12 Mayıs 2021 Çarşamba

Arpa Şehriye Çorbası (Şifa Deposu)

 

Malzemeler

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik arpa şehriye
  • 50-100 gr kıyma
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 âdet büyük boy domates
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 litre su
  • 2 çay kaşığı pul biber, nane, tuz

    Yapılışı

  • İlk olarak tencereye sıvı yağ, tereyağı ilave edelim kıymayı da ekleyip kavuralım.
  • İnce ince doğranmış biberleri ilave edelim kavuralım.
  • Rendelenmiş domates ilave edelim kokusu çıkana kadar karıştıralım.
  • Salçaları da ekleyip karıştıralım.
  • Arpa şehriye ve baharatları ilave edelim.
  • İlk önce 1. 5 litre soğuk su ilave edelim.
  • Şehriye şişince su az kalıyor onun içinde 2. -2. 5 kaynar su bardağı su ilave edelim karıştıralım dinlenmeye bırakılır.
  • Bol limonlu maydanoz ile süsleyelim servise hazır. 😋

Havuçlu Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Havuçlu Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 diş sarımsak
  • 1.5 litre su (Çorbanız pişince koyulaşırsa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz)
  • 1 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 avuç tel şehriye
  • Tuz

Servis İçin

  • Tereyağ-sıvı yağ karışımı
  • Pul biber
  • Dereotu

    Havuçlu Yoğurt Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Yoğurt, un, yumurta ve yarım litre suyu bir karıştırma kabına alıp güzelce karıştıralım.   dilerseniz bu karışımı süzgeçten geçirip tencereye ekleyebilirsiniz. Ben direk tencerede yapıyorum süzgeçten geçirmeden.
  • Kalan suyu da tencereye ilave edip kaynayana kadar karıştırarak pişirelim. Karıştırmayı bırakmayın ki çorbamız kesilmesin. Çorba kaynamaya başlayınca ezilmiş sarımsağı ve tel şehriyeyi ekleyip karıştıralım.
  • Çorbamız kaynarken başka bir tavaya sıvı yağı alıp rendelediğimiz havuçları kavuralım.
  • Havuçlar kaynayıp yumuşadığı zaman kaynayan çorbamıza ekleyelim. Tuz ilavesini yapalım ve 5 6 dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağı kapatalım.
  • Üzeri için yaktığımız pul biberli yağı çorbamızın üzerine gezdirelim. Dilerseniz dereotu ile servis yapabilirsiniz.

Tavuk Kalamar (Tarator Sos Eşliğinde) Tarifi

 

Tavuk Kalamar (Tarator Sos Eşliğinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tüm tavuk göğsü
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak

Sosu için

  • 1 adet yumurta
  • 1 şişe soda(200 mineralwasser )
  • 5 yemek kaşığı un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım tatlı kaşığı karbonat
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Kızarmak için sıvı yağ

Tarator sos için

  • 2-3 adet ekmek içi
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Çok az tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber (ben karabiber yerine denemek için 1 çay kaşığı cacık tozu kullandım)

    Tavuk Kalamar (Tarator Sos Eşliğinde) Tarifi Yapılışı

  • Tavuk göğüslerini yıkayıp süzelim ve jülyen şekilde doğrayalım karıştırma kabına alalım üzerine tuz, rendelenmiş sarımsak ve baharatları koyup güzelce karıştıralım.
  • Sosu için derin bir kasede yumurta alınır çırpılır üzerine sırasıyla soda, un, tuz, karbonat ve kabartma tozunu ekleyip pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
  • Sosumuzu tavukların üzerine dökelim ve tavukların hertarafı soslanacak şekilde karıştıralım üzerini örterek 40-45 dakika dolapta dinlendirelim.
  • Tarator sos için ekmek içlerini rondodan geçirerek un haline getirelim ve karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine 1 diş rendelenmiş sarımsak, tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı su, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı mayonez, ve cacık tozu yada karabiber koyarak karıştırın tarator sosumuz hazır.
  • Tavaya sıvı yağ koyalım ve kızdıralım tavukları kızgın yağda arkalı önlü çevirerek kızartalım.
  • Tarator sos ile çıtır tavuklarınızı servis yapabilirsiniz.
    Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun ❣️.

