Malzemeler
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 3 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 yumurta
- Yarım su bardağı hindistan cevizi
- 1 paket vanilya
Arası için;
Sos için;
- 200 ml krema
- 100 gram beyaz çikolata
Üzeri için;
- Hindistan cevizi
Nasıl Yapılır?
- Tencereye süt, un, şeker ve yumurtayı ekleyip, kıvam alana kadar orta ateşte karıştıralım.
- Muhallebi kıvam aldıktan sonra ocağın altını kapatıp hindistan cevizi ve vanilyayı ekleyip karıştıralım.
- Muhallebiyi ara ara karıştırıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyelim.
- Borcamın alt katına bisküvileri dizip muhallebinin bir kısmını üzerine yaydıktan sonra tekrar bisküvi tekrar muhallebi bu şekilde katman bitene kadar devam edip bitirelim.
- Kremayı sos tenceresine alalım kaynama noktasına gelince ocaktan alalım ve çikolataları kremaya ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştıralım.
- Sos ilk sıcaklığını attıktan sonra muhallebinin üzerine eşit şekilde yayıp buzdolabında 3-4 saat veya vaktiniz varsa 1 gece dinlendirirseniz daha güzel olur.
- Üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun.
Malzemeler
- 4-5 adet patates (boyutuna göre)
Sosu için;
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- Tuz,toz kırmızıbiber
Kızartmak için;
- Sıvıyağ
Nasıl Yapılır?
- Patatesleri elma dilimi şeklinde doğrayalım.
- Kaynayan suyumuzda 6-7 dakika pişirelim.
- Sosu için gerekli malzemeleri karıştıralım.
- Patateslerimizi hazırladığımız sosa koyalım.
- Kızgın yağda kızartalım.Afiyet olsun
Malzemeler
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağından sıvı yağ
- 2 yumurta (1 inin sarısı ayrılacak)
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı yoğurt kaymağı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 5-6 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)
Nasıl Yapılır?
- Karıştırma kabına şeker, sıvı yağ, yoğurt, yoğurt kaymağı, yumurta ekleyip güzelce karıştırın.
- Daha sonra karışıma vanilyayı ekleyin ve karıştırın.
- 4 su bardağı un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Unun devamını hamurunuzun kıvamına göre ayarlayın.
- Sert bir hamur olmuyor yumuşak kıvamlı bir hamur elde edince şekil verip tepsiye dizin.
- Hamurunuz bittikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Afiyet olsun.
Malzemeler
Hamuru için
- 1 adet yumurta sarısı üzeri için
- 2 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı +2 yemek kaşığı un
Arasına
- 125 gr tereyağı
- 400 gr ıspanak
- 1 kase tulum ve lor peyniri
- 2 adet kuru maya
- 1 er çay kaşığı tuz pulbiber karabiber
Üzerine
- Yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı süt
Nasıl Yapılır?
- Un su tuz ve yumurta akını yoğurma kabına alalım karıştırıp yoğuralım.
- 8 eşit eşit beze yapalım bezeleri çay tabağı büyüklüğünde açalım.
- 4 tanesinin üzerine tereyağı koyalım.
- Diğer bezeleri üzerine kapatıp 15. 20 dakika buzlukta dinlendirelim.
- Ispanak kuru soğan peynir ve baharatları karıştırıp hazırlayın.
- Bezeleri merdane ile 30 santim civarında açalım kenarları içe doğru kapatarak kare şeklinde üst üste kapatın tekrar 20 dakika dinlendirelim buzlukta.
- Dinlenen hamurları bu sefer kare olacak şekilde merdane ile açalım.
- Kenarlarına iç harçtan koyup iki taraflı rulo yapalım.
- Oradan hamuru kesip açık kalan uçları üst üste koyarak kapatalım.
- Fırın kabına alıp dilimleyip üzerine yumurta sarısı süt karıştırıp sürelim.
- 180 derecelik fırında pişirelim afiyetler olsun
Malzemeler
- 1 palamut fileto
- 1-2 patates
- 1 soğan
- 1 domates
Sosu için
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım limon suyu
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Borcama yıkadığımız palamutu dizelim.
- Etrafina elma dilim doğranmış patates, soğan ve domatesi ilave edelim.
- Sos malzemelerini bir kasede karıştırıp balıkların üzerine sürelim.
- 200 derecede 1 saat pişirelim.
Malzemeler
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 1 yumurta (Akı hamura sarısı üzerine)
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 6-6.5 su bardağı un (Ele yapışan yumuşak hamur olacak )
Üzeri için
- 12 dilim kaşar peyniri
- 1 adet domates
- 2 adet sivri biber
- 1 kase zeytin (Yeşil – siyah)
Nasıl Yapılır?
- Ilık su ve süt kaba alınır.
- Üzerine şeker ve maya eklenir. Beş dakika beklenir. ✓
- Yumurta akı, tuz yağ eklenir. Un ilavesi ile ele yapışan bir hamur yoğurulur ve üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır. ✓
- Mayalanan hamur yoğurulursa havası alınır ve 12 parçaya bölünür.
