19 Şubat 2023 Pazar

Çıtır Çıtır Kadayıf Tarifi

 

Malzemeler

Basma kadayıf için;

  • 1 kg taze yaş kadayıf
  • 350 gram tereyağı
  • 350 gram ceviz

Şerbet için;

  • 7 su bardağı şeker
  • 7 su bardağı su
  • 1 dilim limon

     Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti hazırlayın. Şeker, su ve limonu tencereye koyup yüksek ateşte yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Ama bu süre kısmından ziyade şerbetin kıvamına bakıp ocaktan alabilirsiniz çünkü tencereye, ocağa göre süre değişir.
  • Kadayıfı biraz açarak tiftikleyin. Eritilmiş ve soğutulmuş tereyağıyla harmanlayın. Standart fırın tepsisine tereyağı sürüp kadayıfın yarısını yayın ve bir tencereyle iyice bastırın.
  • Ceviz veya fıstık yayıp üzerine kalan kadayıfları yayıp tekrar tencereyle ezin.
  • 180 derece fanlı ayarda ısınmış fırında kızarana kadar pişirin. Ben üzerine diğer fırın tepsisinin altını yağlayarak koydum.
  • İlk 15 dk öyle fırında tuttum ama şart değil bu kısım. Toplamda yaklaşık 50 dakika pişti. Tatlı sıcakken soğuk şerbeti dökün ve 1 saat kadar dinlendirin.

3 Malzemeli Portakallı İrmik Topları (Aşırı Pratik) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı portakal suyu

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi

Üzeri için;

  • Bütün fındık

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye alınan irmik, şeker ve portakal suyu çırpma teliyle karıştırılıp, ocakta orta ateşte kaynayıp, kıvam alıncaya kadar pişirilip, hızlıca soğuması için ayrı bir kaseye alınıp üzeri kapalı soğumaya bırakılır.
  • Tamamen soğuyan irmikli muhallebi den cevizden daha küçük parçalar kopartılıp yuvarlak şekiller verelim.
  • Hindistan cevizine bulanıp, üzerine bir bütün fındık bastırılıp dolapta 2 saat dinlendirilip servis edilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

18 Şubat 2023 Cumartesi

iOS için beklenen WhatsApp özellikleri kullanıma sunuldu!

 Dünyanın en popüler çevrimiçi mesajlaşma uygulaması WhatsApp, sunduğu yeni özelliklerle kullanıcı deneyimini yükseltmeye devam ediyor. Son olarak iOS kullanıcıları için test edilen özellikler nihayet kullanıma sunuldu.

WhatsApp, resim içinde resim ve daha fazla özelliği kullanıma sundu!

WhatsApp’ın resim içinde resim özelliği, birisiyle görüntülü konuşma yaparken arkada başka bir uygulama kullanabilmenize olanak sağlıyor. Karşıdaki kişinin görüntüsü ise ekranın bir bölümünde yer alıyor. Daha önce Android‘de olan bu özellik, kısa süre önce beta kullanıcılarına sunularak test ediliyordu.

WhatsApp iOS güncellemesi

WhatsApp’ın kullanıcılar tarafından sevilen resim içinde resim özelliği, bugün tüm iOS kullanıcılarına sunuldu. Bunun yanı sıra iOS tarafı için farklı yenilikler de mevcut. Bunlardan birisi belge gönderirken başlık ekleme. Bu özellik de daha önce Android’de vardı. Öte yandan iOS cihazlarda WhatsApp gruplarındaki açıklama kısmının karakter sınırı da artırıldı Bir diğer özellikse profil fotoğrafı için. Öyle ki artık WhatsApp uygulamasından kişiselleştirilmiş bir avatar oluşturup, profil fotoğrafınız olarak kullanabilirsiniz. Bunun için Ayarlar’dan Avatar bölümüne girin.

Yeni özelliklere erişmek için uygulamayı güncellemeniz gerekiyor. Bunun için App Store’dan WhatsApp’ın sayfasına girin. Sonrasında ise Güncelle butonuna tıklayarak Sürüm 23.3.77′ye yükseltin. Bu sürüm herkes için yayınlansa da güncelleme notlarında belirtildiği gibi, bazı kullanıcılar önümüzdeki haftalarda erişebilecek.

WhatsApp iOS'a gelen resim içinde resim özelliği.

iOS’taki WhatsApp kullanıcıları için halen test edilen bazı özellikler bulunuyor. Öyle ki bunlar arasında dosya boyutu ve medya gönderme sınırının artırılması da bulunuyor. 2 GB boyutunda dosya ve 100 tane medya gönderebileceksiniz. Bunun yakın zamanda kararlı sürüm ile tüm kullanıcılar için yayınlanması bekleniyor.

Kahramanmaraş’ta 5.3 büyüklüğünde deprem oldu!

 Geçtiğimiz haftalarda iki büyük depremle sallanan Kahramanmaraş’ta yeni bir deprem daha oldu. Kandilli Rasathanesi tarafından 5.3 büyüklüğünde ölçülen deprem, bölge sakinleri tarafından hissedildi. Depremin 6.6 km derinlikte gerçekleştiği bildirildi.

Kahramanmaraş’ta 5.3 büyüklüğünde bir deprem daha

6 Şubat’ta Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 10 ilde büyük yıkımlara yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde Cumhuriyet tarihinin en çok can kaybına neden olan 2 deprem meydana geldi. Depremin yol açtığı yıkım sonrası onlarca ülkenin katılım sağladığı arama kurtarma faaliyeti başlatıldı.

Kandilli Rasathanesi ise 22.31 sularında Maraş’ın Göksun ilçesinde 5.3 büyüklüğünde yeni bir depremin meydana geldiğini bildirdi. Kandilli’nin açıklamasına göre 6.6 km derinliğindeki deprem, Maraş ve çevre illerde hissedildi. Geçtiğimiz haftalardan bu yana artçı sallantıların olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor.22.31’de gerçekleşen depremin AFAD tarafından 5.1 büyüklüğünde ve 12.3 km derinliğinde yaşandığı aktarıldı. AFAD da depremin Maraş’ın Göksun ilçesinde gerçekleştiğini kaydetti. Son Kandilli kayıtları, Göksun’da artçıların yaşandığını gösteriyor.

Windows XP’nin eski logosu 22 yıl sonra ortaya çıktı!

 Microsoft’un en uzun ömürlü işletim sistemlerinden biri olan Windows XP, milyonlarca kişi tarafından kullanıldı. Efsanevi logosu ise hiç şüphesiz birçok kullanıcının aklına kazınmış durumda. Ancak Microsoft’un meşhur logodan önce farklı tasarımları da denediği ortaya çıktı.

Windows XP logosu yayınlanmadan önce nasıldı?

Windows XP logosu, dünya çapında milyonlarca kullanıcı tarafından bilinen ikonik bir tasarım haline geldi. CreativeBloq tarafından hazırlanan bir rapora göre Microsoft, işletim sistemi için yeni bir logo bulmak üzere Frog Design’ın yardımına başvurdu. Sonuçlar ise bildiğimizden çok daha uzak.

Kreatif direktör Casey Potter, Microsoft’un logo için yeni bir bakış açısı aradığını, markanın daha esnek bir yaklaşım istediğini belirtti. Buna karşılık Frog Design ise teknoloji devine basit değişikliklerden radikal revizyonlara kadar 50 farklı logo sundu. Windows XP logosunun ilk tasarımlarına göz atmak eğlenceli olsa da, işletim sisteminin geride kaldığını belirtmek gerekiyor. Piyasaya çıkışının üzerinden yirmi yıl geçmiş olsa da Windows XP, dünya çapında hala popüler. 2021 itibarıyla Windows’a sahip 50 milyon cihazın yüzde 3’ü, yani yaklaşık 1,5 milyon cihaz Windows XP’ye sahip.

İşletim sisteminin popülaritesine rağmen Microsoft, Nisan 2014’ün başlarında XP’yi desteklemeyi bıraktı. Windows XP gibi eski bir işletim sistemini çalıştırmak, siber saldırılara karşı korumasız olduğu için büyük güvenlik riski yaratıyor.

Endüstrideki bilgisayarların önemli bir kısmının XP çalıştırmaya devam ettiği tahmin ediliyordu. Geçtiğimiz yıllarda görülen WannaCry fidye yazılımı ve Avustralya’daki Royal Melbourne Hastanesi’ne yapılan saldırı gibi dikkate değer saldırılar da bunu kanıtladı.

