6 Eylül 2022 Salı

Sömelek Köftesi Tarifi

 

  • Malzemeler

    • 1,5 su bardağı köftelik bulgur
    • 1.5 su bardağı sıcak su
    • 1 su bardağı irmik
    • 1 adet yumurta
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı kimyon
    • 3 yemek kaşığı un

    Yoğururken kullanmak için;

    • 1 bardak su

    Sosu için;

    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı kimyon
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
    • 1 tatlı kaşığı reyhan ya da nane (Reyhan daha çok yakışıyor)
    • Yarım bardak köfteleri haşlama suyundan

    Üzeri için;

    • 1.5 su bardağı yoğurt
    • 2 diş sarımsak
    • 1 fiske tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kasede bulguru sıcak su ile ıslattıktan sonra 20 dakika dinlendirelim. Geniş bir tepsiye dinlenen bulguru ve diğer malzemeleri alıp yoğuralım. Ara ara su ilave edelim. Yoğurdukça kıvam alacaktır. Toplamda 1 bardak su kullandım.
  • Hamurdan küçük parçala kopartıp elimizle uzun şekil verelim. Un serpiştidiğimiz tepsiye dizelim. Tencereye suyu alalım bir tatlı kaşığı tuz ilave edip kaynamaya bırakalım.
  • Daha sonra köfteleri pişirelim. Köfteler suyun yüzeyine çıkıyorsa pişmiş demektir.
  • Salçalı sos için malzemeleri tavaya alalım ve kavuralım. Köftelerin haşlama suyundan yarım bardak ilave edelim.
  • Kıvam alan sosa köfteleri ilave edip iki tur karıştıralım. Artık ocaktan alabiliriz.
  • Köfteleri servis tabağına alalım, üzerine yoğurt sosu gezdirelim. Son olarak maydanoz serpiştirelim. Muhteşem bir kesinlikle tavsiye ediyorum.

Limonlu Tart Kek Tarifi

 

Malzemeler

Kek malzemeleri;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 çay bardağı un

Kreması için;

  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Limonlu sos için;

  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı su
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Çay kaşığının ucuyla zerdeçal (renk vermesi için)

    Nasıl Yapılır?

  • Limonlu tart kekin keki için öncelikle uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak, şeker beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Süt ve sıvı yağı ilave ederek çırpmaya devam edelim.
  • Vanilya, kabartma tozu ve unu da ekleyerek malzemeler güzelce karışıncaya kadar son kez çırpalım.
  • Hazır olan kek hamurumuzu tereyağı ile yağlayıp çok hafif unladığımız 27cm’lik tart kalıbına boşaltarak düzeltelim.
  • Ardından önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen kekimizi fırından alalım ve soğuması için bir kenarda bekletelim.
  • Kreması için tencereye un, şeker ve sütü alalım. Tüm malzemeleri pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım.
  • Tencereyi ocağa alalım, kremamızı kısık ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Kaynayan kremaya tereyağı ve vanilyayı ekleyerek tereyağı eriyene kadar karıştıralım.
  • Hazır olan kremamızı ocaktan alalım, soğuması için bekletelim. Ara ara karıştırarak üzerinin kabuk tutmasını engelleyelim.
  • Soğuyan kekimizi servis tabağına ters çevirerek çıkartalım.
  • Soğuyan muhallebimizi de kekin ortasına boşaltalım ve düzeltelim. Dolaba kaldırarak limonlu sosu hazırlayana kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Limonlu sos için tencereye şeker, nişasta, su, limon suyu ve zerdeçalı ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım. Sosu ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Dinlenen kekimizi dolaptan alalım, üzerine limonlu sosu gezdirelim.
  • Limonlu tartımızı tekrar dolaba kaldıralım ve vaktiniz varsa 1 gece yoksa en az 3-4 saat dinlendirerek servis edelim. Afiyet olsun!

Buz Gibi Reyhan Şerbeti Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 demet reyhan
  • 1 litre kaynamış su
  • 1 çubuk tarçın
  • 3 4 tane karanfil
  • Çeyrek limon
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 5-6 yemek kaşığı toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Reyhanları öncelikle yıkayalım ve bir kaba alalım. Özellikle mor yaprakları fazla olanı tercih edin, rengini daha güzelleştiriyor ben bu yaz denk gelemedim maalesef benim reyhanım biraz yeşildi.
  • Üzerine 1 litre kaynamış su ilave edelim daha sonra tarçın limon tuzu şeker limon dilimi karanfil ekleyelim ve bir tur karıştıralım.
  • Ardından 15-20 dakikaya yakın demlenmeye bırakalım fazla reyhanları şerbetin içinde bekletmeyin acı tat vermesin demlendikten sonra süzün ve soğuk servis edin afiyet olsun.

5 Eylül 2022 Pazartesi

Puf Puf Patlıcan Kızartması Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane orta boy kalın patlican

Sosu için;

  • 1 şişe soda
  • 2 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları çok kalın olmayacak şekilde ince dilimleyin.
  • Sosu için verilen bütün malzemeleri pürüzsüz bir kıvam alana kadar tel çırpıcıyla karıştırın.
  • Hazır olan sosa patlıcanları bulayıp kızgın yağda ve yüksek olmayan orta ateşte arkalı önlü kızartın.
  • Yanına sarımsaklı yoğurt ile sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Arpa Şehriyeli Yayla Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg yoğurt (Tercihen ev yoğurdu)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı arpa şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı dolusu nane

    Nasıl Yapılır?

  • Özellikle çocukların bayıldığı bir çorba tarifi. Tadı ve pratikliğiyle gözdeniz olacak.
  • Öncelikle yoğurt, un ve yumurtamızı pişireceğimiz tencerede çırpma teliyle karıştırıyoruz.
  • Daha sonra üzerine 3 şu bardağı şu ekleyip, şehriyelerimizi de katarak ocağa alıyoruz.
  • Sürekli karıştırmamız gerekli, yoksa topaklanır ve şehriyelerin de dibi tutar.
  • Ayrıca pişirme aşamasında asla tuz eklemiyoruz, yoksa çorbamız kesilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra altını kısarak pişirmeye devam ediyoruzz.
  • Şehriyelerimiz piştiğinde ocağın altını kapatıyoruz.
  • Üzerine tereyağını zeytinyağında eriterek nanelerimizi kızdıralım.
  • Bu aşamada çorbamıza tuzumuzu ve sosumuzu ekleyerek karıştıralım. Servise hazır. Afiyet olsun.

Kadınbudu Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 700 gram kıyma (Kişi sayısına göre ayarlayın)
  • 3 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam maydanoz
  • 1,5 çay bardağı pirinç (Haşlanmış)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ (Kıymanın yarısını kavurmak için)

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Bulamak için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirinci yıkayıp tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ilave edip 15 dk kadar haşlıyoruz. Haşlanan pirinci ayrı bir kaba alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Tavaya zeytinyağ koyup soğanları küp küp doğrayıp içine ilave ediyoruz kıymanın yarısını tavaya alıp kavuruyoruz, kavrulduktan sonra bir kaba alıp ,soğumaya bırakıyoruz.
  • Pirinç ve kavrulmuş kıyma soğuduktan sonra ayırdığımız diğer kıymanın içine ilave ediyoruz, yumurta, maydanoz ve diğer baharatlarını ekleyip yoğuruyoruz, yarım saat kadar dolapta dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen harcımızı bir avuç kadar alıp yuvarlayıp yumurta şekli veriyoruz köftemizi tamamlıyoruz.
  • Ayrı bir tarafta yumurta ve unu ayrı kaplara alıp köfteleri önce una bulayıp sonrada yumurtaya bulayıp, kızgın yağda kızartıyoruz, içi yumuşacık harika köftelerimizi sıcak servis edebilirsiniz, deneyeceklere afiyet olsun 

Acılı Ezme Salata Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 büyük boy domates
  • Yarım demetten az maydanoz
  • 1 adet salatalık

Sosu için;

  • Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
  • Çeyrek çay bardağı nar ekşisi
  • Çeyrek çay bardağı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı isot
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Sebzelerin tamamını biraz irice dilimleyip blendırdan geçirin. Neredeyse pürüzsüz hal alana kadar geçirmeniz yeterli.
  • Sosu için tüm malzemeyi uygun kaseye alıp karıştırıp bütünleştirin.
  • Blendırdan geçirdiğiniz sebzelerle de sosu bütünleştirin. Muhteşem acılı ezme salatamız servise hazır, afiyet olsun

Sömelek Köfte (Kıymasız) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı reyhan
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için :

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber

Üzeri için :

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına bulguru koyalım.
  • Üzerine sıcak su gezdirip karıştıralım.
  • İrmiği üzerine döküp kapatalım.
  • 15 dakika şişmeye bırakalım.
  • Bulgurun üzerine yumurta, tuz, baharat ve salçayı ilave edelim.
  • Elimizi arada ılık suya batırıp özleşene dek 15-20 dakika yoğuralım.
  • Üzerine unu serperek tekrar yoğurmaya devam edelim.
  • Biraz alıp uzun silindir yapalım.
  • Ondan küçük küçük parçalar koparalım.
  • Her bir parçayı yarım parmak kadar köfteler yapalım.
  • Köfteler yumuşak tercih ediyorsanız kaynar tuz ve limonlu suda 5 dakika haşlayın.
  • Ben kıtır tercih ettiğim için direk tavada kızarttım. Servis tabağına koyalım.
  • Tavaya tereyağı ve zeytinyağını koyup eritelim.
  • Altını kapatıp nane ve pulbiber koyup karıştıralım.
  • Köftelerin üzerine gezdirelim.
  • Yoğurda ezilmiş sarımsak ve tuz ilave edip karıştıralım.
  • Köftenin üzerine koyalım.
  • Üzerine biraz sostan gezdirelim.
  • Sömelek köfte servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.

Mangolu Pestil Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg mango
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 kaşık nişasta

    Nasıl Yapılır?

  • Mangolarımızı güzelce yıkayarak çekirdeklerini çıkarıyoruz.
  • Çekirdeğinden ayrılan mango meyvelerini liflerinden ayırmak için kevgirden geçiriyoruz.
  • Püre haline gelen mangoların üzerine şekeri ekleyerek kısık ateşte hiç su koymadan kaynatıyoruz. Bizim mangolarımız çok olgun olduğu için oldukça tatlıydı,bu sebeple 1 su bardağı şeker ilavesi çok bile geldi siz kullandığınız meyvenin tatlılık oranına göre şeker miktarını ayarlayabilirsiniz.
  • Mango püresinden küçük bir kase ayırarak içine 3 yemek kaşığı nişasta ekliyoruz.
  • Küçük bir kapta karıştırmamızın amacı nişastanın topak topak olmasını engellemektir.
  • Nişastalı karışımı yeniden tencereye ekleyerek koyu bir muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz.
  • Sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye ince olacak şekilde döküyoruz ve bir iki gün suyunu çekmesini,kuruyarak kıvama gelmesini bekliyoruz.
  • Yerken daha keyifli o0lması için çok fazla kurumasına izin vermemek gerekir. Ele yapışmaz ve sarılacak kıvamda olması yeterlidir.
  • Kuruyan pestiller makas ile ince uzun şeritler halinde kesildikten sonra içine tercih edilen kuru yemiş eklenerek çeşitli şekillerde sarılır. Ve tüketilir.
  • Uzun süre bozulmadan kalan bu tarifi elinizde olan bütün meyvelerden deneyebilirsiniz.

Pişi Değil Gerçek Donut Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım paket instant maya (5 gr)
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım çay bardağından biraz fazla süt
  • 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı

Kızartmak için:

  • Sıvıyağ

Süslemek için:

  • Renkli şekerlemeler, beyaz ve sütlü çikolata (eritilip kullanılacak)

    Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına un, toz şeker, kuru maya alınıp karıştırılır.
  • Ardından süt ve yumurta sarısı ilave edilip elle biraz yoğurulur.
  • Sonrasında oda ısısında yumuşamış tereyağı ilave edilip güzelce 10dk boyunca hamur özleşip pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurulur.
  • Hamur parçalara ayrılır.
  • Bu tarif ile 10-11 adet donut elde ediliyor.
  • Parçalara ayrılan hamurlar yuvarlanıp beze yapılır.
  • Yağlı kağıt üzerine koyulup üzerinden hafifçe merdaneyle açılıp yassılaştırılır.
  • Orta kısımları yuvarlak bir aparatla çıkartılır. (ben krema duyu kullandım ideal oldu) hazırlanan hamurların üzeri temiz bir bezle örtülüp 30 dk mayalanmaya bırakılır.
  • Sonrasında iki katı kabaran hamurlar kızgın yağa bırakılıp arkalı önlü güzelce kızartılır.
  • Biraz ılıdıktan sonra süsleme işlemine geçebiliriz.
  • Eritilmiş beyaz çikolataya veya bitter-sütlü de olabilir, bandırılıp tabağa alınır.
  • Üzerlerini dilediğiniz şekilde süsleyip servise hazır edebilirsiniz.
  • En az yarım saat buzdolabında çikolataların donmasını bekleyebilirsiniz ya da hemen ılık ılık da servis edebilirsiniz.