26 Ağustos 2022 Cuma

Köz Biber Salatası Tarifi

 



Malzemeler

  • 5 adet kapya biber
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Biberlerimizi közleyelim (fırında da közlenebilir)
  • Daha sonra küçük küçük doğrayıp tavaya alalım.
  • Yağımızı ve tuzu ekleyip 1-2 dk kavuralım.
  • Ilındıktan sonra üzerine sarımsağımızı ve maydanozları ekleyip karıştıralım servise hazır afiyet olsun.

Dolmalık Biber Kurutması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg dolmalık biber
  • Yorgan ipi
  • Yorgan iğnesi

    Nasıl Yapılır?

  • Dolmalık biberlerimizin sap kısımlarını hafifçene bastırarak çıkaralım.
  • Biberlerimizi yıkamıyoruz.
  • Yorgan iğnesine 1 metre ip takıyoruz, biberleri alt kısımlarından bir parmak yukarıda olacak şekilde ipe geçiriyoruz.
  • 13 adet geçirsek yeterli daha fazlasını ip taşımayabilir hazırladığımız biberleri evinizin balkonu varsa güneş gören yerine takalım.
  • 3-4 gün sonra kızarmaya başlayacak bir hafta sonra iyicene kuruduğunda biberlerimizi bez bir kesenin içerisine koyup saklayabiliriz.
  • Kurutulmuş dolmalık biberlerimiz kışa hazır.Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

Güneşte Salça Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 kg erik domates
  • yarım su bardağı iri tuz(200 ml bardak)

    Nasıl Yapılır?

  • Önce domateslerimizi yıkayıp ayıklıyoruz.
  • Sonra iri iri doğruyoruz.
  • Geniş bir tencereye alıp ocağa koyuyoruz. İlk başta altını çok açmadan, suyunu biraz salınca altını açarak pişiriyoruz.
  • Domatesler biraz pişip ezilince (yaklaşık 30 dakika kadar pişince) altını kısıp tencerenin içinde blender dan geçiriyoruz.
  • Sonra altını tekrar açıp içine (200 ml bardak ile-yarım su bardağı kadar iri tuz koyup- 5 kg domates için)15-20 dakika daha kaynatıyoruz.
  • Daha sonra tepsilere döküp güneş gören yerde suyunu çekmesi için bekliyoruz. 1-2 saatte bir karıştırmak gerekiyor. Ortalama 2 günde salça kıvamına geliyor.
  • Daha sonra kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatıyoruz,ters çevirip derin bir tencerede kaynatıyoruz ki kapaklarını çekip aylar boyunca bozulmadan tüketebilelim. Afiyet olsun.

Mayalı Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un ( markaya göre değişir)

    Nasıl Yapılır?

  • 2 su bardağı süt 1 su bardağı su ılık maya üstüne 2 yemek kaşığı şeker ekleyip biraz mayalandıralım.
  • Daha sonra 1 su bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı yada çorba kaşığı ucu kadar tuz ,2 yumurta akları ekleyelim ele yapışmıcak olucak kadar un ekleyelim ben yaklaşık 5 su bardağı ekledim.
  • Daha sonra mayalanmaya bırakalım 1 saat içinde mayalandırdım.
  • Daha sonra şekil verip yarım saat kadar yada fırın ısınına kadar tepside mayalandıralım.
  • Yumurta sarısını sürüp 180 derece kızarana kadar pişirelim.Afiyet olsun.

Mermer Tatlısı Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya

Vişneli kısım için;

  • 3 su bardağı vişne suyu
  • 1 paket vanilyalı puding

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye beyaz muhallebisi için vanilya hariç verilen malzemeleri ekleyip tel çırpıcıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpıyoruz.
  • Diğer bir tencereye de vişne suyu ve bir paket pudingi döküp karıştırıyoruz.
  • İki tencereyi de ocağa alıp aynı anda karıştırarak pişiriyoruz.
  • Beyaz olan muhallebiye vanilyayı da ekliyoruz.
  • Kalıbımızı hafif ıslatıp suyunu süzüyoruz.
  • Bir kepçe beyaz olan muhallebiden döküyoruz. Hemen üzerine vişneliden döküp sırasıyla muhallebiler bitene kadar aynı işleme devam ediyoruz.
  • Son olarak üzerine isteğe bağlı hindistan cevizi serpiyoruz.
  • Buzdolabında en az 3 saat bekletip ters çevirerek servis ediyoruz.
  • Bir gece önceden yaparsanız çok daha lezzetli olacaktır.Vişneli olan kısmı dilediğiniz meyva suları ile de hazırlayabilirsiniz.Afiyet olsun.

