1 Ağustos 2021 Pazar

Piyaz Tarifi

 

Piyaz Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı önceden haşlanmış kuru fasulye
  • Yarım demet maydanoz
  • 4 dal yeşil soğan eğer yoksa 1 orta boy kırmızı soğan
  • Yarım demet dereotu
  • 1 tutam yeşil nane
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • Yarım fincan nar ekşisi
  • Yarım limon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 fincan zeytinyağı

    Piyaz Tarifi Yapılışı

  • Haşlanmış fasulyeyi derin bir kaba alalım.
  • Yeşilliklerimizi yıkayıp ince ince doğrayalım.
  • Doğranmış yeşillikleri fasulyenin içine katalım.
  • Baharatlarımızı nar ekşisini yağ ve limon suyunu da katıp karıştıralım.
  • Servis tabağına alıp servis yapalım afiyet olsun.

Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi

 

Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi İçin Malzemeler

  • 3yemek kaşığısıvı yağ
  • 250gramkuzu kuşbaşı eti
  • 1adetsoğan(yemeklik doğranmış)
  • 1adetyeşil biber(doğranmış)
  • 1adetdomates(büyük boy, küp doğranmış)
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1/2çay kaşığıkarabiber
  • 1su bardağısu
  • 1adetdefne yaprağı
  • 1,5yemek kaşığısıvı yağ(pilav için)
  • 1,5yemek kaşığıtereyağı(pilav için)
  • 2su bardağıbaldo pirinç(suda bekletilmiş)
  • 3,5su bardağısıcak su
  • 1,5çay kaşığıtuz
  • 4adetpatlıcan(dilimlenmiş, kızartılmış)
  • 1avuçmaydanoz(kıyılmış)            

    Pilavlı Patlıcan Kapama Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Bir tencerede sıvı yağını kızdırıp kuşbaşı doğranmış kuzu etini suyunu salıp çekene dek pişirin.Üzerine soğan ve yeşil biber ilave 5-6 dakika daha kavurun.
      patlicanli-pilav kapama2
    2. Domatesleri ve baharatları da ilave edip tenceredeki malzemelerle karıştırın. Suyunu ilave edip suyun yarısı buharlaşıp etler yumuşayana dek pişirin.
      patlicanli-pilav kapama4
    3. Bu sırada dilimleyip tuzlu suda beklettiğiniz dilim patlıcanları kızartın. Ayrı bir pilav tenceresinde sıvı yağ ve tereyağını kızdırın. Pirinçleri ilave edip saydamlaşana dek kavurun.
      patlicanli-pilav kapama5
    4. Üzerine sıcak su ve tuzu ilave edip önce harlı ateşe 10 dakika, ardından 5 dakika kısık ateşte pişirip ocağı kapatın ve havlu kağıt ile kapatıp demlendirin.
      patlicanli-pilav kapama6
    5. Bir kasenin tabanına pişirdiğiniz kuzu etinden 1 kaşık koyun.
      patlicanli-pilav kapama7
    6. Kızarmış patlıcanların 4 dilimini artı şeklinde dizin. Üzerine pilavı ilave edip kapatın ve bir tabağa ters çevirin.
      patlicanli-pilav kapama10
    7. Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
  •   

Hasanpaşa Köftesi Tarifi

 

Hasanpaşa Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Köfte harcı için:

  • 500gramorta yağlı kıyma
  • 1adetorta boy kuru soğan(rendelenmiş)
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1çay kaşığıkimyon
  • 1çay kaşığıpul biber
  • 1su bardağıufalanmış bayat ekmek kırıntısı
  • 1adetyumurta
  • 1tutammaydanoz

Patates püresi için:

  • 4adetorta boy haşlanmış patates
  • 1çay bardağısüt
  • 1yemek kaşığıtereyağı
  • 1/2çay kaşığıtuz

Garnitürü için:

  • 1su bardağıbezelye
  • 2adetorta boy havuç(küp doğranmış)

Domates sosu için:

  • 2yemek kaşığıdomates salçası
  • 2yemek kaşığızeytinyağı
  • 1su bardağısıcak su

Üzeri İçin:

