18 Temmuz 2022 Pazartesi

Ezo Gelin Çorba Tarifi

 

Ezo Gelin Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (şart değil)
  • Sıvı yağ ya da zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz
  • 8 su bardağı kaynar su

    Ezo Gelin Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğan ve sarımsak iri iri doğranır ve zeytinyağında bir kaç tur kavrulur.
  • Salça konularak kavrulmaya devam edilir.
  • Mercimek, pirinç, bulgur eklenir ve sıcak su dökülüp pişmeye bırakılır.
  • Bakliyatlar yumuşayınca (Ben yarım saat kaynattım) blender dan geçirilir ve kaynamaya devam eder.
  • Tuz, nane, pulbiber eklenir kısa bir süre daha kaynatılır. Tereyağ eklenir ve kapatılır.

Parmak Yedirten Fasulye Tava Tarifi

 



Parmak Yedirten Fasulye Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram taze fasülye
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Fasulyeyi haşlamak için

  • Yeterli miktarda su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir tencereye yeterli oranda suyu dolduralım içine bir çay kaşığı tuz ilave ederek suyu kaynatalım.
  • Fasulyeleri uzun keselim ve kaynamış suya ilave edelim haşlamaya bırakalım.
  • Haşlanmış fasulyelerin suyunu süzelim soğumaya bırakalım.
  • Uygun bir tavaya iki yemek kaşığı sıvı yağ ilave edelim soğanları doğrayalım çok az soteleyelim,biberlerleri doğrayalım soğanla birlikte soteleyelim.
  • Bir kaseye fasulyeleri alalım kavrulmuş soğan ve biberleri ilave edelim unu ekleyelim.
  • Bir adet yumurtayı çırpalım ilave edelim bütün malzemelerin hepsini ilave edelim çok iyi harmanlayalım.
  • Bir tavaya iki yemek kaşığı sıvı yağ ve bir yemek kaşığı tereyağ ilave edelim.
  • Bir yemek kaşığı mısır unu ekleyip çok az kavuralım fasulyeli harcı tavaya alalım.
  • İyice bastıralım kapağı kapalı bir süre altı hafif kızarana kadar pişirelim.
  • Bir tabak yardımıyla ters çevirelim,
  • Tavaya tekrar iki yemek kaşığı sıvı yağ ilave edelim ve aynı şekilde diğer tarafını da pişirelim.

Patatesli Köfte Tarifi

 

Patatesli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 300 gr kıyma
  • Yarım bayat ekmek
  • 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, pulbiber,kimyon ve nane
  • 1 çay bardağı ucuyla tarçın
  • 1 adet yumurta

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Patatesli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pates,soğan ve sarımsağı kabuklarını soyup rendenin en küçük tarafıyla rendeleyin .
  • Suyunu sıkıp kabın içerisine alın .
  • Üzerine yumurta,kıyma bayat ekmeği ıslatıp suyunu sıkın ve baharatları ekleyin.
  • Güzelce yoğurun köfte şekli verin.
  • Yarım saat dolapta dinlendirip kızgın yağda kızartalım.
  • Sıcak servis yapın afiyetler olsun

Sıvıyağlı Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta akı (Sarısı üzerine ayrılacak)
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı su
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 silme çay kaşığı mahlep
  • 2,5 su bardağı kadar un (Kontrollü ekleyin)

Üzeri için;

  • Ayırdığınız yumurta sarısı
  • Çörekotu

     Nasıl Yapılır?

  • Uygun yoğurma kabına tüm malzemeyi alıp yoğurun. Elinizle ufak parçalar alıp, avuç içinizde yuvarlayın. Tüm hamur bitene kadar bu işlemi sürdürün.
  • Tepsinizi yağlayın (ya da yağlı kağıt serin) ve kurabiyeleri tepsiye dizin.
  • Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve çörekotu serpiştirin.
  • Önceden ısınmış 170 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun 

Tavada Ballı Tavuk Göğsü Tarifi

 

Tavada Ballı Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet tavuk göğsü (Kişi sayısına göre artırabilir yada azaltabilirsiniz)
  • 2-3 adet sarımsak 1 kaşık kadar bal
  • 1 çay bardağı zeytin yağı (Yarısını ön kızartmada kullanacağız)
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ (Yarı yarıya kullanacağız)
  • 1 tutam tuz
  • 1 er tatlı kaşığı kırmızı toz biber karabiber kekik pul biber

Bulamak için;

  • 1 su bardağı kadar un

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları sağlı sollu kutucuk şeklinde keselim.
  • Unumuzu geniş bir tabağa alalım ve tavukları önlü arkalı bulayalım fazlasını silkeleyelim.
  • Uygun bir tavaya yarım zeytin yağı ve yarı tereyağını ekleyelim önlü arkalı hafif şekilde kızartalım.
  • Tavada kalan yağımızı daha genişçe bir tavaya alalım yani tavukların hepsinin sığabileceği bir tava olsun. Tereyağ ve kalan zeytinyağını ve diğer malzemeleri ekleyelim karıştıralım.
  • Tavukları tavaya yerleştirelim kapağı şekilde orta ayarda kontrollü pişirelim. Yanında salata pilav veya patates kızartması ile menü yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Daha gazla tarif için instagram hesabıma bekliyorum.