Meftune (Pür Lezzet) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kase doğranmış et
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 büyük baş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kase pirinç
  • Yarım kaşık domates salçası
  • Yarım bardak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kızartmak için yeterli zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 avuç haşlanmış nohut

    Yapılışı

  • Önce sebzeleri yıkayıp temizleyip irice doğrayalım ben işim kolaylaşsın diye düdüklü tencere kullandım etini içine bıraktım.
  • Üzerine yağını bırakıp hafif kavurdum sonra kuru soğanla kavurdum.
  • En son biber ve sarımsakları ekledim hafif bir iki kere döndürdüm tuzunu ekleyip düdüklümün ağzını kapatıp eti pişmeye bıraktım.
  • 20 dakika altı kısıkta pisti bir ketila su bırakıp pirincime tuz ekleyerek sıcak su ile ıslayıp kenara aldım.
  • Patlıcanları parmak uzunluğunda keserek kızarttım ve kağıt havlu serili tabağa aldım.
  • Etim pisti ağzını açtım insanı meftun edecek harika bir koku mutfağa yayıldı.
  • Biraz genişçe tencereye bir kaşık tereyağımı bıraktım üzerine delikli kepçe ile düdüklüde pişen eti ve diğer malzemeleri suyunu almamaya çalışarak tencerenin altına yaydım.
  • Üzerine kızarttığım patlıcanları döşedim.
  • Onun üzerine salçamı yarım şu bardağı suda ezerek patlıcanların üzerine gezdirdim.
  • Pirincin yıkadım suyunu iyice düzdüm ve patlıcanların üzerine yerleştirdim kasığın tersi ile bastırarak düzelttim.
  • Bir avuç nohutunu da serptim.
  • Düdüklü tenceremde kalan bir kase kadar etin suyunu kasığın tersinden doğru pirincin üzerine döktüm ve tekrar kaşıkla kalkan varsa pirinçleri düzelttim.
  • Ağzını kapatıp ocağa aldım kısık ateşte demlenerek suyunu iyice çekip çıt çıt ses gelene kadar pişirdim.
    Çıt çıt seste nedir derseniz en alttaki tereyağında etler hafif kavruluyor demektir yemeğimiz pişti en az on onbeş dakika dinlendirip bir tabak kapatarak ters çevirip servis yapınız pür lezzetli meftüne hazır oldu. Afiyet olsun 

Evde Pratik Bayram Çikolatası Tarifi

 

Evde Pratik Bayram Çikolatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 280 gram sütlü çikolata
  • 70 gram bitter çikolata
  • 1,5 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım paket krema
  • İsteğe bağlı kuru meyveler

    Evde Pratik Bayram Çikolatası Tarifi Yapılışı

  • Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz.
  • Kremayı kaynayana kadar ısıtıyoruz.
  • Altını kapatıp balı ekliyoruz.
  • Sonra çikolatayı ekleyip karıştırıyoruz.
  • En son tereyağ ve kuru meyveleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz ve soğuması için dolaba kaldırıyoruz. (ben portakal çubuklarından koydum. )
  • Soğuyunca kaşıkla şekil verip eritilmiş bitter çikolataya batırıyoruz ve dilediğimiz gibi süslüyoruz. Afiyet olsun.

Kabak Dolması Tarifi

 

Kabak Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet kabak
  • 1 adet domates

İçine;

  • 1 çay bardağı pirinç
  • Bir tutam maydanoz
  • 2 adet soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 150 gr kıyma
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

Suyu için;

  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 su bardağı sıcak suyu

Üzerine;

  • Sarımsaklı yoğurt

    Kabak Dolması Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak kabakları yıkayalım ve  çizgili bir biçimde soyalım.
  • Daha sonra ortadan ikiye keserek iç kısmını oyma aparatı ile oyalım.
  • İç harcı için soğan ve biberi ince ince doğrayalım, maydanozu da kıyalım.
  • Yıkadığımız pirinçleri, kıyılmış maydanozu, soğan ve biberleri, kıymayı, baharatları ve tuzu derin bir kabın içinde karıştırıp elinizle harmanlayın.
  • Hazırladığımız harcı oymuş olduğunuz kabakların içine tatlı kaşığı ile doldurarak kabakları tencereye sıralayalım.
  • Domatesi küçük küçük keserek kabakların üstlerine kapak yapalım
  • Salçalı sos için 1,5 su bardağı sıcak suda yarım yemek kaşığı salçayı ezelim ve tencereye ekleyelim.
  • Tencerenin kapağını kapatalım ve dolmalarımızı  kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler pişip kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika pişirelim.
  • Pişen kabak dolmalarımızı ılık veya sıcakken servis edelim. Servis yaparken isterseniz kabakları bütün halinde isterseniz de halka halka keserek servis edebilirsiniz.
  • Yanında ya da üzerinde sarımsaklı yoğurt ile çok güzel oluyor. Afiyet olsun…

Sadece 3 Malzemeli İkramlık Bonbonlar Tarifi

 

Malzemeler

  • 200g kakaolu kek
  • 2 adet muz

Dışı İçin;

  • 120g bitter çikolata

Üzeri için;

  • Toz Antep Fıstığı

    Yapılışı

  • İlk olarak keklerimizi rondoya alalım ve rondodan geçirelim.
  • Un haline getirdiğimiz keklerimizi ayrı bir karıştırma kabına alalım ve rondomuza muzları koyarak püre haline getirelim.
  • Muz püremizi de kekin üzerine ekleyelim, spatula ile karıştıralım.
  • Hazırladığımız harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayarak şekil verelim.
  • Şekillendirdiğimiz bonbonlarımızı uygun bir tabak içerisine alalım. Tüm harç bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Dışını kaplamak için ısıya dayanıklı bir kap içerisine bitter çikolatamızı alalım ve mikrodalga fırında eritelim. Dilerseniz benmari usulü de eritebilirsiniz.
  • Eriyen çikolatamıza bonbonlarımızı batıralım ve çatal yardımı ile her yerini çikolataya bulayalım, pişirme kağıdı serdiğimiz bir tabak içerisine alalım.
  • Diğer bonbonlarımızın da dışını aynı şekilde çikolata ile kaplayalım.
  • Çikolatanın daha kolay donması için  dakika kadar buzlukta bekletelim.
  • Buzluktan aldığımız bonbonlarımızın dışını eritilmiş çikolata ve toz antep fıstığı ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Sultan Kebabı Tarifi

 

Sultan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 800 gram tavuk göğsü (Kuşbaşı doğranmış)
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet havuç
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • Kimyon
  • Toz pul biber
  • 1 su bardağı su

Üzeri İçin

  • Kaşar peyniri

Beşamel Sos İçin

  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz

    Sultan Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle geniş bir tencereye tavuklar alınır (Su eklemeyelim )kendi suyu ile kavrulur suyu çekince sıvı yağ, soğan, salça ekleyip karıştırılır bezelye, havuç, baharatlar ekleyip karıştırılır.
  • 1 su bardağı su eklenir kapağı kapatılır. Pişmeye bırakalım. Ocağın altını kapatalım soğumaya bırakalım.
  • Yufkaları 4 e keselim üçgen şeklinde bir kase içerisine yufkayı serelim kenarlarındaki fazla yufkayı kasenin alt zeminine koyalım iç harcımızdan alıp üzerini kapatalım.
  • Kaseyi ters çevirip tepsimize yerleştirelim. Üzerlerine beşamel sos sürüp 200 derece fırında pişirelim fırından alıp üzerine kaşar peyniri ekleyip tekrar fırında yaklaşık 5 dakika pişirelim servise hazır. Afiyet olsun.

11 Mayıs 2021 Salı

Mini Pide Üstü Pastırma & Kuru Fasulye Tarifi

 

Mini Pide Üstü Pastırma & Kuru Fasulye Tarifi İçin Malzemeler

Mini pide için

  • 3 bardak un (Bardak ölçüsü: 200 ml)
  • 1 bardak su (Bardak ölçüsü: 200 ml
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 8 g kabartma tozu

Üzeri için

  • 9 yemek kaşığı kuru fasulye (Haşlanmış)
  • 9 adet ince dilim pastırma
  • 3 adet yumurta (Az haşlanmış)
  • Biber salçası (Tatlı veya acı; tercihe bağlı)
  • Baharat (Arzuya göre pul biber, karabiber, tane biber vs)
  • Turşu
  • Taze yeşillik

