17 Ocak 2022 Pazartesi

Trabzon Usulü Mis Gibi Pırasa Tavası Tarifi

 

Trabzon Usulü Mis Gibi Pırasa Tavası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane pırasa (saplarını yemek yapmıştım yapraklarını değerlendirdim saplarıylada olur )
  • 1 çay bardağı su veya soda
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 2 tane yumurta

Kızarmak için ;

  • Sıvı yağ

    Trabzon Usulü Mis Gibi Pırasa Tavası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pırasaları ince doğrayın güzelce yıkayıp suyunu süzün.
  • Yoğurma kabına yumurtaları kırıp soda veya su ile çırpın.
  • Tuzunu ve mısır ununu ekleyip karıştırın .
  • Sonra pırasaları ekleyin .
  • Elinizle iyice yoğurun .
  • Sonra tavaya yağ dökün hamuru tavaya yayın kapağını kapatın.
  • Orta ateşte yavaş yavaş çevirerek pişirin.
  • Çevirecek olduğunuz kapağı hafif yağlayın yapışmasın.
  • Çevirdikten sonra tavayı tekrar yağlayın ben üç dört kere çevirin.
  • Pişince biraz dinlendirin kesip servis edebilirsiniz.
  • İsterseniz üzerine kaşar rendelenir yada üzerine süzme yoğurt dökülüp servis edebilirsiniz yada farklı malzemeler de ekelenilir ama ben orjinalini paylaşmak istedim denerseniz pişman olmazsınız sağlıcakla afiyette kalın.

Patates Yatağında Tavuk Sote (Nefis Tad Bayılcaksınız) Tarifi

 

Patates Yatağında Tavuk Sote (Nefis Tad Bayılcaksınız) Tarifi İçin Malzemeler

5 porsiyon patates topları için:

  • 800 gram patates
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı kasar peyniri
  • Tuz, kekik, muskat ve karabiber

Tavuk sotesi için;

  • 400 gram adet tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı bezelye
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet küçük kapya
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • İsteğe göre baharat benim kullandığım> kekik, kırmızı toz biber, köri, karabiber ve tuz

Salçalı sosu için:

  • 1 tatlı kaşığı salça + yarım su bardağı
  • Sıcak su

    Patates Yatağında Tavuk Sote (Nefis Tad Bayılcaksınız) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesler yumuşayana kadar haşlayalım. Bu arada tavuk sote için sıvı yağ tavaya ilave edip kızdıralım. Ardından kuş başı doğranmış tavukları tavaya alıp rengi dönene kadar kavuralım.
  • Soğan ve sarımsak ekleyip devam soteleyelim. Biberleride ekleyip 1-2 dk daha soteleyelim. Son olarak bezelye salça, tuz ve baharatlar ekleyip ve bir iki aşım daha pişirip ocaktan alalım.
  • Haşlanan ve ılık olan patateslerin kabuğu soyup ezelim. Üzerine kasar peyniri, süt, tuz ve baharat eklenir, tekrar harmanlandırır.
  • Harçtan eşit parçalar alıp top şekli verelim. Sonra ortasına çukur acalım (ister bardakla ister kaşıkla) ve üzerine tavuk soteden yerleştirelim.
  • Kaşar peyniri üzerine serpip, suyla açtığımız salça sosu fırın kabına dökelim.
  • Önceden işitilmiş 200 derece fırında sadece peyniri eriyip renk alana kadar pişirelim.
  • Porsiyonluk olduğu için daha rahat servis yapılıyor. Mutlaka ilk sıcağı çıktığında servis edin!.
  • Not: Fırın alt üst ayarda olmasın patates erime yapar – mümkünse üstü açmanız yeterli.

