Yoğurtlu Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
Köftesi için;
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 3 su bardağı kaynar su
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kimyon
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
Sosu için;
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağından biraz az zeytinyağı yağ
- 4 büyük diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 4 adet domates rendesi (1 geniş kase)
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı pul biber
Yoğurtlu patlıcan için;
- 3 tane patlıcan
- 3 tane kapya biber
- 10 yemek kaşığı süzme yoğurdu
- 3 diş sarımsak
- Tuz
Yoğurtlu Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Köftenin hazırlanışı için; irmik ve bulguru derin bir kapaklı kaba alın üzerine kaynar su döküp kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın.
- Ardından karıştırıp diğer köfte malzemelerini ekleyin.
- Tüm malzemeleri iyice yoğurun.
- Yoğurulun köfteden küçük parçalar koparıp uzunlamasına hazırlayın.
- Geniş bir tencereye kaynar su ekleyin.
- Tencereye köfteleri ilave edip 15-20 dakika kadar pişirin.
- Pişen köftelerin suyunu süzün.
- Sosu için; geniş bir tavaya zeytin yağı ve salçaları ekleyip iyice kavurun.
- Ardından rendelenmiş sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edin.
- Rendelenmiş domatesleri ve baharatlarını da ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin.
- Son olarak haşlanmış köfteleri sosa ilave edip 5 dakika kadar kısık ateşte sosu ile köfteleri karıştırın sonra ocaktan alın.
- Yoğurtlu patlıcan için; patlıcan ve biberleri közledikten sonra soyun ve küp küp doğrayın.
- Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın.
- Üzerine doğranmış patlıcan ve biberleri ekleyip karıştırın.
- Servis tabağına önce yoğurtlu köz patlıcanı koyun üzerine salça soslu köfteyi yerleştirin.