19 Ağustos 2022 Cuma

Geleli Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

Et sotesi için;

  • 400 gr dana kuşbaşı
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml)

Patlıcanları için;

  • 6 adet patlıcan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanlarımızı közleyelim. Bunun için patlıcanların üzerine bıçakla delikler açalım. Evinizde varsa közmatikte yoksa fırında ya da ocakta közleyelim.
  • Patlıcanlar iyice yumuşadıktan sonra uygun bir tabağa alalım ve üzerini streç ile kapatarak bekletelim. Bu şekilde yaptığınızda patlıcanların kabukları çok daha kolay soyulacaktır.
  • Soğuyan patlıcanların kabuklarını soyalım ve sap kısımlarını keselim. Eğer patlıcanlarınızın hepsini kullanmayacaksanız çift kilitli poşete ya da dondurucu poşetine yerleştirerek dondurucuya kaldırabilir ve istediğiniz zaman çıkartıp çözdürerek yapabilirsiniz.
  • Et sote için uygun bir tavaya sıvı yağı alalım.
  • Yağ kızdıktan sonra üzerine kuşbaşı etleri ekleyelim ve suyunu salıp çekene kadar tavanın kapağı kapalı olacak şekilde kavuralım.
  • Suyunu çektikten sonra yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyerek kavuralım.
  • Ardından doğranmış biberleri ekleyerek biberlerin diriliği gidene kadar kavuralım.
  • Daha sonra domates salçası ve küp küp doğanmış domatesleri de ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak tuz, karabiber ve sıcak suyu ilave ederek karıştıralım ve tavanın kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
  • Közlenmiş patlıcanlarımızı küp küp doğrayarak fırın kabına alalım.
  • Üzerine tuz ve sıvı yağ gezdirip karıştırarak kabımızın tabanına yayalım.
  • Ardından et soteyi patlıcanların üzerine aktaralım. Önceden ısıttığımız 200°C fırında 20-25 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda köz patlıcan kebabımız servise hazır. Afiyet olsun!

Tuzlu Kek Tarifi

 

 Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı (200 ml)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet kırmızı biber
  • 15 adet siyah zeytin
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam dereotu

Üzeri için;

  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına yumurta, şeker ve tuzu alalım, beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine yoğurt ve ayçiçek yağını ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Un, mısır unu, kabartma tozunu da ekleyerek tekrardan çırpalım.
  • Küçük küçük doğranmış veya çatalla ezilmiş beyaz peynir, küçük küçük doğranmış kırmızı biber, ince kıyılmış dereotu, çekirdekleri çıkarılıp doğranmış zeytin ve ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. Spatula yardımı ile karıştıralım.
  • Baton kek kalıbımızı tereyağı veya margarinle güzelce yağlayalım. Daha sonra tabanına susam serpiştirelim.
  • Son olarak kek harcımızı kalıbımıza boşaltalım ve üzerini düzeltelim.
  • Üzerine tekrar susam serptikten sonra önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında, alt üst fansız ayarda, 55 dakika pişirelim.
  • Pişen kekimizi fırından alalım. Soğuduktan sonra ters çevirerek kalıptan çıkartalım ve dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

18 Ağustos 2022 Perşembe

Semizotu Salatası Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 1 kase yoğurt
  • Sarımsak (Ben eklemedim)
  • Mısır

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotunu elimle tek tek ayıkladım ve yıkayıp süzülmesini bekledim.
  • Daha sonra yoğurtla buluşturup karıştırdım.
  • Üzerine mısır taneleri bıraktım.
  • En son tereyağlı toz kırmızı biberle süsledim.Afiyet olsun.

10 Dakikada Pratik Lezzetli Peynirli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet taze böreklik yufka

Sosu için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 küçük çay bardağı süt
  • Yarım su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • İç harcı için;

    • 1 porsiyon peynir (Kaşar ve beyaz peynir)
    • 1 tutam maydanoz
    • 1 fiske karabiber ve pul biber

      Nasıl Yapılır?

    • Böreği yapacağımız tepsinin tabanına pişirme kağıdı serelim.
    • Sos için verilen malzemeyi derin bir kasede karıştıralım.
    • İç harcı için peynirleri rendeliyelim, ince kıyılmış maydanozu, karabiber ve pul biberi peynire ilave ederek karıştıralım.
    • 1. Yufkayı kenarları dışa sarkacak şekilde serelim.
    • Sos tan 2 kaşık gezdirerek dökelim.
    • 2. Yufkayı tepsinin içine kırışık olarak serelim yine sos dökelim.
    • Üzerine peynirli harç serpelim. Her kata sos ve peynirli harç serperek bitirelim.
    • İlk yufkanın sarkan kenarlarını böreğin üstüne düzelterek bükelim.
    • Kalan sosu üzerine dökerek fırça ile her yerine sürelim. Böreği ister dilimleyin isterseniz öylece pişirip sonra dilimlersiniz.
    • 190 derecede önceden ısınmış fırında alt üst ayarda böreğin üzeri istediğimiz gibi kızarınca pişmiş demektir. Fırından alınca üzeri açık olarak bırakalım. Bu çok lezzetli böreği tatmak isterseniz mutlaka deneyin. Afiyet olsun !.

Ezogelin Çorba Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşışı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 7 su bardağı et suyu
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Çok minik doğranan(rendeleyebilirsiniz) soğan ve sarımsak tereyağı ve az sıvı yağda kavrulur.
  • Daha sonra üzerine salça ve baharatlar eklenir hepsi karıştıktan sonra yıkanmış mercimek,bulgur ve pirinç ilave edilip bir kaç dakika kavrulur.
  • Üzerine et suyu ilave edilip orta kısık ateşte normal tencerede yaklaşık 45 dk pişirilir.
  • Düdüklüde 15 dakika yeterli olur.
  • Orijinalinde taneli bırakılan ezogelini ben blenderdan geçiriyorum.
  • Mercimeğin cinsine göre değişebildiği için pişme süresi sonunda kıvamı çok yoğun olursa su ilavesi yapabilirisiniz. Afiyet olsun❤️

Etli Bezelye Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 100 gram kadar dana eti
  • 500 gram kadar donmuş/taze bezelye
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1-2 yemek kaşığı zeytin yağı

    Nasıl Yapılır?

  • Eti kuşbaşı doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Havucu ve patatesi küp küp doğrayın.
  • Zeytinyağında eti orta ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  • Üzerine soğanı ekleyin ve orta ateşte yaklaşık iki dk kavurun.
  • Ardından üzerine salçaları ekleyin ve 1 dk daha kavurup üzerine patates, havuç, bezelyeyi ekleyin biraz karıştırın.
  • Sıcak suyu üzerini geçecek kadar ilave edin ve patates ve bezelye pişene kadar pişirmeye devam edin.
  • Servise hazır.   Afiyet olsun :) kanalımıza abone olmayı unutmayın:).

    Not: tarifler birebir kendimiz yapıp denediğimiz tariflerdir. Gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Kelek Turşusu Tarifi

 


Malzemeler

  • 1.5 kilo kelek

Birer kiloluk kavanoz için;

  • 1 baş sarımsak
  • Her bir kavanoz için 1 dilim limon
  • Her bir kavanoz için 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Her bir kavanoz için 1 tatlı kaşığı silme toz şeker
  • Her bir kavanoz için 1 çay bardağı sirke ben elma sirkesi
  • Kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncesinde kelekleri yarım saat sirkeli suda beklettim .
  • Bol su ile duruladım.
  • Baş ve sap kısımlarını kesip keleklere 4 tane derin çizik attım .
  • 1 litrelik kavanozlara önce sarımsak ,sonrasında kekeler sıkıştırarak dizdim.
  • Üzerine sarımsak her kaya tuzu şeker ve sirkeyi ekledim.
  • Kavanozların üzerini tamamen geçecek kadar kaynar su ekleyip kullanılmamış kapakla kapatıp ters çevirelim .
  • 1 gece bu şekilde bekletip sonrasında düzeltip serin güneş girmeyen bir yerde muhafaza edelim.
  • İster 1 hafta sonra açıp tüketin isterseniz kışa kaldırın.
  • Afiyetler olsun.

