16 Mart 2023 Perşembe

Mengen Çorbası Tarifi

 

Mengen Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı pilavlık bulgur
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı soğuk su
  • 4 su bardağı tavuk suyu (et suyu yada bulyonda olur)
  • 1 tatlı kaşığı dolusu nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz

    Mengen Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce bulguru küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar suyla pişirelim.
  • Çorbayı yapacağımız tencereye zeytinyağ ve tereyağını alıp eritelim.
  • Üzerine ince doğranmış soğanları alıp kavuralım.
  • Ardından unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edelim.
  • Salçayı ekleyip tekrar kavuralım.
  • Tavuk suyu ve normal suyu ekleyip çırpıcıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Pişirdiğimiz bulgurları ekleyip baharatlarınıda ilave edelim.
  • Bu şekilde de beş dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
  • Servis sırasında üzerine kuru nane dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya (10 gram)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (85 ml)
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
  • 6 su bardağı un (720 gram)
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz

Harcı için;

  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • 1 çay bardağından biraz eksik şeker
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ

    Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık sütü, suyu, şeker ve mayayı yoğurma kabına alarak şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Üzerine sıvı yağ ve yumurtayı ekleyerek kısaca tekrar karıştıralım. Bir miktar un ve tuzu ekleyerek hamuru yoğuralım. Unu kontrollü bir şekilde ekleyin. Yumuşak ele yapışan bir hamur olmalı.
  • Hamur toparlanınca birkaç dk yoğurmaya devam edin. Sonrasında üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakalım. Harcı için haşhaş ezmesi, şeker ve sıvı yağı bir kaseye alarak karıştıralım.
  • Mayalanan hamuru biraz yoğurarak havasını alalım. Sonra 6 eşit parçaya bölerek bezeler oluşturalım. Her bezeyi biraz unlayarak merdane ya da oklava yardımıyla tabak boyutunda açalım.
  • Tamamını açtıktan sonra şekil verme işlemine geçebiliriz. Her bir hamuru aralarına hazırladığımız karışımdan sürerek üstüste sıralayalım.
  • Her bir hamurun üzerine karışımı ekleyince elimizle dağıtırken biraz da hamur inceltelim. Altıncı hamuru eklediğimizde hamurumuz bayağı büyümüş olsun.
  • Son hamurun üzerine de kalan karışımı dağıtıp hamuru kare şekle getirelim. Yumuşak bir hamur olduğundan kolayca şekil alacaktır.
  • Her yeri eşit kalınlığa gelince karşılıklı kenarları ortada birleştirelim ve dikdörtgen şekli oluşsun.
  • Sonrasında iki parmak genişliğinde şeritler keselim, her kestiğimiz şeriti kendi etrafında döndürerek spiral bir şekil verelim ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına sıralayalım. Tamamına şekil verince üzerini kapatarak 30 dk tepsi mayası yapalım.
  • Ardından ayırdığımız yumurta sarısına 1 yemek kaşığı süt ekleyerek karıştırarak çöreğin üzerine dağıtalım.
  • Önceden ısıttığımız 190 derece fırında 35 dk kadar pişirelim. Puf puf yumuşacık oluyor. Denediğiniz takdirde tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz 🤗 deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Almanya’nın Meşhur Berliner Tarifi

 

Almanya’nın Meşhur Berliner Tarifi İçin Malzemeler

  • 220 ml ılık süt
  • 500 gram un
  • 60 gram şeker (3 yemek kaşığı)
  • 10 gram instant maya veya 20 gram yaş maya
  • 75 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 vanilya şekeri
  • 1 tam yumurta
  • 1 yumurta sarısı

İç dolgusu için;

  • 60 gram şeker (3 yemek kaşığı)
  • 23 gram mısır nişastası (1 dolu yemek kaşığı)
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Bir tutam tuz
  • 360 ml süt
  • 1 vanilya çubuğu yada vanilya şekeri
  • 25 gram tereyağ

