12 Ocak 2022 Çarşamba

Zeytinyağlı Lezzetli Lahana Sarması Tarifi

 

Zeytinyağlı Lezzetli Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet 1.700 gram sarmalık lahana

İç malzemesi;

  • 2 su bardağı pirinç/ 330gr.
  • 2 tepeli dolusu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 100ml
  • 1 büyük boy kurusoğan
  • 3-5 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 Türk kahve fincanı kadar su

Üzeri için sos;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1/4 (çeyrek) su bardağı sıvı yağ ( 4-5 yemek kaşığı kadar)
  • 2 su bardağı su

    Zeytinyağlı Lezzetli Lahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle lahananın kök kısmını bıçak ile oyup çıkaralım, büyükçe bir tencereye bolca su ekleyip kaynatalım.
  • 1 yemek kaşığı tuz ilave edelim ve lahananın yaprakları teker teker ayırarak kaymayan suya teker teker bırakıp 1- 2 dakika kadar haşlayalım.
  • Çok fazla haşlamayın aksi halde yapraklar erir hafif diriliğini kaybedene kadar haşlamanız yeterli .
  • Haşladığımız yaprakları sıcak sudan alıp soğuk bırakalım yoksa sıcaklığı ile pişmeye devam edeceklerdir.
  • Haşlama işlemi bittikten sonra iç harcının yapımına geçelim; tavaya sıvı yağını alıp ısıtalım yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edelim ve soğanlar hafif renk değiştirene kadar kavuralım.
  • Üzerine salçayı ilave edelim bir iki defa çevirdikten sonra yıkanmış olan pirinçi rendelenmiş sarımsağı ve baharatları ekleyelim.Bir kaç tur karıştıralım.
  • Son olarak bir kahve fincanı suyu ilave edip karıştırarak suyunu çekmesini sağlayalım.
  • Kullanmak isterseniz yarım demet maydanoz ekleyebilirsiniz ,ardından iç harcımızı kenara alalım biraz soğusun.
  • O arada lahananın yapraklarının sert olan damarlı kısımlarını bıçakla kesip alalım ve avuç içi büyüklüğünde parçalara bölelim .
  • Daha sonra hiç harcımızdan bir tatlı kaşığı alıp bir yaprak içine ekleyelim ve yuvarlayıp parmak şeklinde saralım.
  • Bütün iç harcı ve yaprakları bu şekilde hazırlayalım .
  • Ardından sos malzemelerini bir kapta ezip çırpalım sarmaların üzerine gezdirelim .
  • 2 bardak su ilave edip kapağı kapatalım ve ocak üzerine alalım.
  • Öncelikle orta ateşte kaynamaya bırakalım ,kaynama noktasına geldikten sonra ocağı tamamen kısalım ve pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 55 -60 dakika pişirelim .

Mor Lahana Salatası Tarifi

 

Mor Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • Orta boy mor lahananın yarısı
  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay bardağı mısır
  • 10 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2-3 yemek kaşığı mayonez (isteğe bağlı)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limonun suyu
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

    Mor Lahana Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Lahanayı bıçak yardımıyla ince ince doğrayın.
  • Bir tavaya 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip lahanayı çok öldürmeden yaklaşık 7-8 dakika kavurun.
  • Havucu da ekleyip bir iki dakika kavurun ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve tuzu karıştırın.
  • Lahana ve havuç karışımını yoğurt karışımına ekleyin, doğranmış maydanoz ve mısırı da ekleyip karıştırın.
  • Kaseye koyun ve tabağa ters çevirip servis edin.
  • Afiyet şifa olsun.

Unlu Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Unlu Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Unlu Yoğurt Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir tencereye un, yoğurt ve yumurtayı alarak pütürsüz bir karışım olana kadar çırpalım.
  • Üzerine 5 su bardağı soğuk suyu ilave edelim. 5 bardak su ile çorbanın kıvamı gayet iyi oluyor. Evde tavuk suyunuz varsa 1-2 bardak su yerine tavuk suyunu eklemeniz çorbanızın lezzetini arttıracaktır.
  • Çorba kaynayana kadar sürekli karıştırarak orta ateşte pişmeye bırakalım.
  • Çorbamız kaynamaya başlayınca tuzu da ilave edelim ve 1-2 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
  • Pişen çorbamızı 10-15 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Üzerinin sosu için küçük bir tavada yağı ısıtalım.  Pul biber ve naneyi ilave ederek kızdıralım ve ocaktan alalım.
  • Kaselere aldığımız çorbamızın üzerine sosumuzdan gezdirerek servis edelim. Dilerseniz sosu tencereye de boşaltabilirsiniz. Afiyet olsun!

Tavuk Kapama (Lokum) Tarifi

 

Tavuk Kapama (Lokum) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 10 adet tavuk budu
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 7 su bardağı su
  • Defne yaprağı

    Tavuk Kapama (Lokum) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuklarımızı düdüklü tencereye alalım. İçerisine 1 yemek kaşığı salça, defne yaprağı ve 7 su bardağı döküp haşlanana kadar pişirelim.
  • Pişen tavuklarımızı düdüklüden dikkatlice bir tabağa çıkarıp, tavuk suyunu bir sürahiye dolduralım.
  • Bulguru için; tencereye tereyağı ve sıvı yağı alalım. İçerisine küp küp doğranmış soğanı alıp pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Ardından biberleri ilave edip 1 dakika kadar karıştıralım. Domatesleri ilave edip 1 2 dakika karıştırdıktan sonra yıkadığımız bulguru ekleyelim.
  • Güzelce kavurup ocaktan alalım. Tepsiye bulgurumuzu döküp içerisine haşladığımız tavuk butlarını dizelim. Üzerine ayırdığımız suyu her tarafına gelecek şekilde dökelim.
  • Butlarımıza 1 tatlı kaşığı salçayı hafif suda açıp fırça yardımıyla sürelim. 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Arada bulgurun suyunu kontrol edelim. Suyu az ise az sıcak su ilave edelim. Yaklaşık 35-40 dakikada hazır. Afiyet olsun.

11 Ocak 2022 Salı

Börek Tadında Enfes Soğanlı Gözleme Tarifi

 

Börek Tadında Enfes Soğanlı Gözleme Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • Alabildiği kadar un (yaklaşık 3,5-4su bardağı)

İç harcı için;

  • 5-6 adet orta boy kuru soğan
  • 4-5 yemek kaşığı menemen (domates püresi) veya 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası(veya ikisinin karışımı)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Üzerine;

  • 1 tatlı kaşığı kadar tereyağ 

    Börek Tadında Enfes Soğanlı Gözleme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için uygun kap alalım.
  • Ilık su ve sütü ,üzerine şeker ilave edelim,mayayı ilave edip karıştıralım. Bütün malzemelerin erimesi gerekiyor.
  • Karışımın üzerine azar azar un ilave edelim,yumuşak ele yapışmayan hamur yoğuralım.
  • Üzerine bez ile örtelim ve dinlendirelim yaklaşık 30 dakika.
  • Diğer taraftan soyulmuş soğanları ikiye bölüp ay şeklinde doğrayalım ve yarımı tekrar ikiye bölelim,veya yarım ay şeklinde de kalabilir, tercih sizin.
  • Sıvı yağı tavaya alalım üzerine soğanları ilave edelim ,kavuralım.
  • Soğanları çok öldürmeden salça,buzlukta domates varsa domates püresi vs. kullanabilirsiniz ben konserve menemen kullandım(biberli),kavurmaya devam edelim.
  • Tuzunu,baharatlarını ayarlayıp kapatalım ocağı.
  • Hamurumuz dinlendi ,küçük bezelere ayırıp açalım merdane yardımı ile.
  • Yuvarlak ince açtıktan sonra yarısına bol soğanlı harçtan koyalım.
  • Diğer yarımı ile kapatalım,yağsız tavada arkalı önlü pişirelim.
  • Piştikten sonra üzerine tereyağ gezdirelim. Sıcak sıcak servis edelim.

Mor Lahana Havuç Tarator (Portakal Yatağında) Tarifi

 

Mor Lahana Havuç Tarator (Portakal Yatağında) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bardak rendelenmiş mor lahana
  • 3 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Dereotu
  • 2 adet portakal

    Mor Lahana Havuç Tarator (Portakal Yatağında) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mor lahana ve havuç rendelenir,  ayrı ayrı tavada 5dk kadar kavurulur.
  • Ilındıktan sonra sarımsak ezilir, yoğurt, mayonez ile karıştırılır .
  • Üzerine dereotu ilave edilir .
  • Portakallar yuvarlak şekilde dilimlenir .
  • Üzerlerine ilk önce mor lahana sonra havuç tarator eklenir .
  • Buzdolabında yarım saat dinlendirilir afiyet olsun.

Bulgurlu Tavuk Kapama Tarifi

 

Bulgurlu Tavuk Kapama Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet tavuk baget
  • 7 su bardağı su
  • 1 adet defne yaprağı
  • Tuz
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Zeytinyağ
  • Karabiber, kimyon, kekik
  • Tuz
  • 4,5-5 su bardağı tavuksuyu
  • 1 adet domates
  • 2 adet yeşilbiber

Tavukların üzerine sürmek için:

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağ 

    Bulgurlu Tavuk Kapama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları 7 su bardağı su, tuz ve defne yaprağı ile birlikte haşlayıp bagetlerin derilerini ayırıyoruz.
  • Ayrı bir tencerede zeytinyağında yemeklik soğanları soteliyoruz.
  • Üzerine minik küp doğranmış kapya biberi ekleyip biraz daha soteliyoruz.
  • Üzerine salçayı ekleyip kavuruyoruz.
  • Yıkanmış bulguruda ekleyip 2-3 dakika kavurup baharat ve tuzla tatlandırıp bulguru tepsiye alıp yayıyoruz.
  • Yaklaşık 5 su bardağı tavuk suyunu üzerine gezdiriyoruz.
  • Bagetleri aralıklı yerleştirip aralarına biber ve domates dilimleri yerleştiriyoruz.
  • Bagetlerin üzerine fırça yardımıyla yoğurt, salça ve zeytinyağ karışımını sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstü açık şekilde suyunu çekene kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişiriyoruz. Suyu az gelirse ekleme yapılabilir.
  • Afiyet olsun 🤗.

Beyti Kebap Efsane Lezzet Tarifi

 

Beyti Kebap Efsane Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet el açması hazır yufka

Köftesi için:

  • 450 gr.kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağına yakın galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı salça (biber, domates karışık)
  • Çay kaşığının ucuyla karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Karabiber-pulbiber-kimyon

Yufkayı yağlamak için:

  • 2,5 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için:

  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı domates sosu
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik

Servis esnasında:

  • Yoğurt

    Beyti Kebap Efsane Lezzet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle beytimizin köftesi için soğan ve sarımsağı rendeleyelim, kıyma ve diğer malzemelerle birlikte güzelce yoğuralım çok katı olursa bir yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz.
  • Üzerini streçle kapatıp buzdolabında 1 saat kadar bekletelim.
  • Köftelik harcımızdan limon büyüklüğünde parçalar alıp uzun köfte şekli vererek yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
  • Köfteler pişerken birazcık küçüleceğinden dolayı çok ince yapmayalım. (fotoğraflara bakınız) hazırlanan köfteleri önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirelim.
  • Köfteler pişerken tereyağını eritelim, yufkaları ortadan ikiye keselim. Kişi başı yarım yufka yeterli oluyor.
  • Yufkamızın yarım parçasını tezgaha alalım üzerine fırçayla tereyağı sürelim pişen köfteleri geniş kenarına dizelim iki köşesini üzerine katlayıp rulo yapalım ve verev şeklinde kesip tepsiye dizerek üzerine tereyağı sürüp tekrar sıcak fırına, üzeri pembeleşene kadar koyalım. (15 dakika kadar).
  • Sosu için artan tereyağına sos malzemelerini ilave ederek pişirelim koyu olursa çok az sıcak su ilave edelim.
  • Pembe pişen beyti kebabını servis tabaklarına alalım üzerlerine sostan gezdirip tabağın ortasına yoğurt koyarak sıcak servis yapalım.
  • Beyti kebabımız nefis oldu, yiyenlerden tam not alan bu lezzeti sizlerle paylaşmak istedim. Afiyet olsun.
  • Not: köftelik harcımıza birazcık karbonat koyarsak köftelerimiz küçülmeden pişecektir.

Sıvıyağlı Hanımeller Kurabiye Tarifi

 

Sıvıyağlı Hanımeller Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

    Sıvıyağlı Hanımeller Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzemeleri karıştırın.
  • Unu kontrollü ilave edin ve yoğurun yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı bir şekilde dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kurabiyeler kabarana kadar pişirip fırından alın altı düz bir bardakla kurabiyelerin üzerine bastırıp tekrar fırına verin.
  • Üzeri iyice pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Katı yağ ile yapılan kurabiyelere göre biraz daha fazla pişmesi gerekiyor ki içi çiğ kalmasın.
  • Afiyet şifa olsun.

Domates Çorbası Tarifi

 

Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 kase domates rendesi
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 5-6 dal maydanoz
  • 100 g kaşar peyniri

    Domates Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize tereyağı, zeytinyağı ve unu alıp ocağın altını açıyoruz. Unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Salça ve toz kırmızı biber ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
  • Rendelenmiş domatesi ekleyip iki dk kadar karıştırıyoruz.
  • Önce su sonra sütü ekliyoruz. Suyun kıvamını çorbamızın kıvamına göre ayarlıyoruz.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp blenderdan geçiriyoruz. 5 dk kısık şekilde kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz.
  • Kaşar peyniri rendesi ve maydanoz ile servis ediyoruz.
  • Afiyet olsun 🌸.