19 Ağustos 2022 Cuma

Travados: Seferad Mutfağından Şerbetli Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) bardak su
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) bardak sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (istemezseniz kullanmayabilirsiniz ama güzel bir kıtırlık veriyor)
  • Aldığı kadar un ( yaklaşık 4 su bardağı kadar un alıyor)

İçi için;

  • 1 su bardağı ceviz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti için;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • Limon kabuğu

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak hamurumuzu yoğuruyoruz.
  • Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Ardından yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
  • İçi için tüm malzemeleri robotta çekiyoruz.
  • Hamurumuzu ince bir şekilde açıp, bir bardak yardımıyla kesiyoruz.
  • Hamurların ortasına birer çay kaşığı iç harcımızdan koyup kapatıyoruz.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Yaklaşık 20/25 dakikada pişiyor.
  • Piştikten sonra ocağa şerbet malzemelerini alıp şerbetimizi hazırlıyoruz.
  • Ben içini limon kabuğu ekledim. İsterseniz çubuk tarçın yada karanfilde ekleyebilirsiniz.
  • Kaynayan şerbetimizin içine pişen kurabiyelerimizi atıyoruz.
  • Kurabiyelerin eli yakmayacak bir ısıda olması gerekiyor.
  • Kurabiyelerin iki tarafını da birer dakika şerbetin içinde kaynatıyoruz.
  • Arta kalan şerbeti biraz daha kaynatıp, yoğunlaştırıyoruz.
  • Yoğunlaşan şerbetimizi kurabiyelerin üzerine gezdiriyoruz.Afiyet olsun!.

Havuç Topları Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet büyük boy havuç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 paket petibör bisküvi
  • Hindistan cevizi (kaplamak için)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle havuçları rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz.
  • Daha sonra tenceremize yağımızı alıp havuçları içine atıyoruz.
  • Havuçlarımızın biraz rengi dönünce şekerimizi ilave ediyoruz suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
  • Ardından başka bir kapta bisküvilerimizi elimizle ince ince kırıyoruz üzerine cevizi ve tarçınımızı koyuyoruz.
  • Havuçlar pişince kaba boşaltıp tahta kaşık yardımı ile ezerek iyice karıştırıyoruz.
  • Son aşama ise hindistan cevizimizi küçük bir kaseye döküyoruz, karıştırdığımız havuçlarımızdan ceviz büyüklüğünde olacak şekilde parçalarımızı koparıp yuvarlıyoruz hindistan cevizi dolu olan kaseye batırıp bir güzel önlü arkalı sağlı sollu buluyoruz işte bu kadar.
  • 1 saat kadar dolapta dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Havuç Tarator Tarifi

 



Malzemeler

  • 5-6 adet iri havuç ( rendelenmiş)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı sebze tozu
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Sosu için;

  • 250 gram süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 diş sarımsak rendelenmiş
  • 1 avuç kadar ceviz
  • 1 tatlı kaşığından az tuz

Üzerine için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığından az kırmızı toz biber
  • Ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soyup rendelenmiş havuçları sıvı yağ eklediğiniz tavanın içerisinde yumuşayıncaya kadar kavurun.
  • Karabiber ve sebze tozu ekleyip karıştırın soğuması için bir kenara alın.
  • Sosu için gerekli bütün malzemeleri güzelce karıştırın soğumuş olan havuçlara ekleyip güzelce harmanlayın.
  • Üzerine için tereyağ ve sıvı yağı hafif kızdırıp toz biber ve kırılmış cevizleri ekleyip karıştırın.
  • Servis tabağına almış olduğunuz havuçların üzerine gezdirip istediğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz afiyet olsun


Tarçınlı Minik Kurabiyeler Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda ısısında yumuşak tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı nişasta ( mısır)
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım paket vanilya
  • 250-300 gram un

Bulamak için;

  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle derin bir kabın içine yumuşak tereyağ ekleyip kalan bütün malzemeleri ilave edip yumuşak ama ele yapışmayan güzel bir hamur yoğurun unu dikkatli ekleyin.
  • Hamurunuzdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar kontrollü pişirin altı hafif kızarmışsa olmuş demektir.
  • Yarım su bardağı şeker ve tarçını bir kabın içinde karıştırın.
  • Fırından çıkan kurabiyelerinizin ilk sıcağı çıktıktan üç dört dakika sonra şeker tarçın karışımına dikkatlice bulayıp servis tabağına alıp yanında çay ve kahve ile tadını çıkarın afiyet bal şeker olsun

Şeftalili Muhallebi Tarifi

 

Malzemeler

Muhallebisi için;

  • 4 su bardağı süt (800 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt (125 ml – krem şanti için)

Şeftali katmanı için;

  • 5 adet şeftali
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta

    Nasıl Yapılır?