Muhteşem Bir Meze Soğan Kavurma Tarifi

 

Muhteşem Bir Meze Soğan Kavurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-7 tane kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yeşil biber, tercihe bağlı acı biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağ
  • Bir tutam maydanoz, nane
  • Tuz ve baharatlar (kimyon, kekik, karabiber )

Muhteşem Bir Meze Soğan Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Soğanlar iri iri doğranır.
  2. Uygun bir tavaya alınıp sıvı yağ eklenir.
  3. Kısık ateşte ağır ağır kavrulur.
  4. Kavrulan soranların üzerine biberler eklenir. 3-4 dakika kavrulur.
  5. Zeytin yağ, nar ekşisi tuz ve baharatlar eklenir.
  6. Maydanoz nane isteğe bağlı eklenir.
  7. Bulgur pilavı ile et yemekleri ile çok güzel gider.Afiyet olsun⚘

Biberli Ekmek (Hayran Bıraktıracak Lezzette) Tarifi

 

Biberli Ekmek (Hayran Bıraktıracak Lezzette) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 paketi instant maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ/zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un

Üzerinin harcı için;

  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik zeytinyağ
  • Yarım çay bardağı susam
  • 1 çay bardağı çökelek(yada lor peyniri)
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber(baharat oranını isterseniz artırabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (acı seviyorsanız sadece biber salçası kullanın)
  • İsteğe göre yarım çay bardağı dövülmüş ceviz (ben kullanmadım)
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak (orjinalinde yoktu tavsiye ediyorum)
  • Yeterince tuz

    Biberli Ekmek (Hayran Bıraktıracak Lezzette) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına ılık su, ılık süt, şeker ve maya alarak karıştırılır ve 5-6 dakika mayanın aktifleşmesi için bekletelim.
  • Sıvıyağ, tuz koyulur karıştırılır.
  • Un azar azar ilave edilir ele yapışmayan fakat yumuşak bir hamur elde edelim üzerini kapatarak 40-45 dk mayalanması için bekletelim.
  • Üzerinin harcı için uygun karıştırma kabına ince doğranmış yada rondodan çekilmiş soğan, dilerseniz ceviz içi, rendelenmiş sarımsak, küçük doğranmış maydanoz, zeytinyağ, domates salçası, biber salçası peynir, susam, tuz ve baharatlar alınarak karıştırılır.
  • Mayalanan hamuru bir kaç dakika maya kokusunun çıkması için yoğuralım, fırın kağıtı serili tepsiye hamurdan koyalım ve arada elinizi çok az yağlayarak tepsi büyüklüğünde hamuru elimizle açalım.
  • Hamurun üzerini tamamen kaplayacak biçimde harcı yayalım ve elimizle hafifçe bastıralım.
  • 200 derece önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında yaklaşık 25-30 dk arası pişirelim.
  • Fırından çıkarttığım biberli ekmeğin üzerine ben temiz bir bez örterek birkaç dakika bu şekilde beklettim.
  • Yaptığım bu ölçü ile bir tepsi çıkıyor dilerseniz iki katı yaparak daha fazla elde edebilirsiniz.
    Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun ❣️.

Beşamel Soslu Ispanaklı Patates Bu Tada Bayılacaksınız Tarifi

 

Beşamel Soslu Ispanaklı Patates Bu Tada Bayılacaksınız Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-8 orta boy patates (büyüklüklerine göre)
  • 1 bağ ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz ,karabiber ,kırmızıbiber
  • Sıvı yağ

Beşamel sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz karabiber

    Beşamel Soslu Ispanaklı Patates Bu Tada Bayılacaksınız Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak ben patatesleri çiğden kullanıyorum çok kalın doğramayın foto ekledim o kalınlık yeterli.
  • Kare borcam kullanabilirsiniz bu ölçülerle ben kelepçeli bir kek kalıbı kulandım ama ıspanağın suyu akabilir o yüzden tavsiye etmem.
  • İlk olarak borcamı yağlıyoruz .
  • Fırçayla ve patatesleri ekleyip tuz karabiber ekleyip harmanlıyoruz.
  • Borcamın altı patatesler oluşturacak. Patatesler bekleyedursun.
  • Geniş bir tavada birazcık sıvı yağında küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsağı kavuruyoruz.
  • Daha sonra küçük küçük doğranmış kapya biberi ekleyip soteliyoruz ve doğranmış ıspanağı da kavuruyoruz.
  • Baharatları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Ispanak kavrulunca patateslerin üzerine yayıyoruz.
  • Beşamel sosunu hazırlayalım.
  • Geniş bir tencerede unu tereyağında rengi dönene kadar kavuruyoruz ve sütü yavaş yavaş ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. Pürüzsüz olması şart. Kıvamını alınca tuz ve birazcık karabiber ekliyoruz.
  • Beşamel sosunu da ıspanağın üzerine gezdiriyoruz.
  • Her yere dağıttıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • İlk sıcaklığının çıkmasını ve kendini toparlamasını bekleyin servis etmeden aceleniz yoksa. Afiyet bal şeker olsun.

Turp Mezesi Tarifi

 

Turp Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet orta boy kırmızı turp
  • 1 adet limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Turp Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle turpumuzu güzelce yıkayalım ve kabuklarını soyalım.
  • Ardından bir bıçak yardımı ile ince halkalar halinde doğrayarak uygun bir kap içerisine alalım.
  • Üzerine limonun suyunu sıkarak ekleyelim.
  • Daha sonra zeytinyağı, nar ekşisi, isot, pul biber ve tuzu ekleyerek güzelce karıştıralım. Dilerseniz bu aşamada farklı baharatlar ekleyebilir, miktarlarını damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz.
  • Karışan mezemizi servis tabağına alalım. Üzerine kıyılmış maydanoz serperek servis edelim. Afiyet olsun!

Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi

 

Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet haşlanmış tavuk budu
  • 3 yemek kaşığı şehriye
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1/2 (yarım) adet limon (yarım)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 8-9 su bardağı su (tavuğun kendi suyunu da kullanıyoruz)

    Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce tavukları haşlıyoruz.
  • Terbiyesini hazırlıyoruz un,yoğurt,yumurtayı bir kapta çırpıyoruz.
  • İçine yarım su bardağı su ilave edip iyice pütürsüz olacak şekilde çırpıyoruz.
  • Haşlanmış tavuğun suyundan sıcak olarak içine üç kepçe kadar alıp terbiyeyisine ilave edip iyice çırpıyoruz.
  • Çorbayı hazırlayacağım tencereye sıvı yağ ilave ediyoruz şehriyeyi hafif rengi dönmeden kavuruyoruz.
  • Sarımsağı rendeleyip içine ilave ediyoruz suyunu ilave ediyoruz.
  • Parçalanmış tavukları ilave ediyoruz bir taşım hepsini kaynatıyoruz.
  • Çorbanın içine terbiyesini ilave ediyoruz bir taşım kaynatıyoruz.
  • İçine yarım sıkılmış limon suyunu ve tuzunu ilave ederek çorbamızı bir taşım daha kaynatıyoruz. Kıvam alınca ocağı kapatıyoruz.
  • Üzerine tereyağ ve kırmızı biber kavurup servise sunuyoruz. Afiytle.

16 Ocak 2022 Pazar

Nefis Soslu Peynirli Ekmek Dilimleri Tarifi

 

Nefis Soslu Peynirli Ekmek Dilimleri Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bütün ekmek (Dilimlenmiş)

Sosu için;

  • 2-3 adet yumurta (Büyüklüğüne göre ayarlayalım)
  • 1,5 kahve fincanı süt
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 5-6 dal maydanoz (Kıyılmış)
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • Çay kaşığı ucuyla karabiber kırmızı toz biber

Üzeri için;

  • 2-3 yemek kaşığı ezilmiş beyaz peynir
  • 1 çay bardağı kaşar peyniri

    Nefis Soslu Peynirli Ekmek Dilimleri Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak ekmek dilimlenir. Ekmeği dilimlemeden önce 10 dakika buzlukta soğutursanız daha kolay dilimlenecektir.
  • Sosu için; gerekli malzemeler geniş bir kasede karıştırılır.
  • Ekmekler arkalı önlü sosa batırılır, çok fazla tutulmaz. Fırın kağıdı serili tepsiye alınır.
  • Kalan sosun içine beyaz peynir ve kaşar peyniri eklenir. Karıştırılıp ekmeklerin üzerine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir (15-20 dakika) sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun 🌸
  • Not: Miktarları arttırıp hazırlayabilirsiniz.

