20 Şubat 2023 Pazartesi

Samsung’dan 2 modele daha One UI 5.1 güncellemesi!

 Akıllı telefon kullanıcılarının uzun zamandır beklediği Android 13 güncellemesi nihayet büyük ölçekte dağıtıldı. Samsung da bu alanda elini hızlı tutan ve giriş, orta ve üst segment ayırt etmeden paylaşım yapanlar arasında yer alıyor. Son olarak A53 5G ve A33 5G olmak üzere 2 orta segment modele One UI 5.1 güncellemesini sundu.

Samsung, A53 5G ve A33 5G modellerine One UI 5.1 güncellemesi sundu!

Samsung bugün anavatanı olan Güney Kore’de A53 5G ve A33 5G kullanıcıları için One UI 5.1 güncellemesi paylaştı. Bu da önümüzdeki günlerde Türkiye’deki kullanıcıların da aynı güncellemeyi alacağı anlamına geliyor.

One UI 5.1 güncellemesi

Tabii Türkiye’de de tüm kullanıcılar aynı gün bu sürümleri almıyor. Hatta dağıtımların birkaç ay sürdüğünü bile görebiliyoruz. Ancak aşağıdaki listeyi kontrol ederek kullanmış olduğunuz modele gelip gelmeyeceğini öğrenebilirsiniz. 

One UI 5.1 alacak tüm modeller

  • Galaxy S22 5G
  • Galaxy S22+ 5G
  • Galaxy S22 Ultra 5G
  • Galaxy S21 5G
  • Galaxy S21+ 5G
  • Galaxy S21 Ultra 5G
  • Galaxy S21 FE 5G
  • Galaxy S20 LTE/5G
  • Galaxy S20+ LTE/5G
  • Galaxy S20 Ultra 5G
  • Galaxy S20 FE LTE/5G
  • Galaxy S10 Lite
  • Galaxy Note 20 LTE/5G
  • Galaxy Note 20 Ultra LTE/5G
  • Galaxy Note 10 Lite
  • Galaxy Z Fold 3 5G
  • Galaxy Z Flip 3 5G
  • Galaxy Z Fold 2 5G
  • Galaxy Z Flip LTE/5G
  • Galaxy A33 5G
  • Galaxy A53 5G
  • Galaxy A73 5G
  • Galaxy A23
  • Galaxy A13
  • Galaxy A72
  • Galaxy A52s 5G
  • Galaxy A52 LTE/5G
  • Galaxy A71 LTE/5G
  • Galaxy A51 LTE/5G
  • Galaxy A Quantum
  • Galaxy Quantum 2
  • Galaxy A42 5G
  • Galaxy A03s
  • Galaxy A12 / A12 Nacho
  • Galaxy A32
  • Galaxy A32 5G
  • Galaxy A22
  • Galaxy A22 5G
  • Galaxy A03
  • Galaxy M42 5G
  • Galaxy M12
  • Galaxy M62
  • Galaxy M01
  • Galaxy M22
  • Galaxy M31
  • Galaxy M32
  • Galaxy M32 5G
  • Galaxy M52 5G
  • Galaxy M33
  • Galaxy M23
  • Galaxy F42 5G
  • Galaxy F62
  • Galaxy F12
  • Galaxy F22
  • Galaxy F23
  • Galaxy Tab S7 LTE/5G/Wi-Fi
  • Galaxy Tab S7+ LTE/5G/Wi-Fi
  • Galaxy Tab S7 FE LTE/5G/Wi-Fi
  • Galaxy Tab S6 Lite
  • Galaxy Tab S8+ Ultra
  • Galaxy Tab S6 5G
  • Galaxy Tab A7 Lite
  • Galaxy Tab A8 10.5 (2021)

Starlink global erişime açılıyor! İşte fiyatı

 

Starlink global erişime açılıyor! İşte fiyatıSpaceX’in uydudan internet hizmeti Starlink, dünyanın dört bir yanında sunduğu yüksek hızlı internetiyle büyük ses getirdi. Şirket, Starlink ağını genişletiyor ve artık resmi olarak hizmet vermediği alanlara erişiyor. Global Roaming Service (Küresel Dolaşım Hizmeti) aboneliğiyle erişime açılmayan ülkelerde de kullanılabilir olacak. Peki Starlink Türkiye’ye gelecek mi ve fiyatı ne?

Global Roaming Service aboneliği SpaceX tarafından resmi olarak açıklanmadı, ancak bekleme listesindeki kişiler hizmeti denemeye davet edildi. Uzaydaki uydular arası bağlantıları kullanan şirket, dünya çapında geniş kapsama alanı vaat ediyor.