  • Sade muhallebisi için uygun bir tencereye süt, şeker ve unu alarak uygun bir kıvam alıncaya kadar orta ateşte karıştırarak pişirelim.
  • Kaynamaya başlayan muhallebiye vanilyayı ekleyelim ve karıştırarak ocağı kapatalım.
  • Daha hızlı soğuması için muhallebimizi ayrı bir kaba alalım ve üzerine değecek şekilde streçleyerek soğumaya bırakalım.
  • Şeftali sosu için yıkadığımız şeftalilerimizin kabuklarını soyalım, çekirdeklerini çıkartalım ve doğrayalım.
  • Daha sonra şeftalileri uygun bir tencereye alalım ve üzerine şeker ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım.
  • Şeftaliler sulanıncaya kadar pişmeye bırakalım.
  • Şeftaliler sulandıktan sonra kapağı açalım ve kaşıkla 1-2 tur karıştırdıktan sonra blenderdan geçirelim.
  • Uygun bir kaseye aldığımız nişastanın üzerine çok az su ekleyerek çözdürelim. Ardından püre haline gelen şeftali sosuna ilave edelim. 1-2 tur karıştırdıktan sonra sosumuz hazır. İlk sıcaklığının çıkması için dinlenmeye bırakalım.
  • Bu sırada soğuyan muhallebimizi dolaptan alalım ve üzerinden streci çıkartalım.
  • Sütle kıvam alana kadar çırptığımız krem şantiyi muhallebinin üzerine ekleyelim ve mikserle pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Muhallebimizi kaselere eşit bir şekilde paylaştıralım.
  • Şeftali sosumuzu da kaselere eşit bir şekilde paylaştırdıktan sonra üzerini şeftali dilimleri ile süsleyelim.
  • Hazır olan şeftalili muhallebimizi 2-3 saat kadar dinlendirdikten sonra servis edelim. Afiyet olsun!

Pamuk Kakaolu Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 2 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığının ucu ile karbonat
  • 3.5 su bardağı un (dikkatli ekleyin)

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içine 4 yumurta şekeri çırpıcı ile köpürene kadar çırpalım.
  • İçine un hariç tüm malzemeleri koyup karıştıralım.
  • Unu dikkatli ekleyerek akışkan bir hamur yapıyoruz içinden 1 çay bardağı kadar hamurdan ayıralım.
  • Ayırdığımız hamura kakaoyu karıştıralım ve kenara alalım.
  • Diğer hamuru yağladığımız kalıp yada borcama döküp ortasına kakaolu hamuru kaşıkla döküp kürdanla daireler çizerek şekil verelim.
  • Keki 200 derece fırında alt üst ayarda kontrollü olarak pişiriyoruz fırından fırına fark edebilir dikkatli olalım.
  • Keki fırında iken 30 dakika kadar ilk etapta açmayalım iyice kabardıktan sonra kürdan testi yaparak kontrol ediyoruz piştiğinden emin olunca fırından alalım ve dinlenmeye bırakalım.
  • Pamuk keki çay saatinde yada kahvaltıda yiyebiliriz afiyet olsun.

Şeftali Marmelatı (Tam Kıvamında Nefis) Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 kilogram şeftali
  • 3-3,5 su bardağı toz şeker
  • 7-8 adet şeftali çekirdeği
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Şeftalileri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyduktan sonra, çekirdeklerini çıkartın.
  • Uygun büyüklükte bir tencereye, şeftalileri iri küpler halinde gelişi güzel doğrayın.
  • Şekerin üç bardaklık kısmını şeftalilerin üzerine dökün, çekirdekleri de ilave edin ve kısığa yakın orta ateşte ocağa alın.
  • Ara sıra karıştırarak, 1 saat süre ile şeftalileri pişirin. Bu süreçte üzerinde oluşan köpüğü, bir kaşığın ucuyla sıyırarak temizleyin.
  • Bir saatin sonunda, şeftali çekirdeklerini tencerenin içinden alın.
  • Bir blender yardımıyla şeftalileri tamamen parçalayın. Blender kullanmıyorsanız, marmelatın soğumasını bekleyin ve kevgirden geçirin.
  • Bu işlemden sonra, yarım saat daha marmelatı ara sıra karıştırarak pişirmeye devam edin. Zaten güzel bir kıvama geldiğini göreceksiniz. 🌟Çok sulu olmamalı. 🌟
  • 🌟Bu aşamada, marmelatınızın tadına bakın ve damak zevkinize göre arzu ederseniz yarım bardak kadar daha kontrollü şeker ilavesi yapabilirsiniz.
  • Altını kapatmaya son 5 dakika kala da, limon suyu ilavesini yapın ve bir iki tur karıştırın. 🌟
  • Uzun süre muhafaza etmek için; ocağı kapatır kapatmaz sıcak haliyle, marmelatları kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatıp, ters çevirerek bir mutfak bezi üzerine koyun ve soğuyana kadar üzerini de bezle sarılı olarak bekletin. Kısa sürede tüketecekseniz, marmelatınızı kavanoza aktardıktan sonra soğumasını bekleyip kapağını sıkıca kapatın.
  • Misler gibi şeftali marmelatınız servise hazırdır. ✌💕😊 Önceden şekere basıp bekletmeden, pratik bir şekilde, sizde sabah kahvaltınıza nefis taze marmelatınızı yetiştirebilirsiniz. 😍

