17 Mart 2023 Cuma

Kıbrıs Tatlısı Tarifi

 

Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için;

  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

200 ml lik bardak kullandım

Kıbrıs Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle şerbeti yapalım,çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. Bir tencereye suyu ve şekeri dökün. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, 15 dakika daha kaynatın.
  2. Şerbet hazır olunca altını kapatın ve vanilyayı ekleyip, soğuması için bekletin.
  3. Keki için; yumurtaları ve şekeri iyice çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyip, karıştırın.
  4. Yağlanmış bir tepsiye (ben büyük kare borcam kullandım) dökün. 160 derece fırında, pişirin.
  5. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün ve soğuması için bekletin.
  6. Kreması için; krem şanti hariç diğer malzemeleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  7. Altını kapatın, toz krem şantiyi ekleyin ve blenderla 5 dakika çırpın.
  8. Soğumuş şerbetli kekin üzerine, bu kremsi muhallebiyi dökün.
  9. Üzerine bolca hindistan cevizi serpin,ben fındık serptim.
  10. Kıbrıs tatlısını, buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın.

Asla Patlamayan Pratik İçli Köfte Tarifi

 

Asla Patlamayan Pratik İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 250-300 gram dana kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 2-3 adet orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı domates-biber salçası karışık
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 çay kaşığı kadar karabiber
  • Pulbiber (İsteğe bağlı)
  • Tuz

Köftesi için;

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşık salça
  • 3 yemek kaşığı dolusu un
  • Tuz

Elimizi ıslatmak için

  • Su

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

Üzerine dökmek için;

  • Tereyağ
  • Nane
  • Pulbiber

    Asla Patlamayan Pratik İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bulguru ve irmiği ıslatalım ve üzerini kapatıp bir kenara alalım.
  • İç harcını hazırlamak için bir tavaya kıymayı alıp pişirelim.
  • Tereyağ ve sıvı yağ ekleyip kavuralım.
  • Kavrulan kıymanın içine ince bir şekilde doğranmış soğanı ekleyip kavuralım ve salçasını ekleyip kokusu çıkana kavuralım.
  • Tuzunu ve baharatları ekleyip karıştıralım.
  • En son maydanoz ve cevizi ekleyip iyice karıştırıp ocaktan alalım. Soğuması için bir kenara alalım.
  • Bu arada köftesini yapmak için bir çiğ köfte tepsisine bulguru ve diğer malzemelerin hepsini alalım ve iyice karıştıralım.
  • Elimizi ıslatarak çiğ köfte yoğurur gibi yoğuralım. (ben bu işlemi 20 -25 dakika yaptım. Ne kadar güzel yoğurursanız bulgurlu köfteniz o kadar güzel olur. ).Köftemiz macun kıvamına geldiyse olmuş demektir.
  • Köftelik cevizden büyük parçalar alarak yuvarlayalım ve bir kenara alalım.
  • Tezgahın üzerine biraz geniş bir parça streç film serelim.
  • Üzerine yuvarladığımız köftemizin 1 tanesini koyup tekrar üzerine streç film kapatalım.
  • Bu şekilde merdane yardımıyla ince bir şekilde açalım.
  • Üsteki streç filmi kaldırıp, bir miktar kıymalı harçtan koyalım.
  • Elimizi köfteye değdirmeden streç filmden tutarak poğaça şeklinde kapatalım. Kenarlarını iyice bastıralım.
  • Streç filmin üzerinden fazlalığını sıyıralım.
  • Köftelerin hepsi için aynı işlemi uygulayalım.
  • Yaptığımız köfteleri ısıttığımız yada önlü arkalı pişirelim.
  • İsteğe bağlı tereyağlı naneli sos dökebilirsiniz. Afiyet olsun.

Supangle Tarifi

 

Supangle Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı buzlu su
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 gr sütlü veya bitter çikolata

Üzerine:

  • Fındık kırıkları ve çikolata

    Supangle Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir su bardağı kadar suyu buzluğumuza koyalım soğumaya başlasın.
  • Daha sonra bir tencerenin içerisine süt, şeker, un, nişasta, kakaoyu koyarak güzelce karıştıralım ve ocakta iyice katı bir kıvam alana kadar pişirelim.
  • Katı bir kıvam aldıktan sonra altını kapatalım ve tereyağı ve çikolatayı ekleyerek tamamen erimelerini sağlayalım.
  • Daha sonra mikser yardımıyla iyice ılık bir hale gelene kadar çırpalım.
  • Ilıdıktan sonra buzlu suyumuzu çıkartalım ve azar azar ekleyerek yaklaşık 3 veya 4 kere de ekleyip çırpalım.
  • Supangle kıvamına geldikten sonra kuplara doldurarak ağızlarını streç filmle kapatıp 4 saat kadar dolapta dinlendirelim.
  • Dinlendirdikten sonra süsleme aşaması tamamen size kalmış fakat ben fındık parçaları ve çikolata parçası kullandım. Sizler dilediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz afiyet olsun

Kıymalı Soğanlama Tarifi

 

Kıymalı Soğanlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 250 gram kıyma
  • 3 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kapya biber
  • 3 adet domates
  • 3 adet yumurta
  • 1 tatlı k tuz
  • 1 tatlı k kırmızı toz biber
  • Karabiber

    Kıymalı Soğanlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanları küp küp doğrayalım.
  • Uygun bir tavaya alıp sıvı yağ ile kavuralım.
  • Sonrasında kıymamızı ekleyip rengi dönene kadar soğanla birlikte kavuralım.
  • Kavurulan soğan ve kıymamızın üzerine biberleri izi ekleyip tekrar kavurma işlemine devam edelim.
  • Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri de ekleyelim.
  • Tuz ve baharatları ekleyip devam karıştıralım.
  • Tavanın kapağını kapatalım domateslerin yumuşayıp erimesini sağlayın.
  • Bir taşım kaynadıktan sonra yumurtalarımızı kırıp istedeiginiz kıvamda pişirmeye bırakalım. Afiyet olsun

Baton Kalıpta Nemli Kek (Yiyenler Islak Kek Sanacak) Tarifi

 

Baton Kalıpta Nemli Kek (Yiyenler Islak Kek Sanacak) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un
  • Yarım portakal kabuğu rendesi (Şart değil )
  • Yarım portakalın suyu (Şart değil )

Ganaj için

  • 100 gram krema
  • 40 gram sütlü çikolata
  • 40 gram bitter çikolata

    Baton Kalıpta Nemli Kek (Yiyenler Islak Kek Sanacak) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce kek kalıbımızı hazırlayalım. Baton kalıbımızın her tarafını margarinle yağlayıp buzdolabına kaldıralım bu sayede kekimiz kalıptan çok kolay çıkacak 👍
  • Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Sıvı yağ, portakal suyu ve sütü ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Portakal kabuğu rendesini ekleyelim.
  • Son olarak un, kabartma tozu ,vanilya ve kakaoyu ekleyip çırpalım çok sulu bir kek harcı oluyor un eklemesi yapmayalım. Nemliliği buradan geliyor zaten baton kek kalıbımıza kek harcımızı döküp önceden 180 derecede ısıttığımız fırında pişirelim.
  • Kontrollü olalım pişme süresi fırınlarda farklılık gösterebilir benim kekim 45 dk pişti.
  • Fırından çıkardığımız kekimizi soğuyunca ters çevirelim.
  • Üzerine kürdanla rastgele delikler açalım.
  • Sos tenceresine kremamızı alıp ısıtalım kaynama seviyesine gelince çikolataları ekleyip karıştırarak eritelim.
  • Sosumuz sıcakken kekin üzerine bir kaç kaşık gezdirip sosun deliklerden girmesini sağlayalım.
  • Kalan sosumuzu soğumaya bırakalım.
  • Biraz soğuyunca kekin üzerine her yerine gelecek şekilde yayalım. Dilediğimiz gibi süsleyip servis edelim

Airfryer Çatlak Patates Tarifi

 

Airfryer Çatlak Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet bebe patates (400g)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı (50ml)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Servis için;