Cevizli Kereviz Salatası (Tek Kelimeyle Muhteşem) Tarifi

 

Cevizli Kereviz Salatası (Tek Kelimeyle Muhteşem) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy kereviz
  • 2 su bardağı kadar koyu yoğurt
  • 4 yemek kaşığı mayonez
  • 1 çay bardağı iri kırılmış ceviz
  • Kıyılmış dereotu
  • Tuz

    Cevizli Kereviz Salatası (Tek Kelimeyle Muhteşem) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce yoğurdu hazırlayalım, yoğurt, mayonez , ceviz ve kıyılmış dereotunu damak tadınıza göre tuzunu atıp bir güzel karıştırın ( isterseniz dereotunu içine karıştırın veya kıyılarını süslemek için kullanın ).
  • Kerevizi soyun ve rendenin iri tarafıyla rendeleyin, çabuk çabuk yapın ki kereviz kararmasın.
  • Kerevizi de hemen yoğurdun içine alın ve hepsini beraberce harmanlayın, salatayı tabağa alın, yine üzerini kelebek cevizle ve dereotuyla süsleyerek servis edin.
  • Afiyetler olsun.

Efsane Sosuyla Mor Lahana Salatası Tarifi

 

Efsane Sosuyla Mor Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük mor lahana
  • 2 közlenmiş kapya biber
  • 2 kornişon turşu
  • 8-10 yaprak taze nane
  • 3-4 dal dereotu
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 küçük diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Efsane Sosuyla Mor Lahana Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mor lahanaları ince ince dilimleyip zeytinyağı ile tavada soteliyoruz.
  • Turşu ve kapya biberi ince ince kıyıyoruz.
  • Nane ve dereotunu da ince ince kıyıyoruz.
  • Bir kapta tuz,mayonez, yoğurt ve hardalı ve ezilmiş sarımsağı karıştırıyoruz.
  • Mor lahana soğuyunca hepsini karıştırıp afiyetle yiyoruz.

(Haşlamadan) Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi

 

(Haşlamadan) Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet beyaz lahana
  • 5 adet soğan
  • 5 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı yenibahar
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • Üzerini geçecek kadar su
  • Tuz

Üzeri için

  • Limon
  • Bir miktar da zeytinyağ 

    (Haşlamadan) Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Dediğim gibi lahanayı difrizden (derindondurucudan) çıkarttıktan sonra tek tek ayırıp yıkayıp süzülmesi için süzgece alıyoruz.
  • Daha sonrasında saracağınız şekilde lahanayı kesiyoruz ve bir kenara alıyoruz.
  • Sonrasın da dolmanın iç harcını hazırlıyoruz.
  • Soğanları ince olacak şekilde doğrayın.
  • Rondodan da geçirebilirsiniz diğer tüm malzemeleri bir kabın içinde birleştirip karıştırın.
  • Tencerenin dibine lahananın damar kısımlarından koyun (altına dolmaların yapışmaması için) dolma larımızı sarıp tencereye diziyoruz.
  • Bu işlem bittikten sonra üzerine limon dilimleyip bir miktarda zeytinyağı gezdirip ve son olarak üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip orta ateşte pişirin.
  • Piştikten sonra pişen tencerenin içinde soğumasını bekleyin daha sonra servis yapın.Afiyet olsun 😊👋.

Kase Kase Yediren Sarmısaklı Un Çorbası Tarifi

 

Kase Kase Yediren Sarmısaklı Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1.5 litre soğuk su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Kase Kase Yediren Sarmısaklı Un Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yağlar tencereye alınıp ezilen sarımsaklar eklenir ve kavrulur.
  • Ardından un ilave edilip kavurmaya devam edilir.
  • Kavrulan una salça ve nanesi eklenip birkaç kez daha çevirdikten sonra yavaş yavaş suyu verilir ve çırpmaya devam edilir.
  • Çorbamız fokurdayıp kıvam alınca tuzu atılır.
  • Kısık ateşte 5 dk daha kaynayınca altı kapatılır ve servise hazırdır.