Nohutlu Semizotu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 adet kesme şeker

Üzeri için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tutam tuz ve karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • 1 adet yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavuralım üzerine domates ve biber salçası ekleyip, kavurmaya devam edelim.
  • 1 adet küp küp doğranmış domatesi ekleyim karıştıralım.
  • Üzerine semizotu, tuz, karabiber ve şekeri ilave edip, suyunu çekene kadar kavuralım altını kapatalım.
  • Ayrı bir tavada zeytinyağında domates ve biber salçasını kavuralım üzerine 1 su bardağı haşlanmış nohut, tuz ve karabiber ekleyip 2 dk kavuralım.
  • Servis kabına semizotunu alalım önce hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu üzerine de kavrulmuş nohutları gezdirip servise hazırlayalım. Afiyet olsun.

Geleli Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

Et sotesi için;

  • 400 gr dana kuşbaşı
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml)

Patlıcanları için;

  • 6 adet patlıcan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanlarımızı közleyelim. Bunun için patlıcanların üzerine bıçakla delikler açalım. Evinizde varsa közmatikte yoksa fırında ya da ocakta közleyelim.
  • Patlıcanlar iyice yumuşadıktan sonra uygun bir tabağa alalım ve üzerini streç ile kapatarak bekletelim. Bu şekilde yaptığınızda patlıcanların kabukları çok daha kolay soyulacaktır.
  • Soğuyan patlıcanların kabuklarını soyalım ve sap kısımlarını keselim. Eğer patlıcanlarınızın hepsini kullanmayacaksanız çift kilitli poşete ya da dondurucu poşetine yerleştirerek dondurucuya kaldırabilir ve istediğiniz zaman çıkartıp çözdürerek yapabilirsiniz.
  • Et sote için uygun bir tavaya sıvı yağı alalım.
  • Yağ kızdıktan sonra üzerine kuşbaşı etleri ekleyelim ve suyunu salıp çekene kadar tavanın kapağı kapalı olacak şekilde kavuralım.
  • Suyunu çektikten sonra yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyerek kavuralım.
  • Ardından doğranmış biberleri ekleyerek biberlerin diriliği gidene kadar kavuralım.
  • Daha sonra domates salçası ve küp küp doğanmış domatesleri de ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak tuz, karabiber ve sıcak suyu ilave ederek karıştıralım ve tavanın kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
  • Közlenmiş patlıcanlarımızı küp küp doğrayarak fırın kabına alalım.
  • Üzerine tuz ve sıvı yağ gezdirip karıştırarak kabımızın tabanına yayalım.
  • Ardından et soteyi patlıcanların üzerine aktaralım. Önceden ısıttığımız 200°C fırında 20-25 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda köz patlıcan kebabımız servise hazır. Afiyet olsun!

Tuzlu Kek Tarifi

 

 Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı (200 ml)
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet kırmızı biber
  • 15 adet siyah zeytin
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam dereotu

Üzeri için;

  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına yumurta, şeker ve tuzu alalım, beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine yoğurt ve ayçiçek yağını ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Un, mısır unu, kabartma tozunu da ekleyerek tekrardan çırpalım.
  • Küçük küçük doğranmış veya çatalla ezilmiş beyaz peynir, küçük küçük doğranmış kırmızı biber, ince kıyılmış dereotu, çekirdekleri çıkarılıp doğranmış zeytin ve ince kıyılmış maydanozu ekleyelim. Spatula yardımı ile karıştıralım.
  • Baton kek kalıbımızı tereyağı veya margarinle güzelce yağlayalım. Daha sonra tabanına susam serpiştirelim.
  • Son olarak kek harcımızı kalıbımıza boşaltalım ve üzerini düzeltelim.
  • Üzerine tekrar susam serptikten sonra önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında, alt üst fansız ayarda, 55 dakika pişirelim.
  • Pişen kekimizi fırından alalım. Soğuduktan sonra ters çevirerek kalıptan çıkartalım ve dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

18 Ağustos 2022 Perşembe

Semizotu Salatası Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 1 kase yoğurt
  • Sarımsak (Ben eklemedim)
  • Mısır

    Nasıl Yapılır?

  • Semizotunu elimle tek tek ayıkladım ve yıkayıp süzülmesini bekledim.
  • Daha sonra yoğurtla buluşturup karıştırdım.
  • Üzerine mısır taneleri bıraktım.
  • En son tereyağlı toz kırmızı biberle süsledim.Afiyet olsun.