Kızartmak için;

  • 1 litre yağ

    Almanya’nın Meşhur Berliner Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç dolgusu için;yumurta sarıları, şeker, mısır nişastası ve tuzu çırpıyoruz.
  • Vanilya çubuğunu ikiye bölüp sıyırıyoruz. (vanilya çubuğu yoksa şekerli vanilin de kullabilirsiniz).
  • Süt ve vanilyayı bir tencereye koyup ısıtıyoruz.
  • Ardından ocaktan alıp hazırladığımız yumurtalı karışımı yavaş yavaş ilave edip sürekli karıştırıyoruz.
  • Daha sonra ocağa tekrar koyup koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  • En tereyağı ekleyip ocaktan alıyoruz.
  • Berliner hamuru için;Tereyağı hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp 5 dakika kadar yoğuruyoruz.
  • Ardından tereyağını parçalar halinde hamura ilave ediyoruz ve tekrar 10 dakika kadar yoğuruyoruz.
  • Üzerini örtüp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı serip üzerine un serpiştiriyoruz.
  • Hamuru mandalina büyüklüğünde (50 gr)​​parçalara ayırıp yuvarlıyoruz.
  • Hazırlamış olduğumuz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştiriyoruz.
  • Üzerlerini elimizle hafifçe basıp 30 dakika tekrar mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Geniş bir tavaya yeteri kadar sıvı yağı alıp ısıtıyoruz.
  • Yağı ısıttıktan sonra ocağın derecesini biraz düşürüyoruz.
  • Hamurları sıvı yağda her iki yüzünü de 2’şer dakika kadar kızartıyoruz.
  • Pişen berlinerlerin fazla yağını bırakması için mutfak havlusu serdiğimiz bir tabağa alıyoruz.
  • Vanilya sosunu bir sıkma torbasına koyup berlinerlerin kenarından içine sıkıyoruz.
  • Daha sonra şekere bulayıp hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun.

Acılı Ezme Tarifi

 

Acılı Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • yarım demet maydanoz
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu

    Acılı Ezme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Domates, biber, soğan ve maydanozları robotta çekelim.
  • Salçalarımızı, baharatlarımızı, limon suyumuzu sos kabımızda karıştıralım.
  • Robotta çektiğimiz malzemelerimiz ile hazırladığımız sosumuzu karıştıralım.
  • Servis tabağımıza alıp dilediğimiz gibi süsleyerek servis edelim.Afiyet olsun

Buzluk Böreği Tarifi

 

Buzluk Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 10 adet patates
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı tereyağ ( eritilmiş )
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı su veya soda
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 300 g kaşar peyniri
  • Tuz

    Buzluk Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Benim patatesler büyüklü küçüklüydü.Öncelikle patatesler yıkanır ve haşlanır.
  • Bu arada sosumuzu hazırlayalım: uygun bir kaba süt, yumurta, tereyağ, su ve yoğurt alınır ve güzelcene karıştırılır.
  • Patatesler soyduktan sonra püre haline getirilir. Üzerine tuz, pul biber ve kaşar peyniri alınır ve karıştırılır.
  • En son hazırlamış olduğumuz sos dökülür ve karıştırılır. Harçımız hazır.
  • Her yufkaya ince bir tabaka halinde harçımız sürülerek paylaştırılır, 3 yufka üst üste dizilir. Yufkalar rulo haline getirilir.
  • Ortadan ikiye keserek dondurucuya alınır. 30 dk bekledikten sonra dilimleyerek 180 derece fırında pişirilir.
  • Not;Yumurta sarısı sürülmüyor. Buzluktan çıkarı çıkarmaz pişiriyoruz, çözülmesini beklemeye gerek yok. Tamamını pişirmek zorunda değilsiniz, azar azar çıkararak pişirebilirsiniz. 💖affiyet olsun 

Soslu Tavuk Göğsü Tarifi

 

Soslu Tavuk Göğsü Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 parça kemiksiz tavuk but yada tavuk göğsü

