2 Mart 2022 Çarşamba

Bulgur Köftesi (Dağılma Yapmaz) Tarifi

 

Bulgur Köftesi (Dağılma Yapmaz) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber

Sos malzemeleri;

  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3-4 yemek kaşığı domates sosu yada 1 yemek kaşığı salça
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağ 

    Bulgur Köftesi (Dağılma Yapmaz) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bulgur ve irmiği bir çay bardağı sıcak suyla ıslatıp iyice karıştırıyoruz.15 dakika bekletiyoruz.
  • Daha sonra içine yumurta, un, salça ve diğer malzemeleri ilave edip yoğuruyoruz.
  • Elimizi ıslatarak misket büyüklüğünde yuvarlıyoruz.
  • Haşlama suyunu kaynatıyoruz, içine bir çay kaşığı tuz atıp köfteleri 15 dakika kaynatıyoruz sudan süzerek alıyoruz.
  • Sosunu hazırlıyoruz. Zeytinyağda soğanı kavuruyoruz, domates sosunu ilave ediyoruz kavuruyoruz .
  • Köfteleri ilave ediyoruz karıştırıyoruz.
  • Servis tabağına alıyoruz sarımsaklı yoğurt yada sade olarak servise sunuyoruz. Afiyetle.

Kuşbaşı Etli Kuru Dolma Tarifi

 

Kuşbaşı Etli Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 20 adet patlıcan ,biber kurusu (karışık kullandım)

İç harcı için:

  • 250 gram kadar kuşbaşı et
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 kaşık domates salçası
  • Yarım kaşık biber salçası
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • 1 tatlı kaşığı toz sumak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağından biraz fazla su

Sosu için:

  • Yarım kaşık domates salçası
  • Yarım kaşık biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı

    Kuşbaşı Etli Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kuru sebzeleri 2 dk kadar haşlayıp süzelim.
  • Kuşbaşı etleri birazcık ufaltalım (yaklaşık küçük parmağın tırnağı büyüklüğünde)
  • Yıkanmış pirinç, doğranmış maydanoz ve kalan tüm malzemeleri karıştıralım.
  • Haşladığımız dolmalık sebzelerin yarısından biraz fazla dolduralım(tamamen doldurmayalım pirinç ve bulgurun şişme payı olsun).
  • Tenceremize dizelim.
  • Üzerine bir tabak yada dolma için yapılan ağırlıklardan koyalım ki kaynarken dolmalarımız dağılmasın.
  • Sosu için su hariç tüm malzemeleri bir tavada güzelce kavuralım.
  • Üzerine suyu ekleyip dolmaların üzerine boşaltıp dolmaların hizasına kadar kaynar su ekleyelim.
  • Kaynamaya başlayınca en kısık ayarda 55 dk pişirdikten sonra 10 dk dinlendirelim.
  • Yemeğimiz servise hazır herkese afiyet olsun

Snickers Kurabiye Tarifi

 

Snickers Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ yada margarin (oda sıcaklığında)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2, 5 su bardağı un

Karamel Sos için;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1  su bardağı krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Üzeri İçin;

  • 1 kase tuzsuz fıstık
  • Yarım paket  bitter yada sütlü çikolata

    Snickers Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamuru için un hariç tüm malzemeyi derin bir kaba alalım karıştıralım.
  • Yavaş yavaş un eklenip ele yapışmayan bir hamur elde edelim. 5 dk dinlensin.
  • Hamuru merdaneyle yarım cm kalınlığında açalım.İki yağlı kağıt arasında açarsanız şekilleri daha kolay çıkarmış olursunuz.
  • Yuvarlak kalıp yada çay bardağı ile şekiller verebilirsiniz, büyüklüğü size kalmış.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye alalım.o
  • Önceden ısınmış 180 derecelik fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim.
  • Karamel sosu için; 1 su bardağı toz şekeri küçük bir tencereye alalım.
  • Orta ateşte şekerin eriyip renk değiştirmesini bekleyelim.Kendi kendine erimesini sağlayın.
  • Tamamen eriyince tereyağı ekleyip hızlıca eritelim. Bu aşamada ocağı kapatın.
  • 1 su bardağı kremayı ekleyelim. Sertleşecektir panik yapmayın.
  • Kısık ateşte ocağı açıp yine karıştırarak erime işlemini sağlatalım.
  • Kıvam alana kadar karıştırarak muhallebi haline getirelim ve ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
  • Kurabiyelerin üzerine kaşık yardımıyla yaydıralım.
  • Fıstıkları üzerine yerleştirelim.
  • Benmari usulü bitter yada sütlü çikolatayı kurabiyelerin üzerine gezdirelim.

