğimizin üzerine sürüyoruz. İstediğimiz gibi dilimliyoruz. Son olarak sodamızı her yere gelecek şekilde döküyoruz.
  • Beş dakika kadar bekledikten sonra önceden ısıttığımız 180 derece fırında 35 dakika böreğimizin altı üstü pişene kadar pişiriyoruz. Böreğimiz hazır. Şimdiden afiyet olsun 🥰🥰🥰.