7 Ağustos 2022 Pazar

Çikolatalı Örgü Çörekler Tarifi

 

Malzemeler

Hamur için:

  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)
  • 4 yemek kaşığı  tereyağı (65 gram)
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çimdik tuz
  • 1 çay bardağı şeker ( 100 gram)
  • İsteğe bağlı vanilya aroması
  • 4,5 su bardağı  un (500 gram)

Sürmek için:

  • Çokomel, reçel vs.
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1-2 yemek kaşığı süt
  • File badem, fındık vs.

Dekor için:

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Cezveye sütü ve tereyağını koyun ve kısık ateşte hafif ısıtın (eli yakmayacak).
  • Yoğurma kabına tüm malzemeleri ve sütü ekleyip 10 dk yoğurun.
  • Hamur ne kadar yoğurulursa o kadar iyi elastik hafif yapışan dokuda olacak.
  • Poşetle kapatıp 40 dk mayalandırın.
  • Hamuru tekrar hafifce yoğurup havasını alın ve unlanmış tezgaha koyun.
  • Merdaneyi de unlayıp hamuru dikdörtgen şeklinde açın.
  • Üzerine çikolata sürün ve bir kenarını ortasına doğru katlayın.
  • Diğer yarısınıda onun üzerine katlayın ve hamuru hafif uzunlamasına açın.
  • 3-4 parmak kalınlığında 9-12 parçaya kesin.
  • Her parçaya 3 cizik atın ama tam yukarısından kesmeyin ve örgü şeklinde birleştirin.
  • Kesilmemiş yerinden başlayarak rulo yapın ve yağlı kağıt serili tepsiye açık yeri alta gelecek şekilde koyun.
  • Tekrar poşet ile örtüp 15 dk dinlendirin.
  • Fırını 170 dereceye getirin.
  • Yumurta sarısına biraz süt ekleyip çöreklerin üzerine sürün ve dileyen file badem, fındık vs serpebilir.
  • 25 dk güzelce kızarana dek pişirin.
  • Soğuduktan sonra pudra şekeri serpin.Afiyet olsun.

Çiçek Dolması, Egenin Güzel Yemeği Tarifi

 





Malzemeler

  • 30 kadar kabak çekirdeği
  • Yarım bardak pirinç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su

İçine konan yeşillikler

  • 10 dal maydanoz
  • 10.dal dereotu
  • 5 dal nane
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 dal yeşil soğan

Baharatlar

  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı silme karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz ve arzu edilen başka baharatlar

    Nasıl Yapılır?

  • Önce pirinçimizi ılık suda bir saat kadar veya daha fazlada olur ıslıyalım.
  • Kuru soğanı doğrayıp sıvı yağda kavuralım.
  • Salçaları ekleyip karıştıralım. Pirinçi ekleyelim hep beraber bir dakika kadar kavuralım.
  • Yeşilliklerimizi ayıklayıp ince ince doğrayalım kavrulan pirinçimize ekleyelim.
  • Baharatları da ekleyip altını kapatalım.
  • Çiçeklerimizi ağzı açık vaziyette birer tatlı kaşığı harcımızdan içlerine koyalım.
  • Ağızlarını karşılıklı kapatalım.
  • Tencereye dizip üzerine bir çay bardağı ılık su koyup birazda sıvı yağı gezdirip.
  • Kısık ateşte içinin pirinçi yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pişen çiçek dolmamızı hem ana yemek hemde çay saatlerinde yapabiliriz.
  • Not ben salçalı tarifini verdim. Ama salçasız da kıymalı da zeytin yağlı kavurmalı her çeşit olur arzuya bağlı bende hepsinden yapıorum.Birde çiçekleri ağzı açık derin dondurucuya koyup tam doldururken alıp doldurursanız istediğiniz gibi olur.Afiyet sıhhat olsun 

Tiramisu Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 çay bardağı un

Keki ıslatmak için;

  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı granül kahve

Muhallebisi için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 kaşık tepeleme un
  • 2 buçuk su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı labne veya 1 yemek kaşığı tereyağıÜzeri için;
    • Kakao

      Nasıl Yapılır?

    • Yumurta ve şeker 5 dakika çırpılır.
    • Diğer malzemeler eklenir.
    • Yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba dökülür.
    • 180 derecede 30 35 dakika kadar pişirilir.
    • Muhallebi için tereyağ hariç bütün malzemeler karıştırılır ve kaynayınca altı kapatılır ve tereyağı eklenip çırpılır. Ilımaya bırakılır.
    • Kek fırından çıkınca ikiye bölünür ılık suya kahve karıştırılır ve bu karışımla kekler eşit şekilde ıslatılır.
    • Kekin yarısı kalıbın altına konulur ve kahve ile ıslatılıp muhallebinin yarısı dökülür.
    • Diğer kek üstüne konulur ve ıslatılır.
    • Kalan muhallebi dökülür ve üstü kapatılarak dolaba kaldırılır ve soğuduktan sonra kakao elenerek süslenir.
    • Buzdolabında 2 saat dinlendirip servis edilir.Afiyet olsun 