Global Roaming Service ayda 200 dolara mal olacak. Müşterilerin ayrıca 599 dolarlık standart Starlink kitini de satın almaları zorunlu tutuluyor. Diğer abonelik katmanlarına benzer şekilde şirket, donanım için 30 günlük para iade garantisi sunuyor. Starlink, tüm ödemelerin ABD doları cinsinden yapılmasını şart koşuyor. ABD dışında kiti satın alanların ayrıca ülkenin tüm gümrük düzenlemelerine ve yasal gerekliliklerine göre hareket etmek zorunda olduğu aktarıldı. Yine gümrük ve vergi ücretleri de müşteriye ait olacak.

Küresel bir hizmet olsa da, sipariş vermeden önce kapsama haritasını kontrol etmek gerekiyor. Starlink Türkiye’de henüz erişime açılmadığı için Global Roaming Service’in ülkemizde erişilebilir olup olmayacağını bilmiyoruz. Ancak komşu ülkelerin Starlink desteğine sahip olduğunu düşünürsek, Global Roaming Service ile Türkiye’ye gelmesi muhtemel.

Uydudan internet hizmetinin potansiyel sorunlarının olduğunu ve müşterilerin zaman zaman bağlantı sorunları yaşadığını unutmamak gerekiyor. Ancak şirketin bağlantıyı güçlendirdiğini ve gecikme süresini azalttığını biliyoruz.

Mislice Otlu Ebegümeci Yemeği Tarifi

 

Mislice Otlu Ebegümeci Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram kadar mislice otu ve ebegümeci otu (aşağı yukarı eşit)
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağı
  • 1 baş küçük soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 küçük kase haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı pirinç (bulgur da olabilir)
  • Tuz

Üzeri için;

  • 1-2 diş sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kişniş

    Mislice Otlu Ebegümeci Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanlar yağda kavrulur. Hafif sulandırılmış salça eklenerek, kokusu çıkana kadar pişirilir.
  • Otlar, ilave edilir.
  • Bulgur, nohut, tuz eklenir.
  • Üzerini çok geçmeyecek şekilde soğuk su ilave edilir, (yemeğin suyu isteğe göre ayarlanabilir) kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra hafif ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • Sıvıyağı küçük bir tencerede kızdırılır.
  • Sarımsakla birlikte dövülmüş kişniş eklenerek sarımsağın rengi dönene kadar hafif ateşte kavrulur. Yemeğin üzerine dökülüp karıştırılarak altı kapatılır.Afiyet olsun.

Ispanaklı Saç Böreği Tarifi

 

Ispanaklı Saç Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı sulu yoğurt
  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık su
  • 20 gram yaş maya
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5,5 – 6 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme:

  • 750 gram ıspanak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 200 gram beyaz peynir

Üzeri için;

  • Tereyağı

    Ispanaklı Saç Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce ıspanaklı içi yapmak için ıspanağı ayıklayıp yıkayın.
  • Sert sap kısımlarını kesip doğrayın.
  • Genişçe bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağını alıp üzerine küp doğranmış kuru soğanı ekleyin.
  • Üzerine tuz ekleyip kavurun. ( peyniriniz tuzlu ise tuz kullanmayın. )
  • Soğanlar yumuşayınca doğradığınız ıspanağı ve şekeri ilave edip ocağın altını açın. ( şeker ıspanağın burukluğunu alması için kullanılıyor )
  • Ispanağı sulandırmadan en fazla 1 dakika çevirin ve ocaktan alın. Soğuması için bir kenara alın.
  • Bu arada bir yoğurma kabına yarım su bardağı ılık suyu alıp üzerine yarım paket ( 20 gram ) yaş mayayı ilave edin.
  • Maya kabarıncaya kadar 5-10 dakika arası bekletin.
  • Ardından sulu yoğurt, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyip karıştırın.
  • Kontrollü olarak un ilave edip yumuşak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. ( ben 6 su bardağı un kullandım. )
  • Hamurun üzerini kapatıp mayalanması için yarım saat bekletin.
  • Mayalanmış hamurun gazını alıp tavanıza sığacak büyüklükte bezeler yapın.
  • Unlanmış tezgahta bezeleri mantı hamuru kalınlığında açın.
  • Ispanaklı iç malzemenin içine peyniri rendeleyin.
  • Açtığınız hamurların yarısına iç malzeme koyup diğer yarısını üzerine kapatın.
  • Bir tencere kapağıyla kenarlarını kesin.
  • Ocağa tavanızı koyup ısıtın. ( ya da pişirme sacı )
  • Yarım daire şeklindeki börekleri tavaya koyun.
  • İki tarafının da rengi değişinceye kadar pişirin.
  • Büyükçe kapaklı bir kabın içine pişirdiğiniz börekleri aralarına tereyağı sürerek üst üste koyun.
  • Yumuşak kalması için her seferinde kapağı kapatın.
  • Su bardağı ölçüm: 200 ml.

Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi

 

Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet ekmek ayva
  • 12 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çubuk tarçın
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 paket kaymak
  • 1 büyük çay bardağı su
  • 1/2 (yarım) limon suyu

    Kaymaklı Ayva Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Büyük bir kaseye suyu dolduruyoruz içerisine 1/2 limonun suyunu ilave ediyoruz.
  • Ayvaları soyup, ikiye bölüyoruz. Ortasını oyacakla alıyoruz. Çekirdeklerinden biraz ayırıyoruz.
  • Kestiğimiz ayvaları limonlu suyun içerisine koyuyoruz (kararmaması için) Bir tepsiye sıralıyoruz. Herbirinin üzerine 2 şer yemek kaşığı toz şeker koyuyoruz.
  • Tepsiye tarçın karanfil ve ayva çekirdeklerini koyup, 1 bardak soğuk su ilave ederek kısık ateşte 1,5 saat pişiriyoruz.
  • Sonra üzeri hafif kızarana kadar 200 derece fırında pişirip, fırından alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuduktan sonra ortasına 1 er tatlı kaşığı kaymak koyarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Marmelatlı Sable Kurabiye Tarifi

 

Marmelatlı Sable Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram un
  • 150 gram pudra şekeri ( 1,5 su bardağı )
  • 300 gram soğuk tereyağı
  • 1 poşet toz vanilya
  • 25 gram toz badem (isteğe bağlı )
  • 2 adet yumurta

Su bardağı ölçüm 200 ml. 

Marmelatlı Sable Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Un, pudra şekeri, vanilya ve ince çekilmiş bademi bir kapta karıştırın. Küp küp kesilmiş soğuk tereyağı ve yumurtaları ortasına çukur açtığınız karışıma ilave edip yoğurun. Streç folyoya sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  2. Dolaptan çıkarıp iki pişirme kağıdı arasında yarım cm. kalınlığında açın. Kurabiye kalıbıyla yuvarlaklar kesin.
  3. Pişirme kağıdı açılmış tepsiye dikkatlice yuvarlak hamurları yerleştirin. Yuvarlak hamurların yarısının ortalarını küçük kalıplarla kesin.
  4. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kenarlarında pembeleşme başlayıncaya kadar pişirin. Tepsiyi hemen fırından çıkarın ki kurabiyeler pişmeye devam etmesin.
  5. Kurabiyeler soğuduktan sonra ortası boş olmayan kurabiyelere dilediğiniz kırmızı meyveli marmeladı koyun (ben frambuaz marmeladı kullandım.
  6. Üzerine içi boş kurabiyeyi koyun ve yapıştırın. Üstlerine pudra şekeri serpin. Servis tabağına alıp servis yapın.

Not:Hamuru açarken, hamurun tamamını kullanmayın. Buzdolabındaki hamurdan 3-4 parça koparıp açıp kalanı buzdolabında tutmaya devam edin. Bu tip hamurların elimizde yumuşamasına izin vermeden kurabiyelerimizi hazırlamalıyız. Aksi takdirde hamur yumuşar ve istediğimiz formu veremeyiz. Bu ölçü size fazla gelirse yarım ölçü yapabilirsiniz.

Sebzeli, Zerdeçallı Basmati Pilavı Tarifi

 

Sebzeli, Zerdeçallı Basmati Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase basmati pirinci
  • 1 su bardağı dondurulmuş bezelye
  • Yarım su bardağı dondurulmuş mısır
  • 1 adet havuç
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yarım yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Sebzeli, Zerdeçallı Basmati Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Havuç minik küpler halinde doğranır. Bezelyeler ile beraber haşlanmaya bırakılır.
  • Yumuşayınca mısırlar eklenir ve mısırlar da çözününce altı kapatılıp süzülür.
  • Tencereye tereyağ ve sıvı yağ alınıp, pirinçler rengi değişmeden az çevrilir.
  • Sebzeler ve 2 kase su eklenir (soğuk su kullandım)
  • Tuz, zerdeçal ve karabiber eklenir.
  • Kaynamaya başlayınca altı kısılır. Suyunu çekene kadar pişirilir. Afiyet olsun

Yalancı Kelle Paça (Orjinalinden Daha Lezzetli) Tarifi

 

Malzemeler

  • 250-300 gr kuşbaşı et
  • 2 su bardağı yoğurt (ekşi yoğurtlu daha güzel oluyor varsa süzme yoğurt kullanmanız daha iyi olur)
  • 1 tane yumurta
  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • Yarım limon
  • 3 diş sarımsak

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Yanına sos için;

