4 Kasım 2021 Perşembe

Şıhılmahşi (Dolmaların Şahı) Tarifi

 

Şıhılmahşi (Dolmaların Şahı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 8-10 adet orta boy kabak
  • 500 gram kıyma
  • 3 orta boy soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Yarım dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sıvıyağ

Üzeri için

  • 1 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Çok az sıvı yağ

    Şıhılmahşi (Dolmaların Şahı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabaklarımızı dolmalık oyup sıvı yağda kızartıyoruz.
  • Diğer tarafta da kıymamızı bir tavaya alıp kavuruyoruz.
  • İçerisine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ katıp yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.
  • Soğanlarımızda kavrulduktan sonra nohut, tuz baharatlar ve maydanozumuzu da katıp ocağımızı kapatıyoruz.
  • Kızaran kabaklarımızı bu kıymalı harçla dolma gibi doldurup tencereye diziyoruz.
  • Üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynadıktan sonra 20 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt ve pulbiberli yağ katıyoruz. Afiyet olsun ☺️.

Kabak Sarması Tarifi

 

Kabak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 3,4 adet çekirdeksiz kabak
  • 250 gram kıyma
  • 1 çay bardağı (ince) bulgur
  • Karabiber
  • Kırmızı pulbiber
  • Tuz
  • Tencereye dizdikten sonra bir domates rendesi üzerine
  • 1 adet büyük boy kuru soğan

Üzeri için

  • Dilerseniz sarımsaklı yada sade yoğurt
  • İnce kıyılmış dereotu

    Kabak Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce kabakları yıkayalım kabuklu bir şekilde ince şeritler halinde keselim.
  • Üzerine tuz döküp bir iki saat bekletelim. Böylece kabaklar yumuşar ve daha kolay sarılır kırılmadan.
  • Daha sonra bol suyla yıkayalım, harcımız için soğanı doğrayalım.
  • Bir kâsede kıyma, sıvı yağ, ince bulgur ve baharatları karıştıralım.
  • Kabakların uç kısmına harcı koyup rulo şeklinde saralım, uç kısımları alta gelecek şekilde tencereye dizelim.
  • Sonra üzerini hafif geçecek şekilde su ve sıvı yağ gezdirip bir domates rendesi koyup bir kapak kapatıp kısık ateşte pişirelim.
  • Piştikten sonra, biraz dinlendirip servis tabağına alalım.
  • Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt ve dereotu koyalım çok yakışıyor.

Un Çorbası (Çok Doyurucu Besleyici) Tarifi

 

Un Çorbası (Çok Doyurucu Besleyici) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Pul biber karabiber
  • Nane
  • Limon tuzu
  • 6 su bardağı kaynamış su (kıvamı koyu gelirse ilave edilebilir)

    Un Çorbası (Çok Doyurucu Besleyici) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce yapacağımız tencereye tereyağını alıp eritelim.
  • Üzerine unu ekleyip pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Salçasını ekleyip baharat ve tuzunu ilave edelim.
  • Biraz karıştırdıktan sonra kaynar suyu kontrollü bir şekilde dökelim. Etrafa sıçrayabilir kıvam alıncaya kadar arada karıştıralım. Dibi tutmasın.
  • En son nane atıp kapatalım.

Mandalina Marmelatı Tarifi

 

Mandalina Marmelatı Tarifi İçin Malzemeler

  • 10-15 adet mandalin
  • 3 su bardağı toz şeker ( 200 ml )
  • Çay kaşığı ucuyla limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

    Mandalina Marmelatı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mandalinalar yıkanır, ve kabukları soyulur. Tek tek ayrılır.
  • Kaynatacağımız tencereye alınır, şekeri eklenir ve suyunu salıp biraz kaynattıktan sonra blendirdan geçirilir. Pürüzsüz olana kadar çekin.
  • Sonra tekrar ocağa alın limon suyu, limon tuzu eklenir, limon tuzu şekerlenmemesi için benden size küçük bir tüyo 😉karıştırılır kaynamaya bırakılır.
  • 15 ila 20 dk arası reçel kıvamını buluncaya kadar kaynatılır.
  • Soğuduktan sonra kavanoza konur.Yapımı pratik, için de katkı malzemesi olmadan gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz marmelatımız hazır👌Afiyetler olsun.

Besleyici Muhallebi (6+) Tarifi

 

Besleyici Muhallebi (6+) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı pirinç unu
  • 1 çay bardağı su
  • 1/3 muz (dilerseniz başka meyve de kullanabilirsiniz)
  • 1 bebe bisküvisi (mümkünse ev yapımı)

    Besleyici Muhallebi (6+) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirinç unu ile suyu kıvam alana kadar pişiriyoruz ve kaseye alıyoruz.
  • Muzu ve bisküviyi çatalla ezerek muhallebinin içerisine karıştırıyoruz.Afiyet bal şeker olsun miniklere 🥰.

