26 Ağustos 2022 Cuma

Amonyaklı Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı gıda amonyağı
  • 6,5 – 7 su bardağı un

Muhallebisi için;

  • 1,5 litre süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 adet yumurta sarısı
  •  1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

  • Fındık kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Amonyaklı yaş pasta için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alarak şeker beyazlaşıp köpük köpük olana kadar tel çırpıcı ile çırpalım.
  • Üzerine sıvı yağ, süt ve amonyağı ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Ardından yavaş yavaş unu ekleyelim ve hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. Elde ettiğimiz hamurun kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamda olması gerekiyor.
  • Kıvam alan hamurumuzu toparladıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alalım ve toparlayalım.
  • Ardından hamurumuzu 6 eşit parçaya bölelim. Her parçayı da elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Hazırladığımız bezelerden bir tanesini alalım ve oklava veya merdane ile 1-2 mm kalınlığında açalım.
  • Hamuru açtıktan sonra üzerine bir kalıp veya tencere kapağı koyarak bastıralım. Kenarlarda kalan fazlalıkları alalım. Tüm bezelerin kenarlarından artan fazlalıkları birleştirerek 1 beze daha elde etmiş oluyoruz. Böylelikle pastamızı 7 bezeden hazırlıyoruz.
  • Daha sonra hafif unlayalım ve oklava ile pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine  alalım. Yapışmaz tepsiniz varsa pişirme kağıdı kullanmadan da pişirebilirsiniz.
  • Önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 8 dakika pişirelim. Üzerinin hafif pembeleşmesi yeterli olacaktır.
  • Kalan hamurları da aynı şekilde açarak teker teker pişirelim.
  • Pişirdiğimiz hamurların daha hızlı soğuması için fırın teli üzerine alalım.
  • Tüm bezeleri pişirdikten sonra pastamızın muhallebisi için uygun bir tencereye şeker, un, kakao ve sütü alarak karıştıralım.
  • Ardından yumurta sarısı ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra muhallebimizi pişmesi için ocağa alalım.
  • Muhallebimizi kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirelim.
  • Kaynamaya başladıktan sonra içerisine tereyağı ekleyelim ve eriyene kadar güzelce karıştıralım. Kıvamını alan muhallebimiz hazır.
  • Pişirdiğimiz keklerden bir tanesini servis tabağına yerleştirelim ve üzerine 1-2 kepçe kadar sıcak muhallebiden dökerek spatula veya pasta sıvama aparatı ile yayalım.
  • Üzerine bir kat daha kek yerleştirelim ve tekrar muhallebiden dökelim. Bu şekilde 7 katı hazırlayalım.
  • Tüm katları çıktıktan sonra kalan muhallebiyi pastamızın üzerine dökelim ve kenarlarını da tamamen kapatacak şekilde her yerini kaplayalım.
  • Pastamızın üzerini fındık kırıkları ile süsleyerek dinlenmesi için dolaba kaldıralım. Mümkünse 1 gece kadar pastamızı dolapta dinlendirelim.
  • Güzelce dinlenen amonyaklı pastamız servise hazır. Dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder