12 Ocak 2022 Çarşamba

Zeytinyağlı Lezzetli Lahana Sarması Tarifi

 

Zeytinyağlı Lezzetli Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet 1.700 gram sarmalık lahana

İç malzemesi;

  • 2 su bardağı pirinç/ 330gr.
  • 2 tepeli dolusu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 100ml
  • 1 büyük boy kurusoğan
  • 3-5 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 Türk kahve fincanı kadar su

Üzeri için sos;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1/4 (çeyrek) su bardağı sıvı yağ ( 4-5 yemek kaşığı kadar)
  • 2 su bardağı su

    Zeytinyağlı Lezzetli Lahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle lahananın kök kısmını bıçak ile oyup çıkaralım, büyükçe bir tencereye bolca su ekleyip kaynatalım.
  • 1 yemek kaşığı tuz ilave edelim ve lahananın yaprakları teker teker ayırarak kaymayan suya teker teker bırakıp 1- 2 dakika kadar haşlayalım.
  • Çok fazla haşlamayın aksi halde yapraklar erir hafif diriliğini kaybedene kadar haşlamanız yeterli .
  • Haşladığımız yaprakları sıcak sudan alıp soğuk bırakalım yoksa sıcaklığı ile pişmeye devam edeceklerdir.
  • Haşlama işlemi bittikten sonra iç harcının yapımına geçelim; tavaya sıvı yağını alıp ısıtalım yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edelim ve soğanlar hafif renk değiştirene kadar kavuralım.
  • Üzerine salçayı ilave edelim bir iki defa çevirdikten sonra yıkanmış olan pirinçi rendelenmiş sarımsağı ve baharatları ekleyelim.Bir kaç tur karıştıralım.
  • Son olarak bir kahve fincanı suyu ilave edip karıştırarak suyunu çekmesini sağlayalım.
  • Kullanmak isterseniz yarım demet maydanoz ekleyebilirsiniz ,ardından iç harcımızı kenara alalım biraz soğusun.
  • O arada lahananın yapraklarının sert olan damarlı kısımlarını bıçakla kesip alalım ve avuç içi büyüklüğünde parçalara bölelim .
  • Daha sonra hiç harcımızdan bir tatlı kaşığı alıp bir yaprak içine ekleyelim ve yuvarlayıp parmak şeklinde saralım.
  • Bütün iç harcı ve yaprakları bu şekilde hazırlayalım .
  • Ardından sos malzemelerini bir kapta ezip çırpalım sarmaların üzerine gezdirelim .
  • 2 bardak su ilave edip kapağı kapatalım ve ocak üzerine alalım.
  • Öncelikle orta ateşte kaynamaya bırakalım ,kaynama noktasına geldikten sonra ocağı tamamen kısalım ve pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 55 -60 dakika pişirelim .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder