5 Eylül 2022 Pazartesi

Sömelek Köfte (Kıymasız) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı reyhan
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için :

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber

Üzeri için :

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına bulguru koyalım.
  • Üzerine sıcak su gezdirip karıştıralım.
  • İrmiği üzerine döküp kapatalım.
  • 15 dakika şişmeye bırakalım.
  • Bulgurun üzerine yumurta, tuz, baharat ve salçayı ilave edelim.
  • Elimizi arada ılık suya batırıp özleşene dek 15-20 dakika yoğuralım.
  • Üzerine unu serperek tekrar yoğurmaya devam edelim.
  • Biraz alıp uzun silindir yapalım.
  • Ondan küçük küçük parçalar koparalım.
  • Her bir parçayı yarım parmak kadar köfteler yapalım.
  • Köfteler yumuşak tercih ediyorsanız kaynar tuz ve limonlu suda 5 dakika haşlayın.
  • Ben kıtır tercih ettiğim için direk tavada kızarttım. Servis tabağına koyalım.
  • Tavaya tereyağı ve zeytinyağını koyup eritelim.
  • Altını kapatıp nane ve pulbiber koyup karıştıralım.
  • Köftelerin üzerine gezdirelim.
  • Yoğurda ezilmiş sarımsak ve tuz ilave edip karıştıralım.
  • Köftenin üzerine koyalım.
  • Üzerine biraz sostan gezdirelim.
  • Sömelek köfte servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder