Malzemeler
İçi İçin;
- 350g beyaz peynir
- 1 tutam maydanoz
Sosu için;
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı sirke
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- Susam
- Çörekotu
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle sosu için karıştırma kabına un, sirke ve sıvı yağı alarak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.
- Böreklerimizi sarmak için tezgaha serdiğimiz 1 adet yufkanın üzerine sosumuzdan birkaç kaşık gezdirerek dökelim.
- Sosu fırça yardımıyla sürerek yufkanın her yerine gelmesini sağlayalım.
- 2. yufkayı da sos sürdüğümüz yufkanın üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirelim. Yine sosumuzdan bir kaç kaşık gezdirerek dökelim.
- Fırça ile sürerek yufkanın her yerine gelmesini sağlayalım.
- Ardından yufkamızı önce 4 eşit parçaya keselim. Her bir parçayı da ikiye keserek toplamda 8 adet üçgen yufka elde edelim.
- Her bir parçaya peynirle ince kıyılmış maydanozu karıştırarak hazırladığımız iç harcından yerleştirelim ve sigara böreği sarar gibi ne çok sıkı ne de çok gevşek olmayacak şekilde saralım. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayalım.
- Sarma işlemini bitirdikten sonra böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
- Üzerlerine yumurta sarısını her yerine gelecek şekilde sürelim.
- Son olarak üzerlerine susam ve çörek otu karışımından serpelim.
- Böreklerimizi önceden ısıttığımız 170 derece fırında yaklaşık 35 dakika güzelce kızarıncaya kadar pişirelim.
- Sirkeli çıtır böreklerimiz servise hazır.
Malzemeler
- Yarım paket margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış – 125 gram)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 çay bardağı şeker
- 2 adet yumurta
- 1 adet kabartma tozu
- 1 adet vanilya
- 3,5-4 su bardağı un
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak kurabiyemizin hamurunu hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına tereyağı, yumurta, sıvı yağ, şeker, vanilya, kabartma tozu ve unun bir kısmını alarak yoğurmaya başlayalım.
- Hamur toparlanana kadar unu ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
- Tırtıl kurabiyelerimizi şekillendirelim. Kurabiye hamurumuz hazır olduktan sonra tırtıl kurabiye kalıbı ile yaratıcılığınıza bağlı olarak kurabiyelerinizi şekillendirin. Tırtıl şeklinde yapmak için hamurdan bir parça alarak kalıba yerleştirelim. Baş parmağımızla hamura bastıralım ve tepsiye tırtıl şeklinde hamuru sıkalım. Tüm malzeme bitene kadar şekillendirmeye devam edelim.
- Kurabiyelerimizi pişirelim. Şekillendirdiğimiz kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında 160-170 derecede pembeleşinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirelim.
- Servis edelim. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz. Dilerseniz kurabiyelerinizin uç kısımlarını eritilmiş çikolataya batırarak da süsleyebilirsiniz.
Malzemeler
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 3 adet közlenmiş kapya biberi
- 8-10 tane kornişon turşu (Benim turşularım küçüktü)
- Mısır (Arzuya göre )
- 4 dal taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- Nar ekşisi
- Zeytinyağı
- Yarım limon
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Haşlamış olduğumuz nohutları bir kaseye alalım.
- Üzerine közlenmiş kapya biber, kornişon turşu, mısır, taze soğan, maydanoz, dereotunu ilave edelim.
- Hazırladığımız salata sosunu salatanın üzerine ekleyip, karıştırıp, servise hazır hale getirelim
Malzemeler
- 1 patates
- 1 havuç
- 1 kabak
- 1 kırmızı kapya biber
- 1 tutam ince doğranmış maydanoz
- 1 çay bardağı haşlanmış mısır
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 su bardağı süt
- 3 su bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber
Nasıl Yapılır?
- Sebzeleri soyup yıkayarak küçük küçük doğruyoruz.
- Pişirme tenceresine yağları alıp havucu birkaç dakika kavuruyoruz.
- Patates, kabak ve biberi de sırasıyla ekleyerek her seferinde birkaç dakika kavuruyoruz.
- En son mısır ve tuzu ilave edip sıcak su ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
- Kaynadıktan sonra altını kısarak orta dereceli ateşte yaklaşık 15 dakika sebzeler yumuşayana kadar pişmeye bırakıyoruz.
- Süt, maydanoz ve karabiberi ekleyip 5 dakika kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.
- Dinlenen çorbamızı sıcak servis ediyoruz.