Yoğurt Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay sıvı yağ
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • Yarım limon suyu
  • 2 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti İçin;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurt tatlısının keki için öncelikle karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Üzerine yoğurt, sıvı yağ, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Son olarak un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Hazırladığımız hamuru 25×35 cm çapındaki fırın kabına boşaltalım ve tatlımızı önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Şerbeti için tencereye su ve şekeri alarak karıştıralım. Ardından yüksek ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatalım.
  • Şerbet kaynamaya başlayınca yarım limon suyu ekleyelim ve 20 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
  • Sürenin sonunda şerbeti ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Pişen tatlımızı da fırından aldıktan sonra ılımaya bırakalım.
  • Ilıyan şerbeti ılıyan tatlımızın üzerine gezdirelim. Tatlımızın şerbetini çekebilmesi için bir kaç saat dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen ve şerbetini güzelce çeken tatlımızı kareler halinde dilimleyelim ve üzerini dilediğimiz şekilde süsleyerek servise edelim. Afiyet olsun!

Düdüklüde Pratik Tavuklu Keşkek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı buğday
  • 1 avuç nohut
  • 1 adet tavuk budu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre + 2-2,5 su bardağı su

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça

     Nasıl Yapılır?

  • Buğday ve nohutu bir gece önceden ıslıyoruz.
  • Ertesi gün düdüklüye koyup üzerine tavuğu yerleştiriyoruz. Tuzunu da ekleyip suyunu koyuyoruz.
  • Düdüklünün kapağını kapatıp 45 dakika pişiriyoruz.
  • Daha sonra tavuğu içinden alıp didikliyoruz ve tencereye ekliyoruz. Bu sırada tekrar sıcak su ilavesi yapıyoruz.
  • Tahta bir kaşıkla taneleri ve tavuğu eze eze iyice karıştırıyoruz.
  • Tavuklar keşkeğin içinde iyice eriyip kıvam alana kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Ayrı bir tavada salçayı kokusu çıkana kadar yağda kavuruyoruz.
  • Servis sırasında keşkeği tabağa alıp yayıyoruz.
  • Üzerine de salçalı sostan gezdirip sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Amonyaklı Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı gıda amonyağı
  • 6,5 – 7 su bardağı un

Muhallebisi için;

  • 1,5 litre süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 adet yumurta sarısı
  •  1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

  • Fındık kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Amonyaklı yaş pasta için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alarak şeker beyazlaşıp köpük köpük olana kadar tel çırpıcı ile çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, süt ve amonyağı ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Ardından yavaş yavaş unu ekleyelim ve hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. Elde ettiğimiz hamurun kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamda olması gerekiyor.
  • Kıvam alan hamurumuzu toparladıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alalım ve toparlayalım.
  • Ardından hamurumuzu 6 eşit parçaya bölelim. Her parçayı da elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Hazırladığımız bezelerden bir tanesini alalım ve oklava veya merdane ile 1-2 mm kalınlığında açalım.
  • Hamuru açtıktan sonra üzerine bir kalıp veya tencere kapağı koyarak bastıralım. Kenarlarda kalan fazlalıkları alalım. Tüm bezelerin kenarlarından artan fazlalıkları birleştirerek 1 beze daha elde etmiş oluyoruz. Böylelikle pastamızı 7 bezeden hazırlıyoruz.
  • Daha sonra hafif unlayalım ve oklava ile pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine  alalım. Yapışmaz tepsiniz varsa pişirme kağıdı kullanmadan da pişirebilirsiniz.
  • Önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 8 dakika pişirelim. Üzerinin hafif pembeleşmesi yeterli olacaktır.
  • Kalan hamurları da aynı şekilde açarak teker teker pişirelim.
  • Pişirdiğimiz hamurların daha hızlı soğuması için fırın teli üzerine alalım.
  • Tüm bezeleri pişirdikten sonra pastamızın muhallebisi için uygun bir tencereye şeker, un, kakao ve sütü alarak karıştıralım.
  • Ardından yumurta sarısı ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra muhallebimizi pişmesi için ocağa alalım.
  • Muhallebimizi kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirelim.
  • Kaynamaya başladıktan sonra içerisine tereyağı ekleyelim ve eriyene kadar güzelce karıştıralım. Kıvamını alan muhallebimiz hazır.
  • Pişirdiğimiz keklerden bir tanesini servis tabağına yerleştirelim ve üzerine 1-2 kepçe kadar sıcak muhallebiden dökerek spatula veya pasta sıvama aparatı ile yayalım.
  • Üzerine bir kat daha kek yerleştirelim ve tekrar muhallebiden dökelim. Bu şekilde 7 katı hazırlayalım.
  • Tüm katları çıktıktan sonra kalan muhallebiyi pastamızın üzerine dökelim ve kenarlarını da tamamen kapatacak şekilde her yerini kaplayalım.
  • Pastamızın üzerini fındık kırıkları ile süsleyerek dinlenmesi için dolaba kaldıralım. Mümkünse 1 gece kadar pastamızı dolapta dinlendirelim.
  • Güzelce dinlenen amonyaklı pastamız servise hazır. Dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Şeftalili Kek Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı (200 ml)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un

