20 Mart 2022 Pazar

Haşlama İçli Köfte (Az malzemeli) Tarifi

 

Haşlama İçli Köfte (Az malzemeli) Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için

  • 250 gram kıyma
  • 4-5 tane kuru soğan
  • Nane
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kekik
  • Toz biber

Hamuru için

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Aldığı kadar un

    Haşlama İçli Köfte (Az malzemeli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcımız da başlayalım 250 gram kıymayı tavamıza alalım.
  • Margarin veya tereyağı 2 3 kaşık koyalım.
  • 4-5 tane kuru soğanı küçük küçük doğrayıp içine koyalım beraber pişirelim.
  • Sonra baharatlarımızı koyalım toz biber pul biber karabiber nane hepsinden damak tadınıza göre koyabilirsiniz.
  • Piştikten sonra altını kapatıp soğuk bir yere alalım.
  • Hamuru için; 2 su bardağı irmiğe 1,5 veya 2 su bardağı sıcak su koyalım 5-10 dakika bekleyelim.
  • İrmik soğuduktan sonra içine 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı salça tuz koyup un ekleyelim.
  • Unu aldığı kadar koyacağız ele yapışmayan sert bir hamur elde edelim hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapalım.
  • Bezeleri elimizde açıp soğuyan iç harcımız dan bir kaşık koyu ağzını kapatalım.
  • Ben zikzak yaparak kapattım ama siz yuvarlak şekilde de kapatabilirsiniz önemli olan püf noktası hiçbir yerin açık açık kalmaması ve iç harcımız soğuk olmalı ki kapattığımızda rahat kapatalım.
  • Sonra tencereye suyumuzu koyalım suyun içine birkaç damla limon ve tuz atalım su kaynayıp fokurdadıktan sonra yaptığımız köfteleri birazını içine atalım.
  • Tekrar kaynayıp fokurdadıktan sonra kalan köfteleri içine koyalım oyunca 15-20 dakika boyunca suda haşlayalım.
  • Bir veya iki defa tahta kaşık tahta kaşık yardımıyla dikkatli bir şekilde karıştıralım.
  • Arzu ederseniz tavamıza yağı salçamızı koyup kızartalım.
  • İçli köftelerin suyundan birkaç kaşık alıp içine koyalım ve ocağımızı kapatalım şimdiden afiyet olsun.

Pamuk Poğaça (İster Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi

 

Pamuk Poğaça (İster Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket maya
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 adet yumurta (aklar içine sarılar dışına)
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin ( tereyağ kullandım)

Üzerine için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt
  • Susam

İç malzemeleri için

  • Peynir maydanoz

    Pamuk Poğaça (İster Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Akşam yoğuracaksanız süt ve su oda ısısında olması yeterli.
  • Hamuru yoğurup kullanacaksınız :.Ilık süt ve suyu yoğurma kabına alalım.
  • Üzerine şeker ve mayayı ekleyelim karıştıralım.
  • Tereyağ ve un hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğuralım.
  • En son oda ısısındaki tereyağı ekleyip yoğuralım.
  • İlk etapta cıvık gibi gelebilir. Yoğurdukça kıvamını alacaktır. Eğer biraz cıvık olursa az miktarda un ilavesi yapabilirsiniz.
  • Hamuru iyice yoğurduktan sonra 1 saat mayalandıralım.
  • Hamur en az 2-3 kat kabarmasını bekleyelim.
  • Mayalan hamurun havasını alalım.
  • Dilediğiniz iç harcıyla hazırlayabilirsiniz.
  • Hamuru bezelere ayıralım. Ben mandalina büyüklüğünde bezeler yaptım.
  • Dilediğimiz şekilde poğaçalar yapalım.
  • Fırın tepsisine alalım.
  • En az 15 dakika tepsi mayası yapalım.
  • Üzerine yumurta sarısı ve sütü karıştırıp sürelim.
  • Üzerine susam serpiştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim. Pişme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir.

Balon Bazlama Tarifi

 

Balon Bazlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 3- 4 su bardağı arası un ( un markaya göre kıvamda değişiklik gösterebilir. )
  • 1 paket kuru instant maya
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz

    Balon Bazlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yoğurulan hamur biraz yumuşak kıvamda olmalıdır.
  • Su, maya, şeker, yağ ön işlem olarak 10 dakika kadar yüzeyi köpük olana kadar kabartılmalı.
  • Üzerine kontrollü olarak unumuzu ilave edip iyice yoğuralım yoğurma işlemi bitince tuzu ilave edip bir kez daha homojen bir kıvam alana kadar yoğuralım.
  • 40 dakika kadar bir bekleme süremiz var bu süreçte ilk 20 dakikadan sonra hamurun havasını katlayarak alalım.
  • İkinci 20 dakikadan sonra bir kere daha katlayarak yoğuralım. Elimizdeki hamuru 8 adet bezeye ayıralım.
  • Bezeleri 10 dakika dinlendirip hafif unlanmış zeminde yarım parmak kalınlığında açalım açarken zemine hafif un serpelim.
  • Hafif ısıttığımız tavamızda orta ateşte bazlamayı 7 saniye tutup hemen ters çevirerek diğer tarafını da 7 saniye bekleyip hemen çevirerek balon gibi havalanmasını bekleyelim.
  • Kabardıktan sonra da diğer yüzünü biraz daha kızartıp alalım.Denemek isteyen herkese şimdiden afiyetler olsun.

Kalburabastı Tarifi

 

Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 125 gram tereyağ yada margarin
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı kabartma tozu
  • 4-4,5 çay bardağı un
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz

Şerbeti için

  • 3 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su

    Kalburabastı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbeti hazırlayın.
  • Un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alın. Güzelce yoğurduktan sonra üzerine kontrollü bi şekilde unu ekleyin.
  • Ele yapılmayan bi kıvamda olunca ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bi nihale veya rende üzerinde yuvarlak yapın.
  • İçine ceviz koyduktan sonra kapatın ve önceden ısınmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Şerbet ılık tatlı sıcak olmalı. Fırından çıkan tatlımızın üzerine ılık şerbeti dökün ve tepsinin üzerini kapatın. Dinlendikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz 

Portakallı Şam Kurabiyesi Tarifi

 

Portakallı Şam Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gr tereyağı veya margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Ceviz kırığı

    Portakallı Şam Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Portakallı şam kurabiyesi için yoğurma kabına yumurtaları, yoğurt, sıvı yağ, şeker ve vanilyayı alarak çırpalım.
  • Üzerine tereyağını, portakal kabuğu rendesini, unun bir kısmı ve kabartma tozunu alarak elimizle hamuru yoğurmaya başlayalım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu ele yapışmayan yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğuralım.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayarak fırın tepsisine dizelim.
  • Ardından üzerine yumurta sarısı sürelim ve bıçakla kesikler atalım.
  • Son olarak üzerlerine ceviz kırığı yerleştirelim ve kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 175°C fırında yaklaşık 30  dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda kurabiyelerimizi fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun.

19 Mart 2022 Cumartesi

Tencerede Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi

 

Tencerede Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 kilo tavuk but
  • 2-3 adet patates

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1,5 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1,5 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı köri
  • Tuz
  • 2 parça yağlı kağıt

    Tencerede Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sosu için verilen bütün malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz.
  • Üzerine butları ekleyip iyice harmanlıyoruz.
  • Tavukların üzerini streç filmle kapatıp bir saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Daha sonra uygun bir tencereye bir parça yağlı kağıt serip üzerine tavukları diziyoruz.
  • Kalan sosun içerisine doğradığımız patatesleri ekleyip karıştırıyoruz.
  • Patatesleri de tavukların aralarına yerleştirip,diğer yağlı kağıdı üzerine açıklık kalmayacak şekilde kapatıyoruz.
  • Tencerenin kapağını kapatıp önce ocağın en yüksek ateşinde cızırtı sesini duyana kadar pişiriyoruz.
  • Ardından ocağın altını kısıp pişirmeye devam ediyoruz.
  • Arada kontrol edip tavukların diğer tarafını çevirerek aynı şekilde pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Tarifi

 

Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz

    Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sıvıyağ, tereyağ ve salçayı güzelce kavuruyoruz.
  • Bulgurları ilave edip tekrar kavuruyoruz .
  • 2 su bardağı sıcak su ekleyip tuzunu ilave edip bir iki kez karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp (kısık) ayarda suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  • Suyunu çektikten sonra pilavı bir iki kez karıştırıp kapağını tekrar kapatıp 10-15dk dinlendirdikten sonra servis ediyoruz afiyet olsun.

Kaşık Kaşık Yedirten Kabaklı Havuçlu Salata Tarifi

 

Kaşık Kaşık Yedirten Kabaklı Havuçlu Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 adet kabak
  • 2 -3 adet havuç
  • 2-3 adet salatalık
  • Yarım demet dereotu
  • 3-4 yemek kaşığı mayonez
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 kase haşlanmış mısır
  • Tuz
  • Zeytinyağı

Üzerine

  • Sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 avuç içi ufalanmış ceviz içi

    Kaşık Kaşık Yedirten Kabaklı Havuçlu Salata Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabakları yıkayıp kabuklu rendenin iri tarafından rendeleyiniz ve az yağda sürekli karıştırarak kavurun,suyunu salıp çekene kadar.
  • Kavurduğumuz kabağı derin bir kaba aktaralım.
  • Aynı işlem havuç için de yapalım.Pişmiş havuçları kabağın oldu kaba ilave edelim.
  • Salatalıkların kabuklarını dilerseniz soyabilirsiniz ben kabuklu kullandım ,küçük küp küp doğrayın.
  • Havuçlu olan kaba aktarın ,üzerine ince kıyılmış dereotu,3 yemek kaşığı mayonez,1 su bardağı süzme yoğurt,tuz ,zeytinyağı ve hepsini güzel karıştıralım.
  • Salata kasesine aldıktan sonra,ayrı bir tavada sıvı yağda toz kırmızı biberi ve cevizleri az yakıp salatanın üzerine gezdirelim.

Tam Kıvamında Tel Şehriye Çorbası (Domates Püreli) Tarifi

 

Tam Kıvamında Tel Şehriye Çorbası (Domates Püreli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 su bardağı domates püresi veya 2 rendelenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı şeke
  • Pul biber,karabiber
  • 1 litre sıcak su

    Tam Kıvamında Tel Şehriye Çorbası (Domates Püreli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye yağları alalım eritip ısınınca bir su bardağı domates sosunu ,salçaları ve tuzunu naneyi ve baharatları ilave edelim karıştıralım.
  • Ben çorba pürüzsüz olmasını istediğim için çorbanın suyunu eklemeden blender dan geçirdim.
  • Çorbanın suyunu da ilave edelim.
  • Çorbanın suyu kaynayınca şehriyeleri içine dökelim dibe tutmasın diye bir iki kez karıştıralım.
  • Kısık ateşte şehriyeler yumuşayıncaya kadar 10-12 dakika kaynatıp ocaktan alalım.
  • 10 dakika çorbayı dinlendirdikten sonra çorbamız servise hazırdır.
  • Afiyet olsun

Özel Şekli Ve Tadıyla Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi

 

Özel Şekli Ve Tadıyla Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 parça tavuk bonfile
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı bal (Opsiyonel)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) diş sarımsak rende
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber kekik pul biber

Üzerine;

  • Taze soğan

    Özel Şekli Ve Tadıyla Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk bonfileyi isterseniz lokmalık doğrayabilir ya da benim doğradığım gibi en alt kısmı kesmeden bütün olarak önce dikey sonra yatay kare kare keserek (daha iyi pişmesi için) bütün halde pişirebilirsiniz.
  • Bu şekli şart değil.
  • Üzerine tuz ve karabiber eklenir.
  • Bir kaba un alınarak tavuklar unlanır ve fazlalıkları silkelenir.
  • Pişireceğiniz tava ısıtılır. Tereyağı eklenir.
  • Tavuklar ilave edilir ve önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  • Bu aşamada sarımsaklar eklenir.
  • Biraz daha pişirilir. İsteğe bağlı biraz daha baharat ekleyebilirsiniz.
  • Bal, soya sosu ve elma sirkesi ilave edilir.
  • Yumuşadığında ve kızardığında servise hazır. Afiyet olsun soya sosu tuzlu olduğu için tuzu kontrollü ekleyin.

Yumuşacık Anne Keki Tarifi

 

Yumuşacık Anne Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un (+2 yemek kaşığı daha)

Kakaolu kısmı için:

  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı süt

    Yumuşacık Anne Keki Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba şeker ve yumurtayı alalım.
  • 4-5 dk köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine un dışındaki malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Son olarak azar azar un ekleyip çok katı veya sıvı olmayacak kıvamda bir harç hazırlayalım.
  • Hazırladığımız harçtan ufak bir kâse kadar ayıralım ve kalanı yağlı kağıt serilmiş veya sıvı yağla yağlanmış orta boy borcama yayalım.
  • Ayırdığımız harca kakao ve sütü ekleyip iyice karıştıralım ve sade harcın üzerine gezdirelim.
  • Kürdan yardımıyla araları karıştıralım ki piştiğinde güzel karışmış olsun.
  • 180 derece çok iyi ısınmış fırında kontrollü pişirelim.Afiyet olsun

Erişteli Yeşil Mercimek Tarifi

 

Erişteli Yeşil Mercimek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 kase erişte
  • 1 yemek kaşığı salça (ben biber ve domates karışık kullanıyorum)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

    Erişteli Yeşil Mercimek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak mercimeklerimizi iyice yıkayalım ve tencereye ekliyelim.
  • Üzerine 1buçuk litre su ekleyip 10dakika haşlayalım.
  • Mercimekler haşlanmaya yakın orta boy bir tavada salçamızı kavuralım. Ben hem zeytin yağı hemde az bişey tereyağı kullanıyorum.
  • Salçamızı kavruldukdan sonra karabiber ve tuzu da ekliyelim üzerine 1 su bardağı şu ekliyerek biraz sulandıralım.
  • Eriştemizi mercimeğin içerisine ekliyebiliriz be 5dakika birlikde kaynatalım.
  • Sonra salçalı sosumuzu da ekliyerek bi 5-10dakika daha pişirmeye bırakalım.
  • Son olarak küçük bi tavada nanemizi 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytin yağında kavuralım ve yemeğimizi üzerine ekliyelim.
  • Yemeğimizin altını iyice kısalım kısık ateşte bi 5 dakika dinlendirelim.
  • Ve servis servis edelim.
    Şimdiden ellerinize sağlık afiyet olsun