Malzemeler
Soslu sarımsak için:
- 2 avuç sarımsak
- Üzerini geçecek miktarda zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik
Turşu için:
- 250ml lik kavanoz için yeteri kadar sarımsak
- 1.5 çay bardağı üzüm sirkesi
- 1 tatlı kaşığı salamura turşu tuzu/kaya tuzu
- 2 diş limon tuzu
- Üzerini geçecek kadar su
Nasıl Yapılır?
- 1 kilo sarımsak tanelerine ayrılır.
- Bir kaba alınıp kolay soyulması için üzerini geçecek miktarda su eklenip 25-30 dk suda bekletilir. Kolaylıkla soyulduğunu göreceksiniz😍
- Tümünün kabuğu soyulduktan sonra kurulama beziyle iyice kurulanır.
- 1. Yöntem için: sarımsakların bir kısmı rondoda 2-3 saniye süreyle sulandırmamaya özen göstererek ezilir.
- Ezilen sarımsaklar küçük kilitli poşetlere ince bir tabaka olacak şekilde koyulup kapatılır. (kullanırken kolayca kırıp kullanmak için ince yapmaya özen gösterelim lütfen).
- 2. Yöntem için:Sarımsakların bir kısmı olduğu gibi bütün haliyle kilitli poşetlere koyulur üzerine yapışmamaları için 1 çay kaşığı tuz serpilip karıştırılır kilitli poşet kapatılır. Bu iki yöntem buzluklar için.
- Şimdi gelelim 3. Yönteme: sarımsakların bir kısmı da kavanoza alınır.
- Üzerine 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kekik koyulur. (büyük kavanoz ise 1 tatlı kaşığı koyunuz)
- Üzerini geçecek miktarda ise zeytinyağı ilave edilip kavanozun kapağı kapatılır. Buzdolabının normal soğutucu bölümünde saklayabilirsiniz.
- Yağını da salata ve soslarda kullanabilirsiniz çok lezzetli oluyor👌🏻.
- Ve 4. Yöntem için tabi ki turşu😍 sarımsaklar kavanoza alınır. Ben 250 ml lik kavanoza yaptım. Büyük kavanoz kullanacaksanız ölçüleri 1 -2 yemek kaşığı şeklinde artırabilirsiniz.
- Sarımsakların üzerine kaya tuzu, limon tuzu ve sirke eklenir.
- Üzerini geçecek miktarda da su ilavesi yapılır. (hazır su kullanmanızı öneririm) kapağı sıkıca kapatılıp çalkalanıp karışması sağlanır. Vakumlanacaktır.
- Turşu da bu şekilde 5-7 gün süreyle yemeye hazır hale gelecektir. Tüm yöntemler bir harika ve büyük kolaylık👌🏻😇 dilediğiniz şekilde sizlerde sarımsaklarınızı hemen kullanmaya hazır vaziyette muhafaza edebilirsiniz
Malzemeler
- 2 orta boy kabak
- 2 orta boy patlıcan
- 2 orta boy kapya
- 2 adet patates
- 1 kurusoğan
Sosu için
- 1 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı köri
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 tatlı kaşığı köfte baharatı
- 3 diş sarımsak rendesi
- Tuz
Üzeri için
- 1 kase süzme yoğurt
- 3 diş sarımsak
- Pulbiber
Nasıl Yapılır?
- Patlıcanı alacalı soyalım ve tüm sebzeleri eşit büyüklükte doğrayalım.
- Daha sonra zeytinyağı ve baharatları bir kasede çırpıp sebzelerin üzerine gezdirelim.
- İyice karıştırıp ısıtılmış 200 derece fırında pişirelim.
- Arada fırını açıp karıştıralım sebzeleri altları da pişsin.
- Fırından çıkan sebzeleri ister bu şekilde tüketebilirsiniz, istersenizde benim gibi sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı demlenmiş çay
- 1,5 su bardağı şeker
- Yarım su bardağı süt
- 1 paket vanilyaşekeri
- 3 yemek kaşığı tepeleme kakao
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket kuru maya
- Yaklaşık 3 ila 4 su bardağı un
Nasıl Yapılır?
- Tüm malzemelerimizi derin bir kaba alıp iyice karıştırıyoruz.
- Kek hamurumuzu yağlanıp unlanmış kek kalıbımıza döküp 5 dakika bekletiyoruz.
- Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kontrollü olarak yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.
- Fırından çıkan kekimizi biraz beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyetler olsun.
Malzemeler
- 1 çay bardağı ılık süt (hafif sıcakta olabilir)
- 1 paket instant kuru maya
- Yarım çay bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1,5-2 çay kaşığı kadar tuz
- 4 su bardağı kadar un
Kızartmak için:
- Sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak sütü ve suyu kabımıza alalım.
- Üzerine mayayı ekleyip karıştıralım ve kapağını kapatıp 6 dakika aktifleşmesi için bekleyelim.
- Üzerine yağı ve tuzu ekleyip tekrar çırpıcı ile çırpalım. En son kontrollü bir şekilde unu ekleyip yoğuralım. Ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
- Üzerini örtüp en az 30 dakika mayalandıralım.
- Mayalandıktan sonra küçük toplar yaparak kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.
- Kızaran hamurları kağıt havlu koyduğumuz bir tabağa alalım. Servise hazır. Afiyet olsun inşallah
Malzemeler
Tabanı için
- 2 paket burçak bisküvi
- 50 gram margarin
Kreması;
- 2.5 su bardağı| süzme yoğurt
- 1 paket labne peyniri
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı şeker
- Limon kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 3 adet yumurta
Limon sosu;
- 1 su bardağı limon suyu
- Yarım su bardağı su
- 1.5 gay bardağı şeker
- 1.5 yemek kaşığı nişasta
- Limon kabuğu rendesi
Nasıl Yapılır?
- Bisküviler un haline getirilir.Üzerine eritilen margarin dökülür ve kelepçeli kalıbın tabanına serilir.
- Kreması hazırlanana kadar dolaba alınır.
- Kreması için bir kaba yoğurt alınır ve bir kaç dakika çırpılır.
- Sonra labne eklenir çırpılır.
- Daha sonra un ve şekerde eklenerek karıştırılır.
- Sonra yumurta eklenir tek tek elenir.
- Yumurta ve blandır hi durmaması lazım en son limon kabuğu da eklenip karıştırılır ve bisküvi üzerine dökülür.
- 160 derce önceden ısıttığımız fırın içerisine bir kapta su koyun ve yaklaşık 1 saat kadar piştiğini anlamak için yanları sabit ortası hafif sallanıyorsa pişmiş demektir.
- Hemen fırından çıkarmayın ılıyana kadar fırın kapağı yarı açık kalmalı.
- Limon sosu; limon suyu ve su nişasta şeker ve limon kabukları pişirme kabına alınır.
- Kısık ateşte karıştırarak pişirilir ve pişen sos ocaktan alınır.
- Pişen chesscake üzerine dökülür ve bir kaç saat dolapta soğumaya bırakılır bir gece bekletilir
Malzemeler
- 100 gram tereyağı
- 100 gram margarin
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Yarım su bardağı nişasta
- 1 paket kabartma tuzu
- 1 paket vanilya
- 4 su bardağı un
Arası için
- Fındık kremasıKenarlarını bulamak için
- Pirinç fındık
Nasıl Yapılır?
- Un kabartma tuzu hariç tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp karıştırın.
- Unu, kabartma tozunu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
- Tezgaha yağlı kağıt yada streç fil serip az unlayıp hamuru tezgaha alın.
- Üzerine yağlı kağıdı koyup merdaneyle açın. İstediğiniz kalıpla kesin ben küçük olmasını istediğim için küçük kalıp kullandım.
- Yağlı kağıt serili tepsiye alın iki tepsi çıkıyor.
- Önceden ısınmış 170 dc fırında hafif rengi dönene kadar pişirin.
- Kurabiyeler soğuyunca arasına fındık ezmesi sürüp sandviçim gibi kapatalım.
- Kenarlarına da fındık ezmesi sürüp fındık kırığına bulayalım.
Malzemeler
- 500 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet rendelenmiş soğan
- 2 diş sarımsak rendesi
- 3 tepeleme yemek kaşığı galeta unu
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karbonat
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı yenibahar
- İnce kıyılmış maydanoz
- Tuz
Diğer malzemeler ;
- 3 orta boy patlıcan
- 4-5 orta boy domates
- 6 adet yeşil kıl biber
Sosu için ;
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 diş sarımsak rendesi
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Köfte malzemelerini uygun bir kaba alarak iyice yoğurun.
- Dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.
- Ardından yuvarlayarak şekil verin.
- Patlıcan ve domatesleri ince olmayacak şekilde dilimleyin.
- Patlıcanları tuzlu suda bekletin. Ardından suyunu süzerek kurulayın.
- Patlıcanları az yağda yarı pişmiş şekilde kızartın.
- Ardından köfteleri çok az yağda hafif kızartın.
- Tepsiye bir köfte bir patlıcan bir domates şeklinde dizin.
- Aralarına biber yerleştirin.
- Tencereye tereyağı ve sıvı yağı alın.
- Salça ve sarımsağı ekleyip kavurun.
- Üzerine su, tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın.
- Sosu köftelerin üzerine gezdirin.
- Üzerini ıslatılmış yağlı kağıt ile kapatın.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika pişirin.
- Fırından almadan önce yağlı kağıdı üzerinden alıp tekrar 10-15 dakika daha kontrollü olarak pişirin.Afiyet olsun.
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı zerdeçal
- Yarım limon suyu
- 2 adet limon kabuğu
- 2 su bardağı un
Üzerini bulamak için;
- Pudra şekeri
Nasıl Yapılır?
- Limonlu çatlak kurabiyenin hamuru için uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak mikser yardımı ile çırpalım.
- Ardından sıvı yağ, limon suyu, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.
- Limon kabuklarını da rendenin ince tarafı ile rendeleyerek ekleyelim.
- Son olarak zerdeçalı da ekleyerek malzemelerimizi karıştıralım. Zerdeçalı kurabiyemize renk vermesi için kullanıyoruz dilerseniz kullanmadan da yapabilirsiniz. Aynı zamanda hamurumuz çok katı olmadığı için spatula ile çok daha rahat karıştırabilirsiniz.
- Hazır olan kurabiye hamurumuzun üzerini streçleyelim ve 1-1,5 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda katılaşan hamurdan bir kaşık kadar alalım ve elimizle yuvarlayalım.
- Şekillendirdiğimiz hamuru bol miktarda pudra şekeri ile kaplayalım ve aralıklı olacak şekilde fırın tepsisine dizelim. Bu aşamada hamurun elinizin sıcaklığından etkilenmemesi için hızlı davranmalısınız. Elinizi nemlendirerek çok daha kolay şekil verebilirsiniz.
- Tüm hamuru pudra şekerine bulayıp fırın tepsisine aldıktan sonra önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda fırından aldığımız kurabiyeleri soğuması için bekletelim.
- Oda sıcaklığına geldikten sonra limonlu çatlak kurabiyelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 su bardağı mantı suyu ( 600 ml)
- 1 su bardağı su ( 300ml )
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 3 tatlı kaşığı nane
Terbiyelemek için ;
- 1 yumurta
- 5 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
Üzerine dökmek için;
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 tatlı kaşığı karmızı toz biber
Nasıl Yapılır?
- Bir gece bekleyen 2 bardak mantı suyunu ve 1 bardak suyu tencereye alıyoruz, (benim su bardağım 300ml ).
- Mantı suyunun içine 3 diş sarımsağı ezerek atıyoruz ve ısınmasını beklerken terbiyesini hazırlıyoruz.
- 1 yumurtayı iyice çırpıyoruz, içine yoğurdu ve unu da ekleyip pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam ediyoruz.
- Isınmış olan suyumuzdan alarak terbiyenin içine yavaş yavaş katıyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz ki terbiyemiz kesilmesin.
- Yaptığımız terbiyeyi mantı suyuna yavaşça ekliyoruz ve sürekli karıştırarak kaynatıyoruz.
- Diğer tarafta tereyağımızı eritiyoruz ve içine kuru nanemizi atarak 2-3 tur döndürüyoruz.
- Yaktığımız naneyi mantı suyunun içine katıyoruz ve birkaç dakika daha kaynatıyoruz.
- Son olarak servis yaparken üzerini yaktığımız toz biberle süslüyoruz. Afiyet olsun :) Not:ben mantıyı pişirirken suyuna tuz attığım için çorbayı yaparken ekstra tuz atmıyorum.
Malzemeler
- 1 demet nane
- 2 litre su
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 adet limon
Nasıl Yapılır?
- Nane şerbeti için öncelikle su ve şekeri uygun bir tencereye alarak ocağa alalım ve kaynamaya bırakalım.
- Şerbetimiz kaynayınca altını kapatalım. Ardından içerisine limonların kabuğunu rendeleyerek suları sıkalım.
- Daha sonra ayıklayıp güzelce yıkayarak suyunu süzdüğümüz naneleri sıcak şerbetin içerisine ekleyelim.
- Karışımımızın ağzını kapatarak 1 saat dinlenmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda şerbetin içerisinden nane yapraklarını kevgir yardımıyla alalım. Tekrardan güzelce soğuması için dolaba kaldıralım.
- Güzelce soğuyan, içinizi ferahlatacak nane şerbeti hazır. Buz küpleri ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
- 1 çay bardağı kırık fındık
- 1 çay bardağı kuru incir
Nasıl Yapılır?
- Yumurta ve şeker köpük köpük olana kadar çırpılır.
- Sıvıyağ ve süt eklenir karıştırılır.
- Vanilin, kabartma tozu ve un eklenerek 3-4 dk daha çırpılır.
- En son kırık fındık ve minik küpler halinde doğranmış kuru incirler de ilave edilir karıştırılır.
- Kek kalıbı sıvı yağla yağlanır ve harç dökülür.
- Önceden ısınmış 180 derecede yaklaşık 35 dk kontrollü pişirilir. Afiyet olsun