Yumoş Şerit Poğaça Tarifi

 

Yumoş Şerit Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta akı
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 adet yaş maya
  • 1 kilo kadar un (bu miktar değişebilir)

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Çörek otu

İç harcı:

  • Beyaz peynir
  • Maydanoz

    Yumoş Şerit Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kapta mayamızı ılık sütün içinde eritip, şekeri ekleyin karıştırın.
  • Daha sonra diğer malzemeleri ekleyin ve kulak memesi kıvamında yumuşacık bir hamur elde edin.
  • Ben yaklaşık 1 kilo on kulandım bu miktar değişebilir.
  • Yoğurduğumuz hamurun üzerini temiz bir bezle örtün ve yarım saat daha mayalanmasını bekleyin.
  • Dinlenmiş hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparın bezeleyin ve merdane yardımıyla biraz açın.
  • Daha sonra resimdeki gibi çizikler atın.
  • Alt kısmına iç harçtan yerleştirip rulo halinde sarın ve uçlarını birleştirin.
  • Fırın kağıdı serili tepsiye dizin ve üzerini temiz bir bezle örtüp yarım saat daha dinlenmesini bekletin.
  • Daha sonra üzerine çırptığınız yumurtayı sürüm ve çörek otu serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının ortasında güzelce kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun.

Yumurtasız Yayla Çorbası Tarifi

 

Yumurtasız Yayla Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı pirinç
  • 6 su bardağı su + yarım su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı su

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

    Yumurtasız Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurtasız yayla çorbası için öncelikle yıkadığımız pirinci tenceremize alalım.
  • Üzerine suyu ekleyelim ve orta ateşte ara ara karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Terbiyesi için ayrı bir kapta yoğurt, un ve suyu alarak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Ardından üzerine 1-2 kepçe kadar çorbanın suyundan ilave ederek karıştıralım.
  • Pirinçlerimiz yumuşacıktan sonra terbiyeyi yavaş yavaş ekleyerek çorbamızı karıştırmaya devam edelim. 5 dakika daha çorbamızı kaynamaya bırakalım.
  • Gerekirse tekrar sıcak su ekleyelim ve tuzunu da ayarlayıp karıştırdıktan sonra 2-3 dakika daha kaynatarak ocağı kapatalım.
  • Çorbamızı 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Sosu için tavaya tereyağı ve sıvı yağı alarak tereyağını eritelim.
  • Ardından üzerine naneyi ekleyerek kızdıralım ve ocaktan alalım.
  • Çorbamızı kaselere alalım, üzerine sos gezdirerek servis edelim. Dilerseniz sosu tencereye de aktarabilirsiniz. Yoğurt çorbası olarak da bilinen  yumurtasız yayla çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!

Lahmacun (Pratik,Tavada) Tarifi

 

Lahmacun (Pratik,Tavada) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya
  • 4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 4,5/5 su bardağı un

Lahmacunun iç harcı:

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1/1,5 yemek kaşığı biber/domates salçası
  • 1 çay bardağı 2 parmak eksik sıvı yağ
  • Karabiber

    Lahmacun (Pratik,Tavada) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle gerekli kadar unu kaba alın. Ortasını havuz şeklinde açın ve mayanızı koyun.
  • Ilık su ve ılık sütünüzü yavaş yavaş ekleyerek hamuru toplayarak yoğurun. Tuz ve şekeri ilave edin.
  • Hamur toplanana kadar azar azar un ekleyin.
  • Hamurun üzerini kapatıp en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Harç hazırlanması:Tüm malzemeleri (kıyma dışında) mixer/blenderdan geçirin.
  • Mayalanan hamuru unlu tezgaha alın ve tekrar yoğurun.
  • Küçük bezelere ayırın ve üzerini örtün.
  • Merdane yardımıyla tava ölçüsünde hamuru açın.
  • Üzerine kıyma harcını sürün.
  • Lahmacunu tavaya bırakın (unlanmış salata tahtasının üzerine alın ve o şekilde kaydırarak tavaya bırakın, daha kolay olur).
  • Tavanın kapağı kapalı şekilde, ocağın en büyük gözünde en kısıkta 5 dk pişirin.
  • Pişirdiklerinizi ayrı bir yerde üst üste alın ve üzerini örtün (böylelikle sertliği gidecek ve yumuşacık olacaklar).
  • Afiyet olsun!.

