Haşlama İçli Köfte (Az malzemeli) Tarifi İçin Malzemeler
İç harcı için
- 250 gram kıyma
- 4-5 tane kuru soğan
- Nane
- Pul biber
- Karabiber
- Kekik
- Toz biber
Hamuru için
- 2 su bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı salça
- Aldığı kadar un
Haşlama İçli Köfte (Az malzemeli) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle iç harcımız da başlayalım 250 gram kıymayı tavamıza alalım.
- Margarin veya tereyağı 2 3 kaşık koyalım.
- 4-5 tane kuru soğanı küçük küçük doğrayıp içine koyalım beraber pişirelim.
- Sonra baharatlarımızı koyalım toz biber pul biber karabiber nane hepsinden damak tadınıza göre koyabilirsiniz.
- Piştikten sonra altını kapatıp soğuk bir yere alalım.
- Hamuru için; 2 su bardağı irmiğe 1,5 veya 2 su bardağı sıcak su koyalım 5-10 dakika bekleyelim.
- İrmik soğuduktan sonra içine 1 adet yumurta 1 tatlı kaşığı salça tuz koyup un ekleyelim.
- Unu aldığı kadar koyacağız ele yapışmayan sert bir hamur elde edelim hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapalım.
- Bezeleri elimizde açıp soğuyan iç harcımız dan bir kaşık koyu ağzını kapatalım.
- Ben zikzak yaparak kapattım ama siz yuvarlak şekilde de kapatabilirsiniz önemli olan püf noktası hiçbir yerin açık açık kalmaması ve iç harcımız soğuk olmalı ki kapattığımızda rahat kapatalım.
- Sonra tencereye suyumuzu koyalım suyun içine birkaç damla limon ve tuz atalım su kaynayıp fokurdadıktan sonra yaptığımız köfteleri birazını içine atalım.
- Tekrar kaynayıp fokurdadıktan sonra kalan köfteleri içine koyalım oyunca 15-20 dakika boyunca suda haşlayalım.
- Bir veya iki defa tahta kaşık tahta kaşık yardımıyla dikkatli bir şekilde karıştıralım.
- Arzu ederseniz tavamıza yağı salçamızı koyup kızartalım.
- İçli köftelerin suyundan birkaç kaşık alıp içine koyalım ve ocağımızı kapatalım şimdiden afiyet olsun.
Pamuk Poğaça (İster Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket maya
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 2 adet yumurta (aklar içine sarılar dışına)
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin ( tereyağ kullandım)
Üzerine için;
- 2 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı süt
- Susam
İç malzemeleri için
- Peynir maydanoz
Pamuk Poğaça (İster Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Akşam yoğuracaksanız süt ve su oda ısısında olması yeterli.
- Hamuru yoğurup kullanacaksınız :.Ilık süt ve suyu yoğurma kabına alalım.
- Üzerine şeker ve mayayı ekleyelim karıştıralım.
- Tereyağ ve un hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
- Unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğuralım.
- En son oda ısısındaki tereyağı ekleyip yoğuralım.
- İlk etapta cıvık gibi gelebilir. Yoğurdukça kıvamını alacaktır. Eğer biraz cıvık olursa az miktarda un ilavesi yapabilirsiniz.
- Hamuru iyice yoğurduktan sonra 1 saat mayalandıralım.
- Hamur en az 2-3 kat kabarmasını bekleyelim.
- Mayalan hamurun havasını alalım.
- Dilediğiniz iç harcıyla hazırlayabilirsiniz.
- Hamuru bezelere ayıralım. Ben mandalina büyüklüğünde bezeler yaptım.
- Dilediğimiz şekilde poğaçalar yapalım.
- Fırın tepsisine alalım.
- En az 15 dakika tepsi mayası yapalım.
- Üzerine yumurta sarısı ve sütü karıştırıp sürelim.
- Üzerine susam serpiştirelim.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim. Pişme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir.
Balon Bazlama Tarifi İçin Malzemeler
- 3- 4 su bardağı arası un ( un markaya göre kıvamda değişiklik gösterebilir. )
- 1 paket kuru instant maya
- 2 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı şeker
- Tuz
Balon Bazlama Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle yoğurulan hamur biraz yumuşak kıvamda olmalıdır.
- Su, maya, şeker, yağ ön işlem olarak 10 dakika kadar yüzeyi köpük olana kadar kabartılmalı.
- Üzerine kontrollü olarak unumuzu ilave edip iyice yoğuralım yoğurma işlemi bitince tuzu ilave edip bir kez daha homojen bir kıvam alana kadar yoğuralım.
- 40 dakika kadar bir bekleme süremiz var bu süreçte ilk 20 dakikadan sonra hamurun havasını katlayarak alalım.
- İkinci 20 dakikadan sonra bir kere daha katlayarak yoğuralım. Elimizdeki hamuru 8 adet bezeye ayıralım.
- Bezeleri 10 dakika dinlendirip hafif unlanmış zeminde yarım parmak kalınlığında açalım açarken zemine hafif un serpelim.
- Hafif ısıttığımız tavamızda orta ateşte bazlamayı 7 saniye tutup hemen ters çevirerek diğer tarafını da 7 saniye bekleyip hemen çevirerek balon gibi havalanmasını bekleyelim.
- Kabardıktan sonra da diğer yüzünü biraz daha kızartıp alalım.Denemek isteyen herkese şimdiden afiyetler olsun.
Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler
- 2 yumurta
- 125 gram tereyağ yada margarin
- 2 yemek kaşığı irmik
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardağı kabartma tozu
- 4-4,5 çay bardağı un
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Şerbeti için
- 3 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
Kalburabastı Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbeti hazırlayın.
- Un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alın. Güzelce yoğurduktan sonra üzerine kontrollü bi şekilde unu ekleyin.
- Ele yapılmayan bi kıvamda olunca ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bi nihale veya rende üzerinde yuvarlak yapın.
- İçine ceviz koyduktan sonra kapatın ve önceden ısınmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Şerbet ılık tatlı sıcak olmalı. Fırından çıkan tatlımızın üzerine ılık şerbeti dökün ve tepsinin üzerini kapatın. Dinlendikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz
Portakallı Şam Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 125 gr tereyağı veya margarin
- 2 adet yumurta
- 1 adet yumurta akı
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet portakal kabuğu rendesi
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 5 su bardağı un
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- Ceviz kırığı
Portakallı Şam Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Portakallı şam kurabiyesi için yoğurma kabına yumurtaları, yoğurt, sıvı yağ, şeker ve vanilyayı alarak çırpalım.
- Üzerine tereyağını, portakal kabuğu rendesini, unun bir kısmı ve kabartma tozunu alarak elimizle hamuru yoğurmaya başlayalım.
- Unu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu ele yapışmayan yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğuralım.
- Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayarak fırın tepsisine dizelim.
- Ardından üzerine yumurta sarısı sürelim ve bıçakla kesikler atalım.
- Son olarak üzerlerine ceviz kırığı yerleştirelim ve kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 175°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda kurabiyelerimizi fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun.
Tencerede Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi İçin Malzemeler
- 1,5 kilo tavuk but
- 2-3 adet patates
Sosu için;
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
- 1,5 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1,5 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı köri
- Tuz
- 2 parça yağlı kağıt
Tencerede Nar Gibi Kızarmış Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?
- Sosu için verilen bütün malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz.
- Üzerine butları ekleyip iyice harmanlıyoruz.
- Tavukların üzerini streç filmle kapatıp bir saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
- Daha sonra uygun bir tencereye bir parça yağlı kağıt serip üzerine tavukları diziyoruz.
- Kalan sosun içerisine doğradığımız patatesleri ekleyip karıştırıyoruz.
- Patatesleri de tavukların aralarına yerleştirip,diğer yağlı kağıdı üzerine açıklık kalmayacak şekilde kapatıyoruz.
- Tencerenin kapağını kapatıp önce ocağın en yüksek ateşinde cızırtı sesini duyana kadar pişiriyoruz.
- Ardından ocağın altını kısıp pişirmeye devam ediyoruz.
- Arada kontrol edip tavukların diğer tarafını çevirerek aynı şekilde pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı bulgur
- 2 su bardağı sıcak su
- 1,5 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz
Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Sıvıyağ, tereyağ ve salçayı güzelce kavuruyoruz.
- Bulgurları ilave edip tekrar kavuruyoruz .
- 2 su bardağı sıcak su ekleyip tuzunu ilave edip bir iki kez karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp (kısık) ayarda suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
- Suyunu çektikten sonra pilavı bir iki kez karıştırıp kapağını tekrar kapatıp 10-15dk dinlendirdikten sonra servis ediyoruz afiyet olsun.
Kaşık Kaşık Yedirten Kabaklı Havuçlu Salata Tarifi İçin Malzemeler
- 2-3 adet kabak
- 2 -3 adet havuç
- 2-3 adet salatalık
- Yarım demet dereotu
- 3-4 yemek kaşığı mayonez
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 kase haşlanmış mısır
- Tuz
- Zeytinyağı
Üzerine
- Sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 avuç içi ufalanmış ceviz içi
Kaşık Kaşık Yedirten Kabaklı Havuçlu Salata Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kabakları yıkayıp kabuklu rendenin iri tarafından rendeleyiniz ve az yağda sürekli karıştırarak kavurun,suyunu salıp çekene kadar.
- Kavurduğumuz kabağı derin bir kaba aktaralım.
- Aynı işlem havuç için de yapalım.Pişmiş havuçları kabağın oldu kaba ilave edelim.
- Salatalıkların kabuklarını dilerseniz soyabilirsiniz ben kabuklu kullandım ,küçük küp küp doğrayın.
- Havuçlu olan kaba aktarın ,üzerine ince kıyılmış dereotu,3 yemek kaşığı mayonez,1 su bardağı süzme yoğurt,tuz ,zeytinyağı ve hepsini güzel karıştıralım.
- Salata kasesine aldıktan sonra,ayrı bir tavada sıvı yağda toz kırmızı biberi ve cevizleri az yakıp salatanın üzerine gezdirelim.
Tam Kıvamında Tel Şehriye Çorbası (Domates Püreli) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 1 su bardağı domates püresi veya 2 rendelenmiş domates
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı şeke
- Pul biber,karabiber
- 1 litre sıcak su
Tam Kıvamında Tel Şehriye Çorbası (Domates Püreli) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle tencereye yağları alalım eritip ısınınca bir su bardağı domates sosunu ,salçaları ve tuzunu naneyi ve baharatları ilave edelim karıştıralım.
- Ben çorba pürüzsüz olmasını istediğim için çorbanın suyunu eklemeden blender dan geçirdim.
- Çorbanın suyunu da ilave edelim.
- Çorbanın suyu kaynayınca şehriyeleri içine dökelim dibe tutmasın diye bir iki kez karıştıralım.
- Kısık ateşte şehriyeler yumuşayıncaya kadar 10-12 dakika kaynatıp ocaktan alalım.
- 10 dakika çorbayı dinlendirdikten sonra çorbamız servise hazırdır.
Afiyet olsun
Özel Şekli Ve Tadıyla Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi İçin Malzemeler
- 3 parça tavuk bonfile
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 1 yemek kaşığı bal (Opsiyonel)
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) diş sarımsak rende
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı karabiber kekik pul biber
Üzerine;
- Taze soğan
Özel Şekli Ve Tadıyla Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tavuk bonfileyi isterseniz lokmalık doğrayabilir ya da benim doğradığım gibi en alt kısmı kesmeden bütün olarak önce dikey sonra yatay kare kare keserek (daha iyi pişmesi için) bütün halde pişirebilirsiniz.
- Bu şekli şart değil.
- Üzerine tuz ve karabiber eklenir.
- Bir kaba un alınarak tavuklar unlanır ve fazlalıkları silkelenir.
- Pişireceğiniz tava ısıtılır. Tereyağı eklenir.
- Tavuklar ilave edilir ve önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır.
- Bu aşamada sarımsaklar eklenir.
- Biraz daha pişirilir. İsteğe bağlı biraz daha baharat ekleyebilirsiniz.
- Bal, soya sosu ve elma sirkesi ilave edilir.
- Yumuşadığında ve kızardığında servise hazır. Afiyet olsun soya sosu tuzlu olduğu için tuzu kontrollü ekleyin.
Yumuşacık Anne Keki Tarifi İçin Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı un (+2 yemek kaşığı daha)
Kakaolu kısmı için:
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı süt
Yumuşacık Anne Keki Tarifi Nasıl Yapılır?
- Uygun bir kaba şeker ve yumurtayı alalım.
- 4-5 dk köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Üzerine un dışındaki malzemeleri ekleyip karıştıralım.
- Son olarak azar azar un ekleyip çok katı veya sıvı olmayacak kıvamda bir harç hazırlayalım.
- Hazırladığımız harçtan ufak bir kâse kadar ayıralım ve kalanı yağlı kağıt serilmiş veya sıvı yağla yağlanmış orta boy borcama yayalım.
- Ayırdığımız harca kakao ve sütü ekleyip iyice karıştıralım ve sade harcın üzerine gezdirelim.
- Kürdan yardımıyla araları karıştıralım ki piştiğinde güzel karışmış olsun.
- 180 derece çok iyi ısınmış fırında kontrollü pişirelim.Afiyet olsun
Erişteli Yeşil Mercimek Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 kase erişte
- 1 yemek kaşığı salça (ben biber ve domates karışık kullanıyorum)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 litre su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı zeytin yağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Erişteli Yeşil Mercimek Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak mercimeklerimizi iyice yıkayalım ve tencereye ekliyelim.
- Üzerine 1buçuk litre su ekleyip 10dakika haşlayalım.
- Mercimekler haşlanmaya yakın orta boy bir tavada salçamızı kavuralım. Ben hem zeytin yağı hemde az bişey tereyağı kullanıyorum.
- Salçamızı kavruldukdan sonra karabiber ve tuzu da ekliyelim üzerine 1 su bardağı şu ekliyerek biraz sulandıralım.
- Eriştemizi mercimeğin içerisine ekliyebiliriz be 5dakika birlikde kaynatalım.
- Sonra salçalı sosumuzu da ekliyerek bi 5-10dakika daha pişirmeye bırakalım.
- Son olarak küçük bi tavada nanemizi 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytin yağında kavuralım ve yemeğimizi üzerine ekliyelim.
- Yemeğimizin altını iyice kısalım kısık ateşte bi 5 dakika dinlendirelim.
- Ve servis servis edelim.
Şimdiden ellerinize sağlık afiyet olsun