Zeytinyağlı Lezzetli Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet 1.700 gram sarmalık lahana
İç malzemesi;
- 2 su bardağı pirinç/ 330gr.
- 2 tepeli dolusu yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ 100ml
- 1 büyük boy kurusoğan
- 3-5 diş ezilmiş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 Türk kahve fincanı kadar su
Üzeri için sos;
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 (yarım) su bardağı su
- 1/4 (çeyrek) su bardağı sıvı yağ ( 4-5 yemek kaşığı kadar)
- 2 su bardağı su
Zeytinyağlı Lezzetli Lahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle lahananın kök kısmını bıçak ile oyup çıkaralım, büyükçe bir tencereye bolca su ekleyip kaynatalım.
- 1 yemek kaşığı tuz ilave edelim ve lahananın yaprakları teker teker ayırarak kaymayan suya teker teker bırakıp 1- 2 dakika kadar haşlayalım.
- Çok fazla haşlamayın aksi halde yapraklar erir hafif diriliğini kaybedene kadar haşlamanız yeterli .
- Haşladığımız yaprakları sıcak sudan alıp soğuk bırakalım yoksa sıcaklığı ile pişmeye devam edeceklerdir.
- Haşlama işlemi bittikten sonra iç harcının yapımına geçelim; tavaya sıvı yağını alıp ısıtalım yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edelim ve soğanlar hafif renk değiştirene kadar kavuralım.
- Üzerine salçayı ilave edelim bir iki defa çevirdikten sonra yıkanmış olan pirinçi rendelenmiş sarımsağı ve baharatları ekleyelim.Bir kaç tur karıştıralım.
- Son olarak bir kahve fincanı suyu ilave edip karıştırarak suyunu çekmesini sağlayalım.
- Kullanmak isterseniz yarım demet maydanoz ekleyebilirsiniz ,ardından iç harcımızı kenara alalım biraz soğusun.
- O arada lahananın yapraklarının sert olan damarlı kısımlarını bıçakla kesip alalım ve avuç içi büyüklüğünde parçalara bölelim .
- Daha sonra hiç harcımızdan bir tatlı kaşığı alıp bir yaprak içine ekleyelim ve yuvarlayıp parmak şeklinde saralım.
- Bütün iç harcı ve yaprakları bu şekilde hazırlayalım .
- Ardından sos malzemelerini bir kapta ezip çırpalım sarmaların üzerine gezdirelim .
- 2 bardak su ilave edip kapağı kapatalım ve ocak üzerine alalım.
- Öncelikle orta ateşte kaynamaya bırakalım ,kaynama noktasına geldikten sonra ocağı tamamen kısalım ve pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 55 -60 dakika pişirelim .