1 Ağustos 2022 Pazartesi

Çatlak Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 4 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

Bulamak için;

  • Pudra şekeri

     Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına toz şeker, sıvı yağ ve kakaoyu ekleyelim, mikser yardımıyla şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Ardından yumurtanın bir tanesini ekleyelim ve çırpmaya devam edelim.
  • Yumurta tamamen karıştığında 2. yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
  • Daha sonra un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyelim, kaşık veya spatula yardımıyla karıştıralım.
  • Kıvam alan hamurumuzun üzerini streçleyelim, 1-1,5 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen hamurumuzun üzerindeki streç filmi çıkartalım, hamurdan kaşık yardımıyla alalım ve elimizde yuvarlayalım.
  • Yuvarladığımız hamuru bolca pudra şekerine batıralım, fırın tepsisine dizelim. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemleri sırası ile tekrarlayalım.
  • Kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 170 derece fırında 20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen çatlak kurabiyelerimiz soğuduktan sonra servise hazır. Afiyet olsun!

Kaşık Kaşık Çocukluk Hatırası Domatesli Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram makarna ( karşıya gelecek boy olsun)
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 7 tane ortaboy domates
  • 6 diş sarımsak
  • 3 tane biber ( acı )
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane ( damak zevkinize göre başka baharatlarda ekleyebilirsiniz)
  • Beyaz peynir

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce makarnayı bol tuzlu suda haşlayın ve süzün.
  • Domatesleri soyun dörde bölün ve robottan geçirin.
  • Sarımsak ve biberleri ince ince dilimleyin.
  • Tencereye tereyağını alın erittikten sonra sarımsak ve biberleri ekleyin beraber biraz kavurun.
  • Ardından domates ve baharatlarını ilave edin 5 dakika orta kısık ateşte pişirin.
  • En son makarnayı ekleyin iyice karıştırın ve servis yapın.
  • Üzerine ufalanmış beyaz peyniri unutmayın gerçekten çok yakışıyor. Afiyet olsun😊.

31 Temmuz 2022 Pazar

Pamuk Poğaça Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta birinin sarısını üzerine ayırıyoruz
  • 1 paket yaş maya aldığı kadar un

İçi için;

  • 1 büyük kase beyaz peynir ince kıyılmış maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kabın içine un hariç bütün malzemeleri koyup, güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz ve hamurumuzun üzerini kapatıp 1 saat mayalanması için dinlendiriyoruz.
  • Hamurumuzdan mandalina büyüklüğün de parçalar alıp beze yapıyoruz tezgahın üzerini hafiften unlayıp, bir merdaneyle hamurumuzu tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz elinizlede açabilirdiniz fazla büyütülmeyecek.
  • İçine peynir ve maydanoz karışımından koyup kenarları içe katlayıp rulo şeklinde katlıyoruz.
  • Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam, çörek otu, pul biber, maydanoz serpip, 15-20 dk tepsi mayası yaptıktan sonra 200 derece önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz deneyenlere afiyet olsun

Tel Şehriye Ve Yumurta İle Su Böreği Lezzetinde Tavada Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı tel şehriye
  • 2 adet yumurta
  • 1 kase istenilen peynir(ben tulum ve kaşar karıştırdım)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye su ve tuz alınarak kaynamaya bırakılır.
  • Kaynadıktan sonra üzerine tel şehriyeler eklenip 5-10 dakika yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra süzgece alınıp suyu tamamen süzülür.
  • Derin bir karıştırma kabına alınır.
  • Üzerine 2 yumurta ve tuz eklenip karıştırılır.
  • Uygun bir tavaya tereyağı alınıp eritilir.
  • Üzerine harcın yarısı boşaltılıp üzeri düzlenir.
  • Arası için tercih ettiğiniz peynir her yerine gelecek şekilde serpilir.
  • Kalan harç da üzerine boşaltılıp yaydırılır.
  • Kapağı kapatılarak kısık ateşte alt tarafı kızarana kadar pişirilir.
  • Sonra diğer tarafı da çevrilip aynı şekilde pişirilir. İster soğuk ister sıcak yenilebilen su böreği lezzetinde şipşak böreğimiz hazır👌🏻😋 afiyet olsun❤️.

