Malzemeler
Hamuru için
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 1 tatlı kaşığı gıda amonyağı
- 6,5 – 7 su bardağı un
Muhallebisi için;
- 1,5 litre süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 3 yemek kaşığı kakao
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri için;
- Fındık kırığı
Nasıl Yapılır?
- Amonyaklı yaş pasta için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alarak şeker beyazlaşıp köpük köpük olana kadar tel çırpıcı ile çırpalım.
- Üzerine sıvı yağ, süt ve amonyağı ekleyerek tekrar çırpalım.
- Ardından yavaş yavaş unu ekleyelim ve hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. Elde ettiğimiz hamurun kulak memesinden biraz daha sert bir kıvamda olması gerekiyor.
- Kıvam alan hamurumuzu toparladıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alalım ve toparlayalım.
- Ardından hamurumuzu 6 eşit parçaya bölelim. Her parçayı da elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Hazırladığımız bezelerden bir tanesini alalım ve oklava veya merdane ile 1-2 mm kalınlığında açalım.
- Hamuru açtıktan sonra üzerine bir kalıp veya tencere kapağı koyarak bastıralım. Kenarlarda kalan fazlalıkları alalım. Tüm bezelerin kenarlarından artan fazlalıkları birleştirerek 1 beze daha elde etmiş oluyoruz. Böylelikle pastamızı 7 bezeden hazırlıyoruz.
- Daha sonra hafif unlayalım ve oklava ile pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım. Yapışmaz tepsiniz varsa pişirme kağıdı kullanmadan da pişirebilirsiniz.
- Önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 8 dakika pişirelim. Üzerinin hafif pembeleşmesi yeterli olacaktır.
- Kalan hamurları da aynı şekilde açarak teker teker pişirelim.
- Pişirdiğimiz hamurların daha hızlı soğuması için fırın teli üzerine alalım.
- Tüm bezeleri pişirdikten sonra pastamızın muhallebisi için uygun bir tencereye şeker, un, kakao ve sütü alarak karıştıralım.
- Ardından yumurta sarısı ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra muhallebimizi pişmesi için ocağa alalım.
- Muhallebimizi kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişirelim.
- Kaynamaya başladıktan sonra içerisine tereyağı ekleyelim ve eriyene kadar güzelce karıştıralım. Kıvamını alan muhallebimiz hazır.
- Pişirdiğimiz keklerden bir tanesini servis tabağına yerleştirelim ve üzerine 1-2 kepçe kadar sıcak muhallebiden dökerek spatula veya pasta sıvama aparatı ile yayalım.
- Üzerine bir kat daha kek yerleştirelim ve tekrar muhallebiden dökelim. Bu şekilde 7 katı hazırlayalım.
- Tüm katları çıktıktan sonra kalan muhallebiyi pastamızın üzerine dökelim ve kenarlarını da tamamen kapatacak şekilde her yerini kaplayalım.
- Pastamızın üzerini fındık kırıkları ile süsleyerek dinlenmesi için dolaba kaldıralım. Mümkünse 1 gece kadar pastamızı dolapta dinlendirelim.
- Güzelce dinlenen amonyaklı pastamız servise hazır. Dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder