5 Mayıs 2021 Çarşamba

Kuru Yufka Böreği Tarifi

 

Kuru Yufka Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 9 kuru yufka

Yufkaları ıslatmak için:

  • 2.5 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt

Yufka araları için:

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

İçi için:

  • 200-250 g yağsız dana kıyma
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Kuru Yufka Böreği Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı sıvı yağ, tereyağı ve tuz ile birlikte tavaya alın. Kıyma suyunu çekene kadar kavurun ve üzerine küp doğranmış soğanları ilave ederek, soğanlar şeffaf renk alana kadar kavurmaya devam edin. Karabiber ilave edip ocaktan alın. Fırın tepsisini sıvı yağ ile yağlayın.
  • Süt ve suyu bir tepsiye dökün. Bir yufkayı alarak her iki tarafını da bu karışımda ıslatıp fazla sıvıyı süzün ve fırın tepsisine yerleştirin.
  • Üzerine 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ gezdirin. 4 yufkayı daha ıslatarak aralarına sıvı yağ gezdirin. Ancak en üstteki yufkayı yağlamadan, üzerine kıymalı harcı eşit miktarda dağıtın.
  • Üzerine 4 yufka daha ıslatıp aralarına sıvı yağ gezdirerek yerleştirin. En üstteki yufkanın üzerine de sıvı yağ gezdirip böreği ocağın küçük bölümünde, her yerinin eşit kızarması için tepsiyi çevirerek kızartın.
  • Bir tarafı kızaran böreği ters çevirip diğer tarafını da aynı şekilde kızartın ve dilimleyerek sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Çin Böreği (Spring Rolls) Tarifi

 

Çin Böreği (Spring Rolls) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yufka

İç harcı için

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 kabak
  • 2 rendelenmiş havuç
  • 1 yeşil biber
  • 1 kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • Yarım demet dereotu

Üzeri için

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu

Çin Böreği (Spring Rolls) Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için zeytinyağını bir tavaya alıp ısıtın. Küp doğradığınız biber, kabak ve rendelenmiş havucu tavaya alıp soteleyin.
  • Tuz, soya sosu ve ince kıydığınız dereotunu ekleyip karıştırın. Kenara alın. 
  • Yufkaları üçgen şeklinde kesin. Geniş olan kısmına iç harçtan koyup rulo şeklinde sarın. Yumurtaları bir kapta çırpın.
  • Börekleri önce yumurtaya, sonra galeta ununa bulayın. Börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.

Baklava Yufkasından Tepsi Böreği Tarifi

 

Baklava Yufkasından Tepsi Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 8 baklava yufkası
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 3/4 su bardağı ayçiçeği yağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

İç malzeme için

  • 500 gr beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz

Üzeri için

  • Susam veya çörekotu
  • 1 yumurtanın sarısı

Baklava Yufkasından Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

Hem pratik hem de lezzetli tariflerle ağızlar tatlansın. Yumurtalarla, süt, ayçiçeği yağı ve kabartma tozunu derin bir kapta karıştırın. Dikdörtgen geniş kenarlı cam kabı iyice yağlayın. Bir baklava yufkasını içine yayıp fazlalıkları kabın dışına sarkıtın. Üzerine yumurtalı harçtan yayın. İkinci yufkayı iri parçalara ayırarak üzerine serpiştirin. Tekrar yumurtalı harçtan dökün.

İç harcı için, peyniri ufalayın. Maydanozları ince kıyıp peynire ilave ederek harmanlayın.

İç harcın 1/3’ünü hazırladığınız yufkaların üzerine yayıp, üzerine iri parçalayıp aralarına yumurtalı harçtan sürdüğünüz 5 yufkayı yayın. Kalan peynirli harcın yarısını yufkaların üzerine yayın. 1 yufkayı ayırarak kalan yufkalarıda aynı şekilde harçın üzerine iri parçalayıp yumurtalı harçla birlikte yayın.