Kat Kat Sivas Katmeri Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un (Kontrollü)
  • Arası için;

    • 200 ml tereyağ (Yada margarin)
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • Peynir

    Üzeri için;

    • 1 yumurta sarısı
    • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

      Nasıl Yapılır?

    • Hamuru için un hariç diğer malzemeleri karıştırıp unu kontrollü bir şekilde ilave edelim.
    • Hafif sert bi hamur olmalı. 20 dakika dinlendirin hamuru. Dinlenen hamuru 8 bezeye ayıralım.
    • Tereyağını eritip sıvı yağı ekleyip karıştıralım.
    • Hamuru servis tabağı büyüklüğünde açalım.
    • Erittiğimiz yağı sürüp kenarlarından katlayalım. Yağı her katına sürelim.
    • Bezeyi kenara alıp diğer bezeyi açalım.
    • Yağlayıp katladığımız diğer bezeyi orta kısmına koyup tekrar katlayalım. Mutlaka her katı yağlayalım. Bu şekilde buz dolabında 40 dakika üzerine streç film kapatıp dinlendirelim.
    • Daha sonra dinlenen hamuru açıp ikiye bölelim.
    • Orta kısmına peynir yerleştirip kapatalım.
    • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
    • Bütün hamuru bu şekilde hazırlayalım.
    • Yumurta sarısı ve sıvı yağı karıştırıp üzerine sürelim.
    • Bıçakla çizik atıp 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Çay Demleninceye Kadar Hazır Nefis Bademli Kurabiye Tarifi

 

Çay Demleninceye Kadar Hazır Nefis Bademli Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ya da margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker (90 gram)
  • 1 paket vanilya (5 gram)
  • 2,5 su bardağı un (300 gram)
  • Yarım paket kabartma tozu (5 gram)
  • 1 su bardağı iri çekilmiş badem

    Çay Demleninceye Kadar Hazır Nefis Bademli Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ya da margarini alalım. Üzerine yumurta, şeker ve vanilyayı ekleyerek karıştıralım.
  • Ardından 1 su bardağı unu, yarım paket kabartma tozunu ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Hamurumuz yumuşak olmalı.
  • Son olarak iri çekilmiş bademi ekleyerek tekrar yoğuralım. Badem yerine ceviz, fındık, fıstık da kullanabilirsiniz.
  • Hamurumuz hazır olunca dilediğiniz gibi şekil verebilirsiniz. Oldukça kolay şekil verilebilen bir hamur oluyor. Ben dondurma kaşığıyla şekil verdim. Şekilli kurabiye kalıplarıyla da şekil verebilirsiniz.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına kurabiye hamurlarını yerleştirelim.
  • Önceden ısıttığımız 170 derece fırında 20 dakika kadar pişirelim. Fırından çıkınca sıcağının çıkmasını bekleyelim ve ardından servis tabağına alabiliriz.
  • Son olarak üzerine pudra şekeri ekledim. Dilerseniz eklemeden de servis edebilirsiniz 🤌 lezzeti de sunumu da şahane oluyor, deneyeceklere afiyet olsun 

Kabak Mezesi Tarifi

 

Kabak Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet kabak
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt veya yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tutam dereotu

    Kabak Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurtlu kabak mezesi için öncelikle yıkadığımız kabakları rendeleyelim.
  • Daha sonra uygun bir tavaya zeytinyağını alalım, doğradığımız sarımsakları kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Rendelediğimiz kabakları ekleyelim ve suyunu çekene kadar karıştırarak soteleyelim.
  • Bu sırada bizde dereotunu ince ince kıyalım.
  • Uygun bir karıştırma kabına yoğurdu alalım. Bu aşamada normal yoğurt kullanacaksanız suyunu süzmenizi tavsiye ederim. Aksi halde mezenizin kıvamı istediğiniz gibi olmayacaktır.
  • Üzerine mayonez ve tuzu ekleyerek tel çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Soğuyan kabakları ve dereotunu da yoğurdun üzerine ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Ardından kabaklarımızı servis tabağına alalım.
  • Mezemizin sosu için uygun bir tavaya zeytinyağını alalım ve kızdıralım.
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş cevizi ilave edelim, toz kırmızı biberi de ekleyerek güzelce kavuralım.
  • Hazır olan sosumuzu mezenin üzerine gezdirelim. Dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim.