- Beze yapılır.
- Bezeler çay tabağından biraz daha büyük açılır ve orta kısmı üst malzeme ile doldurulur.
- 10-15 dk tepsi mayası için beklenir.
- Kenarlarına yumurta sarısı sürülür ve susam serpiştirilir.
- 180 ° alt üst ayarda pişirilir.
- Fırından aldığınız poğaçaların üzerini mutlaka mutfak havlusu ile örtüp dinlendirin. Afiyet olsun.
Malzemeler
- 2 yumurta 1 inin sarısı üzerine ayırıyoruz
- 250 gram margarin
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 kabartma tozu
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 çay bardağı sıvı yağı
- 3 bardak un kontrol ederek ilave ediyoruz
Üzeri için
- Susam
- Çörek otu
- Yumurta sarı
Nasıl Yapılır?
- İlk olarak oda ısında margarini ,bir kaba alıyoruz.
- Üzerine yumurtanın 1 tanesinin sarısını bir kenara ayırıyoruz.
- Üzerine sürmek için geri kalan malzemeleri karıştırıyoruz. Unu kontrol ederek karıştırıyoruz güzel yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
- Biraz dinlendikten sonra küçük bir parça hamur alıyoruz. Elimizle çubuk şeklinde yapıp küçük gelicek şekilde kesiyoruz.
- Tepsiye diziyoruz.
- Sonra üzerine yumurta sarısını sürüyoruz.
- En sonunda üzerine çörek otu ve susam döküyoruz.
- 180 derece 15 dakika pişiriyoruz. Sıcak servis ediyoruz mis kokulu .
Malzemeler
- 5-6 parça tavuk göğsü (Kişi sayısına göre ayarlayın)
- 1 çay bardağı sıvı yağ (Zeytinyağ da olur)
- 1 adet soğan
- 1 adet kapya biber
- 1 adet sivri biber
- 1 adet domates
- Tuz karabiber pul biber
- 5-6 adet büyük boy patates
Salçalı sos için;
- 1 yemek kaşığı salça
- 1,5 su bardağı sıcak su
Kızartmak için;
Beşamel sos için;
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt
- Tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı muskat (İsteğe göre)
Üzeri için ;
- Rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle büyük boy patatesleri ortadan ikiye bölüp içlerini kaşık yardımıyla oyarak kızgın yağda kızartıyoruz tepsiye yerleştiriyoruz.
- İç harcı için tencereye yağımızı koyup ısıtıyoruz.
- İçine küp küp doğranmış tavukları ilave edip karıştırıp pişmeye bırakıyoruz.
- Suyunu çektikten sonrada soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayıp içine ilave ediyoruz, tekrar karıştırıyoruz.
- Baharatlarını ekleyip orta ateşte kontrollü şekilde pişiriyoruz.
- Piştikten sonra da patateslerin içini dolduruyoruz .
- Sıcak suyun içinde bir yemek kaşığı salçayı eritip tepsinin içine döküyoruz.
- Beşamel sos için tencereye tereyağ koyup eritiyoruz, unu ilave edip karıştırıyoruz.
- Sütünü ilave edip topaklanmaması için sürekli karıştırıyoruz.
- Tuz, karabiber ve muskat ilave edip karıştırıp kıvam alıp yoğunlaşınca ocaktan alıyoruz.
- Patateslerin üzerine dikkatlice döküyoruz.
- Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip 190 -200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
- Çıkınca ilk sıcağı çıktığında servis edebilirsiniz, harika bir lezzet 😊👌🏻deneyeceklere afiyet olsun
Malzemeler
- Yarım kg şevketi bostan
- 2 orta boy soğan
- Yarım kg kuzu eti
- 1 yemek kaşığı un
- Yarım limon
- 1 silme çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle şevketi bostanı güzelce yıkayalım ve uzunlamasına kesip ikiye bölelim.
- Bir tencereye sıvı yağı alıp soğanları biraz solduralım ardından kuşbaşı doğranmış etleri de ilave edip kavuralım.
- Kavrulan etlerin üzerine şevketi bostan ve un ilave edip bir kaç çevirelim.
- Yemeğin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip tuz ve limonu dökelim.
- Tencerenin kapağını kapatıp yarım saat kadar pişirelim. Deneyenlere afiyet olsun
Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
- 1 yumurta beyazı
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı şeker
- 5,5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tereyağ
İç harcı için;
- 1 porsiyon karışık peynir (Lor kaşar tulum peynirleri )
- 1 tutam maydanoz
Üzerine;
- 2 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı yoğurt
- 1 çay kaşığı sıvı yağ
- Susam ve çörekotu
Nasıl Yapılır?
- Önce ılık su, ılık sütü ve şekeri yoğurma kabına alalım.
- İçine mayayı dökerek karıştırıp üzerini kapatıp 5 dakika bekletip mayanın aktifleştirmesi gerekir.
- Üzerine sıvı yağı,yumurta beyazı ,tuzu ve ardından un u yavaş yavaş ilave ederek hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edelim.
- En son tereyağını ilave ederek yoğuralım hamurun toparlanmasını sağlayalım.
- Üzerini kapatalım mayalanmaya bırakalım.
- Hamur iki katına çıkınca mayalanmış demektir.
- Hamurdan 16 adet beze yapalım,bezeyi yumuşak bir hamur olduğu için elimizle bastırarak kolayca açalım.
- Bezeye boyuna çizikler atalım maydanozlu peynir den koyarak bir ucundan kesimlere verev olacak şekilde rulo gibi saralım.
- Kendi etrafında yumak olacak şekilde saralım uçlarını altına bastıralım ve pişirme kağıdı serili tepsiye dizelim.
- Tepsi mayası için ben fırını 50 derecede ısıtıp kapattıktan sonra tepsiyi fırında 10 dakika beklettim.
- Fırından alarak yumurta sarısı ,1 çay kaşığı yoğurt ,1 çay kaşığı sıvı yağı karıştırıp poğaçaların üzerine sürelim,susam ve çörekotu serperek tekrar fırını 190 dereceye ayarlayıp istediğimiz gibi kızarana kadar pişirelim.
- Tepsiyi fırından alınca üzerine örtü kapatalım poğaçalarimiz yumuşacık kalsınlar. Afiyet olsun 🌼🌼🌼
Malzemeler
- 4 adet yumurta
- 1,5 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı kakao
- 3 su bardağı un
- Damla çikolata yada ceviz ekleyebilirsiniz
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kalıbı yağlayıp unlayalım.
- Şeker ve yumurtayı köpük olana kadar çırpalım.
- Sıvıları ekleyip el çırpıcısıyla tekrar çırpalım.
- Kakao ve diğer malzemeleri de koyup karıştıralım.
- Kalıbımıza döküp önceden ısıttığımız 180 derece fırında pişirelim. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
Püf noktası.
Bütün malzemeleriniz ılık olsun.
Hamura yarım çay bardağı sıcak su ilave ederseniz şeker daha iyi erimiş olur.
Malzemeler
- 7 kg ham yeşil zeytin
- 2 su bardağı kaya tuzu
- 2 çay kaşığı limon tuzu
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kırmızı zeytin yapmak için biraz daha uzun sivrice zeytinler seçmelisiniz.
- 7 kilogram zeytini güzelce yıkayalım.
- Daha sonra kırmaya başlayalım.
- Kırarken etrafa yağların sıçrama ihtimaline karşı temiz bir sofra bezi veya poşet ile sofranın üzerini kaplayalım.
- Cam bir kavanoz veya temiz bir taş yardımıyla zeytinleri kıralım.
- Yanımıza 5 litrelik turşu bidonu veya 5 litrelik su şişesi koyalım.
- Dibini 4-5 parmak dolduracak kadar su ekleyelim.
- Kırdığımız zeytinler şöyle bir iki avuç olunca hemen bidona koyalım. Yoksa kararmalar olabilir.
- Zeytinler bitene kadar aynı işlemi tekrar edelim. Zeytinlerin suyu yetersiz geliyorsa üzerini çeşme suyu ile ilave yapalım. Ağız kısmına gelene kadar bidonu zeytin ve su ile dolduralım.
- 5 litrelik bir şişe yaklaşık olarak 3,5 kilogram kadar zeytin alıyor.
- 3 gün sonra suyunu değiştirelim yeniden çeşme suyu ilave edelim. Eğer hemen tüketmek istiyorsanız 2 3 günde bir suyunu değiştirerek zeytininizi tatlandırın.
- Bir hafta 10 gün içerisinde zeytini yenmeye hazır hale gelecektir ama cinsine göre bu süre değişkenlik gösterebilir.
- O yüzden tadına bakın eğer tatlanmışsa,5lt lik bidon için 1 su bardağı kaya tuzunu ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzunu, içme suyunu ağız kısmına gelecek kadar ilave edip bir gün daha bekletip tüketmeye başlayabilirsiniz.
- Tüketirken üzerine zeytinyağı pul biber kekik veya nane ilave edebilirsiniz. Hemen bir iki ayda tüketeceğiniz zeytinleri bu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- Bir sene içerisinde tüketeceğiniz zeytinleri de ilk kurduktan sonra 3 gün bekletin. 3 gün içerisine bir su bardağı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyin. Yine ağız kısmına gelecek kadar içme suyu ilave edip şişenizin kapağını kapatın.
- Güneş görmeyen serin bir yerde zeytini çok uzun bir süre boyunca muhafaza edebilirsiniz.
- Aralarda hiçbir şekilde su değişimi yapmıyoruz.
- Tüketeceğiniz zaman yine 2-3 güne bir su değişimi yapıp tuzunu limon tuzunu ekleyip zeytininizi tatlandırabilirsiniz.