  • Yoğurt
  • Frenk soğanı

    Airfryer Çatlak Patates Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaseye tuz, kekik, sarımsak tozu, toz kırmızı biber ve karabiber alalım.
  • Üzerine zeytinyağı ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Bebek patatesleri uygun bir tencereye alalım. Üzerini geçecek kadar su eklendikten sonra haşlayalım. 10 dakika kadar kaynatmanız yeterli olacaktır.
  • Haşlanan patateslerin üzerlerine sıcakken bardağın taban kısmı ile bastıralım ve çatlayıp yayılması sağlayalım.
  • Tüm patateslere aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerlerine fırça yardımıyla hazırladığımız baharatlı karışımdan sürelim.
  • Daha sonra patateslerimizi airfryer’ın haznesine alarak manuel ayarda, 180°C de 10 dakika pişirelim.
  • Dilerseniz patateslerin üzerine çırpılmış yoğurt gezdirerek dilerseniz de yanında çırpılmış yoğurtla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

16 Mart 2023 Perşembe

Mengen Çorbası Tarifi

 

Mengen Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı pilavlık bulgur
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı soğuk su
  • 4 su bardağı tavuk suyu (et suyu yada bulyonda olur)
  • 1 tatlı kaşığı dolusu nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz

    Mengen Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce bulguru küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar suyla pişirelim.
  • Çorbayı yapacağımız tencereye zeytinyağ ve tereyağını alıp eritelim.
  • Üzerine ince doğranmış soğanları alıp kavuralım.
  • Ardından unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam edelim.
  • Salçayı ekleyip tekrar kavuralım.
  • Tavuk suyu ve normal suyu ekleyip çırpıcıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım.
  • Pişirdiğimiz bulgurları ekleyip baharatlarınıda ilave edelim.
  • Bu şekilde de beş dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz.
  • Servis sırasında üzerine kuru nane dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya (10 gram)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (85 ml)
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
  • 6 su bardağı un (720 gram)
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz

Harcı için;

  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • 1 çay bardağından biraz eksik şeker
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ

    Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık sütü, suyu, şeker ve mayayı yoğurma kabına alarak şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Üzerine sıvı yağ ve yumurtayı ekleyerek kısaca tekrar karıştıralım. Bir miktar un ve tuzu ekleyerek hamuru yoğuralım. Unu kontrollü bir şekilde ekleyin. Yumuşak ele yapışan bir hamur olmalı.
  • Hamur toparlanınca birkaç dk yoğurmaya devam edin. Sonrasında üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakalım. Harcı için haşhaş ezmesi, şeker ve sıvı yağı bir kaseye alarak karıştıralım.
  • Mayalanan hamuru biraz yoğurarak havasını alalım. Sonra 6 eşit parçaya bölerek bezeler oluşturalım. Her bezeyi biraz unlayarak merdane ya da oklava yardımıyla tabak boyutunda açalım.
  • Tamamını açtıktan sonra şekil verme işlemine geçebiliriz. Her bir hamuru aralarına hazırladığımız karışımdan sürerek üstüste sıralayalım.
  • Her bir hamurun üzerine karışımı ekleyince elimizle dağıtırken biraz da hamur inceltelim. Altıncı hamuru eklediğimizde hamurumuz bayağı büyümüş olsun.
  • Son hamurun üzerine de kalan karışımı dağıtıp hamuru kare şekle getirelim. Yumuşak bir hamur olduğundan kolayca şekil alacaktır.
  • Her yeri eşit kalınlığa gelince karşılıklı kenarları ortada birleştirelim ve dikdörtgen şekli oluşsun.
  • Sonrasında iki parmak genişliğinde şeritler keselim, her kestiğimiz şeriti kendi etrafında döndürerek spiral bir şekil verelim ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına sıralayalım. Tamamına şekil verince üzerini kapatarak 30 dk tepsi mayası yapalım.
  • Ardından ayırdığımız yumurta sarısına 1 yemek kaşığı süt ekleyerek karıştırarak çöreğin üzerine dağıtalım.
  • Önceden ısıttığımız 190 derece fırında 35 dk kadar pişirelim. Puf puf yumuşacık oluyor. Denediğiniz takdirde tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz 🤗 deneyeceklere şimdiden afiyet olsun