Mini Pide Üstü Pastırma & Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

  • Pide için gerekli tüm malzemeyi geniş bir kaba alarak yoğurun ve hamuru 3 eşit parçaya bölün.
  • Bezeleri pişirme kağıdı koyduğunuz fırın tepsisinin üzerine alıp avucunuzla bastırarak yuvarlak şekilde açın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 20 dakika pişirin.
  • Kuru fasulye ile pastırmayı bir kaba alarak baharat ile harmanlayın.
  • Fırından aldığınız pidelerin üzerine biraz salça sürün ve baharatlanmış kuru fasulye ile pastırmaları pay edin. Tercihe göre yarım veya bütün yumurta, yeşillik ve turşu ile süsleyerek servis edin.

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Tarifi

 

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dilim ekşi mayalı ekmek (Kızartılmış)
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı keçi yoğurdu
  • 1 adet ayva (Dilimlenmiş)
  • 300 g dana kıyma
  • 3 adet cherry domates (Doğranmış)
  • 8 - 10 adet kuru üzüm
  • Kurutulmuş kırmızı biber
  • Tane pembe biber
  • Maydanoz (İnce kıyılmış)
  • Taze fesleğen yaprakları
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı bir tutam tuz ve biraz zeytinyağı ile kavurun. Domatesleri, kuru üzüm ve maydanozu ekleyip 1 dakika daha kavurup ocaktan alın.
  • Ayva dilimlerini biraz toz şeker ve limon suyu ile ovuşturduktan sonra ızgara yapın.
  • Süzme yoğurt ile keçi yoğurdunu bir kasede çırptıktan sonra ekmeklere sürün.
  • Üzerine ızgara ayva dilimlerini, fesleğen yapraklarını ve kıymalı harcı koyup kurutulmuş biber ufalayarak servis edin.

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Tarifi

 

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dilim ekşi mayalı köy ekmeği (Kızartılmış)
  • 4,5 yemek kaşığı süzme yoğurt (Sarımsaklı)
  • 10-12 adet kestane mantarı (Dilimlenmiş)
  • 3 adet yumurta (Poşe edilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • Taze nane
  • Karabiber (Taze çekilmiş)
  • Chia tohumu
  • Nar tanesi

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Nasıl Yapılır?

  • Mantarları tuz ve zeytinyağı ile bir tavada soteleyin.
  • Ekmeklerin üzerine yoğurdu sürüp poşe yumurta ve mantarları yerleştirin.
  • Taze nane, karabiber, chia ve nar ile süsleyerek servis edin.

Ramazan Pidesi İle Pizza Tarifi

 

Ramazan Pidesi İle Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet Ramazan pidesi
  • 4 dilim karabiberli dana jambon
  • 4 yemek kaşığı domates püresi
  • 250 g karışık peynir (beyaz peynir, İzmir tulumu, kaşar vb)
  • 2 yemek kaşığı pesto sos
  • Tane karabiber
  • Taze fesleğen

Ramazan Pidesi İle Pizza Nasıl Yapılır?

  • Pidenin içini oyup domates püresi, peynir ve pesto sos ile doldurun.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında yaklaşık 15 dakika peynirler kızarana kadar pişirin.
  • Jambon, taze fesleğen ve karabiber ile süsleyerek sıcak servis edin.

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Tarifi

 

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Tarifi İçin Malzemeler

İrmik pastası için

  • 1 l süt
  • 7,5 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 10 yemek kaşığı toz şeker

Tahin sos için

  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker

Üzeri için

  • Hurma
  • Nar taneleri
  • Taze nane

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Nasıl Yapılır?

  • İrmik pasatası için gerekli tüm malzemeyi bir tencereye alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
  • Ceylan gözü yaptığında ocaktan alarak önceden ıslatılmış büyük bir cam kaseye dökün.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzını streç film ile kapatıp tercihen bir gece boyunca buzdolabında bekletin.
  • Tahin ve esmer şekeri bir kasede çırpın.
  • Pastayı ters çevirerek servis tabağına alın ve üzerine tahin sosu dökün.
  • Hurma, nar ve taze nane ile süsleyerek soğuk servis edin.