Ön Kızartma Yapmadan, Musakkayı Birde Böyle Deneyin Tarifi

 

Malzemeler

  • 4-5 adet patlıcan (sayıyı artırabilirsiniz)
  • 1 kase kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek tabağı kadar doğranmış kapya biber
  • 1 yemek tabağı kadar doğranmış çarliston
  • 1 yemek tabağı kadar doğranmış sivri biber
  • Yarım çay bardağı kadar zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça
  • 1 kase domates püresi
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için

  • Birkaç dilim domates veya çeri domates

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları şeritli halinde kabuklarını soyalım ardından küp küp doğrayalım tuzlu suda bir 2 dakika bekletelim.
  • Daha sonra sularını süzdükten sonra üzerine sıvı yağ tuz ve karabiber ekleyerek önceden ısıtılmış 200° fırına verelim.
  • Patlıcanları biraz közlendikten sonra bir yemek tabağı kadar hazırladığımız biberleri ilave ederek tekrar fırına verelim.
  • Onlar közlenirken uygun bir tavaya yarım çay bardağı kadar zeytinyağını ve doğranmış soğanımızı alarak biraz kavuralım.
  • Daha sonra kıymayı ekleyelim kıyma suyunu çektikten sonra salçamızı domates püresi ve sarımsağı ekleyelim.
  • Çok az su ilave edelim ve tuz ve karabiber ekleyelim dilerseniz pulbiber de ekleyebilirsiniz benim kullandığım biber çeşitleri acı olduğundan dolayı ben tercih etmedim.
  • Sosunuzu hazırladıktan sonra patlıcanlarımızı fırından çıkartalım uygun bir tepsiye alalım ve üzerine hazırladığımız sosumızı dökelim üzerine birkaç tane domates yerleştirelim tekrardan fırına verelim.
  • Mutlaka bunu deneyin gerçekten çok hafif ve çok lezzetli oluyor tarifin videolu anlatımı ınstagram hesabımda mevcuttur oradan bakabilirsiniz,afiyet olsun.

Kıbrıs Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 adet vanilya şekeri

Şerbeti için:

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 paket vanilya şekeri
  • Bir iki damla limon

Muhallebisi için:

  • 3 su bardağı süt
  • 2 adet krema toplam (400 ml)
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 5 yemek kaşığı dolu dolu nişasta
  • Üzeri için:

    • Hindistan cevizi

      Nasıl Yapılır?

    • Başta şerbetini hazırlayın kücük bir tencerede su ve şekeri yaklaşık 15 dk kaynatın ve soğumaya bırakın.
    • Keki için başta yumurtayı rengi açılana kadar çırpın ardından diğer malzemeleri ekleyin ve karıştırın borcamı yağlayın ve kek hamurunu borcama dökün spatula ile düzleyin.
    • Önceden ısıtılmış fırında 160 derecede alt üst ayarda kekinizi kızarana kadar yaklaşık 35-40 dk pişirin.
    • Kekiniz piştikten sonra soğumuş olan şerbeti sıcak tatlınızın üzerine dökün ve soğumaya bırakın.
    • Muhallebi için bir tencereye muhalebinin tüm malzemelerini koyun ve güzelce karıştırın.
    • Ardından tencereyi ocaga koyun ve orta ateşte muhallebi koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
    • Kaynamaya başladığı an ocaktan alın 1-2 dk beklettikten sonra kekinizin üzerine dökün ve soğumaya bırakın.
    • Soğuyan kekin üzerine bol hindistan cevizi serpin.
    • 4-5 saat buzdolabında beklettikten sonra servis hazır afiyet olsun.

6 Ağustos 2022 Cumartesi

Semizotu Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet salatalık
  • 6-7 adet çeri domates
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • İsteğe bağlı sumak

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotu kalın saplarından ayrılıp temizlenir, yıkanır.
  • İyice kurutulduktan sonra servis tabağına alınır.
  • Piyazlık doğranmış soğan ve doğranmış salatalık üzerine konulur.
  • Üzerine doğranmış domatesler eklenir.
  • Sos için tüm malzemeler bir kaba alınır ve çırpılır servis öncesinde salata üzerine dökülür.