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • Yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
  • 2 litre sıcak su
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
  • Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
  • Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  • Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
  • Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirelerek ocaktan alınır.
  • Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
  • Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
  • Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.
  • Mercimek çorbası tarifimi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Mantı Tadında Fırın Kabak Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet orta kabak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Karabiber kimyon

Üzeri için

  • 1 tas yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmız toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce kapakları soyup doğrayın yıkayın. Suyunuzu süzün.
  • Üstüne unu yağı ekleyin.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökün.
  • 200 derece fırında pişirin fırından alın.
  • Servise tabağına alın.
  • Üzerine kimyon, tuzunu serpin.
  • Yoğurtlu sarımsağı dökün.
  • En üstüne yağı eritin.
  • Toz biber ekleyip altını kapayın.
  • En üstüne dökün.Servise hazır afiyet olsun

Lokanta Usulü Patlıcan Kebabı Tarifi

 



Malzemeler

  • Yarım kilo kuşbaşı et
  • 1,5 kilo patlıcan
  • 1 büyük soğan
  • 2 büyük domates
  • 7 tane ince yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 bardak kadar sıcak su
  • Tuz, kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Patlıcanları kızartmak için; sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soyup kalınlığına göre ikiye üçe böler,parmak şeklinde hazırlarız.
  • Hazırladığımız patlıcanları tuzlu suyun içinde yarım saat kadar beklettikten sonra kızgın yağda kızartırız.
  • Bir tepsiye alırız, düzenli bir şekilde tepsiye dizeriz.
  • Üzerine patlıcanların acısını alması için bir yemek kaşığı şeker serpiştiririz.
  • Patlıcanların peşinden aynı şekilde doğradığımız biberleri de kızartmadan yağın içinde 2 döndürüp alırız.Biberleri en üstte kullanacağız.
  • Diğer tarafta pişirdiğimiz kuşbaşı etlerin içine ince kıyılmış soğanları ilave edip kavururuz.
  • İçine salçayı ve baharatları tuzu ilave ettikten sonra 2 bardak sıcak suyu ilave eder,tekrar 10 dakika kaynatırız.
  • Sonra bir kevgir yardımı ile etleri suyun içinden alarak patlıcanların üzerine eşit şekilde yayarız.
  • Sonra süsleme işine geçeriz.
  • Ay şeklinde doğranmış domatesleri yan yana dizeriz.
  • Aralarına az kızarmış biberleri dizeriz,son olarakta etlerden kalan suyu domateslerin üzerinden döker fırına veririz.
  • Domatesler pişince fırından çıkarıp servis yaparız. Afiyet olsun.

Taze Üzümlü Vişne Kompostosu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kase vişne
  • 1 kase çekirdeksiz üzüm
  • 1,5 litre su
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 3-4 tane karanfil

    Nasıl Yapılır?

  • Kompostoyu yapacağımız tencereye vişne ve üzüm tanelerini alalım.
  • Üzerine 1,5 litre suyu ,karanfil tanelerini ve şekeri ilave edelim.
  • Kaynayınca kısık ateşte vişneler hafif yarılıp yumuşayınca ocaktan alalım soğumaya bırakalım.
  • Soğuyunca buzdolabına koyarak soğuk buz gibi ister komposto olarak ister meyve suyu olarak tüketebilir siniz. Afiyet olsun. 

Fit Diyet Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı labne veya krem peynir
  • 2 tepeleme yemek kaşığı yulaf unu veya beyaz un hariç diğer sağlıklı esmer unlar
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 çimdik (Yarım çay kaşığı) tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırın. Hamur yoğurma makinesi veya mikserinizle yumurta akı ve labne peyniri iyice bembeyaz olana kadar çırpın (Köpük olup kabarmaz)
  • Sonra yumurta sarısını ekleyip çırpmaya devam edin. En son un, kabartma tozu ve tuzu ekleyip hafif çırpın.
  • Tepsiye yağlı kağıt koyup istediğiniz şekilde (Ben pankek gibi yaptım)
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kada pişirin. Afiyet olsun



Kapya Biberli Kahvaltılık Yumurta Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gram rendelenmiş kasar
  • 3 adet yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Önce soğanları zeytinyağında kavuralım. Ardından içine doğradığımız kapyaları ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyip, iyice pişirelim.
  • En son yumurta üzerine ekleyip, pişmeye bırakım ve tabi üzerine rendelenmiş kasar mis gibi afiyet olsun.

Kahvaltıya Bol Peynirli Ve Sarımsaklı Fırın Patates Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane orta boy haşlanmış patates
  • 3 çorba kaşığı dolu dolu un
  • 2 çorba kaşığı dolu dolu nişasta
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzeri sürmek için;

  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı dolusu tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ 2 diş sarımsak

En üstüne;

  • 1,5 su bardağı kaşar

    Nasıl Yapılır?

  • Haşlamış olduğumuz patatesleri soyup, ezelim. İçine un, nişasta, baharatlarımızı, kabartma tozunu ekleyip, elimizle yoğuralım küçük boy borcama yağlı kağıt serip, patatesimizi yayalım.
  • Üzerine sürmek için tereyağımızı sıvı yağımızı sos tavasına alıp salçamızı birkaç dakika kavurup, ateşten alıp, sarımsağımızı ekleyelim, patateslerimizin üzerine sürelim.
  • Isınmış 180 derecelik turbo ayarda 20 dakika pişirip, fırından alıp, kaşar rendesi serpiştirip tekrar fırına verelim.
  • Kaşar kızarıncaya kadar pişirip sıcak servis yapalım afiyet olsun.

Tadına Doyum Olmayan Köz Biber Konservesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 kg kapya biber
  • 2 baş sarımsak
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı sirke
  • 3 tane limon tuzu
  • 1 +1/4 (çeyrek) yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Biber közlenir ve kabukları soyulur. Steril edilmiş kavanozlara önce 2-3 parçaya kesilmiş sarımsak sonra kapya biber yerleştirilir. Aralara ve en üste tekrar sarımsak bırakılır.
  • Su, sirke, limon tuzu, tuz, ve şeker karıştırılır. Karışım biberlerin üzerine pay edilir ve havası alınır.
  • Şişelerin ağız kısmı silinir. Steril edilmiş yeni ve kuru kapaklar ile kapatılır.
  • Tencereye ters çevrilir yarısına gelecek şekilde su eklenir ve su kaynamaya başlayınca 20 dk kaynatılır ve ocaktan alınır.
  • Soğuyuncaya kadar kapaklar aşağı bakacak şekilde şişeler bekletilir.
  • Buz dolabında 1 yıl muhafaza edebilirsiniz. Deneyen herkese afiyet olsun.
  • Not: Vakumlanmamış şişeleri saklamayın aksi durumda bozulur. Vakumlanmış kapak içeri doğru çöker. Deneyen herkese afiyet olsun.

Ev Yapımı Ata Ekmek Tarifi

 



Malzemeler

  • 7 su bardağı un
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı soğuk su
  • 1 küçük kase ilik su
  • 1 paket instant maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 ,5  tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 1 kase ilik su, toz şeker ve instant maya aktiflestirilir.
  • Un genus bir kaba alınarak tuz, süt, su ve maya eklenerek hafif ele yapışan bir hamur elde edilir.
  • Sonra zeytinyağı eklenerek iyice yoğurulur.
  • Üzeri kapatılarak 40 dk mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur 2 eşit parçaya bölünerek tezgahta toparlanır ve yağlı kağıt serili 2 oval borcam a konur fırının için de 1 buçuk saat kadar iyice şişmesi beklenir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam çörek otu serpilir.
  • Bir bıçak yardımıyla üzeri çizilir.
  • Önceden ısıtılmış 235 derecedeki fırına bi kap su konulur.
  • İki borcam da aynı anda fırına sürülerek altı üstü kızarana kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra soğuması beklenecek ekmek bıçağı ile kesilir.
  • İçi püf püf kocaman 2 ekmek elde edilir. Kesinlikle denemelisiniz isterseniz içine ceviz de ekleyebilirsiniz.