1 Haziran 2022 Çarşamba

Türlü Tarifi

 

Türlü Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 300 gr taze fasulye
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet küçük boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 1 adet kabak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3,5 su bardağı sıcak su (700 ml)

    Türlü Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanların kabuklarını alacalı şekilde soyalım ve uzunlamasına dörde bölüp yaklaşık birer parmak kalınlığında doğrayalım.
  • Doğradığımız patlıcanları derince bir kaba alalım ve üzerine biraz tuz ilave ederek üstlerine gelecek kadar su ile dolduralım. Bu şekilde yemeğimizi pişirme aşamasına geçinceye kadar patlıcanlarımızın acısı çıkacaktır.
  • Diğer taraftan taze fasulyenin iki ucunu keselim ve ardından dikey olarak ortadan ikiye ayıralım.
  • Daha sonra fasulyelerimizi boyutuna göre iki veya üç parçaya bölelim. Tüm fasulyeler için aynı işlemleri tekrarlayalım.
  • Kırmızı ve yeşil biberlerin içini temizleyerek doğrayalım.
  • Patatesin kabuklarını soyalım ve patateslerimizi de aynı şekilde küp küp doğrayalım.
  • Kuru soğanı küçük küçük yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
  • Domateslerimizin kabuklarını soyarak küp küp doğrayalım.
  • Son olarak kabağı da yine kabuğunu soyduktan sonra doğrayalım.
  • Öncelikle sıvıyağı tenceremize alalım.
  • Üzerine soğanları ekleyerek rengi dönünceye kadar kavuralım.
  • Soğanlar pembeleştikten sonra domates salçası ve biber salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavuralım.
  • Daha sonra doğradığımız fasulyeleri ilave ederek güzelce karıştıralım. Ara ara karıştırarak fasulyeler diriliğini kaybedinceye kadar kavuralım.
  • Kavurduğumuz fasulyelerin üzerine yeşil ve kırmızı biberleri, sarımsakları, doğradığımız patates, kabak, patlıcan, domates, karabiber, pul biber, tuz ve sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım.
  • Yemeğinizi yaklaşık 30 dakika bu şekilde pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda tencerenin kapağını açarak yemeğimizin pişip pişmediğini kontrol edelim.
  • Sebzeleri gördüğünüz gibi dağılmadan güzelce pişen türlü servise hazır. Afiyet olsun!

Tahinli Cevizli Çörek Tarifi

 

Tahinli Cevizli Çörek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 500 gr (2.5 su bardağı un)
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı fındık
  • Yarım çay bardağından az süt
  • Yarım çay bardağı tahin
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ

    Tahinli Cevizli Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt, şeker ve mayayı bir kapta çırpalım ve 10dk mayalanması için dinlendirelim.
  • Dinlenmiş karışıma su ve sıvı yağ ekleyerek karıştıralım.
  • Tezgah üzerinde unu havuz yapalım ve etrafına tuzu yayalım.
  • Daha sonra sıvı karışımı içine alarak kenarlara doğru havuzu genişleterek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim ve 5dk kadar tezgah üzerinde iyice yoğuralım .
  • Daha sonra üzerini kapatarak 1 saat mayalandıralım.
  • Bu arada iç harcını hazırlayalım tereyağını eritip sıvılar ile iyice karıştıralım.
  • Fındık ve cevizi rondoda çekerek sıvı karışıma ekleyin ve karıştırın.
  • Mayalanmış hamuru merdane yardımı ile tezgahta açalım ve iç harcı üzerine yayalım, daha sonra yuvarlayarak iki parmak kalınlığında keselim üzerine yumurta sarısı sürüp pipet ile ortadan bastıralım.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim ve 180 derecede üzeri kızarana (20dk) kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Patlıcan Musakka (Mükemmel Lezzet) Tarifi

 

Patlıcan Musakka (Mükemmel Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 2 adet iri patates
  • Kızartmak için; sıvı yağ

Kıymalı harç için:

  • 350 gram kıyma
  • Çok az sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 yemek kaşığı salça (dolu dolu değil)
  • 1 adet iri domates
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Toz kırmızı biber
  • Tuz
  • 1 çay bardağı kadar su

Sos için:

  • 1 su bardağından biraz fazla su
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • Çok az tuz

