Sivas Yöresine Ait Orijinal Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 150 gram yumuşamış tereyağı
- 1 çay bardağından, bir parmak eksik sıvı yağ (100 ml)
- 1 çay bardağı katı kıvam yoğurt
- Yarım su bardağı irmik
- 1 adet yumurta (m boy)
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu (Tepeli olmasın)
- 1 çay kaşığı dolusu karbonat (Tepelice olmasın)
Karbonat üzerine sıkmak için;
- 5-6 damla limon suyu
- 3 su bardağı un (Miktar değişebilir)
İçi için;
- 1 büyük su bardağı ceviz
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 1 dilim limon (Orta kalınlıkta)
Çay bardağı ölçüm: 130 ml Su bardağı ölçüm: 220 ml
Sivas Yöresine Ait Orijinal Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk önce şerbetini kaynatalım. Şeker ve suyu tencereye alalım limonu içine sıkıp kabuğunuda içine bırakalım. Soğuduğunda koyu kıvamda bir şerbet elde etmiş olmalıyız. 15 dk şerbeti kaynatıp ocaktan alıp buz gibi soğutalım.
- İçi için, cevizi dişe gelir şekilde, bıçakla orta irilikte parçalara doğrayalım.
- Daha sonra hamuru için; yoğurma kabı içerisine; yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve irmiği alıp, silikon spatula ile güzelce karıştıralım.
- Oda ısısında yumuşamış tereyağını ekleyelim iyice tekrardan spatula ile malzemeleri karıştıralım.
- Vanilya ve kabartma tozunuda ilave edelim. Tekrar karıştıralım. Karbonatı büyük bir kaşık üzerine döküp, üstüne limon sıkıp onuda hamura dökelim tekrar iyice karıştıralım.
- 2 bardak unu ilave edelim. El vurmadan, spatula ile karıştırmaya devam edelim.
- Son bir bardak unuda katıp, hamuru fazla hırpalamadan pratik ve hızlı şekilde elle unu yedirip hamuru toparlayıp bitirelim.
- Yumuşacık, kolay şekil alan bir hamur yoğurmalıyız. 24 eşit top koparıp elde yuvarlayalım. İster kevgir arkasında, ister silikon bir şekilleyici ile istersenizde rende üzerinde,, hamur toplarını koyup elle üzerlerine basalım (Çok ince yada kalın olmamalı)
- Hamurun ortasına uzunlamasına ceviz kırıklarından bolca koyup iki uç kenarları kaldırıp ortada büzdürüp kapatalım.
- Margarinle yağlanmış dikdörtgen fırın tepsisine dizelim.
- 180 derece fansız alt üst ayarda önceden ısıtılmış fırının alttan ikinci rafında, ben 43-45 dakikada pişirdim. Süre her fırına göre değişiklik gösterir. Uzayıp kısalabilir.
- Altları kırmızı, üstleri iyice pembe olmuş olmalı.
- Fırından çıkarınca 5 dk tezgahta bekletip ardına soğuk şerbetimizi her yerine eşitçe gezdirelim.
- Hemen ardına yemek kaşığı ile tepsi içindeki şerbetten 5-6 dk boyunca kaşık kaşık alıp tatlıların üzerine şerbetten dökelim yarım saat sonra alt üst evir çevirde yapalım. 1-2 saat şerbette dinlenen tatlımız artık servise hazırdır.
Not: Pişirdiğiniz tepsiniz çok geniş ise, fırının kendi tepsisi içinde pişirdiniz ise, tatlı piştikten sonra dikdörtgen büyük borcam içine tatlıları dip dibe aktarıp, tepsi değiştikten sonra orada şerbetini dökünüz ki, dar tepsi içerisinde şerbete doysun daha rahat çekebilsin. Tatlının yumuşamaması için üzerini kapamadan muhafaza ediniz. Servis tabağı üzerine bir adet yağlı kağıt örtmeniz yeterli olacaktır. Afiyet bal şeker olsun.