Tost Makinesinde Krep Börek Tarifi

 

Malzemeler

Krep hamuru için;

  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • Tuz

İç malzemesi için;

  • Küçük kase sucuk (küp küp doğranmış)
  • 1 adet yeşil biber (küp küp doğranmış)
  • 1 adet kapya biber (küp küp doğranmış)
  • Biraz tuz, pul biber ve kekik
  • Yeterince rendelenmiş kasar peyniri 

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için, uygun bir kaba yumurta alınır tel çırpıcıyla güzelce çırpılır. Daha sonra sıvı yağ, süt ve tuz eklenir ve tekrar çırpılır. En son un eklenir güzel pürüzsüz bir karışım elde edilir.
  • İç malzemeleri çok az sıvı yağ ile sotelenir ve baharatlandırılır.
  • Yapışmaz bir tavaya ocağa alalım ben sıvı yağ kullanmadan pişirdim. Siz isterseniz çok az sıvı yağ tavaya sürebilirsiniz.
  • 1 kepçe yardımıyla hamurdan bir miktar alarak orta ateşte tavaya koyalım.
  • Tavayı çevirerek, heryerini eşit kaplayacak şekilde yayın. Hamurun her iki tarafını pişirin.
  • Hazırladığımız kreplerin ortasına iç harçtan ve kaşar peynirini koyarak bohça şeklinde resimdeki gibi katlayalım.
  • Diğer kreplerimizi de aynı şekilde hazırlayalım.
  • Tost makinesini katladığımız börekleri dizip pişirelim. Kızaran börekler servise hazır. Sıcak sıcak servis edin.

İçi Boşalmadan Sarımsaklarınızı Saklayın Tarifi

 

Malzemeler

  • 700 gram sarımsak  (istenildiği kadar)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Sarımsakları dişlerine ayırıp derin bir kaseye alıyoruz.
  • Üzerini geçecek kadar ılık su koyup 10 dakika kadar bekletiyoruz.
  • Suda bekleyen sarımsakları elimizle hızlıca soyuyoruz.
  • Tekrar yıkayıp kuruluyoruz.
  • Salata ve mezelerin konulduğu ince plastik kapalı kaplara yerleştiriyoruz.
  • Üzerine bir tatlı kaşığı tuz serpiyoruz ve kabın kapağını kapatıp iyice sallayarak tuzun her yerine ulaşmasını sağlıyoruz.
  • Buzluğa bu şekilde koyup çözünmesini beklemeden yemek ve salatalara rendeleyerek çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Doğal antibiyotik olan sarımsağı bu şekilde pratik ve hızlı her yemeğe kullanabilirsiniz.Afiyet olsun.

Yalancı Doyuran Pasta (Çok Pratik) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 paket petibör bisküvi
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)

Üzeri için;

  • 80 gram eritilmiş bitter çikolata
  • Hindistan cevizi
  • Toz antep fıstığı vb 

     Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri rondodan un gibi olana kadar çekelim. Pudra şekeri, kakao, vanilya, soğuk süt, ve eritilmiş tereyağını ekleyip yoğuralım.
  • Streç film serilmiş tezgaha hamuru rulo şekline getirelim ve saralım 30 dakika buzlukta bekletelim tatlıyı dolaptan alalım ve streç filmi üzerinden alalım.
  • Yaklaşık 3 santimetre kalınlığında tatlıyı dilimleyerek benmari usulü eritilmiş çikolataya batıralım ve hindistan cevizi, antep fıstığı serpelim.
  • Çikolataların donması için buzdolabında 5 dk bekletelim tatlıyız hazır deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!

Portal Limon Kabuğu Kurusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 adet portakal
  • 2 adet limon kabuğu

    Nasıl Yapılır?

  • Portakal kabuklarını petek üzerine bir yağlı kâğıt yada havlu peçete üzerine koyalım arada çevirelim 2 gün kurusun küçük küçük parçalara bölelim zaten kırılıyor.
  • Blendırdan çekelim yağlı kâğıt içine alalım paket gibi yapalım, petek üzerine koyalım arada açıp karıştıralım.
  • Tam kuruyunca daha ince olsun isterseniz bir daha çekin blendırdan kavanoza koyalım dileğimiz gibi kullanalım.
  • Not:Kasede olan biraz daha ince çekilmiş tam kurumuş etrefındaki az daha taze bir kaç gün kuruyacak.