    Patlıcan Musakka (Mükemmel Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanı alacalı soyup yarım ay şeklinde doğrayalım.
  • Kabakları ister çatalla her yerine boydan çizikler atın, isterseniz kabuğunu soyun ve yine yarım ay şeklinde doğrayalım.
  • Patatesleri ufak küpler halinde doğrayalım ve hepsini yıkayıp süzdürdükten sonra kızgın yağda sırasıyla kızartalım ve bir kenarı alalım.
  • Kıymalı harç için tavaya sıvı yağ gezdirelim üzerine kıymayı ilave edelim güzelce kavuralım.
  • Yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavuralım, yumuşamaya başlayınca ufak doğranmış biberleri ekleyip kavuralım.
  • Biberler yumuşayınca salçasını ekleyip iyice karıştıralım.
  • Üzerine kabukları soyulmuş küçük küçük doğranmış domatesi ilave edelim.Domatesler biraz yumuşayana kadar pişirelim .
  • Üzerine tuzunu baharatını ilave edelim 1 çay bardağı kadar su ekleyip şöyle bir karıştıralım bi 5 dk piştikten sonra ocaktan alalım.
  • Kızarttığımız sebzeleri uygun bir tencereye alıp karıştıralım üzerine kıymalı harcı eşit yayalım ve son olarak salçalı sosunu hazırlayıp üzerine gezdirelim.
  • Kısık ateşte 10 dk kadar pişirdikten sonra yemeğimiz hazır üzerine maydanoz kıymak isterseniz yemek hazır olduktan sonra üzerine serpiştirin .
  • Kapağını kapatın sıcağıyla kendini salar zaten ben bu kez eklemedim.Afiyet olsun

Fırında Çok Lezzetli Sebze Kebabı Tarifi

 

Fırında Çok Lezzetli Sebze Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Sosu için :

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Çeyrek çay bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 3-4 adet patates
  • 3-4 adet biber
  • 2 adet havuç
  • 3 diş sarımsak

    Fırında Çok Lezzetli Sebze Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sosu için gerekli malzemeler karıştırılır.
  • Ardından sebzeler julyen doğranıp sosun içerisine eklenip harmanlanır tepsiye sıra sıra dizilir.
  • Üzerine ince doğranmış sarımsak dilimleri eklenir.
  • Yağlı fırın kağıdı suyla ıslatılıp tepsinin üzeri kapatılır.
  • 190 derece fırında kontrollü olarak pişirilir. Yoğurtla servis edebilirsiniz 

Kıymalı Soğan Dolması Tarifi

 

Kıymalı Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 adet büyük soğan
  • 150-200 gr kıyma
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 1 küçük soğan
  • 1 küçük domates
  • 1 sivri biber ( dilerseniz )
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım bulyon
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kırmızı toz biber
  • Çok az kimyon
  • 6-7 dal maydanoz
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı sıcak su

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz
  • Pul biber
  • Çok az sıvı yağ
  • Sıcak su

Yoğurt sosu için

  • 5-6 kaşık yoğurt
  • 2 diş sarımsak

    Kıymalı Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle büyük olan soğanları kabuklarını soyup sadece ortadan ikiye kesermiş gibi yarıdan kesin
  • Kaynamış olan suyun içine atın 15 dakika kadar kaynatın. Kendi kendilerine ayrılacaklardır yeterince yumuşayınca bir kabın içine soğuk su koyup tek tek içine alın ellerinizle ayırın.
  • Daha sonra bir kabın içine minik doğranmış domates biber ve soğanı doğrayın içine kıymasını ilave edin.
  • Yıkanmış pirincini baharatlarını salçasını maydanozunu her şeyini atın. Bulyonumuzu çok az kaynamış suda eritip harcın içine ekleyip daha sonra iyice karıştırın.
  • Soğanın bir başına koyup bir tatlı kaşığı kadar içe doğru kıvırıp sarmaya başlayın.
  • Soğan bitene kadar harcı doldurup iyice sarın uygun bir tencereye alın eğer harcınız artar ise evinizde ne varsa kabak biber veya kapya biber varsa doldurabilirsiniz. Bapya biber olursa çok daha güzel oluyor. Eğer elinizde onlar da yoksa buzdolabı poşetine koyup buzluğa kaldırabilirsiniz.
  • Daha sonra tekrar yaptığınızda dolmanın içine ekleyebilirsiniz.
  • Dolmaları yerleştirdikten sonra üzerine tuzunu yağını salçasını ve sıcak suyunu da üzerini hafif geçecek kadar koyun.
  • Ocağın altını açın.
  • Kaynamaya başlayınca kızın kapağı kapalı şekilde kısık ateşte pişirmeye bırakın. Ara ara kontrol edin soğuyunca üzerine sarımsak lı yoğurt gezdirip afiyetle yiyebilirsiniz 🙏.

Tavuksuyu Çorba Tarifi

 

Tavuksuyu Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr tavuk (bende piliç mevcuttu)

Haşlama esnasında kullanmak üzere

  • 2-3 adet defne yaprağı
  • 1,5 lt su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 orta boy rendelenmiş havuç
  • 1 orta boy rendelenmiş patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tel şehriye
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 çay kaşığı ucuyla karabiber

    Tavuksuyu Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları 1,5 lt suda defne yapraklarıyla beraber haşlayın, suyunu ayrı bir yerde muhafaza edin.
  • Uygun bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alın. Rendelenmiş havuç ve patatesi ekleyin, birkaç dk kavurun.
  • Unu ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Ayırdığınız tavuk suyunu ekleyin. Eğer suyu az gelirse normal su ile destekleyebilirsiniz ☺️.
  • Haşlanan tavukları didikleyin ve çorbaya ilave edin.
  • Tel şehriyeyi, tuzunu karabiberini ve en son kıyılmış maydanozu da ekleyip karıştırın.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Çorbamız servise hazır, afiyet olsun

Kekikli Sosis Tava Tarifi

 

Kekikli Sosis Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • Sosis (kişi sayısına göre değişebilir ben 4 tane kulandım)
  • Sıvı yağ (üzerine gezdirilecek)

Sosu için:

  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Tuz, karabiber
  • 1 su bardağı su

Üzeri için:

  • Maydanoz

    Kekikli Sosis Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Teflon tavamıza alalım ve üzerine sıvı yağ gezdirelim.
  • Sosisleri güzelce kızartalım karıştıra karıştıra.
  • Bir su bardağına salçayı ekleyelim ve sıcak su ile dolduralım. Baharatları da ekleyelim karıştıralım.
  • Kızarmış sosislerin üzerine sosumuzu dökelim.
  • Tavamızın kapanışını kapatıp orta ateşte sos koyulaşıncaya kadar pişirelim (7-8 dakika kadar ama değişebilir).
  • Servis ederken üzerine maydanoz serpebilirsiniz.

Karnıyarık Tarifi

 

Karnıyarık Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo patlıcan
  • 600 gram kıyma
  • 2 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 3-4 tane yeşil biber
  • 2 tane domates
  • Yarım yemek kaşığı biber ve domates salçası karışık
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı kadar su

Üzerine

  • Biber ve domates

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı su gerekirse ilave edebilirsiniz

    Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sos yapımı. Salçayı kavurup suyunu bir kaş dakika kaynatıp üzerine dökelim
  • Patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım fırın tepsisine alalım.
  • Üzerine fırçayla sıvı yağ sürelim.
  • 200°lik fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Bu arada tavaya kuru soğan ve sıvı yağımızı alalım güzelce kavuralım.
  • Kavrulan soğana kıymamızı da ilave edelim kıymayı da güzelce kavuralım.
  • Kavrulan kıymaya doğradığımız biberlerimizi de ilave edelim birkaç dakika kavurup domatesimizi ilave edelim.
  • Salçamızı da ilave edelim güzelce salçanın kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Yarım bardak suyunu ilave edip birkaç dakika pişirelim.
  • Tuzunu ve baharatlarını ilave edelim altını kapatalım.
  • Maydanozunu ilave edelim fırında kızaran patlıcanlarımızı alalım.
  • Ortadan ayırıp elimizle biraz tuz sürelim ve kıymalı harcımızı içine dolduralım.
  • Borcama yerleştirip üzerine salçalı sosu dökelim.
  • Domates ve biberlerini yerleştirip üzerine yağlı kağıt kapatıp 180° lik fırında 45 dakika pişirelim. İstediğiniz şekilde servis yapabilirsiniz afiyet olsun

Avokadolu Biber Mezesi (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi

 

Avokadolu Biber Mezesi (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane domates
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 tane soğan
  • 1 tane avokado
  • 1 diş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Kırmızı toz biber, pulbiberi, karabiber, kimyon,reyhan,tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı

    Avokadolu Biber Mezesi (Yok Böyle Bir Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Maydanoz hariç bütün sebzeleri rondodan geçirelim.
  • Geniş bir kaba dökelim.
  • Maydanozu da ince ince doğrayıp ekleyelim.
  • Baharatları, zeytinyağı salçaları da ekleyip iyice karıştıralım.Afiyet olsun.

Çok Farklı Çok Pratik Çok Güzel Çilek Reçeli Tarifi

 

Çok Farklı Çok Pratik Çok Güzel Çilek Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg çilek
  • 1 kg tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • Çay kaşığı ucuyla limontuzu

    Çok Farklı Çok Pratik Çok Güzel Çilek Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 1 kg çileği güzelce yıkayıp saplarını temizleyin.
  • Tencereye koyup üzerine 1 kg şeker ekleyerek 1 gece bekletin. Hemen yapmak isterseniz yarım saat 45 dk bekletin.
  • Şeker eriyip çilek suyunu salınca tencereyi ocağa alın. Üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağ ekleyerek ocağı açın.
  • Tereyağ reçeldeki köpüğün yok olmasını sağlıyor.
  • Kenarlarından ufak ufak kaynamaya başladığı andan itibaren 10 dk kaynatın. 10 dk sonunda ocağı kapatıp reçeli tamamen soğutun.
  • Soğuyan reçeli 2. Defa ocağa alıp 10 dk daha kaynatın. 10 dk sonunda soğumaya bırakın.
  • Soğuyan reçeli 3. Ve son defa ocağa alıp 10 dakika daha kaynatın. 10 dakikanın ilk 5 dakikasından sonra limon tuzunu ekleyip karıştırmayı unutmayın.
  • Soğuyan reçeliniz servise hazır. Çok güzel oluyor herkese tavsiye ederim. Şimdiden deneyeceklere afiyet olsun.