Tavuk etlerini bulamak için;

  • 1 er çay kaşığı dolusu; Tuz,karabiber,pul biber,kırmızı toz biber,kekik,kimyon

Sosu için;

  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 paket sıvı krema (200 ml )
  • 1 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • Tavuk suyu yoksa yarım paket tavuk bulyon
  • 1 tatlı kaşığı sebzeli çeşni
  • 1 tutam maydanoz

    Soslu Tavuk Göğsü Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuk etlerini derin bir kabın içine alalım,üzerine baharatları ekleyip iyice her yerine gelecek şekilde harmanlayalım.
  • Daha sonra uygun bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip kızdıralım, tavuk etlerini orta ateşte önlü arkalı kızartıp bir kenara alalım.
  • Aynı tavanın içinde tereyağı ekleyip yemeklik doğranmış soğanları rendelenmiş sarımsağı ekleyip soteleyelim.
  • Üzerine unu ilave edip unun kokusu çıkana kadar kavurup krema ve tavuk suyunu,sebze çeşnisini ve bir tutam ince kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım.
  • Sosunuzun kıvamı koyu ise biraz sıcak su ilave edebilirsiniz .
  • kaynamaya başlayınca tavuk etlerini sosun içine yerleştirip ocağın altını kısıp kapağı kapalı 15 dakika kadar pişirelim.
  • İstediğiniz şekilde sıcak sıcak servis edebilirsiniz afiyet olsun 

Kıymalı Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi

 

Kıymalı Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı kıyma
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 silme çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 dolu su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • İlave olarak 2 su bardağı su (kıvamı kendinize göre ayarlayabilirsiniz)

    Kıymalı Yalancı Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye tereyağı ve sıvı yağı alalım üzerine kıymayı ekleyip kavurmaya başlayalım. Ardından salçaları baharatları ekleyip, kavurduktan sonra su ilavesi yapalım.
  • Diğer tarafta meyanesi için yoğurdu, yumurta sarısını, unu ve sıcak suyu ekleyip karıştıralım. Hızlıca çorbaya döküp, bir yandan karıştırmaya devam edelim.
  • Ardından su ilavesi yapıp, kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim. Bu şekilde biraz daha pişirdikten sonra altını kapatalım. Afiyet olsun.

Patates Lazanya (Harika Bir Ana Yemek) Tarifi

 

Patates Lazanya (Harika Bir Ana Yemek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 adet orta boy patates
  • 2 kaşık sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Az karabiber

Kıyma sos için gereken malzemeler ;

  • 2 adet kuru soğan küçük
  • 1 diş sarımsak
  • 400-500 gram kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2-3 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 su bardağı domates sos
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • Az kimyon
  • Az kekik
  • 1 su bardağı sıcak su

Beşamel sos için gereken malzemeler;

  • 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Az kara biber

Üzeri için

  • 1 kase rende kaşar peyniri

    Patates Lazanya (Harika Bir Ana Yemek) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir tencereye yağ ve soğanları alalım kavuralım.
  • Üzerine sarımsak kıymayı ekleyip kavuralım.
  • Suyunu salıp çekince salça ekleyip birkaç tur kavuralım.
  • Sırasıyla biberler domates sos baharatlar ve tuz ekleyip 1 su bardağı sıcak su ilave edelim ve 5 -6 dakika kadar pişirip altını kapatalım.
  • Öte yandan patatesleri soyup yıkayalım incecik bıçakla veya rendenin dilimleme kısmıyla incecik cips inceliğinde keselim.
  • Geniş bir kapta yağ tuz kara biber ekleyip harmanlayalım.
  • Altı yağlanmış tepsiye resimlerde detaylandırdığım şekilde iki sıra dizelim boşluk kalmasın.
  • Üzerine kıyma sosu eşit yayalım tekrar iki sıra daha patates dizelim kaşar serpelim.
  • Beşamel sos için uygun bir tencereye yağı alalım eriyince un ilave edip kavuralım kokusu çıkınca (1 -2 dakika)
  • Sonra soğuk sütü ekleyip hızlıca karıştıralım ki topaklanma olmasın kaynayınca patateslerin üzerine gezdirelim.
  • 180 ⁰ lik fırında üzeri yarı kızarana kadar pişirelim ( fırından fırına değişir süre vermiyorum ) çıkarıp üzerine kaşar peynir gezdirelim.
  • Tekrar fırına verelim üzeri kızarana kadar pişirelim ve fırından alalım en az 15 dakika dinlendirip servis edelim afiyetle😊 şifa olsun 🤲💙 not; yanında sade pirinç pilavı yeşil salata ve ayran çok yakıştı.