Nefis Kebapçı Salatası Tarifi

 

Nefis Kebapçı Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 büyük domates
  • 1 salatalık
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2-3 dal taze soğan
  • 2 adet sivri biber
  • Yarım kapya biber
  • 1 tutam maydanoz

Sosu için;

  • 3-4 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • Tuz

    Nefis Kebapçı Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri minik minik doğruyoruz. Maydanozu ince ince kıyıp, diğer malzemelerle birlikte harmanlıyoruz.
  • Sos için; sarımsakları ezip sumak, isot, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağ ile karıştırıp salatanın üzerine gezdiriyoruz. Güzelce karıştırıp, servis ediyoruz.

Lokanta Usulü, Nohutlu, Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi

 



Lokanta Usulü, Nohutlu, Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı erişte
  • 6 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sıvı yağ ve tereyağı
  • İsteğe bağlı pulbiber

    Lokanta Usulü, Nohutlu, Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavamıza yağları alalım, ocağın altını açalım ısınan yağımıza eriştemizi bırakalım ve hafif pembeleşene kadar karıştıralım.
  • Üzerine salçasını, nohudu ve bulgurunu katıp karıştıralım ve suyunu katalım.
  • Tuzunu katıp karıştıralım orta ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Beş dakika kadar dinlendirelim.
    Lokantada yemiştim çok hoşuma gitmişti
    Doyurucu ve çok lezzetli oldu afiyetler olsun 👌👌🌹🌹🌹
  • Not; kişi sayısı az ise ölçüyü yarıya düşürüp, yağını kendinize göre ayarlayabilirsiniz 

Fırında Pratik Tavuklu Bamya (Bamyayı Sevdiren Yemek,) Tarifi

 

Malzemeler

  • 700 gram kemiksiz tavuk eti (hindi eti de olur)
  • 450 gram dondurulmuş bamya
  • 4 adet domates
  • 1 baş sarımsak ( 10-15 diş)
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru kekik
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz

Sos için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini kuşbaşı doğrayın.
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve küp doğrayın.
  • Sarımsakları iri doğrayın.
  • Bir fırın kabına tavuk etini, bamyayı, domatesi, sarımsağı, zeytinyağını, baharatları alın ve güzelce karıştırın.
  • Sos için: küçük bir tencerede tereyağını ısıtın, domates salçası ve biber salçasını ekleyerek güzelce kızartın.
  • Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin ve 5 dk. Kaynattıktan sonra hazırladığınız tavuklu karışımın üzerine dökün.
  • Yemeği, 225° de, fırının orta rafında 40 dakika pişirin, sonra fırının en alt rafına alarak 10 dakika daha pişirin.
  • Pilav veya patates püresi ile servis yapın.
  • Afiyet olsun. 😊.

    Not:📌kullandığım fırın kabı 27×27 ebatında.

Erik Meyve Suyu Tarifi

 

Erik Meyve Suyu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kadar kırmızı erik
  • 1 çubuk tarçın
  • 4-5 tane karanfil
  • 3 litre su
  • 2 su bardağı toz şeker (Sevdiğiniz gibi ayarlayabilirsiniz)

    Erik Meyve Suyu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Genişçe bir tencereye şeker dışındaki malzemeleri ekleyip, ocağın altını açalım kaynamaya başlayınca altını kısalım orta ateşte erikler kendini salıp, güzelce rengini verene kadar pişirelim ocaktan alalım.
  • İlk sıcağını atınca süzgeçten geçirelim eğer eriği de kullanmak isterseniz erikleri süzgeçten geçirip suyuna ekleyebilirsiniz ben eklemedim.
  • Ardından şekerini azar azar ekleyip, eriyene kadar karıştıralım. Gerek duyarsanız damak tadınıza göre ekleme yapabilirsiniz tadı bizim için yeterliydi çok şekerli olsun istemedim.
  • Şişelere doldurup ,soğuyunca ağzını kapatalım ve buzdolabına kaldıralım güzelce soğusun. 

Fırında Patates (French - Style Patatoes) Tarifi

 

Fırında Patates (French - Style Patatoes) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kiloya yakın patates
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • Biberiye
  • Köri
  • Kırmızı
  • Toz biber
  • İsteğe bağlı pul biber

    Fırında Patates (French - Style Patatoes) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri kabuklarını soymadan güzelce yıkayın ve dilimleyin zeytinyağ ve galeta unuyla birlikte baharatları 1 er tatlı kaşığı şeklinde ekleyin ve güzelce elinizle karıştırın.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20-25 dakika kadar kontrollü pişirin.
  • Her sosla yenilebilecek nefis bir atıştırmalık. Daha fazla tarfi için instagram hesabıma bekliyorum sizleri.