  • 4 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 1 çimdik tuz

    Yalancı Kelle Paça (Orjinalinden Daha Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yapımı şu şekilde. Öncelikle etleri kuş başı şeklinde doğradıktan sonra düdüklü tencerede yarım saat kaynatalım. Daha sonra etin ağzını açıp soğumaya bırakın.
  • Diğer tarafta yoğurt yumurta ve unu yapacağımız tencereye koyup blender ile iyice çırpalım ve içine etin suyunu elekten geçirerek yavaş yavaş karıştırarak dökelim.
  • Kalan etleri de ince ince didikleyip çorbanın içine katalım. Kaynayana kadar ve kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Üzerine tuzu, sirkeyi ve sarımsakları ilave edelim limon suyunuda eksiyi sevmenize bağlı olarak katınız. Daha sonra altını kısarak kaynatalım.
  • Başka küçük bir kapta 2 kaşık tereyağını eritip üzerine toz biberi içine atalım. Ve sonra olarak küçük bir kaseye üzerinin sosunu hazır edelim.
  • Küçük bir sosluğa sarımsakları doğrayıp, üzerine sirke ve tuzu koyup sarımsakların kendini salması sağlayalım.
  • Servis ederkende çorbayı kaseye koyup üzerine tereyağli sosu dökelim.
  • Diğer sirke ve sarımsaktan hazırladigimiz sosu da herkes kendi tabağına damak zevkine göre döksün. Herkese afiyet şifa olsun.

Sarımsaklı Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 bardak ılık süt
  • Yarım bardak ılık su
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket instant toz maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un

Üzeri için;

  • 5-6 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı kadar zeytinyağı
  • Kekik
  • Rendelenmiş kaşar peyniri

     Nasıl Yapılır?

  • Hamur için süt, su ve toz mayayı kasemize alıp, karıştıralım daha sonra.
  • Üzerine yoğurt, toz şeker ve tuzu ilave edelim karıştıralım. Azar azar unu ilave etmeye başlayalım.
  • Unu kontrollü koyalım. Ele hafif yapışan bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamurumuzun üstünü kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Üzerinin sosu için; kasemize yarım su bardağı kadar zeytinyağını alalım.
  • İçine 5-6 diş sarımsağı rendeleyip 1, 5 tatlı kaşığı kadar kekik ilave edelim.
  • Hamurumuz mayalandıktan sonra elimizi yağlayıp hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.
  • Tüm hamuru şekillendirdikten sonra zeytinyağlı sosumuza elimizle batırıp hamurların üzerine bastırıyoruz.
  • 20 dakika tepsi mayası yaptıktan sonra ekmeklerimizin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyup, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Saray Mutfağından Soğanlı Yumurta Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 3 adet yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanları soyup yıkayalım yarım ay şeklinde doğrayalım tereyağı ve zeytinyağını ilave edip karıştıralım, kapağını kapatarak kısık ateşte birazcık yumuşayana kadar pişirelim.
  • Tuzu ve baharatları ilave edelim karıştıralım kapağını kapatarak soğanlar iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim kısık ateşte olması önemli yüksek ateş olursa soğanlar yumuşamadan pişmeden yanacaktır.
  • Pişen soğanlara yumurtaları ilave edelim. Yumurtalar piştikten sonra sıcak sıcak servis edelim. Mutlaka denemeniz gereken bir tarif deneyeceklere afiyet şifa olsun.

Atom Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

İç harç için;

  • 2 orta boy elma
  • Yarım su bardağı şeker
  • 5-6 adet kuru incir
  • 5-6 adet kuru kayısı
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 5-6 adet ceviz

Hamuru için;

  • 200 gr tereyağ yada margarin
  • 1 adet yumurta (sarısı içine beyazı dışına)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • Yarım.su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Dışı için;

  • Yumurta akı
  • Ceviz
  • 1 kase pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı için elmaları rendeleyip tavaya alıyoruz üzerine şekeri ilave edip, ocağı açıyoruz.
  • Elmalar ilk suyunu salıp çektikten sonra biraz kavuruyoruz ocağın altını kapatıp, küp küp doğradığımız kayısı incir, ceviz ve kuru üzümleri ekliyoruz. Bir tur karıştırıp tavanın kapağını kapatıyoruz.
  • Elmaların sıcaklığı ile eklediğimiz kurularda bu şekilde yumuşamış olacak.
  • Diğer tarafta hamuru için oda sıcaklığındaki katı yağ sıvı yağ, yoğurt, şeker ve yumurta sarısını güzelce karıştırıyoruz. Vanilya, kabartma tozunu ekleyip, azar azar un ekleyerek yoğuruyoruz.
  • Hazır ettiğimiz hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlak açıyoruz içine iç harçtan koyup yuvarlıyoruz önce yumurta akına sonra küçük ceviz parçalarına bulayıp fırın tepsisine alıyoruz.
  • Önceden ısıttığımız 200 derece fırında kurabiyeler pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarttığımız kurabiyelerimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerlerine bir tatlı kaşığı pekmez gezdiriyoruz. Lezzet bombalarınız hazır. Afiyet olsun