Su Böreği (Yok Böyle Tarif) 2 Tepsilik Tarifi

 

Su Böreği (Yok Böyle Tarif) 2 Tepsilik Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su ve dibinde tekrar su az bişi daha
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un
  • 1 tatlı kaşığı yağ

    Su Böreği (Yok Böyle Tarif) 2 Tepsilik Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Malzemeleri tek tek ilave edip önce sıvıları sonra unu ve tuzu ilave edip yoğuralım.20 tane beze çıktı benden 10ar 10ar şeklinde 2 tepsilik ayarladım.
  • Önce bir tepsilik börek için 10 tane bezeyi tepsimizin boyutu kadar açıyoruz.
  • İnce hamur olmasına, kopmamasına dikkat edelim.
  • Daha sonra büyük tencereye 4-5 litre olacak şekilde su dolduralım kaynamasını bekleyelim.
  • O arada hamur açma işimiz bitmiş olsun ama birbirine yapışmamaya dikkat edelim.
  • O arada bir kenara da tam ocağın yanına gene aynı şekilde soğuk su ayarlayalım.
  • Önce sıcak suya hamurumuzu katlamadan düz bir şekilde atalım, ister tüm olarak atın ister 2ye 4e bölün, o şekilde pişirin, sıcak suya attığınız hamurları 3-4 dakika ocağın üstündeki sıcak suya atalım.
  • Daha sonra o sudan alır almaz soğuk suyun içine atalım.
  • Ordan da aldıktan sonra ben suyu aksin diye baska böyle yapan var mı bilmiyorum kevgiri ters çevirip onun üstüne koyuyorum fazla suyu akıyor.
  • Daha sonra böyle böyle aralarına tereyağ ve sıvı yağ sürüyorum 10 kat yapıyorum. Ben hepsini pişiriyorum kimi altına da üstüne de pişirmeden hamur koyanlar var, sadece kapak dediğimiz üstüne koyanlar var isteğe bağlı.
  • Sonra tepsimiz hazır, ortasına bir çizik atıp atıyorum fırına.180-200 derecede pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Fasulye Diblesi Tarifi

 

Fasulye Diblesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg fasulye
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tane domates
  • 1 tane orta boy soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Tuz
  • Pulbiber 

    Fasulye Diblesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeleri ayıklayıp görseldeki gibi küçük küçük kesiyoruz.
  • Daha sonra yağda soğanları kavurup salçaları ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.
  • Sonra küp küp doğradığımız domatesleri ekliyoruz pişiriyoruz ve fasulyeleri ekleyip iyice salçayı yedirerek karıştırıyoruz, pirinçleri ekliyoruz.
  • Tuz ve pulbiberi kendi damak zevkinize göre ekliyoruz.
  • Kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Yoğurtla servis edebilirsiniz.

Karnabahar Köftesi Tarifi

 

Karnabahar Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • Orta boy karnabahar
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • Yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu yada ekmek içi
  • Çeyrek demet maydanoz(İnce kıyılmış)
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Karnabahar Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karnabaharlarımızı tencerede haşlayıp süzelim. Ardından derin bir kaseye alıp çatalla edelim.
  • Sırasıyla diğer malzemeleri ilave edip güzelce yoğuralım. Cıvık olursa un ilavesi yapılabilir.
  • Harcımızı buz dolabında 20 dakika dinlendirelim. Dinlenen harca şekil verelim.
  • Yağımızı tavaya alıp köftelerimizi önlü arkalı kızartalım.
  • Yanına sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Dolu Dolu Pizza Tost Tarifi

 

Dolu Dolu Pizza Tost Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet lavaş
  • 1 kase rendelenmiş kasar peyniri
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 6-7 dilim sucuk

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4 yemek kaşığı ketçap
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Dolu Dolu Pizza Tost Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri dilediğiniz boyut şeklinde kesin.
  • Tost makinesinde sucuk ve dilimlediğiniz sebzeleri 1-2 dakika kadar pişirin.
  • Ardından kenara kesme tahtanın üzerine alın.
  • Sos için gerekli malzemeleri bir kaseye alıp karıştırın.
  • Lavaşın içine ince bir kat sostan sürün.
  • Ardından içini bol bol rendelenmiş kasar peyniri, sucuk ve sebzelerle doldurun.
  • Tekrardan rendelenmiş kasar peyniri doldurun.
  • Lavası katlayıp tost makinesinde peynirler eriyene kadar pişirin. Afiyet olsun 🤗❤️

Aynı Tepside Tam 3 Çeşit: Pratik Akşam Menüsü Tarifi

 

Aynı Tepside Tam 3 Çeşit: Pratik Akşam Menüsü Tarifi İçin Malzemeler

SEBZELİ TAVUK;

  • 2 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 500 gr kemiksiz tavuk pirzola
  • 1 su bardağı konserve bezelye
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz

SOĞAN GÖMME;

  • 20 adet arpacık soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı su

AYVA TATLISI;

  • 2 adet ayva
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • Yarım çay bardağı su
  • Ayva çekirdekleri

Hazırlık aşamasında ayvaların kararmaması için;

  • 1 kase su
  • 1 adet limon suyu

    Aynı Tepside Tam 3 Çeşit: Pratik Akşam Menüsü Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yemeğimizi hazırlayalım. Bunun için kabuklarını soyduğumuz patateslerimizi ne çok büyük ne de çok küçük olacak şekilde küpler halinde doğrayalım ve fırın torbasına alalım.
  • Ardından havucu da ince halka şeklinde doğrayalım ve patateslerin üzerine alalım.
  • Tavuk pirzolamızı da doğrayıp fırın torbamıza alalım. Üzerine konserve bezelyemizi de ilave ettikten sonra baharatları, salçayı ve sarımsakları da ilave edelim ve fırın poşetinin ağzını kapatalım.
  • Elimizle tüm malzemelerin karışmasını sağladıktan sonra fırın tepsisine alalım.
  • Soğan gömmesi için fırın torbasına arpacık soğanları alalım.
  • Sarımsaklar, tuz ve  zeytinyağını da ekledikten sonra fırın torbasını kapatarak karıştıralım ve onu da tepsimize yerleştirelim.
  • Ayva tatlısı için ayvalarımızın kabuklarını soyalım ve ayvalarımızı dilimleyerek torbamıza alalım. Ayvaların çekirdeklerini tatlımıza renk vermesi için kullanacağız bu yüzden bir kenara ayıralım. Bu aşamada ayvalarınızı dilimledikçe limonlu suya alırsanız diğer ayvaları dilimlerken kararmasını engellemiş olursunuz.
  • Karanfilleri, çubuk tarçını, toz şekeri, suyu ve ayva çekirdeklerini de fırın torbasına alalım.
  • Tüm malzemelerimizi karıştırarak ayva tatlımızı da fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Fırın torbalarının üzerine kürdan ile delikler açalım, tepsimizi 180°C fırında, alt-üst fansız ayarda pişmeye bırakalım.
  • 15 dakika sonrasında soğanlarımızı fırından alalım. Sosu için tavaya zeytinyağı, kimyon, pul biber, kekik ve kırmızı toz biberi alarak karıştıralım.  Soğanları da üzerine ilave ederek bir kaç dakika yağda çevirelim. Nar ekşisini de ilave ettikten sonra suyu da ilave edelim ve 2-3 dakika bu şekilde kaynatalım.
  • Pişen yemeklerimizi fırından alarak servis aşamasına geçelim.
  • Soğan gömmesinin tabanı için süzme yoğurt ve tuzu karıştırarak servis tabağına alalım.
  • Üzerine ilk sıcaklığı çıkan soğanlarımızı ekleyelim. Sosundan da bolca üzerine gezdirelim.
  • Yemeğimizi ve tatlımızı da servis tabaklarına aldıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Limonlu Muhallebi Tarifi

 

Limonlu Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı şeker
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • 2 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 paket  vanilin 

    Limonlu Muhallebi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ocağa aldığımız uygun bir tencereye süt, mısır nişastası, un, toz şeker, zerdeçal ve yıkayıp rendelediğimiz limon kabuklarını alalım.
  • Karıştırarak muhallebimiz kaynayana kadar pişirelim.
  • Muhallebimiz kaynamaya başlayınca üzerine tereyağı, limon suyu ve vanilini ekleyerek pişirmeye devam edelim.
  • Ardından muhallebimizi ocaktan alalım ve servis kaplarımıza paylaştıralım.
  • Dilediğimiz şekilde süsleyerek limonlu muhallebilerimizi servis edelim. Afiyet olsun!

Soğan Dolması Tarifi

 

Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 350 gram kıyma
  • 6 adet orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 1 bağ taze soğan
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 küçük kase domates sosu
  • 1 su bardağı zeytinyağı

    Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanları tam merkeze kadar tek taraflı kesip kaynar suyun içine atıp haşlanmasını bekliyoruz.
  • Soğanlar haşlanırken, iç malzemeleri hazırlamaya başlıyoruz. Kıymamızı, pirincimizi, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice karıştırıyoruz.
  • İçine zeytinyağı, taze soğan, maydanoz, domates sosunu da ekleyerek karıştırma işlemini bitiriyoruz.
  • Haşlanmış olan soğanlarımızı tek tek ayırıyoruz. Daha sonra içerisini harcımızla doldurup sarıyoruz.
  • Pişirmek üzere tenceremize sıralıyor. Üzerine salçalı zeytinyağlı sosumuzu ekleyerek pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Acılı Ezme Tarifi

 

Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kurunane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber (Acı)
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Maydonoz (İnce kıyılmış)

Salatası için

  • 2 büyük domates
  • 1 büyük kuru soğan
  • 3 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil biber (Acı)
  • 2 büyük diş sarımsak

    Acılı Ezme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sosunu hazırlayalım.
  • Bir kaba salça zeytinyağını ilave edelim iyice karıştıralım.
  • Sos için olan diğer tüm malzemeleri ekleyip tekrar karıştıralım sos hazır.
  • Bir kenara alalım.
  • Rondoya kuru soğanı alıp çekelim.
  • Ardından domates ve diğer malzemeleri tek tek rondodan çekelim geniş bir kaba alalım.
  • Salçalı sosu domatesli harca dökelim güzelce harmanlayalım.
  • Servis tabağına ezmeyi alalım. Yapımı oldukça kolay ezmemiz hazır 👍😊.