3 Mayıs 2023 Çarşamba

Yoğurtlu Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tarifi

 

Yoğurtlu Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kimyon
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası

Sosu için;

  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağından biraz az zeytinyağı yağ
  • 4 büyük diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 adet domates rendesi (1 geniş kase)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı pul biber

Yoğurtlu patlıcan için;

  • 3 tane patlıcan
  • 3 tane kapya biber
  • 10 yemek kaşığı süzme yoğurdu
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz

    Yoğurtlu Patlıcanlı Bulgur Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftenin hazırlanışı için; irmik ve bulguru derin bir kapaklı kaba alın üzerine kaynar su döküp kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın.
  • Ardından karıştırıp diğer köfte malzemelerini ekleyin.
  • Tüm malzemeleri iyice yoğurun.
  • Yoğurulun köfteden küçük parçalar koparıp uzunlamasına hazırlayın.
  • Geniş bir tencereye kaynar su ekleyin.
  • Tencereye köfteleri ilave edip 15-20 dakika kadar pişirin.
  • Pişen köftelerin suyunu süzün.
  • Sosu için; geniş bir tavaya zeytin yağı ve salçaları ekleyip iyice kavurun.
  • Ardından rendelenmiş sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Rendelenmiş domatesleri ve baharatlarını da ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin.
  • Son olarak haşlanmış köfteleri sosa ilave edip 5 dakika kadar kısık ateşte sosu ile köfteleri karıştırın sonra ocaktan alın.
  • Yoğurtlu patlıcan için; patlıcan ve biberleri közledikten sonra soyun ve küp küp doğrayın.
  • Sarımsakları ezip yoğurtla karıştırın.
  • Üzerine doğranmış patlıcan ve biberleri ekleyip karıştırın.
  • Servis tabağına önce yoğurtlu köz patlıcanı koyun üzerine salça soslu köfteyi yerleştirin.

Bulut Tatlısı Tarifi

 

Bulut Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket krema
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Bulut Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım ki soğusun şeker, su ve limon dilimi ocağa alınıp kaynayınca orta ateşte 15 dk kaynatılır.
  • Daha sonra krema, kabartma tozu ve unu ekleyip, kaşıkla yoğurun, elimizle yoğuruyoruz şekil verirken bir kaba sıvı yağ koyup, elinizi bu yağa bulayıp hamura şekil verin.
  • 180 derecede kızarana kadar pişirilir fırından çıkan tatlı bir 5 dk sonra soğuk şerbet dökülür ve üzerine bir tepsi kapatın ki şerbeti daha iyi çeksin hem pratik hemde şerbeti çok kolay çekiyor.

Sebzeli Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 parça tavuk göğsü
  • 1,5 su bardağı bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 5-6 adet mantar
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

    Sebzeli Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları küp küp doğrayalım. Tavaya sıvı yağ alıp, tavukları kızarana kadar pişirelim.
  • İnce doğradığımız mantarları ekleyip 2-4 dakika kavuralım. Biber ve soğanları ilave edip, yumuşayana kadar kavuralım.
  • Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar pişirelim.
  • En son tereyağ güzelce yıkanmış bulgur ve baharatları ilave edip, 3-4 dakika kavuralım.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip kapağı kapatalım.
  • Kontrollü olarak ara ara karıştırarak pişirelim.

Puf Böreği Tarifi

 

Puf Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1,5 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 50 gram eritilmiş tereyağ
  • 3,5 -4 su bardağı un (kontrollü)

Arası için;

  • Peynir
  • İnce kıyılmış maydanoz

    Puf Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamur için malzemeleri yoğurma kabına alıp yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
  • Dilerseniz 1 gece öncedende hazırlayabilirsiniz. Hamuru 1 saat dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, merdane yardımıyla açalım.
  • İç harcını koyup güzelce kapatıp kenarları keselim.
  • Kızgın yağda onlu arkalı pişirelim.

Tavuk Midye Tava Tarifi

 

Tavuk Midye Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Sosu için;

  • 1 şişe soda
  • 1 su bardağı un
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Bulamak için;

  • Un

    Tavuk Midye Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları küp şekilde doğruyoruz.
  • Derin bir kaba su ve karbonat ekleyip doğradığımız tavukları içerisine koyup, yaklaşık 30 dakika bekletiyoruz.
  • Sosu için bir kapta verilen malzemeleri tel çırpıcıyla karıştırıyoruz.
  • Bulayacağımız unu da ayrı bir kaba koyup, dinlenen tavukların suyunu iyice süzdürüyoruz.
  • Tavukları çöp şişlere çok sık olmayacak şekilde dizip, önce una ardından sosa buluyoruz.
  • Kızartmak için bir tavaya sıvı yağ koyup, kızdırıyoruz.
  • Tavukları kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz. 

Çilek Reçeli Tarifi

 

Çilek Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg çilek
  • 8 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

    Çilek Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir gece önceden şekere yatırdığım çileklerimi kısık ateşte kaynamaya bırakıyorum, kaynadıkça üzerinden köpüğünü alıyorum.
  • İnmesine yakın yarım limon suyu ekleyip, 10 dakika daha kaynatıyorum, yaklaşık 40-45 dakika kaynadıktan sonra reçelimiz hazır.

Patates Piyazı Tarifi

 

Patates Piyazı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patates
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 3 yaprak marul
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 adet kuru soğan (büyükse 1 adet)
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

    Patates Piyazı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesler uygun bir tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır. Patateslerinizin daha hızlı haşlanması için dilerseniz ortadan keserek haşlayabilirsiniz.
  • Maydanoz ve marul ince ince doğranır.
  • Soğanın kabukları soyulduktan sonra piyazlık olacak şekilde doğranır.
  • Haşlanan ve soğuyan patateslerin kabuğu soyulur ve küçük küçük doğranır.
  • Geniş bir kaseye alınan patateslerin üzerine doğranan malzemeler eklenir ve beraber karıştırılır.
  • Sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, limon suyu eklenir, karıştırılır. Ardından servis edilir.

Beyaz Peynirli Kaşarlı Yumuşacık Nefis Pideler Tarifi

 

Beyaz Peynirli Kaşarlı Yumuşacık Nefis Pideler Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane yumurta
  • Yarım paket yaşmaya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 500 gram un

İç harcı için;

  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 kase kaşar peyniri rendesi
  • 1 tutam maydanoz
  • 1-2 dal taze soğan
  • 1 tane yumurta

Üzeri için;

  • 1adet yumurta sarısı
  • 1 damla pekmez

Çay bardağı ölçüsü 125 ml 

Beyaz Peynirli Kaşarlı Yumuşacık Nefis Pideler Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabına hamuru için gereken bütün malzemeleri güzelce karıştırıp yumuşak hafif ele yapışan bir hamur yapalım (unu kontrollü ekleyelim hamur gayet yumuşak olacak) hamurun üzerini örtüp bir saat kadar mayalandıralım.
  2. Diğer tarafta iç harcını hazırlayalım. Uygun bir kaseye çatalla ezdirdiğimiz beyaz peyniri, kaşar peyniri rendesini, yumurtayı, ince ince kıydığımız maydanozu ve soğanı ekleyip güzelce karıştıralım.
  3. Mayalanan hamurumuzun havasını alalım ve mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım. İster elimizle isterseniz merdaneyle açıp yeterince harçtan koyup pide şeklinde kapatalım.
  4. Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirelim. Pidelerin üzerine birer parça biber yerleştirelim. İsterseniz domates dilimleride koyabilirsiniz üzerine temiz bir bez örtüp, 15-20 dk tepside mayalandıralım.
  5. Daha sonra üzerine fırçayla yumurta sarısı ve pekmez karışımından sürdürelim.
  6. Önceden ısıttığımız fırında 225 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim (fırından fırına farklılık gösterebilir 18-20 dakika pişiriyor)
  7. Fırından aldıktan sonra üzerlerine temiz bir bez örtelim böylece yumuşacık olacak.

Kremalı Mantarlı Tavuklu Makarna Tarifi

 

Kremalı Mantarlı Tavuklu Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase mantar (konserve veya taze)
  • 500 gr tavuk göğüs eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 200 gr makarna (ben fettucine kullandım, farklı çeşit de olur)
  • 200 ml sıvı krema
  • 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri (tercihe bağlı)
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz

Haşlamak için;

  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz

    Kremalı Mantarlı Tavuklu Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuk göğsünü julyen şeklinde doğrayalım. Dilerseniz küp küp de doğrayabilirsiniz nasıl tercih ederseniz.
  • Soğanı da piyazlık olacak şekilde doğrayalım. Son olarak mantarlarımızı da doğrayalım.
  • Tencereye bol su alarak kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra içerisine tuzu ekleyelim.
  • Makarnalarımızı da ilave ederek haşlanmaya bırakalım.
  • Uygun bir tavaya zeytinyağını alalım. Üzerine doğradığımız tavukları ekleyerek sotelemeye başlayalım. Mümkün olduğunca yüksek ateşte sürekli tavukları karıştırarak hızlı bir şekilde soteleyelim. Böylelikle tavuklar suyunu kaybetmeden pişecektir.
  • Tavukların rengi dönüp kızarmaya başladıklarında doğradığımız soğan ve mantarları da ilave edelim karıştırarak kavurmaya devam edelim.
  • Malzemeler güzelce kavrulduğunda sıvı kremayı ekleyerek karıştıralım.
  • Daha sonra karabiber, kekik, tuz ve parmesan peynirini ekleyelim. Tüm malzemeleri tekrardan karıştıralım.
  • 1-2 dakika kadar kısık ateşte pişirdikten sonra ocağı kapatalım.
  • Haşlanmış makarnaları ilave ederek nazikçe karıştıralım.
  • Makarnalarımızı sıcağıyla servis tabağına aldıktan sonra servis edebilirsiniz.