Üzeri için:

  • 2 adet şeftali
  • Fındık kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına ayçiçek yağını, toz şekeri, yoğurdu, vanilyayı alarak mikser yardımı ile güzelce çırpalım.
  • Hazırladığımız sostan 1 su bardağı kadarını ayırarak dolaba kaldıralım.
  • Kalan harca yumurtaları ekleyerek tekrar mikserle çırpalım.
  • Ardından un ve kabartma tozunu ekleyerek son kez çırpalım.
  • 24cm çapındaki tabanına pişirme kağıdı yerleştirdiğimiz kek kalıbımıza hazırladığımız harcı boşaltalım.
  • Üzerine şeftali dilimlerini yerleştirelim.
  • Son olarak üzerine bolca fındık kırığı serpiştirelim ve önceden ısıtılmış 170°C fırında yaklaşık 45 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen keki fırından alalım, ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • İlk sıcaklığı çıkan kekimizin üzerine ayırdığımız sosu gezdirelim ve 2 saat kadar dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

25 Ağustos 2022 Perşembe

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 50 gr tereyağı
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 kutu konserve mısır (220 gr)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı sıcak su (600 ml)

     Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye tereyağı ve zeytinyağını alalım.
  • Tereyağı eridikten sonra yemeklik doğranmış kuru soğan, doğranmış biberi ekleyerek biraz kavuralım.
  • Üzerine arpa şehriyeyi ekleyerek karıştıralım ve kavuralım.
  • Haşlanmış nohutu da ekleyerek karıştıralım.
  • Konserve mısır ve tuzu ekleyerek karıştıralım. Sıcak suyu ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım, pişmeye bırakalım.
  • Suyunu çeken ve pişen arpa şehriye pilavımızın altını kapatalım, kapağın altına kağıt havlu yerleştirerek demlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen arpa şehriye pilavımız servise hazır. Afiyet olsun!

Salatalık Mezesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet salatalık
  • 1 kase yoğurt
  • Tuz
  • 2-3 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Nane

    Nasıl Yapılır?

  • Salatalıklarımızın kabuğunu tamamen soyuyoruz. Minik minik doğruyoruz.
  • Karıştırma kabımıza alıyoruz. İçerisine sarımsakları ezip, tuz atıyoruz.
  • Yoğun bir yoğurt ekleyip, hiç su eklemiyoruz.
  • Sunum tabağımıza alıp üzerine zeytinyağı gezdirip, nane atıyoruz. Afiyet olsun.

Sütlü Mısırlı Sebze Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 adet küçük soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet küçük patates
  • Çeyrek kabak
  • 7-8 adet haşlanmış mantar
  • Çeyrek kırmızı biber
  • 3-4 yemek kaşığı mısır
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 6 su bardağı su
  • 1 adet tavuk bulyon
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanı küp küp yemeklik doğruyoruz. Yağları tencereye alıp eritiyoruz.
  • Havucu da doğrayabildiğimiz kadar minik küpler halinde doğrayıp soğanlarla beraber kavurmaya başlıyoruz.
  • Biberi de aynı şekilde çok minik doğrayıp ilave ediyoruz.
  • İyice yumuşadıklarında haşlanmış mantarı doğrayıp ekliyoruz.
  • Kabak ve patatesi çok minik küpler halinde doğrayıp ilave ettikten sonra bir iki dakika daha kavuruyoruz.
  • Dolu dolu tepeleme iki yemek kaşığı un koyup iyice karıştırdıktan sonra soğuk suyumuzu koyuyoruz. Bu aşamada devamlı karıştıralım ki un topak olmasın.
  • Ben çorbamda tavuk suyu bulyon kullandım. Lezzetini çok yakıştırıyorum. Size de tavsiye ederim.
  • Çorbamızı devamlı karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kaynamaya başlayınca on dakika daha karıştırarak pişirdikten sonra mısırı ekliyoruz.
  • İki bardak sütümüzü de koyduktan sonra bir taşım daha kaynatıp tuz ve karabiberini ekliyoruz. Sıcacık nefis çorbamız hazır. Afiyet şifa olsun 👌