Çıtır Çıtır Kadayıf Tarifi

 

Malzemeler

Basma kadayıf için;

  • 1 kg taze yaş kadayıf
  • 350 gram tereyağı
  • 350 gram ceviz

Şerbet için;

  • 7 su bardağı şeker
  • 7 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti hazırlayın. Şeker, su ve limonu tencereye koyup yüksek ateşte yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Ama bu süre kısmından ziyade şerbetin kıvamına bakıp ocaktan alabilirsiniz çünkü tencereye, ocağa göre süre değişir.
  • Kadayıfı biraz açarak tiftikleyin. Eritilmiş ve soğutulmuş tereyağıyla harmanlayın. Standart fırın tepsisine tereyağı sürüp kadayıfın yarısını yayın ve bir tencereyle iyice bastırın.
  • Ceviz veya fıstık yayıp üzerine kalan kadayıfları yayıp tekrar tencereyle ezin.
  • 180 derece fanlı ayarda ısınmış fırında kızarana kadar pişirin. Ben üzerine diğer fırın tepsisinin altını yağlayarak koydum.
  • İlk 15 dk öyle fırında tuttum ama şart değil bu kısım. Toplamda yaklaşık 50 dakika pişti. Tatlı sıcakken soğuk şerbeti dökün ve 1 saat kadar dinlendirin.

Meyve Soslu Muhallebili Tart Kek Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için

  • Süt

Muhallebi için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

  • 1 paket meyveli sos (Ben orman meyveli kullandım)

    Nasıl Yapılır?

  • Kek için uygun kaba yumurta ve şekeri alıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Ardından kalan malzemeleri ekleyelim ve tekrar çırpalım.
  • Margarinle her yerini iyice yağladığımız tart kalıbına harcı dökelim ve önceden ısınmış 170 derecede 35-40 dk pişirelim.
  • Kek piştikten sonra soğuyunca kalıptan çıkaralım. Her yerini kaşık yardımıyla sütle ıslatalım.
  • Muhallebi için tereyağı ve vanilin hariç tüm malzemeyi tencereye alıp sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim.
  • Hazır olan muhallebinin altını kapatıp tereyağı ve vanilini ekleyelim ve eriyene dek karıştıralım.
  • Muhallebi biraz soğuduktan sonra kekin üstüne eşit şekilde yayalım.
  • Meyveli sosu paketteki tarife göre hazırlayıp soğumaya bırakalım.
  • Tamamen soğuyunca muhallebinin üstüne gezdirelim.
  • Dilediğimiz şekilde süsledikten sonra 2-3 saat buzdolabında dinlendirelim. Afiyet olsun

Beyaz Peynirli Sebzeli Pideler Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1 su bardak ılık süt (220ml)
  • ️1 su bardak ılık su
  • ️Yarım su bardağı sıvı yağ️
  • 2 paket kuru maya
  • ️2 yumurta (Sadece beyazı,sarısı üzeri için)
  • ️1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kg un

Harcı:

  • ️400 gram beyaz peynir
  • Biraz maydanoz
  • ️2 adet domates
  • 2 yeşil sivri biber (Dilimlenmiş)

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık süt,su,sıvı yağı bir kaba alıp kuru maya, yumurta akı,şeker,tuzu ekleyip 3 dakika kadar karıştırın.
  • 200 gram unu da ekleyip yoğurun.
  • Kalan unu içine yavaş yavaş ekleyin ve 2 saat dinlenmeye bırakın.
  • Harcı için,peynir ile maydanozu karıştırın.
  • Kabarmış hamuru unlu zemine alın ve toplar halinde yuvarlayın.
  • Oklava ile yuvarlak şeklinde açın.
  • Sağ ve sol taraflarını yukarıdan aşağıya doğru bıçakla kesin.
  • Ortasına yukardan aşağı doğru peyniri yayın.
  • 2 adet domates ve 2 adet biber yerleştirin.
  • Sağ tarafı sola doğru katlayın ve sol tarafı sağ tarafa doğru katlayın.
  • Uçları birbirine bastırın. Tekrar 30 dak. Mayalanmaya bırakın.
  • Şimdi üzerine yumurta sarısı sürün.
  • 200°’de yaklaşık 30dk pişirin.

3 Malzemeli Portakallı İrmik Topları (Aşırı Pratik) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı portakal suyu

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi

Üzeri için;

  • Bütün fındık

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye alınan irmik, şeker ve portakal suyu çırpma teliyle karıştırılıp, ocakta orta ateşte kaynayıp, kıvam alıncaya kadar pişirilip, hızlıca soğuması için ayrı bir kaseye alınıp üzeri kapalı soğumaya bırakılır.
  • Tamamen soğuyan irmikli muhallebi den cevizden daha küçük parçalar kopartılıp yuvarlak şekiller verelim.
  • Hindistan cevizine bulanıp, üzerine bir bütün fındık bastırılıp dolapta 2 saat dinlendirilip servis edilir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.