  • 1su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri       

    Hasanpaşa Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Patates püresini hazırlamak için; kabuklarıyla birlikte haşladığınız patateslerin kabuklarını sıcağı sıcağına soyun. Haşlanmış patatesleri bir aparat ya da çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.
    2. Bir tencereye aldığınız haşlanmış patatesleri oda sıcaklığında beklettiğiniz süt ve tereyağı ilavesiyle kıvamlı bir püre haline getirene kadar kısık ateşte pişirin. Tuz ilavesiyle tatlandırın.
    3. Arzuya göre ekleyeceğiniz ve köfteye tat verecek olan garnitür karışımı için; kabuğunu soyduğunuz havuçları minik küpler halinde kesin. Kaynar suda havuçları ve bezelyeleri haşlayıp soğuk ve buzlu suda şoklayın.
    4. Köfte harcı için; bir kapta kıyma, soğan, tuz, kimyon, pul biber, ekmek kırıntıları, yumurta ve bir tutam maydanozu kıvama gelene kadar yoğurun. Yoğurduktan sonra üzerini streçleyip 2 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
    5. Kıvam alıp özleşen köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Avuç içinizde yuvarlayın ve limon sıkacağı yardımıyla kase şekline getirin. Hazırladığınız köfteleri aralıklı olarak fırın tepsisine yerleştirin. Orta kısımlarına parmağınızla bastırıp küçük çukurlar açın.
    6. Domates sosu için; su, salça ve zeytinyağını karıştırın.
    7. Fırın tepsisindeki köftelerin üzerine bezelye ve havuçları birer kaşık koyun.
    8. Üzerine patates püresini sıkarak doldurun. 200 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika kadar pişirin.
    9. Fırından çıkarıp üzerilerine rendelenmiş kaşar peynirini yerleştirin. Salçalı sosu da üzerilerine gezdirdikten sonra fırın ısısını 180 dereceye düşürün ve kaşarlar eriyip, hafif kızarana kadar, yaklaşık 8-10 dakika kadar daha pişirin. Fırından çıkarıp, sıcak olarak servis edin, sevdiklerinizle afiyetle tüketin.

Patates Borani Tarifi

 

Patates Borani Tarifi İçin Malzemeler

Patates İçin:

  • 2adetbüyük boy patates(haşlanmış)
  • 4yemek kaşığısıvı yağ
  • 1adetsoğan(küp doğranmış)
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1çay kaşığıkarabiber
  • 1çay kaşığıkırmızı toz biber

Domates Sos İçin:

  • 1yemek kaşığıdomates salçası
  • 1/2su bardağıdomates püresi
  • 1yemek kaşığısıvı yağ
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1/2su bardağısu

Üzeri İçin:

  • 1kasesarımsaklı yoğurt
  • 1/4demetmaydanoz(kıyılmış)      

    Patates Borani Tarifi Nasıl Yapılır?

    Domates Sos Yapılışı:

    1. Bir sos tenceresine sıvı yağı ekleyin ve ısıtın. Üzerine salçayı ekleyip 30 daniye kadar kavurun.
    2. Ardından domates püresi, tuz ve suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Domates sosunuz hazır.

    Patates Borani Yapılışı:

    1. Haşlanmış patatesleri rendeleyin. Bir tavada sıvı yağını ısıtın. Küp soğanları üzerine ekleyip 3-4 dakika kadar kavurun. Ardından ocağın altını kısıp  patatesleri ekleyin ve soğanlarla beraber karıştırın.
      borani-2
    2. Soğanlı patates karışımını tuz, karabiber ve kırmızı toz biberle tatlandırın. Tavayı ocaktan alıp karışımı oda sıcaklığında soğutun.
      borani-3
    3. Karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar olacak şekilde parçalar kopartın ve elinizde yuvarlayın. Karışımın elinize yapışmaması için sıvı yağ ile ellerinizi yağlayın.
      borani-5
    4. Hazırladığınız topları bir serrvis kasesine koyun.
      borani-8
    5. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sosunu ekleyip maydanoz serpiştirerek servis edin.

  •  

Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi

 

Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 250gramtavuk(kuşbaşı doğranmış, haşlanmış)
  • 1adetyufka
  • 100grambezelye
  • 1adetkabak(küp doğranmış)
  • 1adethavuç(küp doğranmış)
  • 1adetsoğan(küp doğranmış)
  • 3dişsarımsak(ince dilimlenmiş)
  • 1tatlı kaşığıdomates salçası
  • 200ml.su(salçayı sulandırmak için)
  • 1yemek kaşığıtereyağı
  • 1yemek kaşığısıvı yağ
  • 100gramkaşar peyniri(rendelenmiş)
  • 2çay kaşığıtuz

Beşamel Sos için:

  • 3yemek kaşığıtereyağı
  • 3yemek kaşığıun
  • 3su bardağısüt
  • 1/2tatlı kaşığıtuz
  • 1çay kaşığımuskat cevizi rendesi
  • 1çay kaşığıtane çekilmiş karabiber    

    Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Bir sos tenceresi veya tavada beşamel sosunu hazırlayalım. Tereyağ ve unu, kokusu çıkana kadar kavurun.
    2. Ardından yavaşça sütü ekleyin ve bu esnada çırpmaya devam edin.
    3. Kaynama noktasına geldiğinde altını kısın ve ara ara karıştırarak pişirin.
    4. Koyulaşmaya başladığında tuz, rendelenmiş muskat cevizi ve karabiberi ilave edin ve ocağın altını kapatın.
    5. Ayrı bir tavada tavuklu harcı hazırlayalım. Isıtılmış tavaya sıvı yağ ve tereyağını koyup eritin.
    6. Soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
    7. Soğanlar pembeleşince tavukları ekleyin ve 4 dakika soğanlar ile beraber kavurun.
    8. Havuç, bezelye, kabak ve sarımsakları da birer dakika arayla tavaya ekleyin ve karıştırın.
    9. Son olarak su ile açtığınız salçayı, tuzu ve karabiberi de ekledikten sonra 5 dakika daha ateşte karıştırdığınız harcı kenara alın.
    10. 1 adet yufkayı büyük üçgen olacak şekilde dörde bölün ve ona uygun olacak bir kasenin içerisine kenarlardan da eşit miktarda yufka sarkacak şekilde orta kısmını oturtun.
    11. Yufkanın içerisine tavuklu harcı yerleştirin ve kenarlardan sarkan yufkaları içeriye doğru katlayıp bohçayı kapatın ve ters çevirin.
    12. Ters çevirdiğiniz bohçayı uygun bir borcam veya fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üzerine birer kepçe beşamel sos ve kaşar peyniri koyun.
    13. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kaşar peyniri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin ve servis edin.
  •  

Patlıcandan Lazanya Tarifi

 

Patlıcandan Lazanya Tarifi İçin Malzemeler

Kıymalı Harcı İçin:

  • 2yemek kaşığısıvı yağ
  • 200gramaz yağlı dana kıyma
  • 2dişezilmiş sarımsak
  • 1su bardağıdomates püresi
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1avuçtaze fesleğen(doğranmış)
  • 1/2çay kaşığıkarabiber

Beşamel Sos İçin:

  • 1,5yemek kaşığıtereyağı
  • 1yemek kaşığısıvı yağ
  • 2yemek kaşığıun
  • 1,5su bardağısüt
  • 1/2çay kaşığımuskat cevizi rendesi

Patlıcan Lazanya İçin:

  • 3adetpatlıcan(dilimlenmiş, tuzlu suda bekletilmiş)
  • 1/2çay bardağızeytinyağı
  • 1çay kaşığıtuz
  • 1su bardağırendelenmiş mozzarella peyniri    

    Patlıcandan Lazanya Tarifi Nasıl Yapılır?

    1. Tavada sıvı yağ ile birlikte kıymayı suyunu salıp çekene dek kavurun. Ardından sarımsak ve domates püresini ekleyip pişirmeye devam edin.
      patlicandan-lazanya-2
    2. Harcı tuz, fesleğen ve karabiberle tatlandırıp ocaktan alın.
      patlicandan-lazanya-3
    3. Beşamel sos için yağlarla birlikte unu kokusu çıkana dek kavurun. Ardından üzerine süt ilave edip, sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Tuz ve muskat cevizi rendesi ile tatlandırın.
      patlicandan-lazanya-6
    4. Dilimleyip tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları havlu kağıt ile kurulayın. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizip 190 derece fırında 10 dakika pişirin.
      patlicandan-lazanya-7
    5. Fırından çıkan patlıcanlardan kalıbınızın büyüklüğüne göre taban kısmına birkaç tane dizin ve üzerini beşamel sos ile kaplayın.
      patlicandan-lazanya-8
    6. Üzerine domates sos ve mozzarella peyniri serpiştirip bu şekilde devam ederek kalıbı doldurun. En son üzerine beşamel ve mozzarella peyniri serpiştirin.
      patlicandan-lazanya-11
    7. Patlıcandan lazanyayı 190 derece fırında 25 dakika pişirin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimleyip servis edin. Afiyet olsun!

  •  

Kabak Sote Tarifi

 

Kabak Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy kabak
  • 1 adet kırmızı biber (ben 2 tane kullandım)
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limon
  • Kimyon – karabiber – kekik – pul biber
  • Tuz

    Kabak Sote Tarifi Yapılışı

  • Kabaklarımızı yıkayıp halka halka doğruyoruz. Eğer kabaklar büyük ise keserken küçültebilirsiniz.
  • Soğan 🧅 sarımsak 🧄 ve biberi 🌶 söğüş şeklinde doğruyoruz.
  • Tavaya sıvı yağı ekliyoruz ve doğradığımız soğan ile sarımsağı kavuruyoruz. Daha sonra doğradığımız biberleri kavrulan soğanlara ekliyoruz. Sotelenen karışıma kabakları ekliyoruz.
  • Ara ara karıştırarak kabakların da şişmesini bekliyoruz.
  • Pişen sotemizin içerisine yarım limonu sıkıp ardından baharatları, tuz 🧂- karabiber – kekik – kimyon ve pul biberi ekleyip 10 dk daha kısık ateşte pişirip altını kapatıp servis tabağına alabiliriz.
  • Not : yoğurt ile servisini tavsiye ediyorum ☺️ kabak kalorisi çok düşük olduğundan yoğurt ile tükeminde tokluk süresini uzatır 😉.

    Deneyenlere şimdiden afiyet olsun 💐.

Sünger Tatlısı (Bayrama Hazırlık) Tarifi

 

Sünger Tatlısı (Bayrama Hazırlık) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yumurta
  • 6 yemek kaşığı tozşeker silme
  • 6 yemek kaşığı un tepeleme
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin

  • 3,5 su bardağı tozşeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

    Sünger Tatlısı (Bayrama Hazırlık) Tarifi Yapılışı

  • İlk önce şerbetini yapalım, tozşeker ve suyu tencereye alıp orta ateşte şekeri eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca 20 dakika kaynatın.
  • Bir yemek kaşığı limon suyunu ilave edin beş dakika kadar daha kaynadıktan sonra ocaktan alın ve ılınmaya bırakın.
  • Yumurtaların sarısı ve beyazını ayırın, beyazlarını mikserle çırpın altı kaşık şekeri iki üç defada ekleyerek yumurta beyazı kar gibi oluncaya ve kabarıncaya kadar çırpın.
  • Sarılarını birer birer ilave edin ve sürekli çırpmaya devam edin.
  • Bundan sonra mikseri bırakın sadece teli kullanarak elenmiş unu ve kabartma tozunu yine iki üç defada ekleyerek homojen bir kıvama gelinceye kadar yavaş yavaş karıştırın.
  • Hamurunuz hazır olunca fırın kabını tereyağı ile çok az yağlayın ve unlayın,, hamuru dökün ve düzeltin. , tezgâha bir kaç defa vurarak hava kabarcıklarını çıkarın.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derece de kontrol ederek yaklaşık yarım saat kadar pişirin veya kendi fırınınızın ayarına göre pişirme yapabilirsiniz.
  • Piştikten sonra çıkarın tatlı ılındıktan sonra dilimleyerek üzerine şerbetini dökün, şerbetini çok çabuk çekiyor. , iyice soğuyunca servis yapabilirsiniz, afiyetler olsun.

Yumurtasız Domatesli Ve Biberli Kahvaltılık Tarifi

 

Yumurtasız Domatesli Ve Biberli Kahvaltılık Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 1 er adet yeşil ve kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    Yumurtasız Domatesli Ve Biberli Kahvaltılık Tarifi Yapılışı

  • Domateslerin kabukları isteğe bağlı soyulur ve küp şeklinde doğranır. Biberler ve sarımsak ince ince dilimlenir.
  • Uygun tavada tereyağı eritilir. İnce dilimlenmiş biberler eklenir ve 1-2 dakika sotelenir.
  • Ardından sarımsak eklenir az daha sotelenir. Küp doğranmış domates eklenir ve kapağı kapatılarak domatesler pişirilir.
  • Ardından baharat ve tuzu eklenir. Rendelenmiş kaşar serpilir ve tekrar kapağı kapatılarak kaşar eriyene dek pişirilir.
  • En son üzerine kekik serperek sıcak servis edilir. Afiyet olsun 🤤

Tane Tane Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi

 

Tane Tane Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı arpa şehriye
  • 1.5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3.5 su bardağı su
  • 2.5 çay kaşığı tuz

    Tane Tane Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  • 1.5 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte şehriyelerimizin rengi pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Şehriyelerimizin rengi pembeleşince yıkayıp suyunu süzdüğümüz pirinci ekliyoruz ve yaklaşık 3-5 dakika daha kavuruyoruz ( Pirinci kaşığa alıp geri bırakınca tane tane dökülüyorsa yeterli kavurmuşuz demektir )
  • Pirinci kavururken üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ekliyoruz.
  • Son olarak 3.5 su bardağı suyu da ekleyip su kaynayana kadar orta ateşte pişiriyoruz. Bu esnada tuzunu eklemelisiniz.
  • Su kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp yaklaşık 30 dakika daha pişiriyoruz. Suyunu çekince servise hazır demektir. Afiyet olsun :)