Baklava Lezzetinde Kıyır Kıyır Ay Tatlısı Tarifi

 

Baklava Lezzetinde Kıyır Kıyır Ay Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram oda ısısında tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1,5 yemek kaşığı irmik
  • 1,5 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
  • 2 adet yumurta birinin sarısı üzerine
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un kontrollü kullanın

Şerbeti için

  • 2 su bardağı şeker (Bardak ölçüsü 200 ml)
  • 2 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

    Baklava Lezzetinde Kıyır Kıyır Ay Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım.Suyu şekeri limonu tencereye koyup ocağa alın.
  • Şerbet kaynamaya başlayınca 10-15 dakika daha kaynatın ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Un haricindeki tüm malzemeleri yoğurma kabına alın güzelce karıştırın.
  • Yavaş yavaş unu katarak yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamuru üzerini örtüp 10 dakika dinlendirin.
  • Hamuru 2 parçaya ayırın.
  • Tezgaha alıp elinizle rulo yapın.
  • Üzerine hafif bastırarak şerit halinde genişletin.
  • Çay bardağı ile yarım ay şeklinde kesin.
  • Tepsiye dizin.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede alt üst iyice kızarıncaya kadar pişirin.
  • Ne kadar güzel kızarırsa okadar iyi olur.
  • Pişen tatlıyı ilk ısısı geçtikten sonra üzerine soğumuş şerbeti dökün.
  • 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerine çekilmiş fındık yada fıstık serpiştirin.Afiyet olsun.

Ispanaklı Mantarlı Kiş Tarifi

 

Ispanaklı Mantarlı Kiş Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 100 gram tereyağ
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı kadar un

İç harcı için;

  • Yarım kilo ıspanak
  • 8-10tane mantar
  • 1 soğan
  • Yarım çay kasıgı şeker
  • 1 çay kaşığı kadar tuz
  • Sıvıyağ
  • 1 paket krema
  • 1 yumurta

Üzeri için

  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

    Ispanaklı Mantarlı Kiş Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamurumuzu hazırlıyalım tüm malzemeleri bir kaba alıp yoğuralım.
  • Merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında açıp tart kalıbına yerleştirelim yada elimiz ile hamuru kalıba koyup resimdeki gibi üzerine bastırarak kalıba yayıp yerleştirelim ve çatalla delikler açalım.
  • Üzerine yağlı kağıt kesip nohut fasülye vs koyalım ki fazla kabarmaması için 175 derecelik fırında biraz kızarana kadar pişirelim ve fırından alalım.
  • İç harcı için bir tencereye soğanı küp küp doğrayalım sıvı yağda biraz soteleyelim.
  • İnce ince doğradığımız mantarları ekleyelim biraz soteledikten sonra yıkayıp doğradığımız ıspanakları ekleyelim suyunu çekene kadar kavuralım.
  • Tuzunu karabiberini şekerini ekleyip soğumaya bırakalım.
  • Bir kasede süt kremasını ve yumutayı çırpalım ve soğuyan harca döküp karıştıralım harcımızı az pişirdiğimiz kişe dökelim en son olarak üzerine kaşarı koyalım.
  • Kaşarı da serptikten sonra yine 175 derecede kaşarlar kızarana kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun❤️.