Kakaolu Bisküvi Topları Tarifi

 

Kakaolu Bisküvi Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 paket bisküvi (petit beurre, 300g)
  • Yarım paket margarin veya tereyağı (125 g)
  • Yarım su bardağı pudra şekeri (75g)
  • Yarım su bardağı süt (100 ml)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Hindistan cevizi
  • Yarım su bardağı dövülmüş fındık ya da ceviz

    Kakaolu Bisküvi Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri elimizle gelişigüzel kırdıktan sonra robotta un olana kadar parçalayın, genişçe bir kaba dökün.
  • Üzerine eritilmiş margarini, sütü, kakaoyu, cevizi ve hindistan cevizi hariç diğer malzemeleri ekleyerek kaşıkla karıştırın. Ardından elinizle güzelce yoğurun. Eğer harcınız çok cıvık olursa kontrollü olarak bisküvi ekleyebilirsiniz. Çok katı olursa da süt ile açabilirsiniz.
  • İyice yoğurduktan sonra harçtan istediğiniz boyutta parçalar kopartıp yuvarlak şekil vererek ceviz, fındık ya da Hindistan cevizine bulayın.
  • Tüm harç bitene kadar bu işlemleri tekrarlayın.
  • Ardından kakaolu bisküvi toplarına kürdan saplayarak servis yapın.
  • İsteğe göre üzerine çikolata sosu da dökebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kıbrıs Tatlısı Tarifi

 

Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Keki için:

  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için:

  • 1 litre süt
  • 7 kaşık nişasta (tepeleme)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kremşanti

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

    Kıbrıs Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım. Su ve şekeri kaynayana kadar pişirelim.
  • Kaynayınca üzerine vanilyayı ekleyip soğumaya bırakalım. (şerbet iyice soğuk olmalı püf noktası bulur tatlı sıcak şerbet soğuk olacak).
  • Keki için öncelikle yumurta ve şekeri iyice çırpalım.
  • Arkasından sıvı yağ ı ekleyip iyice karıştıralım.
  • 1 paket kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Hindistan cevizi, galeta unu ve cevizi ekleyip çırpalım. Koyu bir hamur olacak.
  • Yağlanmış yuvarlak borcama döküp önceden ısıtılmış fırında (180 derece) üstü kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan sıcak kekimizin üzerine soğuk şerbeti dökelim ve soğumaya bırakalım.
  • Kreması için vanilya kremşanti hariç bütün malzemeleri katı bir muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.
  • Üzerine kremşanti ve vanilyayı ekleyip iyice çırpalım. Ve tatlımızın üzerine dökelim.
  • Üzerini düzleyip soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra her yerine hindistan cevizi serpelim ve süsleyelim afiyet olsun:).

Tavada Makarna Böreği Tarifi

 

Tavada Makarna Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket kelebek makarna

Haşlamak için;

  • Sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 1 su bardağı lor veya beyaz peynir
  • 1 tutam maydanoz

Sosu için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)

Tavayı yağlamak için;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

    Tavada Makarna Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye aldığımız ve kaynattığımız suyun içerisine tuzu ve makarnalarımızı ekleyerek karıştıralım ardından haşlanmaya bırakalım.
  • Makarnalarımız haşlanırken bizde sosu için uygun bir kasede yumurta, sıvı yağ ve sütü güzelce çırparak bir kenara alalım.
  • İç harcı için kaşar peyniri ve beyaz peyniri uygun bir kap içerisine alalım.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanozu ekleyerek karıştıralım.
  • Pişen makarnalarımızın suyunu süzelim ve derin bir kap içerisine alalım.
  • Üzerine hazırladığımız sosumuzu boşaltarak karıştıralım.
  • Kullanacağımız tavanın tabanını ve kenarlarını oda ısısındaki tereyağı ile güzelce yağlayalım.
  • Makarnamızın yarısını tavaya alarak yayalım ve düzeltelim.
  • Üzerine iç harcımızı çok fazla kenar kısımlarına gelmeyecek şekilde yerleştirelim.
  • Daha sonra kalan makarnalarımızı iç harcımızın üzerine dökelim ve yine yayalım. Boşluk kalmaması için kaşığın tersi ile makarnaların üzerine hafif hafif bastıralım.
  • Tavamızın kapağını kapatalım ve kısık ateşte kontrollü bir şekilde pişmeye bırakalım.
  • Alt yüzeyi pişen böreğimizi düz bir kapak ile ters çevirelim ve diğer yüzünün kızarması için yine tavamızın kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
  • Diğer tarafı da güzelce pişen makarna böreğimizi tekrar kapakla çevirelim ve servis tabağımıza alalım.
  • Tavada makarna böreğimiz servise hazır. Dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!