18 Ağustos 2022 Perşembe

10 Dakikada Pratik Lezzetli Peynirli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet taze böreklik yufka

Sosu için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 küçük çay bardağı süt
  • Yarım su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • İç harcı için;

    • 1 porsiyon peynir (Kaşar ve beyaz peynir)
    • 1 tutam maydanoz
    • 1 fiske karabiber ve pul biber

      Nasıl Yapılır?

    • Böreği yapacağımız tepsinin tabanına pişirme kağıdı serelim.
    • Sos için verilen malzemeyi derin bir kasede karıştıralım.
    • İç harcı için peynirleri rendeliyelim, ince kıyılmış maydanozu, karabiber ve pul biberi peynire ilave ederek karıştıralım.
    • 1. Yufkayı kenarları dışa sarkacak şekilde serelim.
    • Sos tan 2 kaşık gezdirerek dökelim.
    • 2. Yufkayı tepsinin içine kırışık olarak serelim yine sos dökelim.
    • Üzerine peynirli harç serpelim. Her kata sos ve peynirli harç serperek bitirelim.
    • İlk yufkanın sarkan kenarlarını böreğin üstüne düzelterek bükelim.
    • Kalan sosu üzerine dökerek fırça ile her yerine sürelim. Böreği ister dilimleyin isterseniz öylece pişirip sonra dilimlersiniz.
    • 190 derecede önceden ısınmış fırında alt üst ayarda böreğin üzeri istediğimiz gibi kızarınca pişmiş demektir. Fırından alınca üzeri açık olarak bırakalım. Bu çok lezzetli böreği tatmak isterseniz mutlaka deneyin. Afiyet olsun !.

Ezogelin Çorba Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşışı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 7 su bardağı et suyu
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Çok minik doğranan(rendeleyebilirsiniz) soğan ve sarımsak tereyağı ve az sıvı yağda kavrulur.
  • Daha sonra üzerine salça ve baharatlar eklenir hepsi karıştıktan sonra yıkanmış mercimek,bulgur ve pirinç ilave edilip bir kaç dakika kavrulur.
  • Üzerine et suyu ilave edilip orta kısık ateşte normal tencerede yaklaşık 45 dk pişirilir.
  • Düdüklüde 15 dakika yeterli olur.
  • Orijinalinde taneli bırakılan ezogelini ben blenderdan geçiriyorum.
  • Mercimeğin cinsine göre değişebildiği için pişme süresi sonunda kıvamı çok yoğun olursa su ilavesi yapabilirisiniz. Afiyet olsun❤️

Etli Bezelye Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 100 gram kadar dana eti
  • 500 gram kadar donmuş/taze bezelye
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1-2 yemek kaşığı zeytin yağı

    Nasıl Yapılır?

  • Eti kuşbaşı doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Havucu ve patatesi küp küp doğrayın.
  • Zeytinyağında eti orta ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  • Üzerine soğanı ekleyin ve orta ateşte yaklaşık iki dk kavurun.
  • Ardından üzerine salçaları ekleyin ve 1 dk daha kavurup üzerine patates, havuç, bezelyeyi ekleyin biraz karıştırın.
  • Sıcak suyu üzerini geçecek kadar ilave edin ve patates ve bezelye pişene kadar pişirmeye devam edin.
  • Servise hazır.   Afiyet olsun :) kanalımıza abone olmayı unutmayın:).

    Not: tarifler birebir kendimiz yapıp denediğimiz tariflerdir. Gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Kelek Turşusu Tarifi

 


Malzemeler

  • 1.5 kilo kelek

Birer kiloluk kavanoz için;

  • 1 baş sarımsak
  • Her bir kavanoz için 1 dilim limon
  • Her bir kavanoz için 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Her bir kavanoz için 1 tatlı kaşığı silme toz şeker
  • Her bir kavanoz için 1 çay bardağı sirke ben elma sirkesi
  • Kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncesinde kelekleri yarım saat sirkeli suda beklettim .
  • Bol su ile duruladım.
  • Baş ve sap kısımlarını kesip keleklere 4 tane derin çizik attım .
  • 1 litrelik kavanozlara önce sarımsak ,sonrasında kekeler sıkıştırarak dizdim.
  • Üzerine sarımsak her kaya tuzu şeker ve sirkeyi ekledim.
  • Kavanozların üzerini tamamen geçecek kadar kaynar su ekleyip kullanılmamış kapakla kapatıp ters çevirelim .
  • 1 gece bu şekilde bekletip sonrasında düzeltip serin güneş girmeyen bir yerde muhafaza edelim.
  • İster 1 hafta sonra açıp tüketin isterseniz kışa kaldırın.
  • Afiyetler olsun.

Çıtır Börek (Patatesli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı un

İçi için;

  • 3 adet patates
  • 1 adet yemeklik soğan
  • 1 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber, pulbiber, tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı hazırlıyoruz.
  • Patatesleri haşlayın.
  • Patatesler haşlandıktan sonra patates ezici ile patatesler püre kıvamına gelene kadar ezin.
  • Ayrı bir tavada yemeklik doğradığınız soğanları ve rendelenmiş sarımsağı kavurun.
  • Salça ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Püre kıvamına gelen patatesleri soğanların içine ilave edip karıştırın.
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • 1 su bardağı sıvı yağa sirkeyi ilave edip karıştırın.
  • 1 adet yufkayı tezgaha serin yarısının her yerine sostan sürün undan üzerine bir miktar her yerine gelecek şekilde serpin.
  • Üzerini diğer yarısını kapatın.
  • Üzerini tekrar sos ile ıslatın.
  • Tekrar unu her yerine serpin.
  • Katladığınız yufkanın geniş kısmına iç harçtan ekleyip yufkayı katlayın.
  • 4 parmak genişliğinde kesin.
  • Tüm yufkalara aynı işlemi yapın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun 

Katmer Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 4.5-5 su bardağı un

Araları için;

  • 75 gram tereyağı

Üzeri için;

  • 1 tane yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık sütü, suyu, mayayı ve şekeri karıştırın.
  • Sıvı yağ, yumurta, un ve tuz ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamur mayalanmaya bırakılın ve 7 eşit parçaya bölün. (10 dk dinlendirin).
  • Bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın ve her arayı yağlayın (15 dakika dinlendirin).
  • Dinlenen hamur olabildiğince ince açılır dikdörtgen şekli verilir ve 3e kesilir sonra 4 parmak eninde kesin. 15 dak tepside bekletin.
  • Rulo yapıp üzerine 1 tane yumurta sarısı sürün ve ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

Tavuklu Çökertme Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 buçuk tavuk göğsü
  • 2 büyük patates

Marine için:

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • Tuz

Yoğurt sos:

  • 1 büyük kase yoğurt
  • 1 diş sarımsak

Üzeri için sos;

  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları jülyen yani uzun şeritler halinde doğrayalım.
  • Marine malzemelerini çırpıyoruz içine tavukları koyalım. 1 saat dolapta dinlendiriyoruz.
  • Patatesleri soyalım incecik kibrit çöpü inceliğinde keselim kızgın yağda kızartıyoruz.
  • Yoğurdu çırpıp içine sarımsakları rendeleyelim.
  • Salçalı sos için salçayı bir kaşık yağda kavuruyoruz. Çok az su ile açalım.
  • Tavukları yağ koyduğumuz tavaya alıp pişiriyoruz.
  • Kızaran patatesleri tabağa alıp üzerine önce yoğurtlu sos ,sonra salçalı sos en üstede tavukları koyuyoruz. Afiyet olsun :).

Vişneli Brownie (Mutlaka Deneyin) Tarifi

 




Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 100 gram tereyağ
  • 200 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı çekirdeğinden ayrılmış vişne

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta ve şekeri alarak köpürene kadar çırpın.
  • Ayrı bir yerde bitter çikolatayla tereyağını benmari usulü eritin.
  • Tereyağ ve çikolata karışımını da içine ilave edip karıştırın.
  • Un ve vanilyayı ekleyin bir spatula yardımıyla karıştırın.
  • Kare küçük boy borcama yağlı kağıdı buruşturarak koyun.
  • Kek karışımının yarısını ilave edin, araya vişneyi ekleyin.
  • Tekrar kek karışımından ilave edin.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dk kontrollü pişirin.
  • Fırından çıkan brownieyi 20 dk bekletin.
  • Daha sonra dilimleyerek servis edin. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun


Parmak Yedirten Doyurucu Kaşık Salata Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 1 adet salatalık
  • Bir kaç dal maydanoz
  • 1 adet avokado
  • 2 dal yeşil soğan
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 paket mozzarella peyniri (isteğe göre farklı bir peynirde kullanabilirsiniz)

Sosu için;

  • Yarım limon
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Tuz,sumak

Üzerine ;

  • Mısır (isteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri küp şeklinde doğrayalım.
  • Derin bir kaba alalım.
  • Ayrı bir kasede sosunu hazırlayıp çırpalım.
  • Salatanın üzerindem gezdirip karıştıralım .
  • Servis tabağına alalım, ben üzerine mısırda serptim.Afiyet olsun.

Bonibonlu Kurabiye Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram yumuşamış tereyağ
  • 1 su bardağından iki parmak eksik şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı draje
  • 1 çay bardağı iri parçalara bölünmüş kuvertür çikolata

Üzeri için;

  • Draje parça çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tereyağı çırpılır ,şeker eklenip çırpmaya devam edilir.
  • Yumurtalar eklenip tekrar çırpılır.
  • Ardından vanilya, kabartma tozu ve kontrollü un ekleyerek düşük derecede çırpalım.
  • Yumuşak bir kıvam elde edelim.
  • Draje ve parça çikolataları ekleyip spatulayla karıştırıp kalıba yerleştirelim.
  • Önceden ısıttığımız 175 derece fırında kontrollü 30 dk pişirilir, 15 dk sonrasında fırından çıkarıp drajeleri ve çikolataları ekleyip 15 dk daha pişirmeye devam edilir.
  • Fırından çıkarıp ılık servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Browni Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gr margarin yada tereyağı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2.5- 3 su bardağı kadar un (yavaş yavaş ilave edilmeli)

Şerbet;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1.5 su bardağı soğuk süt

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için tüm malzemeler yoğurulur ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlanarak tepsiye dizilir.
  • 170° fırında pişirilir.
  • Kurabiyeler pişerken şerbet için şekeri ve soğuk sütü bi kaba alarak şeker eriyene kadar karıştırıyoruz, şerbeti pişirmiyoruz.
  • Fırından çıkan kurabiyeler 5 dakika kadar dinlenip soğuk sütlü şerbete bulanıp 1 saat kadar buzdolabına dinlenmeye bırakılır.
  • İsteğe göre süsleyebilirsiniz