Malzemeler
- 600 gram kadar çeri domates ( yada 4-5 normal domates)
- 1 adet kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 2-3 sivri biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 kutu sıvı krema
- Zeytin yağı
- Tuz ,karabiber, pulbiber ,kuru fesleğen ,kuru kekik
- 300 gram kadar makarna
- Maydanoz
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak geniş bir tavaya zeytinyağımızı alalım.
- Küçük küçük doğranmış soğanları ekleyip kavuralım.
- Daha sonra ince doğranmış sivri biberleri ve rendelenmiş sarımsağı ilave edelim kavuralım.
- Domates salçasını ekleyelim acı olsun isterseniz biber salçası da olur.
- Salçayıda kavurunca doğranmış domatesleri ekleyelim.
- Baharatları ekleyelim kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakalım.
- Domatesler iyice yumuşamayınca üzerine bir kutu sıvı krema ekleyelim karıştıralım ve orta ateşte pişirmeye devam edelim.
- Bu arada makarnamızı haşlayalım.
- Haşlanmış makarnanın suyundan bir kepçe alalım ve sosumuza ilave edelim.
- Makarnayı süzelim.
- Makarnalarıda sosumuza ekleyelim.
- En son olarak ince kıyılmış maydanoz ekleyelim ve karıştıralım.
Malzemeler
- 3-4 adet patlıcan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- Tuz
İç harcı için;
- 3 parça tavuk göğsü
- 1 adet soğan
- 1 adet kapya biber
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz, karabiber, pul biber
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
Üzeri için;
- Kaşar peyniri
Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda 20 dk kadar bekletiyoruz.
- Ortadan ikiye bölüp üzerine bıçakla çizikler atıp zeytinyağ ve tuz ekleyip fırında fırına veriyoruz.
- Üzeri kızarıp yumuşayınca fırından alıyoruz.
- İç harcı için tavukları küp küp doğrayıp zeytinyağ ile ısıttığımız tavada kavuruyoruz.
- Baharatlarını ve salçasını ekleyip güzelce karıştırıyoruz pişince ocaktan alıyoruz,.
- Patlıcanların üzerine 2-3 yemek kaşığı harcımızdan koyuyoruz.
- Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
- Çıkınca sıcak servis edebilirsiniz
Malzemeler
Kek için;
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
- 1 tutam tuz
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı un (unun cinsine ve yumurta büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir)
- Çeyrek su bardağı ılık su
Karamel için malzemeler;
- 1 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket 200 ml kremaGanaj için malzemeler;
- 1 paket krema
- 80 gr sütlü çikolata
- 60 gr bitter çikolata
- 1 su bardağı iri dövülmüş fıstık
İçi için;
Üzerini süslemek için;
- Beyaz çikolata sos
- Toz antep fıstığı
Nasıl Yapılır?
- İlk önce karamelin şekerini tavaya alalım ve kısık ateşte sabırla erimesini bekleyelim.
- Şeker erirken ganaj için kremayı ısıtalım (kaynatmayalım) altını kapatıp çikolataları içine ekleyip güzelce karıştıralım.
- Fıstıkları ekleyelim karıştıralım ve soğuması için kenara alalım ara ara üzerini kabuk tutmasın diye karıştıralım.
- Karamelin şekeri eridiyse tereyağını ekleyip karıştıralım.
- Tereyağda eriyince kremayı ekleyip güzelce karıştıralım. Ocağı kapatalım.
- Soğuması için kenara alalım ara ara karıştıralım.
- Kekin yapımına başlayalım. İlk önce yumurta akına biraz tuz ekleyip köpük olana kadar çırpalım. Kuru bir kaba aktaralım.
- Çırpma kabına yumurtaların sarılarını, şekeri ve ılık suyu alıp güzelce çırpalım.
- Kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyerek çok az daha çırpalım.
- Aşama aşama beyazını karışama ilave ederek en düşük ayarda yumurtanın akının diğer malzemeye karışmasını sağlayalım.
- Tepsiye yağlı kağıt serelim ve kek harcımızı yayalım.
- Önceden ısınmış 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Çok kızartmayalım kek kurumasın.
- Bu sırada ılımış olan karameli derin bir kaba aktaralım ve 2 yemek kaşığı sıcağa yakın su ekleyelim ve mikserle rengi hafif açılana kadar çırpalım. Biraz krema şeklini almasını sağlayalım yani.
- Pişen keki fırından çıkaralım. Tepsiden alalım.
- Üzerine başka bir pişirme kağıdı ekleyerek ters çevirelim beklemeden pişirme kağıdını dikkatlice çıkaralım.