Çıtır Börek (Patatesli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı un

İçi için;

  • 3 adet patates
  • 1 adet yemeklik soğan
  • 1 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber, pulbiber, tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı hazırlıyoruz.
  • Patatesleri haşlayın.
  • Patatesler haşlandıktan sonra patates ezici ile patatesler püre kıvamına gelene kadar ezin.
  • Ayrı bir tavada yemeklik doğradığınız soğanları ve rendelenmiş sarımsağı kavurun.
  • Salça ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Püre kıvamına gelen patatesleri soğanların içine ilave edip karıştırın.
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • 1 su bardağı sıvı yağa sirkeyi ilave edip karıştırın.
  • 1 adet yufkayı tezgaha serin yarısının her yerine sostan sürün undan üzerine bir miktar her yerine gelecek şekilde serpin.
  • Üzerini diğer yarısını kapatın.
  • Üzerini tekrar sos ile ıslatın.
  • Tekrar unu her yerine serpin.
  • Katladığınız yufkanın geniş kısmına iç harçtan ekleyip yufkayı katlayın.
  • 4 parmak genişliğinde kesin.
  • Tüm yufkalara aynı işlemi yapın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun 

Katmer Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 4.5-5 su bardağı un

Araları için;

  • 75 gram tereyağı

Üzeri için;

  • 1 tane yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık sütü, suyu, mayayı ve şekeri karıştırın.
  • Sıvı yağ, yumurta, un ve tuz ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamur mayalanmaya bırakılın ve 7 eşit parçaya bölün. (10 dk dinlendirin).
  • Bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın ve her arayı yağlayın (15 dakika dinlendirin).
  • Dinlenen hamur olabildiğince ince açılır dikdörtgen şekli verilir ve 3e kesilir sonra 4 parmak eninde kesin. 15 dak tepside bekletin.
  • Rulo yapıp üzerine 1 tane yumurta sarısı sürün ve ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Tavuklu Çökertme Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 buçuk tavuk göğsü
  • 2 büyük patates

Marine için:

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • Tuz

Yoğurt sos:

  • 1 büyük kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak

Üzeri için sos;

  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları jülyen yani uzun şeritler halinde doğrayalım.
  • Marine malzemelerini çırpıyoruz içine tavukları koyalım. 1 saat dolapta dinlendiriyoruz.
  • Patatesleri soyalım incecik kibrit çöpü inceliğinde keselim kızgın yağda kızartıyoruz.
  • Yoğurdu çırpıp içine sarımsakları rendeleyelim.
  • Salçalı sos için salçayı bir kaşık yağda kavuruyoruz. Çok az su ile açalım.
  • Tavukları yağ koyduğumuz tavaya alıp pişiriyoruz.
  • Kızaran patatesleri tabağa alıp üzerine önce yoğurtlu sos ,sonra salçalı sos en üstede tavukları koyuyoruz. Afiyet olsun :).

Vişneli Brownie (Mutlaka Deneyin) Tarifi

 




Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 100 gram tereyağ
  • 200 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı çekirdeğinden ayrılmış vişne

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta ve şekeri alarak köpürene kadar çırpın.
  • Ayrı bir yerde bitter çikolatayla tereyağını benmari usulü eritin.
  • Tereyağ ve çikolata karışımını da içine ilave edip karıştırın.
  • Un ve vanilyayı ekleyin bir spatula yardımıyla karıştırın.
  • Kare küçük boy borcama yağlı kağıdı buruşturarak koyun.
  • Kek karışımının yarısını ilave edin, araya vişneyi ekleyin.
  • Tekrar kek karışımından ilave edin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dk kontrollü pişirin.
  • Fırından çıkan brownieyi 20 dk bekletin.
  • Daha sonra dilimleyerek servis edin. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun


Parmak Yedirten Doyurucu Kaşık Salata Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 1 adet salatalık
  • Bir kaç dal maydanoz
  • 1 adet avokado
  • 2 dal yeşil soğan
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 paket mozzarella peyniri (isteğe göre farklı bir peynirde kullanabilirsiniz)

Sosu için;

  • Yarım limon
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Tuz,sumak

Üzerine ;

  • Mısır (isteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri küp şeklinde doğrayalım.
  • Derin bir kaba alalım.
  • Ayrı bir kasede sosunu hazırlayıp çırpalım.
  • Salatanın üzerindem gezdirip karıştıralım .
  • Servis tabağına alalım, ben üzerine mısırda serptim.Afiyet olsun.