Son olarak bir yufkayı bütün olarak üzerine yerleştirin. Kenarlardan taşan yufkaları bıçak yardımıyla kesip düzeltin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

Patatesli Rulo Börek Tarifi

 

Patatesli Rulo Börek Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 3 yufka

İç harcı için

  • 2 soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tutam kimyon
  • 1 tutam kırmızı toz biber
  • 4 haşlanmış patates
  • 1 bağ maydanoz

Sıvı harç için

  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt

Patatesli Rulo Börek Nasıl Yapılır?

  • Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Salçalar, baharatlar ve ezdiğiniz patatesleri ilave edin.
  • Sürekli karıştırarak pişirin. İnce kıydığınız maydanozu ilave edip ocaktan alın. Sıvı harç için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir kasede çırpın.
  • Yufkalardan bir tanesini tezgahın üzerine serin. Sıvı harçtan fırçayla üzerine sürün. Patatesli harcın üçte birini yufkanın üzerine yayın.
  • Diğer yufkayı yaydığınız harcın üzerine serin. Sıvı harç ile ıslatın ve patatesli harçtan yayın. Son yufkayı da üzerine yerleştirip, sıvı harçtan sürün ve kalan tüm patatesli harcı da yaydıktan sonra 3 kat yufkayı sıkıca rulo yapın.
  • Rulodan 2 parmak kalınlığında halkalar kesin ve kalan sıvı harca bulayıp fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Patatesli Rulo Börek Püf Noktaları Nelerdir?

  • Soğanı doğramak yerine, rendelemeyi de tercih edebilirsiniz.
  • Fırını önceden ısıtarak böreğin eşit bir şekilde pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Yufkalar fazla gelirse, iç harç ile doldurun ve hava almayan poşetlere koyun. Ardından buzdolabında saklayarak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
  • Patates yerine kıyma veya lor peyniri de kullanabilirsiniz.

1 Porsiyon Patatesli Rulo Börek Kaç Kalori?

  • Patatesli rulo böreğin bir porsiyonu, yaklaşık 270 kaloridir. 

Pazılı Gül Böreği Tarifi

 

Pazılı Gül Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 hazır yufka
  • 250 gr margarin
  • 2 yumurta
  • 2 kaşık yoğurt
  • 1 çay bardağı süt

İç malzeme

  • 500 gr pazı
  • 2 soğan
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 tutam tozşeker
  • Tuz
  • Karabiber

Pazılı Gül Böreği Nasıl Yapılır?

  • Pazıları yıkayıp saplarını kesin. Kaynar suda 5-6 dakika haşlayıp süzün. Suyunu sıkıp doğrayın. Soğanı temizleyip küçük küçük doğrayın.
  • Sıvıyağı bir tavada ısıtıp soğanı pembeleştirin. Doğranmış pazı, tozşeker, tuz ve karabiber ekleyip 5 dakika kadar kavurun.
  • Yufkaları sigara böreği yapar gibi her birini artı şeklinde keserek 4’er üçgen parça elde edin. Toplam 16 parça üçgen yufka hazırlayın.
  • Margarini eritip ılıtın. Süt, yoğurt, eritilmiş margarin  ve 2 yumurtayı çırpın. 8 yufkanın üzerine karışımdan sürüp diğer 8 yufkayı üzerlerine kapatın.
  • Yumurta fırçası ile yufkaların üzerine tekrar karışımdan sürüp pazılı içten 2-3 kaşık kadar koyun. Rulo yaparak sıkıca sarıp gül şeklinde kıvırın.
  • Börekleri, yağlanmış fırın tepsisine dizip kalan karışımdan üzerlerine sürün ve önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin. Sıcak olarak servis

Soğanlı Çıtır Börek Tarifi

 

Soğanlı Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 3 yufka
  • 100 gr eritilmiş tereyağı
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

İç harcı için

  • 1 kg soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı
  • Susam

Soğanlı Çıtır Börek Nasıl Yapılır?

  • Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Tereyağını tavada eritin. Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar soteleyin. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyip karıştırın.
  • Ocaktan alın. Son olarak maydanozu ekleyip soğumaya bırakın. İlk yufkanın üzerine tereyağı ile ayçiçek yağı karışımını sürün. Kenar kısmına harçtan aktarıp rulo şeklinde sarın.
  • Üç parmak kalınlığında kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Servis yapın. Afiyet olsun.

Sebzeli Sultan Böreği Tarifi

 

Sebzeli Sultan Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 hazır yufka
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 6 çorba kaşığı su
  • 1 çorba kaşığı susam
  • 1 çorba kaşığı çörekotu
  • İç malzeme için
  • 500 gr iç bezelye
  • 150 gr tavuk göğüs eti
  • 2 havuç
  • 2  patates
  • 1 soğan
  • 1 salçalık kırmızı biber
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber.

Sebzeli Sultan Böreği Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini haşlayıp süzün. Suyunu ayırıp etini tel tel ayırın. Havuçları temizleyip küp şeklinde doğrayın.
  • Patatesleri soyup küp şeklinde doğrayın. Kırmızıbiberin çekirdeklerini temizleyip küp doğrayın. Soğanı soyup doğrayın.
  • Zeytinyağını tavada ısıtıp soğanı soteleyin. Havuç ve bezelyeyi ekleyip kavurun. Patates, et, kırmızıbiber, tuz ve karabiberi ilave edin.
  • Ayırdığınız sıcak tavuk suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Yufkalardan birini tezgaha serin. Zeytinyağı ve suyu bir kapta karıştırıp yufkanın üzerine fırça ile sürün.
  • Yufkanın kenarlarını içe doğru katlayıp kare şeklinde hazırlayın. Elde ettiğiniz kare yufkayı dörde kesin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
  • Yufkalardan birini yağlanmış küçük cam kaba kenarları dışa taşacak şekilde yerleştirin. Bezelyeli karışımı paylaştırıp dışa taşan yufkaları içe doğru katlayın.
  • Cam kabı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ters çevirip alın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
  • Üzerlerine kalan yağlı su karışımını sürün. Susam ve çörek otu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

Sodalı Buzluk Böreği Tarifi

 

Sodalı Buzluk Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım kalıp peynir
  • Maydanoz

Sosu için:

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe maden suyu

Üzeri için:

  • Susam 1 yumurta sarısı

Sodalı Buzluk Böreği Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yufkayı tezgaha güzelce serin ve fırça yardımıyla her tarafını yağlayın.
  • Daha sonra bir tarafını tutarak diğer tarafa doğru kapatın ve 6-8 eşit parçaya bölün.
  • Yufkanın uç kısmına peynirli harç koyun. Geniş olan kısımdan başlayarak sarma sarar gibi sarın.
  • Yufkalar bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız börekleri buzdolabı poşetlerine doldurun ve buzluğa kaldırın.
  • Böreği pişirmek istediğiniz zaman, bir kaseye bir şişe soda ve sıvı yağ karışımını alın.
  • Börekleri bu karışımın içerisine koyarak 1 dakika bekletin ve çıkartın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek hazırladığınız börekleri sıralayın. Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün.
  • Daha sonra böreklerin üzerine susam serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 30 dakika pişirin.

Sodalı Buzluk Böreği Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Börek yapımında günlük taze yufkalar kullanın.
  • İç harcında sevdiğiniz bir peynir çeşidini veya haşlanmış patatesleri kullanabilirsiniz.
  • Peynir kullanacaksanız mutlaka elinizle ufalayın.
  • Börekleri fırın yerine sıvı yağda da kızartabilirsiniz. Fakat kızartma işleminden sonra kağıt havluda bekletmeye özen gösterin.
  • Fırından çıkan böreklerin üzerini kapatmazsanız yumuşama olmaz ve birkaç saat boyunca kabarıklığını kaybetmez.

Tavuklu Börek Tarifi

 

Tavuklu Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağı
  • 1 çay bardağı su

İç harcı için:

  • 3-4 tavuk pirzola
  • 2-3 domates
  • 1 kuru soğan
  • 2 sivri biber
  • 2 dal maydanoz
  • 2 dal dereotu
  • Tuz 
  • Pul biber
  • Karabiber
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • Susam

Tavuklu Börek Nasıl Yapılır?

  • Tavuğu haşlayın ve bir kaba alarak soğuduktan sonra küçük parçalara ayırın. Üzerine kabuklarını soyduğunuz ve küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve soğanı ilave edin.
  • Ardından ince ince doğradığınız biberleri, maydanozu, dereotunu, baharatları, tuzu ve sıvı yağı ekleyip iyice karıştırın.
  • Sosu için, bir kaba sıvı yağı ve suyu koyup karıştırın. Yufkaları tek tek soslayarak ikiye katlayın, tekrar üzerine yağ sürün.
  • Yufkanın geniş kenarına tavuklu harçtan koyup rulo şeklinde sarın. Ilık hazırlanan yufkaya gül şekli verip, yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirin.
  • Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp, gül şekli verdiğiniz yufkanın etrafına dolayın.
  • Üzeri için yumurta sarısını ve sıvı yağı karıştırıp böreğin her yerine sürün.
  • Böreklerin üzerine susam serpip, önceden ısıtılmış 185 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Tavuklu böreği tek başına ikram etmek istemiyorsanız, mercimek köftesi ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tava Böreği Tarifi

 

Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yufka
  • 250 g beyaz peynir
  • Yarım demet dereotu
  • 1.5 su bardağı süt
  • 3/4 çay bardağı Ayçiçek yağı

Tava Böreği Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak dereotunu ince ince kıyıp peynirle karıştırın.
  • Büyük boy bir tavayı yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışarı sarkacak şekilde tavaya yayın.
  • Başka bir kapta süt ve ayçiçek yağını karıştırın. Tavaya yaydığınız yufkayı sütlü karışımla hafifçe ıslatın.
  • Üzerine ikinci yufkanın yarısını küçük parçalar şeklinde kopartıp yayın ve sütlü karışımla ıslatın. Yufkanın diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın.
  • Tavadaki yufkanın üzerine peynirli karışımı yayın. Harcın üstüne kalan yufkayı yerleştirin.
  • Son olarak kenarlardan sarkan yufkalarla böreğin üzerini kapatın ve kalan sütlü karışımla ıslatın. Tavayı ocağa alıp kısık ateşte böreğin her iki tarafını da kızartın.
  • Gün sohbetlerinde tava böreğini, makarna salatası ve mercimek köftesi ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Ispanaklı Tepsi Böreği Tarifi

 

Ispanaklı Tepsi Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr ıspanak
  • 4 yufka
  • 2 soğan
  • 150 gr beyazpeynir
  • 1 su bardağı süt
  • Yarm su bardağı zeytinyağı
  • 3 yumurta
  • 1 çorba kaşığı çörek otu
  • Tuz
  • Karabiber

Ispanaklı Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurtaları çukur bir kaba kırıp çırpın. Süt ve zeytinyağını ekleyip çırpmaya işlemine devam edin.
  • Bu esnada ıspanakları sudan geçirin ve iyice temizledikten sonra doğrayın. Soğanları soyup ince ince kıyın.
  • Bir kaşık zeytinyağını tavada kızdırıp soğan ve ıspanağı soteleyin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Soteleme işleminden sonra tavayı ocaktan alın. Ve karışımın içerisine ufalanmış peynir ilave edin.
  • Fırın tepsisini yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışa taşacak şekilde yerleştirin. Üzerini biraz sütlü karışımla ıslatıp ikinci kat yufkayı yayın.
  • Islattığınız yufkanın üzerine ıspanaklı harcı ekleyip üçüncü yufkayı serin. Sütlü karışımla ıslatıp dördüncü yufkayı yayın.
  • Üzerine kalan sütlü karışımı dökün ve çörek otunu serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Özel günlerde sunabileceğiniz ıspanaklı tepsi böreğini, hafifliği ile bilinen mercimek köftesi ve zeytinyağlı yaprak sarma ile birlikte servis edebilirsiniz.

Ispanaklı Tepsi Böreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Eritilmiş tereyağı ve süt ile hazırlanan karışımlar yufkanın daha çıtır olmasını sağlar.
  • Böreğin kabarması için, yumurta ve sade sodayı bir kasede çırpın ve bu karışımı yufkanın üzerine sürün.
  • Kızarmış börekler elde etmek için yumurta yerine yoğurt da kullanabilirsiniz. 
  • Böreklerin daha lezzetli olması için, hazırladıktan sonra 1 saat buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
  • Ispanağın tadını arttırmak için, ıspanakların üzerine beşamel sos ilave edebilirsiniz.
  • Börek yapımında en önemli nokta kullanılan yufkadır. Tarifi doğru bir şekilde uygulamak için mutlaka taze yufka kullanın.

1 Porsiyon Ispanaklı Tepsi Böreği Kaç Kaloridir?

  • Hamur işleri genellikle yüksek kalori değeriyle sunulsa da, ıspanak ile hazırlanan tepsi böreğinin bir porsiyonu yaklaşık 130 kaloridir. 

Fırında Yağsız Falafel Tarifi

 

Fırında Yağsız Falafel Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru nohut (önceden ıslatılarak, 6-12 saat suda bekletilmiş)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3/4 su bardağı maydanoz
  • Çeyrek su bardağı kişniş yaprağı
  • 1 yemek kaşığı nohut unu
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı kişniş
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı deniz tuzu

Fırında Yağsız Falafel Nasıl Yapılır?

  • Soğan, sarımsak, maydanoz ve kişniş yaprağını ince ince doğrayın.
  • Tüm malzemeleri mutfak robotunda nohutlar iyice parçalanana kadar karıştırın.
  • Ancak aşırı un ufak hale gelmemesine özen gösterin.
  • Ellerinizi kullanarak, falafel karışımını küçük toplar halinde şekillendirin.
  • Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında rengi altın-kahverengi olana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • İlk 15 dakikadan sonra bir kez çevirin.

Kabak Mücveri Tarifi

 

Kabak Mücveri Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 3 kabak
  • 3 taze soğan
  • Karabiber
  • 1 demet dereotu
  • 75 gr beyaz peynir
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı toz beyaz biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için

  • 1.5 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı

Kabak Mücveri Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kullanılacak kabakları iyice yıkayın. Uçlarını kesin ve kabuklarını soyun.
  • Kabakları, rendenin ince tarafıyla büyük bir kaseye rendeleyin. Hafif bir şekilde sıkarak suyunu süzün.
  • Taze soğanları temizledikten sonra doğrayın. Dere otlarını da yıkayın ve ince ince kıyın.
  • Tuzu alınmış beyaz peyniri elinizle ufalayın. Rendelenmiş kabağa tüm malzemeleri ilave edin ve hepsini karıştırın.
  • 2-3 yemek kaşığı ay çiçek yağını tavada ısıtın. Yemek kaşığı dolusu mücver harcını yağa dökün.
  • Harcın üzerine kaşığın tersiyle hafifçe bastırıp yassılaştırın. Her iki tarafını da kızartın.
  • Kızaran mücverleri kağıt havlu üzerine alın. Servis tabağına dizip üstlerine karabiber serpin. 
  • Denenmiş kabak mücveri, pratik bir şekilde hazırlanan makarna salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.