- Kenar kuru kısımları bıçak yardımıyla keselim.
- Hiç beklemeden karameli yayalım.
- Muzu kekin kısa kenarına yerleştirelim ve saralım.
- Keki altına tepsi yerleştirdiğimiz telin üzerine koyalım ve ganajımızı gezdirelim.
- Dolaba kaldıralım. Dinlendirelim. 3-4 saat.
- Servis yapmadan önce beyaz çikolata ve antep fıstığı ile süsleyelim.
Malzemeler
Yufkalara sürmek için;
İç harcı için;
- 1 büyük boy kuru soğan
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kapya biber
- 1 adet yeşil, bir adet çarliston biber (Dilerseniz sadece yeşil ya da çarliston da olur)
- 1 büyük boy domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 5 adet patlıcan
- Karabiber
- Pulbiber
- Tuz
Sosu için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber
- Maden suyu
Nasıl Yapılır?
- Uygun bir tavaya sıvı yağı alıp yemeklik doğranmış soğanı ekleyin kavurun. Soğanlar pembeleşince küçük küçük doğradığınız biberleri de ekleyip kavurmaya devam edin.
- Ardından kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi ve salçayı ilave edin 5-6 dk daha kavurun. En son alacalı soyduğunuz patlıcanları yine küp küp doğrayın harca ilave edin baharatları ekleyin ve patlıcanlar tamamen sinene dek kavurun.
- Bir yufkayı tezgaha alın. Üzerine maden suyundan döküp fırçayla yayın. Yufkanın kenarlarını biraz içe katlayıp kare şeklini aldırın.
- Ardından baş kısma iç harçtan yeterince koyun. Dıştan içe rulo şeklinde yufkayı sarın ve eşit olarak 4-5 parça dilimleyin. Tüm yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
- Yağlanmış tepsiye börekleri yerleştirin. Sos malzemelerinin tamamını çırpın ve böreklerin üstüne sürün.
- Önceden ısınmış 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.
Malzemeler
Tavada lavaş ekmeği;
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 paket toz maya
- Ilık su
- 6 su bardağı un
Tantuni eti;
- 1 kg minik minik doğranmış tavuk göğsü
- 1 buçuk çay bardağı sıvı yağ (isteğe göre yağı azaltıp çoğaltabilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
- 2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı yedibahar
- 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
- 1 buçuk su bardağı su
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle ekmeği hazırlayın.
- Un ,tuz ,şeker ,su ve mayayı karıştırıp yumuşak bir hamur yapın ve 1 saat dinlerin.
- Mayalanan hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar alıp bezeler yapın .
- 10 dakika dinlendikten sonra merdane yada oklava ile istediğiniz incelikte açıp tavada önlü arkalı pişirin.
- Uygun bir tencereye yada saç tavaya sıvı yağı alın içerisine minik minik doğranmış tavuk göğsü etini dökün.
- Suyunu verip yumuşayana kadar pişirin.
- Daha sonra 1 buçuk su bardağı su ve baharatları ilave edip kısık ateşte 5 dakika pişirin.
- Pişen tantuni etlerinin sonra ortasını açıp ekmeği yağa bandırıp ekmeği tabağa alın.
- Tavuk eti,domates, maydanoz ve soğanı üzerine sıralayıp ister durum yapar ister açık bir şekilde servis yaparsınız.
Malzemeler
- 3 adet yumurta (oda sıcaklığı)
- 1 su bardağı tozşeker (180g)
- 1 pk vanilya şekeri
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı süt
- Yarım paket kabartma tozu
- 300 g un (2,5 su bardağı)
Üzerine :
- 350 g orman meyveleri (dilediğiniz meyve olabilir)
Kıtırları için :
- 4 yemek kaşığı tereyağ
- 5 yemek kaşığı tozşeker
- 1 su bardağı un (110g)
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle yumurta, şeker ve vanilya köpük köpük olana kadar çırpılır (5 dakika ).
- Sıvıyağ, süt eklenip bi tur daha çırpın.
- Kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyip hamuru söndürmeden nazikçe karıştırsın.
- Kalıba döküp üzerine meyveleri serpin.
- Kıtırları iç 3 malzemeyi elinizle ufalaya ufalaya kıtırlar yoğurup meyvelerin üzerine yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirin.
- Kürdan testi yapın 👍 soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
- Sıcak sevenler yanına 1 top dondurma ile yiyebilir 🤌🥰.
Deneyeceklere şimdiden