Çilek Kompostosu Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 700g çilek
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 6 su bardağı su
  • 1 çubuk tarçın
  • 3-4 yemek kaşığı beyaz sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Çilek kompostosu için öncelikle çileklerimizi güzelce temizleyelim. Bunun için derin bir kabı su ile dolduralım.
  • İçerisine beyaz sirke ekleyerek karıştıralım.
  • Çileklerimizin yeşil kısımlarını bıçak yardımı ile keselim ve sirkeli su içerisine alalım.
  • Tüm çileklerimizi sirkeli su içerisine aldıktan sonra 10 dakika kadar bekletelim.
  • Sürenin sonunda çileklerimizi süzgece alalım ve sudan geçirelim.
  • Daha sonra uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım.
  • Ocağın altını açalım ve kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan şerbete çilekleri ve çubuk tarçını ilave ederek çileklerimiz hafif diri kalacak şekilde pişmeye bırakalım. Çileklerimizi çok fazla pişirip yumuşatırsak dağılacaklardır.
  • Ocaktan aldığımız kompostomuzu hemen tüketeceksek oda sıcaklığına gelmesi için bekletelim. Ardından dolaba kaldırarak soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan çilek kompostosunu kaselere alarak servis edelim. Eğer çilek kompostonuzu kışlık olarak hazırlayacaksanız kaynar haldeyken kavanozlara doldurmalı ve kapaklarını sıkıca kapatarak saklamalısınız. Afiyet olsun!

Tam Bir Ziyafet Yemeği Hünkar Beğendi Tarifi

 



Malzemeler

  • 250 gr kavurma
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça

Yarımşar çay kaşığı;

  • Kekik,kimyon,pul biber,karabiber,tuz

Beşamal sos için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • Yarımşar çay kaşığı tuz ve karabiber
  • 3 adet közlenmiş patlıcan
  • Biraz rendelenmiş kaşar peyniri

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patlıcanları közleyin.
  • Kabuklarını soyup,bıçakla doğrayın.
  • Geniş bir tavaya sıvı yağını alın.
  • Küp küp doğranmış soğanları ve ince doğranan biberleri ekleyin ve kavurun.
  • Rendelenen sarımsakları,domates sosunu ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
  • En son kavurmayı ekleyip karıştırın. Bu hazır.
  • Beşamel sos için ayrı bir yerde tereyağını eritin. Unu ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü ilave edin ve hızlıca karıştırın.
  • Tuz ve karabiberi ilave edin ve karıştırmaya devam edin.
  • Sonra doğranan patlıcanları ilave edin ve karıştırın.
  • Son olarak rendelenen kaşar peynirini ilave edin ve karıştırın.Beşamel sosta hazır.
  • Servis tabağına önce beşamel sostan daha sonra et soteden ilave yapın.
  • Hünkar beğendiyi sıcak sıcak servis edin.Afiyet olsun. 

Kolay ve Lezzetli Sütlü Kabak Çorbası Tarifi (Tam Kıvamında)

 

Malzemeler

  • 2 büyük boy kabak
  • 1 litre süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (Ortalama 55 gr)
  • 2 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber
  • Bir tutam dereotu (Dereotu sevmiyorsanız maydanoz da ekleyebilirsiniz.

    Nasıl Yapılır?

  • 2 adet büyük boy kabağı yıkayıp küp küp doğruyoruz.
  • Büyük boy tencereye tereyağını koyup, eritiyoruz. Tereyağımız eridikten sonra unu koyuyoruz ve unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Kavrulan unun üzerine 1 litre sütü ekleyip hafif koyulaşana kadar durmadan yavaş yavaş karıştırıyoruz.
  • Hafif koyulaşan ve kaynamaya başlayan sütün üzerine daha önce küp küp kestiğimiz kabakları koyup tekrardan karıştırıyoruz.
  • Ardından tuz, karabiber ve dereotunu ekleyip, karıştırıyoruz (İsteğe bağlı maydanoz da ekleyebilirsiniz)
  • Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra 10 dakika boyunca kısık ateşte kapağını kapatarak kaynatıyoruz.
  • Tekrardan kaynayan çorbamızı blenderdan çekerek bütün ürünleri pürüzsüz hale getiriyoruz ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatıyoruz.
  • Kaynattığımız çorbamızı 5 dakika dinlendirdikten sonra kaselere koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun :)

Yazın Favorisi Olacak Limonlu Tiramisu Tarifi

 

Malzemeler

Krema için;

  • 500gr mascarpone /labne
  • 400ml krema
  • 10 yemek kaşığı şeker
  • 2x vanilya şekeri
  • 3 krema sertleştirici
  • 1 rendelenmiş limon kabuğu
  • 2 pak kedi dili bisküvi
  • Bandırmak için;

    • 1 limonun suyu
    • 200 ml su
    • 1 su bard.şeker

    Dekor için;

    • Limon reçeli

      Nasıl Yapılır?

    • Krema için tüm malzemeleri karıştırıp dolaba kaldırın. Su, şeker ve limon suyunu karıştırın.
    • Kedi dillerini limonlu su karışımına batırın ve kek kalıbına dizin.
    • Kremanın yarısını bisküvilerin üzerine eşit şekilde yayın ve limon reçelinide 7-8 tatlı kaşığı kremanın üzerine gelişi güzel dökün. 1 kat daha bisküvileri aynı şekilde suya batırıp dizin.
    • Kalan kremayla pastayı sıvayın. Ben limon reçeli ve krema ile pastamı süsledim. Çok fresh bir tatlı. Denemenizi tavsiye ederim🥰yaklaşık 5 saat soğutun. Afiyet olsun.